Publicerad: 2010-09-15

  • Tipsa en vĂ€n
  • Skriv ut artikeln
Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) Foto: Emilia Öije

Valspecial 2010 - Moderaterna (M): Beklagar riksdagens erkÀnnandebeslut

POLITIK Den 19:e september väljer Sverige de politiker som ska representera landet de närmsta fyra åren. Hujada.com har ställt frågor till riksdagspartierna kring ämnen som är viktiga för assyrierna. Alla riksdagspartier har fått denna förfrågan och alla har fått samma frågor. Här i Hujada.com läser du partiernas svar. Turen har nu kommit till Moderaterna att svara.

Varför Àr ni det bÀsta partiet för assyrier i Sverige att lÀgga sin röst pÄ i valet den 19 september 2010?

Det fÄr naturligtvis de assyrier som bor i Sverige sjÀlva avgöra men vi moderater anser att jobben Àr Sveriges viktigaste framtidsfrÄga. DÀrför gÄr vi till val pÄ en tydlig arbetslinje dÀr det ska löna sig bÀttre att arbeta och fler mÀnniskor ska fÄ ett jobb att gÄ till. Vi vill fortsÀtta sÀnka skatten för vanliga löntagare och ta ansvar för de offentliga finanserna. Den som har hamnat utanför arbetsmarknaden ska alltid fÄ stöd att komma tillbaka. Vi vill ocksÄ göra det enklare att starta och driva företag vilket Àr viktigt för de mÄnga assyrier i Sverige som Àr egna företagare.

Turkiet har mÄnga gÄnger kritiserats för hur man behandlar  minoriteter i landet. Ett exempel Àr de utdragna rÀttegÄngarna mot Mor  Gabriel-klostret dÀr en domstol nyligen upphÀvt en för klostret gynnande dom. Hur pÄverkar sÄdant landets möjlighet att erhÄlla EU-medlemskap och hur bör Sverige agera i liknande fall?

Moderaterna Àr varma anhÀngare av ett framtida turkiskt EU medlemskap. Vi stödjer det reformarbete som premiÀrminister Erdogan gjort som bland annat lett till en försoningsprocess med Armenien, demokratiinitiativ och ett öppnande upp kring minoritetsrÀttigheter. Ett skÀl till varför vi Àr sÄ starka föresprÄkare av ett turkiskt EU-medlemskap Àr just för att det skulle frÀmja demokratin och olika minoriteters rÀttigheter i Turkiet. VÄrt engagemang i frÄgan gör ocksÄ att vi kan stÀlla tydliga krav pÄ Turkiet. Sverige var t.ex. ett av de lÀnder i EU-kretsen som tidigast lyfte upp frÄgan om Mor-Gabriel-klostret pÄ EU:s agenda och vi deklarerade att vi kÀnde oro inför de oklarheter som lÄg till grund för den rÀttsliga processen. Vi har ocksÄ markerat att det Àr angelÀget att den turkiska staten mer aktivt förhindrar de spÀnningar som finns kring religiösa frÄgor i Turkiet.

Den 11 mars 2010 erkÀnde Sveriges riksdag folkmordet Seyfo. Motionen som antogs manar till fortsatt arbete för ett erkÀnnande i EU och FN samtidigt som utrikesminister Carl Bildt flaggat för att beslutet kan komma att hÀvas under nÀsta mandatperiod. Var stÄr ert parti i frÄgan och hur avser ni arbeta vidare med beslutet?

Moderaterna beklagar att Riksdagen den 11 mars valde att tillkÀnnage för regeringen att Sverige ska erkÀnna de massakrer som drabbade bland annat armenier, assyrier/syrianer, kaldéer och pontiska greker 1915 för folkmord. Det rÄder ingen tvekan om att fruktansvÀrda övergrepp Àgde rum mot dessa grupper och det Àr angelÀget att fÄ fram mer historisk forskning pÄ detta omrÄde. Men vi anser inte att det Àr Riksdagens roll, som ett representativt folkvalt organ, att döma historiska hÀndelseförlopp. Riksdagens beslut kommer tyvÀrr inte heller att bidra positivt till den pÄgÄende normaliseringsprocessen mellan Turkiet och Armenien. Dessa tvÄ lÀnder enades förra Äret om att tillsÀtta en gemensam historiekommission med uppgift att utreda hÀndelserna 1915. Det Àr en process som Sverige har all anledning att stödja eftersom den Àven leder till ökad stabilitet och sÀkerhet i regionen.

Över en halv miljon kristna assyrier har flytt sitt hemland i Irak  och frĂ„n dem som Ă€r kvar kommer dagligen rapporter om deras utsatthet. Krav har stĂ€llts pĂ„ en autonomi för att sĂ€kerstĂ€lla de kristnas framtid i omrĂ„det. Vilken instĂ€llning har ert parti till autonomi för de kristna assyrierna i Irak och, vid det fall att ni Ă€r för en autonomi, hur kommer ni att agera för att göra det till en verklighet?

Vi ser med oro pÄ det vÄld som drabbar mÄnga kristna assyrier i Irak. Det ligger i hela vÀrldssamfundets intresse att arbeta för ett demokratiskt, stabilt och sammanhÄllet Irak. Ett sÄdant Irak mÄste byggas pÄ tolerans och samlevnad som accepteras av alla nationella och religiösa grupper. Vi tror dock inte att sÀrskilda frizoner för olika minoriteter skulle frÀmja en sÄdan utveckling. EU och Sverige stöder den irakiska regeringens deklarerade avsikt att skapa ett Irak dÀr samtliga medborgare, oavsett etnisk bakgrund eller religion, kan leva i sÀkerhet och fÄ sina mÀnskliga rÀttigheter respekterade. Vi förvÀntar oss ocksÄ att den irakiska regeringen vidtar de nödvÀndiga ÄtgÀrder som krÀvs för att alla Iraks medborgare i framtiden fÄr uppleva fred, sÀkerhet och demokrati, i sitt eget land.

Benny Hana
Redaktionen