Publicerad: 2010-09-16

  • Tipsa en vĂ€n
  • Skriv ut artikeln
VÀnsterpartiets ordförande Lars Ohly. Foto: VÀnsterpartiet

Valspecial 2010 - VÀnsterpartiet (V): Stolta över erkÀnnandebeslutet

POLITIK Den 19:e september väljer Sverige de politiker som ska representera landet de närmsta fyra åren. Hujada.com har ställt frågor till riksdagspartierna kring ämnen som är viktiga för assyrierna. Alla riksdagspartier har fått denna förfrågan och alla har fått samma frågor. Här i Hujada.com läser du partiernas svar. Vänsterpartiets tur är nu kommen att svara på frågorna.  

Varför Àr ni det bÀsta partiet för assyrier i Sverige att lÀgga sin röst pÄ i valet den 19 september 2010?

DÀrför att inget annat riksdagsparti sÄ tydligt som VÀnsterpartiet stÄr för internationell solidaritet och rÀttvisa och för att vÄrt parti sedan lÀnge, och utan tveksamheter, har fört en politik som pÄ olika sÀtt har syftat till stötta assyrier/syrianer - i Sverige och utanför Sverige.

I riksdagen har vi en lÄng historia av att arbeta med frÄgor som rör assyrier/ syrianer. Det var Ätskilliga Är sedan vi skrev vÄr första riksdagsmotion kring dessa specifika frÄgor, och sedan dess har vi stÀllt Ätskilliga interpellationer, skriftliga frÄgor och motioner i riksdagen. Allt finns pÄ www.riksdagen.se under dokument. Under mÄnga Är har VÀnsterpartiet t.ex. aktivt arbetat för ett erkÀnnande av folkmordet 1915.

Turkiet har mÄnga gÄnger kritiserats för hur man behandlar minoriteter i landet. Ett exempel Àr de utdragna rÀttegÄngarna mot Mor Gabriel-klostret dÀr en domstol nyligen upphÀvt en för klostret gynnande dom. Hur pÄverkar sÄdant landets möjlighet att erhÄlla EU-medlemskap och hur bör Sverige agera i liknande fall?

KrÀnkningar mot de mÀnskliga rÀttigheterna i Turkiet Àr fortfarande stora och framförallt riktade mot den kurdiska befolkningen och landets övriga minoriteter. Det Àr uppenbart att den turkiska staten sedan lÀnge försöker lösa frÄgan om minoriteternas rÀttigheter med vÄld i stÀllet för att försöka fÄ till en förhandlingslösning. Repressionen mot de icke-turkiska minoriteternas etniska identitet och kultur tar sig olika uttryck, men det Àr ett faktum att tortyr och misshandel förekommer i landet.

Ända sedan de officiella medlemskapsförhandlingarna mellan EU och Turkiet pĂ„börjades Ă„r 2005 har den stora stötestenen varit Turkiets oförmĂ„ga att uppfylla de s.k. Köpenhamnskriteriernas villkor.

NÀr det gÀller demokratiska fri- och rÀttigheter och mÀnskliga rÀttigheter har Turkiet under de senaste Ären förvisso genomfört en rad förÀndringar i sin lagstiftning vilka kan ses som steg pÄ vÀgen mot att uppfylla kriterierna.

Det Àr naturligtvis grundlÀggande att det finns skrivna och demokratiskt antagna lagar i ett land, men det innebÀr dock inte med sÀkerhet att verkligheten faktiskt förÀndrats eller att lagarna i praktiken tillÀmpas av institutioner och myndigheter. Historien inrymmer flera exempel pÄ att det som stÄr skrivet i lagboken inte alls behöver stÀmma överens med verkligheten eftersom det finns andra strukturer i samhÀllet som i praktiken omintetgör vad som stÄr lagböckerna.

I Turkiets fall anser VÀnsterpartiet att det finns skÀl för Europeiska unionen att krÀva bevis pÄ att relevanta lagÀndringar som sker ocksÄ tillÀmpas i praktiken innan landet beviljas medlemskap. Se gÀrna vidare VÀnsterpartiets motion Demokratiska och mÀnskliga rÀttigheter i Turkiet.

Den 11 mars 2010 erkÀnde Sveriges riksdag folkmordet Seyfo. Motionen som antogs manar till fortsatt arbete för ett erkÀnnande i EU och FN samtidigt som utrikesminister Carl Bildt flaggat för att beslutet kan komma att hÀvas under nÀsta mandatperiod. Var stÄr ert parti i frÄgan och hur avser ni arbeta vidare med beslutet?

Det var en historisk dag för Sverige nÀr riksdagen i vÄras erkÀnde folkmordet 1915 pÄ armenier, assyrier/syrianer/kaldéer och pontiska greker.

VÀnsterpartiet har under mÄnga Är drivit frÄgan och var ett av de tre partierna som stod bakom reservationen som ledde till att motionen om erkÀnnandet antogs. VÀnsterpartiet var ocksÄ det parti vars riksdagsledamot stod som förstanamn pÄ den rödgröna motionen i frÄga.

Detta sammantaget innebĂ€r sjĂ€lvklart att vi pĂ„ alla sĂ€tt stödjer beslutet och vi menar att det skulle vara helt oacceptabelt om Carl Bildt – eller nĂ„gon annan svenska utrikesminister – skulle riva upp det beslut som riksdagen har tagit.

VÀnsterpartiet anser inte att det Àr politikers eller riksdagens uppgift att skriva historia, dÀremot menar vi att riksdagen och politiker har ett ansvar att förhÄlla oss till historiska faktum. Detta för att offren ska fÄ upprÀttelse och för att brotten inte ska Äterupprepas.

VÀnsterpartiet Àr stolta över att ha varit med och fattat ett beslut som förhoppningsvis innebÀr ett steg framÄt i försoningsprocessen och upprÀttelse för offren för folkmordet och deras efterlevande och vi utgÄr frÄn att Àven kommande regeringar respekterar riksdagens beslut.

En svensk regering bör nu ocksÄ, enligt VÀnsterpartiet, gÄ vidare genom att framföra Sveriges riksdags stÄndpunkt till den turkiska ledningen.

Över en halv miljon kristna assyrier har flytt sitt hemland i Irak och frĂ„n dem som Ă€r kvar kommer dagligen rapporter om deras utsatthet.  Krav har stĂ€llts pĂ„ en autonomi för att sĂ€kerstĂ€lla de kristnas framtid i omrĂ„det. Vilken instĂ€llning har ert parti till autonomi för de kristna assyrierna i Irak och, vid det fall att ni Ă€r för en autonomi, hur kommer ni att agera för att göra det till en verklighet?

FrÄgan om autonomi har inte drivits av aktivt VÀnsterpartiet. Det innebÀr dock inte att vi nödvÀndigtvis skulle stÀlla oss negativ till en sÄdan lösning om det blev aktuellt.

PĂ„ alla sĂ€tt Ă€r det viktigt att Sverige via FN uppmĂ€rksammar den situation som bl.a. kristna assyrier i hela Mellanöstern befinner sig i, och speciellt i Irak dĂ€r lĂ€get Ă€r sĂ€rskilt svĂ„rt eftersom de kristna har varit utsatta för förföljelse lĂ€nge dĂ€r – en terror som dessutom ökat efter USA:s ockupation av landet.

I uppbyggandet av en demokrati Àr det viktigt att minoriteterna skyddas frÄn trakasserier och förföljelse och att deras rÀttigheter sÄ som de Àr formulerade i olika FN-konventioner garanteras. En autonomi/frizon under FN:s överinseende skulle kunna vara ett sÀtt att uppnÄ tryggare levnadsförhÄllanden för de kristna minoritetsgrupperna i Irak.

Med tanke pÄ att nÀrmare en halv miljon av de kristna som fanns i Irak har tvingats fly landet pÄ grund av den förföljelse de utsÀtts för sÄ Àr det i sammanhanget Àven vÀrt att nÀmna att VÀnsterpartiet kÀmpar för att en rÀttvisare asylpolitik ska bli verklighet i Sverige. En viktig frÄga för oss Àr att mÀnniskor som har tvingats fly och hamnat hÀr i Sverige aldrig ska sÀndas tillbaka till tortyr och/eller förföljelse.

Benny Hana
Redaktionen