Publicerad: 2010-09-16

  • Tipsa en vĂ€n
  • Skriv ut artikeln
Kristdemokraternas partiledare Göran HÀgglund. Foto: Kristdemokraterna

Valspecial 2010 - Kristdemokraterna (KD): Sverige ska verka för turkiskt erkÀnnande

POLITIK

Den 19:e september väljer Sverige de politiker som ska representera landet de närmsta fyra åren. Hujada.com har ställt frågor till riksdagspartierna kring ämnen som är viktiga för assyrierna. Alla riksdagspartier har fått denna förfrågan och alla har fått samma frågor. Här i Hujada.com läser du partiernas svar. Nästa parti att svara på frågorna är Kristdemokraterna.

Varför Àr ni det bÀsta partiet för assyrier i Sverige att lÀgga sin röst pÄ i valet den 19 september 2010?

Kampen för jobb och företagande ligger högt pÄ vÄr agenda, tillsammans med en politik som stÀrker familjen. NÀr det gÀller vÄr företagarpolitik, vill vi framförallt se förbÀttringar för de mindre företagen. Dels vill vi intensifiera kampen mot regelkrÄnglet, men vi vill Àven göra det billigare att anstÀlla genom att sÀnka arbetsgivaravgifterna med tio procentenheter upp till en lönesumma om högst 300 000 kronor per helÄrsanstÀlld eller högst 3 miljoner kronor för ett företag med fler Àn tio anstÀllda.
 
Turkiet har mÄnga gÄnger kritiserats för hur man behandlar minoriteter i landet. Ett exempel Àr de utdragna rÀttegÄngarna mot Mor Gabriel-klostret dÀr en domstol nyligen upphÀvt en för klostret gynnande dom. Hur pÄverkar sÄdant landets möjlighet att erhÄlla EU-medlemskap och hur bör Sverige agera i liknande fall?

I och med sin strÀvan att bli medlem i EU har Turkiet trots allt tagit steg pÄ rÀtt vÀg nÀr det gÀller respekten för mÀnskliga rÀttigheter, exempelvis har dödsstraffet avskaffats. Det Àr steg i rÀtt riktning, men Ànnu ÄterstÄr mycket att göra. Det Àr exempelvis inte tillÄtet att bÀra kors synligt, ha processioner utanför kyrkan och placera stora kors pÄ kyrkor.
 
Den 11 mars 2010 erkÀnde Sveriges riksdag folkmordet Seyfo.  Motionen som antogs manar till fortsatt arbete för ett erkÀnnande i EU och FN samtidigt som utrikesminister Carl Bildt flaggat för att beslutet kan komma att hÀvas under nÀsta mandatperiod. Var stÄr ert parti i frÄgan och hur avser ni arbeta vidare med beslutet?

Före 1915 levde 2 026 000 kristna armenier och 500 000 kristna syrianer, kaldĂ©er och assyrier i nuvarande östra Turkiet. Åren 1915-1918 dödades 1-1,5 miljoner kristna i Ottomanska riket (nuvarande Turkiet). Sveriges riksdag beslutade vĂ„ren 2010, med knapp majoritet, att regeringen riktar en begĂ€ran till Turkiet att erkĂ€nna folkmordet, Ă€ven kallat seyfo eller ”SvĂ€rdets Ă„r”. Sverige mĂ„ste agera sĂ„ att varaktig försoning uppnĂ„s i regionen och mellan de olika folkgrupper som berörs av frĂ„gan. Ett viktigt steg i detta Ă€r den upprĂ€ttelse det skulle innebĂ€ra för de drabbade kristna minoritetsfolken att den turkiska regeringen officiellt erkĂ€nner folkmordet. VĂ„r uppfattning Ă€r att Sverige ska verkar för att den turkiska regeringen erkĂ€nner att ett folkmord begĂ„tts.
 
Över en halv miljon kristna assyrier har flytt sitt hemland i Irak och frĂ„n dem som Ă€r kvar kommer dagligen rapporter om deras utsatthet.  Krav har stĂ€llts pĂ„ en autonomi för att sĂ€kerstĂ€lla de kristnas framtid i omrĂ„det. Vilken instĂ€llning har ert parti till autonomi för de kristna assyrierna i Irak och, vid det fall att ni Ă€r för en autonomi, hur kommer ni att agera för att göra det till en verklighet?

För att kunna förverkliga demokratin i Irak bör samma status ges till alla folkgrupper oavsett nationell identitet och religion. För att kunna rĂ€dda assyrier/syrianerna/kaldĂ©er som ett folk och för att bevara det kristna kulturarvet i sitt ursprungsomrĂ„de, krĂ€vs att deras sĂ€kerhet garanteras. Möjlighet behöver ges till Ă„tervĂ€ndning för dem som har lĂ€mnat landet med tvĂ„ng eller av rĂ€dsla sedan Irak–Iran-kriget pĂ„ 1980-talet. Assyrier/syrianer/kaldĂ©er mĂ„ste erkĂ€nnas officiellt i irakiska grundlagen och den nya konstitutionen som ett av Iraks ursprungsfolk - och ges nationella rĂ€ttigheter.

Benny Hana
Redaktionen