Publicerad: 2009-11-16

  • Tipsa en vĂ€n
  • Skriv ut artikeln
Pianotriot Tone of Passion av Elias Zazi uruppfördes pÄ Estrad i SödertÀlje. Foto: Privat

Passionerat uruppförande av Zazi

MUSIK

Söndagen den 8 november 2009 var en dag som den assyriska musikhistorien alltid kommer att minnas. En pianotrio av den assyriske kompositören Elias Zazi uppfördes för allra första gången på Estrad i Södertälje. Zazis musikstycke är av klassisk musikstil, men de assyriska influenserna finns där.

Även om konserter relaterade till assyrisk musik anordnas lite oftare nu, sĂ„ brukar den levande assyriska musiken fortfarande höras intill dansgolv i festlokaler. Denna dag var dock annorlunda. Denna söndag arrangerade SödertĂ€lje kommun en konsert med klassisk musik av tre kompositörer; den österrikiske kompositören Joseph Haydn (1732-1809), hans ryske kollega Dmitrij Sjostakovitj (1906-1975), och vĂ„r assyriske kompositör SödertĂ€ljesonen Elias Zazi. Jag begav mig till Estrad med spĂ€nning att fĂ„ höra hur det skulle lĂ„ta.

Musiken framfördes av tre oerhört duktiga musiker; Oskar Ekberg (piano), Conny Lindgren (violin), Pelle Hansen (cello). Konserten, som varade i ungefÀr 2 timmar, kÀndes i det stora hela underbar. Klassisk musik Àr i regel som medicin för sjÀlen, och denna kvÀll var inget undantag. Musiken förde oss frÄn den klassiska musikens storhetstid, genom krigets Sovjetunionen och fram till Assyriens smÀrtsamma sorg- och glÀdjefyllda historia. Det var som en berg- och dalbana, dÀr musiken var fÀrdmedlet till nÀsta anstalt.

Det Ă€r alltid spĂ€nnande nĂ€r ett verk framförs för allra första gĂ„ngen och under denna afton var det dags för Elias Zazis nya komposition "Tone of Passion" att uruppföras. Men det Ă€r inte första gĂ„ngen som Zazis musik framförs pĂ„ Estrad, redan 1996 framfördes den första assyriska musikalen, "Drömmarsonaten", som han tonsatte Ă„ret innan och 2003 framfördes strĂ„kkvartetten "Yearning of the Dawn". Pianotrion "Tone of Passion" bestĂ„r av fyra satser (musikdelar), dĂ€r varje sats uttrycker olika hĂ€ndelser som berör oss pĂ„ olika sĂ€tt beroende pĂ„ lyssnarens egna associationer och dagliga form. Tillsammans skapar dessa fyra satser en harmonisk helhet. Ängsla, rĂ€dsla, sorg, fridsamhet, dysterhet, blomstring och glĂ€dje. Musiken Ă€r av vĂ€sterlĂ€ndsk klassisk stil, men allt oftare kunde man kĂ€nna och höra de assyriska influenserna. Och föga förvĂ„nande var det som lĂ€t assyriskt, just det som var mest sorgfyllt.

För den som missade konserten finns det glada beskedet att Suroyo TV filmade konserten och kommer sÀnda det inom kort. Likt Zazis strÄkkvartett kommer Àven pianotrion att spelas in för kommande CD-utgivning. SödertÀlje Kammarmusikföreningen som var nÀrvarande under konserten har visat stort intresse för Zazis musik och i bÀsta fall sÄ kanske verket framförs i deras regi och av samma musiker redan till vÄren 2010.

JÀmfört med konserten 2003 som blev en publiksuccé, svek tyvÀrr publiken nu och det kan kanske skyllas pÄ att konserten krockade med SödertÀljes kulturhelg som bestÄr av flera andra kulturevenemang i staden. NÄgot som höll assyrierna borta var den mycket olyckliga krocken med AFF:s viktiga kvalmatch pÄ Stockholms Stadion som gick samtidigt. För mig var det ingen tvekan. Fotbollen finns alltid, men det gör inte musikkonserter. Man har tillfÀlle att uppleva 30 AFF-matcher varje Är, men hur ofta har man chansen att uppleva ett klassiskt stycke musik av en assyrier? Det Àr en tankestÀllare!

Kultur kontra sport, det Àr inget nytt Àmne, men Ätminstone borde vÄr kulturella elit kanske ha prioriterat pÄ ett annat sÀtt. Min mening Àr att kulturen inte bör glömmas bort. Det Àr nÀmligen genom utvecklandet av kulturen som vi utvecklar vÄr existens som folkgrupp.

 

Hanibal Romanos