Publicerad: 2010-09-19

  • Tipsa en vĂ€n
  • Skriv ut artikeln

Inga pengar Àr vÀrda folkmordet

SVERIGE

Många assyrier tänker idag sätta sin röst på Alliansen. Generellt har dessa människor ett arbete eller ett litet företag. För lite mer pengar i plånboken röstar dessa assyrier samtidigt emot ett erkännande av Seyfo på regeringsnivå. Moussa Esa undrar om dessa småslantar räcker för att vi ska glömma våra förfäders offer.

De rödgröna drev i vÄras igenom en motion som innebar att Sveriges riksdag erkÀnde folkmordet pÄ assyrierna 1915. Alliansen var chockade och deras frÀmsta representanter, statsminister Fredrik Reinfeldt och utrikesminister Carl Bildt, bad Turkiet om ursÀkt. Reinfeldt och Bildt skÀmdes för sin egen riksdag och antydde för turkiska politiker att de skulle arbeta för en ny omröstning.

Statsminister Reinfeldt som inför valet 2006 tydligt deklarerade att hans parti var för ett erkÀnnande av folkmordet visade nu hur populismen styr hans uttalanden. Nu satt han istÀllet i Recep Tayyip Erdogans knÀ och bad om ursÀkt för sin riksdags agerande. Hur kan Reinfeldt leva med ett sÄdant svek pÄ sitt samvete? Vilka löften kommer han att svika nÀr han vinner Ärets val?

MÄnga av mina assyriska bekanta hÀvdar att vi som folk inte ska döma ett parti efter deras instÀllning i en enda frÄga. Mitt svar Àr att folkmordet, i dagslÀget, Àr vÄr enda frÄga. Att jag skulle fÄ nÄgot mer pengar i fickan om Alliansen vinner Àr dÀrför inte det viktigaste. Det fÄr inte vara det viktigaste. Inte nÀr folkmordet finns i den andra vÄgskÄlen.

Argumentet om att riksdagen redan erkÀnt folkmordet hÄller inte. Ett beslut som öppet inte stöds av regeringen blir ett svagt beslut. Ett beslut som kan ifrÄgasÀttas och tas upp för en ny diskussion. Ett sÄdant beslut vinner i praktiken ingen större respekt. DÀrför Àr det viktigt att beslutet har ett stöd av regeringen och att det kommuniceras mot de turkiska makthavarna.

Det viktigaste Àr att vi som folk fÄr ett erkÀnnande som stöds av hela nationen. Ett erkÀnnande som inte ursÀktas inför turkiska ögon, utan istÀllet försvaras och krÀvas rÀtt för. Jag har bott i Sverige i trettiotvÄ Är och jag har aldrig kÀnt mig mer sedd Àn nÀr riksdagen erkÀnde mordet pÄ mitt folk. NÀr riksdagens beslut föll kÀnde jag mig vÀlkommen. Jag kÀnde mig svensk. Det ska inte Reinfeldt och Bildt ta ifrÄn mig.

Ett erkÀnnande som stöds av en regering fÄr vi endast om de rödgröna vinner valet. De rödgröna har redan, som opposition, erkÀnt folkmordet och kommer sÄledes att, som regering, fullfölja beslutet i praktiken. Tycker du att det Àr viktigare med lite mer pengar i plÄnboken ska du sÀtta din röst pÄ Alliansen.

För mig kommer inga pengar i vÀrlden fÄ mig att förminska betydelsen av ett erkÀnnande av folkmordet. SÀtt din röst pÄ de rödgröna imorgon. För Sveriges skull. För Turkiets skull. För vÄra martyrers skull.

 

Moussa Esa
Redaktionen