Publicerad: 2010-11-24

  • Tipsa en vĂ€n
  • Skriv ut artikeln
Foto: morgabriel.org

Araméernas angrepp mot Mor Gabriels ledning Àr snudd pÄ förtal

INSÄNDARE Arameiska Demokratiska Organisationen, ArDO, går i ett uttalande i Syrianska Riksförbundets språkrör bahro.nu till hårt angrepp mot klosterledningen i Mor Gabriel och anklagar den för bland annat förskingring av bidrag från Unesco. Men ArDO:s ordförande var tills nyligen helt omedveten om det, enligt uppgift till acsatv.com som i somras uppmärksammade uttalandet. Journalisten Augin Kurt har undersökt frågan närmare och fått bekräftat av Unesco att klostret aldrig fått något bidrag. Han betecknar därför ArDO:s grova anklagelser och insinuationer som snudd på förtal.

Under rubriken Syrianerna kan liknas vid lamm som förs till slakthuset utan att veta om det, anklagas klostret bland annat för att sakna bygglov, förskingring av bidrag och för att ha omvandlats till en politisk bas för ”fienden”. I uttalandet som publicerades pĂ„ Bahro Suryoyos webbsida bahro.nu under 2009 men uppmĂ€rksammats först nyligen av acsatv, skriver ArDO bland annat sĂ„ hĂ€r:

”Klostret Ă€r inte lĂ€ngre enbart en religiös institution dit man vallfĂ€rdar för att fĂ„ lugn och ro utan utgör en politisk maktsfĂ€r i sydöstra Turkiet. Till stor del Ă€r det denna omvandling som ligger bakom de uppkomna tvisterna och utgör numer en grogrund för ingripande frĂ„n de turkiska makthavarna”

Vilken sorts maktsfÀr det handlar om framgÄr inte av uttalandet. Inte heller sÀgs det klart vems Àrenden som klosterledningen gÄr. Att döma av följande citat antyds det dock att biskopen och hans krets föredrar att umgÄs med dem som araméerna betraktar som sina fiender:

”De sitter till bords med sĂ„dana som vi öppet bekĂ€mpar och uppfattar som motstĂ„ndare//
//Den sista tidens uppmĂ€rksamhet kring de instĂ€llda rĂ€ttegĂ„ngarna har visat vilka grupper som tagit över kontrollen och hĂ€rskar över klostret och vilken inriktning man vill ge klostret. Genom ombyggnationerna har de ansvariga omvandlat Mar Gabriel mer till en turistattraktion Ă€n en religiös institution samtidigt som denna omvandling anvĂ€nts som tĂ€ckmantel för andra aktiviteter som inte Ă€r passande för klostret”

Vi fÄr ocksÄ veta att de turkiska makthavarna bedriver en befogad process mot klostret:

”Vi ska inte heller i förvĂ€g fördöma utan att kĂ€nna till bakomliggande konsekvenser. Vi anser t.ex att sĂ„ lĂ€nge den turkiska staten inte dömer rĂ€ttsvidrigt sĂ„ har vi inte rĂ€tt att fördöma den heller.”

DÄ Àr frÄgan om Arameiska Demokratiska Organisationen och de krafter som döljer sig bakom uttalandet Àr tillfredstÀllda nu nÀr Högsta domstolen i Ankara nyligen har upphÀvt de domar som var till klostrets favör. Har rÀttvisa skipats och var det denna utgÄng pÄ rÀttegÄngarna som författarna av uttalandet hela tiden efterstrÀvade? Det Àr uppenbart att den undertecknande organisationen anser att klostret bÀr huvudansvaret för processerna genom egenmÀktigt förfarande och alltsÄ fÄr skylla sig sjÀlvt:

”SjĂ€lvklart ska vi inte acceptera nĂ„gon krĂ€nkning av Mar Gabriel oavsett om den kommer frĂ„n den turkiska staten, kurderna eller nĂ„got annat hĂ„ll. Samtidigt ska vi inte heller blunda för den nonchalans, ja t.o.m. dĂ„liga omdöme, som klostrets ledning visat genom att tillĂ„ta den förvandling som skett av klostret. En krĂ€nkning inifrĂ„n kan skada klostret lika mycket som annat nĂ€r det Ă€r frĂ„ga om klostrets historia och ursprung”.

ArDO tar alltsÄ fram storslÀggan nÀr den levererar sina grova anklagelser, om Àn det mesta i diffusa termer. Trots att man undviker att nÀmna malfono Isa Gares vid namn, Àr det snudd pÄ förtal nÀr man skriver:

”Sedan början av 70-talet styrs Mar Gabriel av en person (familj), som kontrollerar klostrets verksamhet med jĂ€rngrepp. Denne person har gjort sig stor förmögenhet genom klostret och Ă€r den direkt ansvarige för den omvandling, i alla bemĂ€rkelser, som skett av klostret de sista 20-30 Ă„ren.  Det Ă€r inte mĂ„nga som vet att Mar Gabriel sedan 40 Ă„r tillbaka fĂ„tt bidrag frĂ„n UNESCO. I bidraget ingick Ă€ven lĂ€rarlön. Dock Ă€r det ingen som vet hur mycket pengar som kommit frĂ„n UNESCO och vart pengarna tagit vĂ€gen nĂ„gonstans. Ett Ă€r sĂ€kert och det Ă€r att det Ă€r en familj som livnĂ€rt sig pĂ„ och styr klostret envĂ€ldigt och blivit mĂ„ngmiljonĂ€rer ifrĂ„n det som kommer till klostret. Inte att förglömma att Mar Gabriel de sista Ă„rtiondena varit en skattkista tack vare bidrag frĂ„n givmilda syrianer vĂ€rlden över.”

NÀr det gÀller anklagelsen att FN-organet Unesco skulle ha lÀmnat bidrag till klostret under 40 Är, sÄ har jag varit i kontakt med de ansvariga i Mor Gabriel-klostret och de försÀkrar att de aldrig sökt eller fÄtt ett öre av Unesco. Men jag har inte nöjt mig med detta utan kontaktat Unesco för att höra om de har lÀmnat nÄgra bidrag till Mor Gabriel överhuvudtaget. Enligt presstjÀnsten gÄr det inte att hitta i nÄgot register att bidrag av nÄgon form har getts till klostret.

DÄ instÀller sig frÄgan vad ArDO baserar sitt pÄstÄende om ett 40 Är lÄngt bistÄnd frÄn Unesco till Mor Gabriel pÄ. Om det finns nÄgra konkreta bevis, Àr det bara att lÀgga fram dem. I annat fall Àr pÄstÄendet gripet ur luften. NÀr det gÀller donationer och gÄvor till klostret frÄn besökare och troende kan man ÀndÄ med blotta ögat se att det mesta torde ha investerats i klosterbyggnaderna.

DÀremot Àr det allmÀnt kÀnt att de syrianska och arameiska organisationernas paraplyorganisation Syriac Universal Alliance (SUA) tillsammans med nÄgra biskopsstift inom Syrisk-ortodoxa kyrkan, för drygt tio Är sedan fick bidrag i mÄngmiljonklassen till produktionen av filmserien Den dolda pÀrlan (1). En viktig orsak till att projektet kunde fÄ sÄ stora bidrag var professor Sebastian Brocks engagemang och rekommendation, enligt initierade personer som jag talat med.

Men kort efterĂ„t kom det fram interna beskyllningar om förskingring i stor skala. Den förre biskopen i Holland, Isa Çicek, inledde en rĂ€ttsprocess i Italien som han vann. Men han kĂ€nde sig bluffad av en arameisk grupp pĂ„ 150 000 Euro, enligt mina kĂ€llor. Troligen blev detta orsaken till att Çicek bröt sina band med aramĂ©erna under sina sista Ă„r i livet. Det Ă€r alltsĂ„ i de egna leden som ArDO mĂ„ste söka efter försvunna bidrag frĂ„n Unesco.

NÀr man lÀser ArDO:s uttalande hÀpnas man över den hÀmndlystnad som genomsyrar hela upplÀgget. Trots att inga bevis lÀggs fram öser skribenten ur sig den ena grova beskyllningen efter den andra. Syftet verkar vara att misskreditera klostrets ledning pÄ ett sÀtt som Àr frÀmmande för civiliserade krafter.

SÀttet att angripa Mor Gabriel-klostret liknar snarare de metoder som vissa oseriösa turkiska medier anvÀnder sig av nÀr de försöker svartmÄla en motstÄndare. Strax efter den svenska riksdagens erkÀnnande av Seyfo florerade exempelvis hÀpnadsvÀckande rykten i Turkiet om riksdagsledamöterna Ibrahim Baylan, Yilmaz Kerimo och Gulan Avci, som Àr födda i Turkiet (2).
I Sverige hade aldrig en tidning vÄgat publicera sÄ osannolika beskyllningar mot dessa riksdagsmÀn, utan att Äka dit för förtal. ArDO tycks dock vara mer influerat av mentaliteten i Mellanöstern Àn av de pressetiska regler som gÀller för svenska medier.

Hur ska man dĂ„ stĂ€lla sig till ett sĂ„ destruktivt agerande frĂ„n de arameiska företrĂ€dare som sĂ€ger sig vĂ€rna om vĂ„r kultur och vĂ„ra historiska institutioner? Är det ett led i den maktkamp som de sĂ„ gĂ€rna vill vara en del av eller ett sĂ€tt att dra undan mattan för en fungerande verksamhet, nĂ€r man sjĂ€lv inte kan kontrollera den? Allt verkar handla om makt och pengar. Och dĂ„ finns det inget som Ă€r heligt i politik av denna sort.

FOTNOTER
(1) Ur Syrianska riksförbundets hemsida: Syriac Universall Alliance (SUA) och den syrisk-ortodoxa kyrkan har tillsammans med filmbolaget Trans World Italia producerat filmdokumentationen Den Dolda PÀrlan som bestÄr av tre filmer pÄ sammanlagt tre timmar och tre illustrerade böcker.
(2)http://www.habervitrini.com/turkiyeyi_arkadan_hancerleyenlerin_kokenleri_yahudi_ve_ermeniymis-450992.htmlAugin Kurt
Journalist