Publicerad: 2008-11-29

  • Tipsa en vĂ€n
  • Skriv ut artikeln

KlosterfrÄgan upp i EU-kommissionen

EUROPA De turkiska trakasserierna mot S:t Gabriel klostret har gÄtt för lÄngt. Nu agerar assyriska organisationer tillsammans och har lyckats fÄ upp frÄgan i EU-parlamentet.

Med falska anklagelser försöker turkiska myndigheter att konfiskera marken som S:t Gabrielklostret Àr omgÀrdad av. Trots att klostret Àr grundad lÄng innan islam, pÄstÄr nu turkarna att det Àr byggd pÄ en plats dÀr det tidigare stod en moské.

Att denna rÀttegÄng Àr understödd av myndigheterna bevisas av att byfogden i byn Yayvantepe, helt öppet, hotar att brÀnna ner klostret till marken. Att han kan göra detta framför Äklagaren, utan att stÀllas inför rÀtta, Àr en skam för turkisk lag.

Nu har nÄgra assyriska organisationer tröttnat och gÄtt ihop för att tillsammans lyfta frÄgan pÄ en högre nivÄ. Assyriska Demokratiska Organisationen, ADO, Assyrian Chaldean Syriac Association, ACSA och syrisk ortodxa kyrkan i Göteborg har tillsammans skrivit ett brev till EU-parlamentet.

I brevet krÀver man att EU-parlamentet varnar Turkiet och krÀver att de stoppar trakasserierna av S:t Gabriel klostret och dess invÄnare. Denna aktion har fÄtt har fÄtt EU-parlamentarikern Jens Holm (v) att agera.

Holm har stÀllt tvÄ frÄgor till EU-kommissionen, dÀr han först undrar om kommissionen Àr medveten om den senaste tidens eskalering kring S:t Gabriel klostret. Holm vill Àven ha svar pÄ vilka initiativ kommissionen har tagit för att förmÄ den turkiska regimen och ansvariga myndigheter att motverka trakasserierna och hoten mot klostret.

 

Moussa Esa
Redaktionen