Publicerad: 2010-09-18

  • Tipsa en vĂ€n
  • Skriv ut artikeln
Miljöpartiets sprÄkrör Maria Wetterstrand Àr tydlig med att erkÀnnandet av folkmordet Seyfo var ett riktigt beslut. Foto: Fredrik Hjerling

Vilka partisvar om folkmordet hÄller?

POLITIK En av valets viktigaste frågor för assyrierna är att erkännandet av folkmordet Seyfo ska bestå och att vidare arbete ska ske för ett erkännande i EU och FN. Partierna har fått ge sin syn på det i Hujada.com, men även från turkiskt håll har frågan ställts. Här läser du hur partiföreträdarna svarat.

Ett gammalt uttryck sÀger att Seger har tusen fÀder medan Förlust Àr förÀldralös. Som den uppmÀrksamma lÀsaren av Hujada.com kunnat notera sÄ har onekligen enskilda riksdagsledamöter frÄn bÄda blocken spelat en viktig roll i riksdagens erkÀnnande av folkmordet Seyfo. Socialdemokraterna, Kristdemokraterna, VÀnsterpartiet, Folkpartiet och Miljöpartiet har ocksÄ i Hujada.com uttalat sitt stöd för folkmordsbeslutet.

Det ifrÄgasÀtts ÀndÄ om alla partier kommer att stÄ för detta efter valet. MÄnga minns hur Fredrik Reinfeldt i valrörelsen 2006 först försÀkrade att han och Moderaterna skulle erkÀnna folkmordet Seyfo men sen svek sitt löfte till assyrierna efter att han blivit statsminister.

Motion som riksdagen antog slÄr nÀmligen inte bara fast att Seyfo var ett folkmord som ska erkÀnnas officiellt av Sverige regering, utan ocksÄ att ett vidare arbete ska ske för ett erkÀnnande i EU och FN. Det Àr sÄlunda inte bara frÄga om att erkÀnnandebeslutet ska bestÄ eller inte.

Assyrier i Sverige har varit öppna med att ett erkÀnnande av folkmordet kanske mer Àn nÄgot annat innebÀr en upprÀttelse för offren och deras efterlevande. De assyriska förbunden menar att erkÀnnandet ocksÄ Àr nÄgot som kommer att frÀmja demokratiprocessen i Turkiet.

FrÄgan Àr dock viktig Àven för andra grupper som det visat sig och frÄn turkiska organisationer i Sverige har reaktionen varit en annan. Redan nÀr Socialdemokraterna fattade sitt kongressbeslut om erkÀnnandet av Seyfo sÄ var de turkiska förbunden snabbt framme och krÀvde ett möte med ledningen för Socialdemokraterna för att de skulle kunna ÄterstÀlla förtroendet.

I sina texter hĂ€nvisade de ocksĂ„ till Seyfo som det ”pĂ„stĂ„dda folkmordet”  eller det ”sĂ„ kallade folkmordet” för att nedvĂ€rdera hĂ€ndelsen.  

De turkiska organisationerna försökte ocksĂ„ spela ut det religiösa kortet. Detta genom att utse sig sjĂ€lva till talespersoner för ”den muslimska gruppen i Sverige” som man uttryckte det. De menade att Socialdemokraterna genom beslutet sĂ„rat inte bara deras medlemmar eller ens alla i Sverige med turkisk bakgrund, utan alla muslimer i landet. Naturligtvis representerar de turkiska förbunden enbart sina medlemmar. Det Ă€r lĂ„ngt ifrĂ„n Sveriges alla muslimer som anser att de representeras av de turkiska förbunden.

De turkiska organisationerna valde ocksĂ„ att kalla den bevisning som vĂ€rldens enade forskarkĂ„r, turkiska forskare undantagna, sĂ€ger visar att det var ett folkmord för ” mycket tvivelaktiga grunder”.

Trots allt fler turkiska intellektuella sÄllar sig till den del av vÀrlden som anser att man i ett demokratiskt samhÀlle bör kunna tala öppet om folkmordet sÄ Àr de turkiska förbunden i Sverige inte riktigt dÀr Àn. Inför valet 2010 har Turkiska ungdomsförbundet velat stÀlla riksdagspartierna mot vÀggen angÄende riksdagserkÀnnandet.

Mot bakgrund av det som stÄr ovan Àr det naturligtvis intressant att se hur partierna vÀljer att svara nÀr frÄgan kommer frÄn TUF i jÀmförelse med hur de svarade till Hujada.com. FrÄgan TUF stÀller till partiföretrÀdarna Àr: Hur ser Du pÄ folkmordsbeslutet som togs i Sveriges Riksdag? HÀr nedan redovisas hur dessa svarat nÀr frÄgan kommer frÄn TUF, svaren till Hujada.com hittar du pÄ lÀnkarna för relaterade nyheter.

Maria Wetterstrand - Miljöpartiet: Jag anser att det var ett riktigt beslut. Vi mÄste vÄga erkÀnna och tala öppet det som skett. Detta Àr inte minst viktigt eftersom vi arbetar aktivt för att Turkiets medlemskap i EU, en process dÀr bÄde forna och nuvarande problem med mÀnskliga rÀttigheter mÄste beaktas.

Maud Olofsson - Centerpartiet: Centerpartiet röstade nej i denna frÄga. Vi anser att denna typ av frÄgor inte ska beslutas av Sveriges riksdag.

Mona Sahlin - Socialdemokraterna: Vi ville vi ett tillfÀlle markera att det vÄld som utfördes pÄ armenier, assyrier/syrianer/kaldéer, pontiska greker och romer med flera mellan i det dÄvarande Osmanska Riket benÀmns som folkmord.  Det var ett engÄngsbeslut, och mÄnga andra lÀnder i EU har agerat pÄ samma sÀtt. Nu mÄste försoningen gÄ vidare. Jag förstÄr om mÄnga med turkiskt ursprung har svÄrt att acceptera vÄrt agerande. Men jag tror att mÄnga vet och kÀnner att vi socialdemokrater har en mycket positiv bild av Turkiet och ser vikten av att Turkiet reformeras för att kunna bli medlem i EU. Vi Àr en stark röst för Turkiet Àven i framtiden.

Fredrik Reinfeldt - Moderaterna: Jag tycker inte att politiker ska bestÀmma över historieskrivningen.

Nyamko Sabuni - Folkpartiet: Folkpartiet som parti stödde inte detta beslut. För försoningsprocessen Àr det viktigt att 1915 Ärs hÀndelser blir ordentligt utredda och att bÄde Turkiet och andra lÀnder medverkar till detta, men vi tror att det finns bÀttre sÀtt att stödja processen Àn att Sveriges riksdag ska rösta om en historisk hÀndelse.

SÄ svarar alltsÄ företrÀdare för Sveriges riksdagspartier pÄ frÄgan. Ungdomen Àr framtiden, heter det ofta. Samma grundsats gÀller inom politiken. Ofta Àr det ledarna inom ungdomsförbunden som sen kommer att bli tongivande inom respektive parti. SÄ hÀr svarade ledarna för ungdomsförbunden. FrÄgan frÄn turkiska ungdomsförbundet Àr i stort densamma; Hur ser du pÄ folkmordsbeslutet?

Niklas Wykman  - ordförande för Moderata Ungdomsförbundet: Olyckligt. Sveriges riksdag ska inte besluta om vad som har hÀnt eller inte hÀnt i historien.

Charlie Weimer - ordförande för Kristdemokratiska ungdomsförbundet: KDU menar att det finns tillrÀckliga belÀgg för att betrakta hÀndelserna som ett folkmord. Riksdagsbeslutet var dÀrför riktigt.

Magnus Andersson  - ordförande för Centerpartiets Ungdomsförbund: I princip hÄller jag med om beslutet, men tycker inte det Àr en frÄga för Sveriges Riksdag att skriva historien

Ida Gabrielsson - ordförande för Ung VĂ€nster (VĂ€nsterpartiets ungdomsförbund): Ung VĂ€nster anser i och för sig att det Ă€r rĂ€tt att kalla folkmordet 1915 för just ett folkmord. Det Ă€r viktigt för att offren ska kunna fĂ„ upprĂ€ttelse och för att en försoning ska kunna ske. Det Ă€r förstĂ„s samtidigt viktigt att inse att detta var nĂ„got som Ă€gde rum för vĂ€ldigt lĂ€nge sedan, och att man dĂ€rför inte ska lĂ€gga ansvar pĂ„ vare sig den turkiska regeringen av idag eller det turkiska folket för nĂ„got som de inte bĂ€r ansvaret för. Ytterligare en intressant aspekt pĂ„ beslutet, Ă€r förstĂ„s principfrĂ„gan – om riksdagen ska fatta beslut om historiska hĂ€ndelser eller inte. Det Ă€r inte en sjĂ€lvklar grĂ€nsdragning och det gör folkmordsbeslutet komplext att ta stĂ€llning till.

Jytte Guteland svar - förbundsordförande för Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund: Riksdagen har fattat ett beslut vi delade men vi i SSU vill fokusera pÄ framtiden och tycker att den viktigaste frÄgan nu Àr att Turkiet
ska bli medlemmar i EU.

Adam Cwejman - ordförande för Liberala ungdomsförbundet (Folkpartiets ungdomsförbund): Det Àr inte politikers uppdrag att fatta beslut om historiska hÀndelser.

Jakop Dalunde - sprÄkrör för Grön Ungdom (Miljöpartiets ungdomsförbund): Det moderna Turkiet Àr idag i grunden ett annat land Àn Osmanska riket frÄn 1915/16, och för att fortsÀtta den demokratiska utvecklingen och stÀrka minoriteters rÀttigheter sÄ Àr det rimligt att den Turkiska staten börjar tala klarsprÄk om folkmordet. Idag stoppas diskussionen av censur, böter och tabu. Det Àr bra om Sverige bidrar till att detta Àndras.

Nu vet du hur partierna och deras ungdomsförbund svarar Àven nÀr frÄgan stÀlls frÄn turkiskt hÄll. Imorgon Àr det dags för valet 2010, se till att din röst rÀknas!

Benny Hana
Redaktionen