Publicerad: 2010-09-17

  • Tipsa en vĂ€n
  • Skriv ut artikeln
Lennart Sacrédeus Foto: Kristdemokraterna

Personvalspecial 2010 - Lennart Sacrédeus (KD)

POLITIK Nu i slutskedet av valrörelse kommer Hujada.com att publicera intervjuer med ledamöter i Sveriges riksdag som bidrog extra till det historiska erkännandet av Folkmordet 1915. Näste man på tur är Lennart Sacrédeus, kristdemokrat från Dalarna.

Vad har du för bakgrund?

GymnasielÀrare och journalist, kyrkligt engagemang i Svenska kyrkan och dess ungdomsrörelse, ledamot av kyrkomötet sedan 2005 och ersÀttare i kyrkostyrelsen, tidigare kommunalrÄd i Mora, europaparlamentariker i bl a utrikes- och mÀnniskorÀttsutskottet 1999-2004 samt riksdagsman sedan 2006. Gift med Birgitta och tillsammans har vi tre tonÄrsbarn.

Varför du valde att engagera dig politiskt?

Varje generation har en skyldighet att ta ansvar för sitt samhĂ€lle och land samt visa ledarskap. Jag var i ungdomen starkt engagerad för demokrati och religionsfrihet i Östeuropa och för att den kommunistiska, ateistiska enpartidikaturen skulle falla liksom Berlinmuren.

Hur kommer det sig att du valde just det parti du Àr verksam inom?

Familjen Àr samhÀllets mest grundlÀggande enhet - och fungerar familjen blir samhÀllet starkt. Den kristna mÀnniskosynen, kulturen samt normsystemet om rÀtt och fel, etiken, Àr den vÀsterlÀndska civilisationens fundament sedan lÄng tid - och hör framtiden till.

Vilka Àr dina hjÀrtefrÄgor?

StĂ€rk familjen och Ă€ktenskapet. Ingen  tvĂ„ngsdelad förĂ€ldraförsĂ€kring -i stĂ€llet mer förĂ€ldramakt. Mer tid till barnen - rĂ€tt till vĂ„rdnadsbidragför barn 1-3 Ă„r i alla kommuner. AvdragsrĂ€tt för gĂ„vor till idrotten, kyrkor, föreningar och kultur. InrĂ€tta en svensk ambassadör för religionsfrihet. Sverige ska krĂ€va att Turkiet erkĂ€nner folkmordet 1915. BĂ€ttre reseavdrag för arbetspendling - sĂ€nkt skatt pĂ„ pension och lön. Minskat regelkrĂ„ngel för företagen - ROT/RUT-avdragen kvar.Klart nej till aktiv lĂ€karutförd dödshjĂ€lp. Aktiva stödĂ„tgĂ€rder för minskat aborttal – som i Norge

Du var med och undertecknade folkmordsmotionen som lÄg till grund för 
det historiska beslutet dÀr folkmordet 1915 erkÀndes, kan du berÀtta 
lite om det?

- Folkmordet handlar om sanning, upprÀttelse och försoning. Turkiet, Europa och övriga vÀrlden kan inte möta framtiden med mindre Àn att folkmordet erkÀnns och att de drabbade kristna folken och dess efterlevande fÄr den upprÀttelse och erkÀnsla de har rÀtt till.

Varför ska man rösta pÄ dig i personvalet?

- En kÀmpe och en aktiv riksdagsman - som gör skillnad genom att vÄga vara rak och tydlig.

FAKTA LENNART SACRÈDEUS (KD)
______________________________________________________________

Namn:  Lennart Sacrédeus
Parti:  Kristdemokraterna (KD)
Bor: Mora i Dalarnas lÀn
Uppdrag i riksdagen: Ledamot av skatteutskottet, ersÀttare i arbetsmarkandsutskottet.
Aktuell kandidatplats: Nr 1 i Dalarnas lÀn.
Hemsida: www.sacredeus.se

Benny Hana
Redaktionen