Publicerad: 2010-02-17

  • Tipsa en vĂ€n
  • Skriv ut artikeln
Arkeologen John MacGinnis berÀttade om nya rön som stÀrker teorierna om assyrisk kontinuitet. Foto: AKC

Nytt ljus över assyrisk kontinuitet

FÖRENING Lördagen den 6 februari höll den brittiske arkeologen John MacGinnis föredrag för ett fullsatt Assyrien Kulturcenter i Botkyrka. Hans internationella team av forskare har ägnat flera år åt att gräva fram nya bevis ur den forntida assyriska provinsstaden Tushan, vid Turabdins nordgräns.

Föredraget bekrÀftade för de nÀrvarande att synen pÄ den assyriska identiteten hÄller pÄ att förÀndras radikalt inom forskarvÀrlden. FrÄn att i princip ha avfÀrdat tanken pÄ assyrisk kontinuitet under historien har historikerna nu tvingats omvÀrdera sin tidigare hÄllning. Det Àr den senaste tidens arkeologiska upptÀckter som har fÄtt historikerna att se pÄ frÄgan med nya ögon. Vilka Àr dÄ dessa upptÀckter?

Den mest sensationella upptĂ€ckten Ă€r den sĂ„ kallade Cineköy stenen. Inskriptionen pĂ„ denna sten har bekrĂ€ftat för forskarna att orden Assyrien och Syrien Ă€r synonymer och dĂ€rmed att Ă€ven orden Ashuroye och Suroye Ă€r synonymer. Bakom detta konstaterande stĂ„r forskaren Robert Rollinger frĂ„n Österrike. John MacGinnis kommenterade sjĂ€lv Assyrien-Syrien synonymerna med att sĂ€ga att han sjĂ€lv inte förstĂ„r varför forskarna tidigare "went out of their way to disprove the obvious connection between the two words"; det vill sĂ€ga att forskarna gjorde sitt yttersta för att motbevisa den uppenbara kopplingen mellan orden.

En annan intressant upptÀckt gjordes av John MacGinnis sjÀlv dÄ han gick igenom lertavlor i brittiska museets samling. Till sin förvÄning upptÀckte MacGinnis att en av lertavlorna innehÄller information om en assyrisk guvernör i staden Ashur - efter det assyriska rikets fall. Av nÄgon konstig anledning har man tidigare missat denna viktiga information. Det har Àven gjorts nya upptÀckter om tempel i assyriska stÀder efter det assyriska rikets fall.

En vÀldigt intressant iakttagelse finns i en krönika av den babyloniske kungen Nabupalassar, som efter att ha erövrat Nineveh blir attackerad av mÀnniskorna som lever i Turo'DIzlo omrÄdet i Turabdin.

Sedan tidigare kÀnner historikerna till att assyrier anstÀlldes i den persiske kungens hov samt att assyrier revolterade mot det persiska styret. Det Àr Àven vedertaget att romarna etablerade en provins under namnet "Assyria" under det första Ärhundradet före Kristus.

Även inom det sprĂ„kliga fĂ€ltet har nya upptĂ€ckter gjorts. John MacGinnis kunde sjĂ€lv berĂ€tta att forskarna kan se tydligt den gradvisa "sammansmĂ€ltningen" mellan det assyriska och arameiska sprĂ„ket under forntiden. Till en början ser forskarna arameiska ord införlivas i den assyriska kilskriften, sedan kan de konstatera hur arameisk grammatik blir synlig i texterna. PĂ„ en del lertavlor kan de till och med se arameiska bokstĂ€ver som smĂ„ noter bredvid den assyriska kilskriften.

Dessa iakttagelser stödjer en annan iakttagelse gjord nyligen av vÀrldens frÀmsta forskare inom semitisk lingvistik, Prof. Geoffrey Khan frÄn Cambridge University. Han har skrivit en uppsats i  vilken han visar hur fornassyriska ord har överlevt till dagens talade assyriska och han visar Àven att dagens talade assyriska inte kan ha uppstÄtt frÄn det klassiska skriftsprÄket som uppstod i Edessa för cirka 2000 Är sedan. Enligt Khan stÄr det tydligt att dagens talade assyriska har ett mycket Àldre ursprung Àn sÄ och att det Àr beslÀktat med fornassyriskan och arameiskan.

NÀr en av Ähörarna frÄgade vad MacGinnis anser om den seglivade myten om den assyriska identitetens utdöende efter Nineves fall, började hans svar med: "This is of course ridiculous..." - det Àr naturligtvis nÄgot som Àr skrattretande..."   

MacGinnis rundade av med att berÀtta hur gÀrna han och hans internationella forskarteam skulle vilja grÀva i fler omrÄden i Turabdin. NÀr det idag stÄr klart att Tushan, som ligger absolut norr om Turabdin, var en provinshuvudstad i det assyriska riket, har det blivit uppenbart för forskarna att Turabdin mÄste ha varit mer assyriskt Àn vad man har trott hittills. Det sÀger sig sjÀlvt att inget rike grundar en provinshuvudstad utanför sitt territorium.

[FONOT: Dagens förelÀsning arrangerades av Assyriska Ungdomsdistriktet i Stockholm i samarbete med Assyrien Kulturcenter i Botkyrka och Assyriska Distriktet i Göteborg. John MacGinnis höll ett föredrag Àven hos Assyriska kulturhuset i Göteborg den 7 februari 2010.]

 

Afram Barryakoub