Publicerad: 2010-09-13

  • Tipsa en vĂ€n
  • Skriv ut artikeln
Fredrik Malm (FP) Foto: Peter Knutson

Valspecial 2010 - Folkpartiet (FP): FolkmordserkÀnnandet ska gÀlla

POLITIK Den 19:e september väljer Sverige de politiker som ska representera landet de närmsta fyra åren. Hujada.com har ställt frågor till riksdagspartierna kring ämnen som är viktiga för assyrierna. Alla riksdagspartier har fått denna förfrågan och alla har fått samma frågor. Här i Hujada.com läser du partiernas svar. Först ut är Folkpartiet.

Varför Àr ni det bÀsta partiet för assyrier i Sverige att lÀgga sin röst pÄ i valet den 19 september 2010?

För att Folkpartiet Àr det parti som hÄrdast driver frÄgor om kunskap och utbildning. Vi Àr övertygade om att utbildningsfrÄgorna Àr avgörande för Sveriges framtid som vÀlmÄende land, men ocksÄ att utbildning Àr viktigt för att Sverige som ett mÄngkulturellt land ska fungera bÀttre. Utbildning Àr en investering i individen och vi Àr liberaler som sÀtter individen frÀmst.

Turkiet har mÄnga gÄnger kritiserats för hur man behandlar minoriteter i landet. Ett exempel Àr de utdragna rÀttegÄngarna mot Mor Gabriel-klostret dÀr en domstol nyligen upphÀvt en för klostret gynnande dom. Hur pÄverkar sÄdant landets möjlighet att erhÄlla EU-medlemskap och hur bör Sverige agera i liknande fall?

Först och frÀmst: Mor Gabriel har överlevt Islams utbredning, det har överlevt mongolernas erövringstÄg och det har överlevt Seyfo. Mor Gabriel kommer att överleva Recep Tayyip Erdogans AKP-regering ocksÄ. Men dÄ krÀvs det att omvÀrlden uppmÀrksammar frÄgan. Sverige har genom ambassaden i Ankara följt processen noggrant. EU har ocksÄ tagit upp frÄgan och Folkpartiet har drivit den i Sverige. VÄrt budskap till Turkiet Àr tydligt: Om inte Turkiet respekterar mÀnskliga rÀttigheter och religionsfrihet sÄ kommer inte landet att bli medlem i EU.

Den 11 mars 2010 erkÀnde Sveriges riksdag folkmordet Seyfo. Motionen som antogs manar till fortsatt arbete för ett erkÀnnande i EU och FN samtidigt som utrikesminister Carl Bildt flaggat för att beslutet kan komma att hÀvas under nÀsta mandatperiod. Var stÄr ert parti i frÄgan och hur avser ni arbeta vidare med beslutet?

Beslutet om att erkÀnna folkmordet ska gÀlla. SÄ lÀnge Folkpartiet sitter i majoriteten i Sveriges riksdag sÄ kommer vi inte acceptera att erkÀnnandet av Seyfo rivs upp. Det finns inga sÄdana planer heller, Àven om oppositionen försöker att sprida sÄdana rykten. Riksdagen erkÀnde folkmordet pÄ armenier vÄren 2000. TvÄ Är senare revs beslutet upp. Det skedde nÀr Urban Ahlin (S) var ordförande i utrikesutskottet och S-V-MP hade majoritet i riksdagen. SÄledes borde man vara mest orolig för vad som kommer att hÀnda om Socialdemokraterna vinner valet.

Över en halv miljon kristna assyrier har flytt sitt hemland i Irak och frĂ„n dem som Ă€r kvar kommer dagligen rapporter om deras utsatthet. Krav har stĂ€llts pĂ„ en autonomi för att sĂ€kerstĂ€lla de kristnas framtid i omrĂ„det. Vilken instĂ€llning har ert parti till autonomi för de kristna assyrierna i Irak och, vid det fall att ni Ă€r för en autonomi, hur kommer ni att agera för att göra det till en verklighet?

Folkpartiets utrikespolitiske talesperson Fredrik Malm har uttalat sitt stöd för en skyddszon för kristna pÄ NinveslÀtten. Det finns inte heller nÄgra legala hinder för detta i Iraks konstitution. DÀremot finns det politiska hinder. Assyrier i Irak bör bygga allianser med sÄvÀl araber som kurder som Àr beredda att agera konstruktivt i frÄgan, eftersom det i slutÀndan mÄste till ett beslut i Iraks parlament.

Benny Hana
Redaktionen