Publicerad: 2009-12-07

  • Tipsa en vĂ€n
  • Skriv ut artikeln
CSAPC:s logga pryder banderollen som visar kongressens fokus. Foto: Privat

Autonomi diskuterades pÄ kongress i Irak

VÄRLDEN I dagarna har Chaldean Syriac Assyrian Popular Council hållit kongress i staden Erbil i Irak. Representanter för det assyriska folket från länder runt om i världen slöt upp för att diskutera frågan om autonomi för assyrierna på Nineveslätten. Mediebevakningen har varit stor, framförallt från satellitkanaler i Mellanöstern.

CSAPC Àr ett av de tvÄ assyriska politiska partier som har ledamöter i det kurdiska parlamentet i norra Irak, det andra partiet Àr Assyrian Democratic Movement. De fem av sammanlagt 111 ledamotsplatserna som dessa partier delar mellan sig Àr avsatta specifikt för assyriska partier.

Framförallt sÄ arbetar CSPAC med frÄgan om sjÀlvbestÀmmanderÀtten för assyrier i Irak men partiet har ocksÄ arbetat med att fÄ samtliga assyrier oavsett benÀmning inskrivna i sÄvÀl den irakiska som den regionala kurdiska konstitutionen. Förutom den politiska verksamheten sÄ har CSAPC ocksÄ nÀra anknytningar till den assyriska TV-kanalen Ishtar TV.

Vid kongressens öppnande framfördes en musikal i regi av Rafiq Nuri Hanna som Ätervandrat till Irak efter att ha levt bortom det assyriska hemlandets grÀnser. Efter detta kulturella inslag fortsatte mötet med inledande presentationer varpÄ kongressen fungerade som ett öppet forum för mötets delegater att diskutera kongressens kÀrnfrÄga, nÀmligen autonomi för assyrierna i Irak.

Förutom autonomifrĂ„gan i sig behandlades ocksĂ„ andra nĂ€rliggande frĂ„gor samt det assyriska folkets situation i Irak. Även val av ledarskap för CSAPC var uppe för behandling. 

Bland de 1300 delegaterna pÄ mötet mÀrktes förutom bland andra Sarkis Aghaijan som tidigare varit finansminister i den kurdiska regionala regeringen i norra Irak och den nuvarande regeringens kommunikations- och transportminister Anwar Jabbari Shabo, bÄda med assyriska rötter.

Även  Assyriska Riksförbundet i Sverige hade representanter nĂ€rvarande vid kongressen. Dessa fick tillfĂ€lle att diskutera med assyrier som Ă„tervandrat till de assyriska omrĂ„dena i regionen för att ta del av deras erfarenheter kring detta. 

Benny Hana
Redaktionen