Publicerad: 2008-12-18

  • Tipsa en vĂ€n
  • Skriv ut artikeln

Mor Gabriel – det sista halmstrĂ„t Ă€r hotat

KRÖNIKA Helgens manifestation var betydelsefull ur flera aspekter. För första gĂ„ngen pĂ„ sĂ€kert nĂ€rmare 30 Ă„r var namnfrĂ„gan inte huvudsaken. Antalet deltagare visar att kyrkan, som enande och samlande kraft, fortfarande har stor betydelse.

Vi gÄr mot jul, en tid för bÄde eftertanke och reflektion. Julen Àr tiden dÄ man sÀrskilt Àgnar sig Ät sÄdant som Àr viktigt hÀr i livet som sina nÀra och kÀra; inte bara genom inslagna paket, utan ocksÄ i ord och handling. Julen Àr ocksÄ försoningens tid dÄ ovÀnner blir sams och meningsskiljaktigheter lÀggs Ät sidan för viktigare syften.

Helgens stödmanifestation för Mor Gabriels kloster var ett praktexempel pÄ just detta - att det omöjliga kan bli möjligt. DÄ samlades nÀmligen tusentals mÀnniskor, oavsett benÀmning, för att visa sin avsky mot den rÀttsprocess som inletts mot klostret.

Tre kurdiska byfogdars girighet har med turkiska ÄklagarvÀsendes goda minne dragit Mor Gabriel klostret inför rÀtta. De ifrÄgasÀtter klostrets rÀtt till marken omkring klostret som har tillhört syrisk ortodoxa kyrkan sedan klostret grundades Är 397 e.Kr.

Det mest anmÀrkningsvÀrda Àr att byfogdarna i sin stÀmningsansökan mot klostret, inte bara ifrÄgasÀtter rÀtten till markomrÄdet utan de ifrÄgasÀtter ocksÄ klostrets rÀtt att bedriva undervisning pÄ syriska och i kristendom - en rÀtt som de har utövat i nÀrmare 1612 Är.

StĂ€mningsansökan innehĂ„ller en tiopunktlista med anklagelser frĂ„n byfogdarna dĂ€r en punkt handlar om rĂ€tten till markomrĂ„det. Övriga punkter handlar om klostrets rĂ€tt att undervisa elever och ”missionera” i omrĂ„det, som fogdarna uttrycker sig. Bland annat pĂ„pekar byfogdarna att det finns studenter i klostret som lĂ€ser syriska och som missionerar kristendomen och som turkiska myndigheterna inte har kontroll över. I tydliga ordalag ifrĂ„gasĂ€tter de assyrier/syrianernas rĂ€tt att utöva sitt sprĂ„k och sin religion trots att det i Turkiet formellt sett rĂ„der religionsfrihet.

Det Àr Àn mer anmÀrkningsvÀrt att ÄklagarvÀsendet, trots det, ens tar upp dessa punkter till förhandling i en domstol, vilket de bevisligen kommer att göra enligt förhandlingsunderlaget.

Turkiska myndigheter spelar hÀr ett farligt dubbelspel - Ä ena sidan vill man inte stöta sig med lokala ledare i omrÄdet för att inte Àventyra nÄgra röster i det förestÄende val som Àger rum i mars nÀsta Är, och dÀrför hÄller byfogdarna om ryggen.

Å andra sidan strĂ€var man efter ett EU-medlemskap och dĂ€rför försöker ge sken av att de slĂ„r vakt om minoriteters rĂ€ttigheter. I kontakten med assyriska/syrianska företrĂ€dare sĂ€ger de att rĂ€ttsprocessen bara Ă€r formalia, och att de inte ska ta rĂ€ttsprocessen pĂ„ sĂ„ stort alvar. ”Klostret har ju dokumentation som visar dess Ă€ganderĂ€tt till markomrĂ„det, sĂ„ oroa er inte. Det Ă€r bara en rĂ€ttsprocess som mĂ„ste genomföras eftersom det finns en formell stĂ€mningsansökan”, sa guvernören i Mardin för att lugna riksdagsmannen Yilmaz Kerimo, dĂ„ denne kontaktade honom i frĂ„gan.

Men det Àr inte första gÄngen som vÄrt folk blir svikna och lÀmnade i sticket dÄ vi behövt omvÀrldens hjÀlp som mest.

RÀttegÄngen Àr inte bara ett hot mot den spillra assyrier/syrianer som lever i omrÄdet utan ocksÄ ett hot mot de mÀnskliga rÀttigheterna. DÀrför var det viktigt att gÄ man ur huse och visa att vi inte accepterar brott mot de mÀnskliga rÀttigheterna. Denna rÀttegÄng Àr inte enbart mot Mor Gabriel klostret, utan ocksÄ mot varje enskild assyrier/syrian i vÀrlden.

Förutom att Mor Gabriel klostret har ett viktigt kulturhistoriskt vÀrde har det Àven ett Ànnu viktigare symboliskt vÀrde för hundratusentals assyriers/syrianers samhörighet med omrÄdet. DÀrför Àr det inte enbart ett par företrÀdare för ett kloster som i dag stÄr inför rÀtta utan en bit av oss alla stÄr pÄ spel i denna rÀttegÄng.

Helgens manifestation var betydelsefull ur flera aspekter. För första gÄngen pÄ sÀkert nÀrmare 30 Är var namnfrÄgan inte huvudsaken. Antalet deltagare visar att kyrkan, som enande och samlande kraft, fortfarande har stor betydelse.

Manifestationen hade ocksÄ ett stort symboliskt vÀrde för att stÀrka ungdomarnas sjÀlvkÀnsla och identitet. Ett stort tack till alla er som grÀvde ner era yxor och istÀllet bidrog till att göra det omöjliga möjligt.

Sonya Aho
Journalist

 

lÀsarna kommenterar...

Robel 081218 - 18:42

Du har sÄ bra krönikor Sonya. Alltid relevanta Àmnen som berör vÄrt folk. MÄnga glömmer de symboliska vÀrden av demonstrationen. Det Àr vÀldigt viktigt att betona vÀrdet med en stark sjÀlvkÀnsla och identitet nÀr man har en fot i varje kultur som assyrier/syrian, bra att du tog upp det!