Publicerad: 2010-09-15

  • Tipsa en vĂ€n
  • Skriv ut artikeln
Statsministerkandidaten Mona Sahlin Foto: Andreas Ackerup

Valspecial 2010 - Socialdemokraterna (S): Markerade att vÄldet var folkmord

POLITIK Den 19:e september väljer Sverige de politiker som ska representera landet de närmsta fyra åren. Hujada.com har ställt frågor till riksdagspartierna kring ämnen som är viktiga för assyrierna. Alla riksdagspartier har fått denna förfrågan och alla har fått samma frågor. Här i Hujada.com läser du partiernas svar. Det är nu Socialdemokraternas tur och det är partiledaren Mona Sahlin som svarar.

Varför Àr ni det bÀsta partiet för assyrier i Sverige att lÀgga sin röst pÄ i valet den 19 september 2010?

Fler jobb Àr den viktigaste frÄgan för svensk ekonomi, tillvÀxt och mÀnniskors egen frihet. VÄrt mÄl Àr full sysselsÀttning. i vill ocksÄ ta krafttag mot diskriminering.

Redan 2011 och 2012 vill vi sÀnka socialavgifterna för smÄföretag sÄ att det blir billigare att anstÀlla. Vi har ocksÄ som reformambition att under mandatperioden sÀnka restaurangmomsen. Om utrymme skapas vill vi ocksÄ sÀnka av momsen i andra delar av tjÀnstesektorn, sÀnkta arbetsgivaravgifter, minskade sjuklönekostnader eller ett riskkapitalavdrag

Turkiet har mÄnga gÄnger kritiserats för hur man behandlar minoriteter i landet. Ett exempel Àr de utdragna rÀttegÄngarna mot Mor Gabriel-klostret dÀr en domstol nyligen upphÀvt en för klostret gynnande dom. Hur pÄverkar sÄdant landets möjlighet att erhÄlla EU-medlemskap och hur bör Sverige agera i liknande fall?

Alla lÀnder som vill bli medlemmar av EU mÄste uppfylla de sÄ kallade Köpenhamnskriterierna, som bland annat innebÀr respekt för de mÀnskliga rÀttigheterna och skydd för minoriteters rÀttigheter.

Utvidgningen av EU Ă€r en viktig frĂ„ga för oss. Vi socialdemokrater Ă€r positiva till att Turkiet ska bli medlemmar nĂ€r de uppfyllt de kriterier som krĂ€vs. Ett framtida EU-medlemskap för det muslimskt prĂ€glade Turkiet skulle vara ett vĂ€rdefullt bidrag till att utveckla relationen mellan EU och den muslimska vĂ€rlden. Arbetet för att uppfylla EU:s kriterier om mĂ€nskliga rĂ€ttigheter stĂ€rker de mĂ€nskliga rĂ€ttigheterna för alla – kristna som muslimer.

Den 11 mars 2010 erkÀnde Sveriges riksdag folkmordet Seyfo. Motionen som antogs manar till fortsatt arbete för ett erkÀnnande i EU och FN samtidigt som utrikesminister Carl Bildt flaggat för att beslutet kan komma att hÀvas under nÀsta mandatperiod. Var stÄr ert parti i frÄgan och hur avser ni arbeta vidare med beslutet?

Vi röstade för ett erkÀnnande i Sveriges Riksdag och har ett eget kongressbeslut pÄ att folkmorden Seyfo och Al-Anfal skulle erkÀnnas. BÄda dessa folkmord Àr nu erkÀnda. Vi Àr djupt kritiska till att de borgerliga partierna i Alliansen sa en sak inför valet 2006 och sedan bytte Äsikt nÀr de kom till makten. Fredrik Reinfeldt sa sjÀlv till Hujada 2006 att han skulle stödja ett erkÀnnande, men bröt sedan löftet.

Nu Àr det viktigt att gÄ vidare. Vi ville markera att det vÄld som utfördes var att beteckna som ett folkmord. I det lÄnga loppet finns ingen annan vÀg Àn att göra upp med historien. Flera andra lÀnder har tagit liknande beslut. VÄr förhoppning Àr att försoningsprocessen nu kan ta ny fart.

Över en halv miljon kristna assyrier har flytt sitt hemland i Irak och frĂ„n dem som Ă€r kvar kommer dagligen rapporter om deras utsatthet. Krav har stĂ€llts pĂ„ en autonomi för att sĂ€kerstĂ€lla de kristnas framtid i omrĂ„det. Vilken instĂ€llning har ert parti till autonomi för de kristna assyrierna i Irak och, vid det fall att ni Ă€r för en autonomi, hur kommer ni att agera för att göra det till en verklighet?

För det första ska de som flyr undan förtryck kunna fÄ skydd i Sverige. Vi stödjer en rÀttssÀker individuell asylprocess. Det skyddar exempelvis de kristna irakier som behöver skydd.

Jag besökte under sommaren det regionala parlamentet i Erbil för att visa stöd för den demokratiska utvecklingen i regionen. Det Àr viktigt att Irak fÄr en ny regering som tar ansvar för alla folkgruppers sÀkerhet, Àven de kristna assyrierna.

Benny Hana
Redaktionen