Publicerad: 2010-12-16

  • Tipsa en vĂ€n
  • Skriv ut artikeln
Genom att köpa Nuri Kino och David Kushners bok GrÀnsen Àr dragen kan du pÄ ett enkelt sÀtt stödja kristna som flytt Irak.

Böcker ger bistÄnd

BÖCKER I ett unikt samarbete mellan UngdomsInitaitivet inom syrisk-ortodoxa ärkestiftet och författarna Nuri Kino och David Kushner kan man nu köpa spänningsromanen Gränsen är dragen och samtidigt göra en insats för kristna irakier på flykt.

En halv miljon kristna, dÀribland mÄnga assyrier, har flytt Irak sedan den amerikanskledda invasionen 2003. Idag lever hundratusentals i tÀltlÀger i Jordanien och Syrien, andra hÄller sig gömda i olika europeiska lÀnder för att undvika avvisning till Irak dÀr de löper stor risk att förföljas och mördas för sin tro.

Det Àr i ljuset av detta som förlaget Bladh by Bladh stÀller upp och sÀljer GrÀnsen Àr dragen till ett förmÄnligt pris för vidareförsÀljning dÀr vinsten, hundra kronor per sÄld bok, oavkortat ska gÄ till kristna irakiska flyktingar. SkÀlet till kampanjen Àr glasklart och det handlar om solidaritet.  

– Vi vill visa flyktingarna att vi bryr oss, att vi Ă€r med dem. Samtidigt slipper hundratals, förhoppningsvis tusentals mĂ€nniskor i Sverige fĂ„ huvudvĂ€rk över att de inte vet vad de ska köpa för julklapp, sĂ€ger Robert Ablahad som Ă€r ordförande för UngdomsInitiativet.

Han menar att man bör köpa boken GrÀnsen Àr dragen genom de kyrkor, föreningar och organisationer som Àr med i kampanjen, för att pÄ sÄ sÀtt stödja de kristna irakierna. Tusen sÄlda böcker skulle innebÀra 100 000 kr till flyktingfamiljerna och hittills har det gÄtt i en rasande fart.

– I nulĂ€get har vi sĂ„lt över sjuhundra böcker. Vi hoppas att fler stift och organisationer följer upp och att vi kommer att sĂ€lja flera tusen böcker. GrĂ€nsen Ă€r dragen Ă€r en bok för alla som Ă€r intresserade av sin samtid bör lĂ€sa, samtidigt gör man en insats för bĂ€ttre behövande. Allt det som julen och julklappar egentligen handlar om, sĂ€ger ledaren för projektet George Gorgis.

Alla kyrkor, föreningar och organisationer Àr vÀlkomna att kontakta UngdomsInitiativet för distribution av böcker. Ni nÄr ansvarig för projektet George Gorgis pÄ george.gorgis@u-i.nu och 0707 68 23 17.

SÄ beskriver bokförlaget GrÀnsen Àr dragen
_____________________________________________

En historia som aldrig berÀttats förut.

Ett glömt folkmord som sker just nu.

NÀstan en halv miljon kristna har redan tvingats lÀmna Irak.

GrÀnsen Àr dragen Àr en laddad roman om Susan, en modig och vÀlkÀnd amerikansk TV-journalist med assyrisk bakgrund. NÀr hon hör rykten om att man hittat enorma oljefyndigheter i norra Irak, reser hon i hemlighet till platsen för att se om uppgifterna stÀmmer. I sÄ fall kan de leda till att hela den politiska balansen i det krigshÀrjade omrÄdet förÀndras total.

Hon hamnar mitt i den etnisk-religiösa utrensningen av Iraks kristna och hotas av terrorister, giriga politiker och korrupta poliser. I Mosul kidnappas hon under ett bakhÄll, vÄldtas, förödmjukas och hÄlls som gisslan av ett gÀng terrorister under ledning av en hÀnsynslös f d Sadam-anhÀngare. Det blir början till en jakt mot tiden i en vild och vÄldsam kamp för att befria Susan. 

Benny Hana
Redaktionen