Publicerad: 2008-12-14

  • Tipsa en vĂ€n
  • Skriv ut artikeln
Foto: esamedia.se

S:t Gabriel stÄr inte ensamt

SVERIGE Tal efter tal hölls. Biskopar talade. Politiker talade. TvÄ poeter fyllde torget med vackert sammanvÀvda ord. Det var en solidaritetens dag, det var en kampens dag nÀr assyrier frÄn hela Sverige samlades i SödertÀlje för att visa sitt stöd för S:t Gabriel klostret.

Ideologier och olikheter vara lagda Ät sidan, tusentals demonstranter frÄn mÄnga organisationer [Assyriska riksförbundet var en av arrangörerna, red. anm.] bekÀmpade den svenska vinterkylan i över tvÄ timmar. Gamla sköt sina rullatorer framför sig, fÀder och mödrar tog med sig barnvagnar, hela familjer hade tagit sig till Marenplan i SödertÀlje för att visa att de inte lÀngre Àr rÀdda.

Det kan ha varit en av de största demonstrationen - om inte den största! - som hÄllits i Sverige i Är. MÀnniskor hade samlats för att visa Turkiet och de tre byherrar som gör ansprÄk pÄ klostret Mor [assyriska för helgon, S:t, red. anm.] Gabriels markomrÄden att man inte tyst kommer att se pÄ nÀr sÄdan orÀttvisa utövas. Mor Gabriel byggdes pÄ 300-talet och Àr en av vÀrldens Àldsta kyrkor. 1 600 Är gammalt stÄr det stÄtligt i hjÀrtat av norra Mesopotamien.

Demonstrationen direktsÀndes i Suroyo-TV. En halvtimme efter att programmet slutade ringde jag Midyat och pratade med en av mina vÀnner.

"Tack, tack, tack till Sverige. Vi Àr skakade, rörda och mycket glada. Vilket fantastiskt land som lÄter vÄrt folk prata ut och berÀtta om orÀttvisor. I flera dagar har vi inte kÀnt annat Àn rÀdsla men nu kÀnner vi att kampandan börjar komma tillbaka. Det handlar inte bara om klostret, det handlar om hela vÄr existens", sade min vÀn energiskt och fortsatte:

"Vem var den unge mannen? Vad sade han? Vi fick ju lite översatt men vi skulle vilja veta mer om vad han sade. Han fick SödertÀlje att skaka. Jag sÄg att mÄnga grÀt nÀr han talade, de fick oss ocksÄ att grÄta. Den solidaritet som svenskarna visar med oss Àr ovÀrderlig. Det Àr svÄra tider för oss, men att se er samlas, att se den svenska staten tillÄta er att demonstrera och öppet berÀtta om orÀttvisorna mot oss, det ger oss mod att fortsÀtta leva hÀr. Vi vill inte och kommer inte att lÀmna vÄrt Àlskade hemland."

Den "unge man" som min vÀn i direktsÀndning hade sett och hört tala var riksdagsledamoten och folkpartisten Fredrik Malm. Han var den som utmÀrkte sig i dag. Hans tal var direkt och tydligt, dess andemening var att omvÀrlden inte kan acceptera den religiösa och etniska förföljelsen i Mellanöstern lÀngre. Han poÀngterade flera gÄnger att religiösa fundamentalister och myndighetsutövare i lÀnder som Turkiet och Irak mÄste sluta förtrycka och förfölja icke-muslimer. Hans tal bet, publiken slutade inte applÄdera förrÀn de ombads att göra det. Fredrik Malm sade bland annat att förföljelsen av assyrier, som ocksÄ kallas syrianer och kaldéer, mÄste upphöra.

Jag tittade mig omkring och slogs av hur mÄnga ungdomar, födda och uppvuxna i Sverige, som grÀt, samtidigt som de applÄderade. Jag frÄgade efterÄt Fredrik Malm om han vet varför de grÀt. Han hade inget svar. Men jag vet. De kan identifiera sig med Malm, han talar deras sprÄk och han försvarar dem. I deras ögon företrÀder han Sverige och svenskarna. BÄda de syrisk-ortodoxa biskoparna tackade Sverige för att det har tagit emot deras folk, gett det en fristad. Men de sade ocksÄ att vi inte hade lÀmnat vÄrt hemland om det inte hade varit för att vi har varit - och Àr - förföljda.

Minuterna efter Malms tal kom Suroyo-TV:s redaktör Metin Rhawi fram och berÀttade att nÄgra SödertÀljebor bestÀmt sig att stÄ för kostnaderna för hundra personer i rÀttegÄngarna i Turkiet. AlltsÄ hundra personer som vill delta domstolsförhandlingarna kommer att fÄ sina flygbiljetter och hotellkostnader betalda. Malms tal hade verkligen skakat om mÄnga.

Flera av talarna sade att hotet mot klostret Mor Gabriel, att tre byherrar tillÄts hota att jÀmna klostret med marken, och att den turkiska staten hÄller rÀttegÄngar som Àr helt byggda pÄ falska anklagelser mot klostret Àr groteskt. En av biskoparna pÄminde oss ocksÄ om att det ohyggliga folkmord som skedde i Rwanda 1994 började med en rÀttegÄng om mark.

Den socialdemokratiske riskdagsledamoten Yilmaz Kerimo Àr, precis som jag sjÀlv, född i Midyat, den stad dÀr Mor Gabriel ligger. Den del av norra Mesopotamien som har varit vÄrt hemland i tusentals Är. Klostret fanns dÀr lÄngt innan profeten Muhammed föddes men de islamistiska byherrarna gÄr sÄ lÄngt som att pÄstÄ att klostret Àr byggt pÄ en moské! Kerimo sade att han krÀver att Turkiet accepterar internationella konventioner och EU:s regler och lagar innan landet kan bli accepterat som medlem av den europeiska gemenskapen.

Kerimo sade ocksÄ att mordet pÄ Hrant Dink hade kunnat förhindras om den turkiska staten tagit hotet mot kristnas fortsatt existens i Turkiet pÄ allvar.

Idag Àr vi alla Hrant Dink! Idag Àr vi alla Mor Gabriel-bor!

[FOTNOT: Texten Àr hÀmtad frÄn Nuri Kinos blogg]

Nuri Kino
Journalist och författare

 

lÀsarna kommenterar...

Berolin 081215 - 02:27

Fredrik Malm bad oss ta tillvara pÄ enigheten som fanns denna dag hos gruppen assyrier/syrianer/kaldéer. Jag hoppas vi kan göra det. Det underlÀttar alla vÄra försök att hindra folkmord, mord och konsfiskering av kloster.