Publicerad: 2008-11-17

  • Tipsa en vĂ€n
  • Skriv ut artikeln

Kerimo till Turkiet för att övervaka rÀttegÄng

EUROPA HujÄdÄ har tidigare skrivit om att landomrÄden tillhörande S:t Gabriel klostret riskerar att konfiskeras av turkiska myndigheter. PÄ onsdag inleds rÀttegÄngen i Midyat och riksdagsledamoten Yilmaz Kerimo Àr pÄ plats för att övervaka.


Bakgrunden till rÀttegÄngen Àr att tre byar runtomkring S:t Gabriel klostret i Midyat vill ta över landomrÄden som har tillhört klostrets stiftelse sedan hundratals Är tillbaka. Trots att klostret har dokument som bevisar dess ÀganderÀtt, godkÀnner myndigheterna konfiskering av marken. S:t Gabriel klostret Àr en symbol och ett hopp för assyrier runtom i vÀrlden om att kunna ÄtervÀnda.

Riksdagsledamoten Yilmaz Kerimo, som tidigt engagerats i fallet, menar att konfiskeringen Àr ett sÀtt att avskrÀcka assyrier/syrianer frÄn att ÄtervÀnda till sina hemtrakter. Han menar att feodalsystemet Àr mycket starkt i omrÄdet och den turkiska staten uppmuntrar Äterigen till ockupation av mark som tillhör assyrier/syrianer.

- Agerandet stÄr i strid mot alla internationella Ätaganden och konventioner som Turkiet har förbundit sig att följa. EU mÄste i medlemskapsförhandlingarna med Turkiet Ànnu tydligare Àn hittills markera att Turkiet mÄste skydda sina minoriteter och deras egendomar, sÀger Kerimo.

Kerimo hoppas och tror att hans nÀrvaro kommer att sÀtta press pÄ makthavarna att handla rÀttfÀrdigt enligt gÀllande konventioner.

- Turkiet kommer ocksÄ att inse att den lilla skaran assyrier/syrianer som finns kvar i Midyat inte Àr ensamma utan har stöd frÄn Sverige och andra EU lÀnder. Den svenska ambassaden i Ankara kommer att följa rÀttegÄngen noggrant, avslutar Kerimo.

Kerimo kommer under sin vistelse Àven att trÀffa guvernören i Mardin och andra makthavare för att framföra kritik mot det som hÀnt.

Redaktionen