Publicerad: 2011-10-21

  • Tipsa en vĂ€n
  • Skriv ut artikeln
Foto frÄn Folkpartiets landsmöte 2011

Folkpartiet sa ja till motion om NineveslÀtten

SVERIGE Folkpartiets landsmöte biföll motionen om assyriernas rättighet att bilda en lokal administration på Nineveslätten i Irak. Som Hujådå har skrivit tidigare har frågan drivits av ledande folkpartister.
- Nu gäller det att lyfta dessa frågor till både riksdag och regering, säger Fredrik Malm (FP) i ett pressmeddelande.

Ninos Maraha, Olle WÀstberg, Cecilia Wikström, Fredrik Malm, Mats Siljebrand, Niklas Frykman och Sandro Banovac fick ett positivt svar pÄ deras motion "Stoppa den etniska rensningen av assyrier i Irak", som hade tre konkreta yrkanden:
- Stoppa utvisningarna av kristna irakiska flyktingar, ta upp den etniska rensningen av kristna i Irak i internationella organ och Driva frÄgan om assyriers rÀtt till lokalt sjÀlvstyre pÄ NineveslÀtten.
 
Inför landsmötet, som Àger rum vartannat Är och Àr det högsta beslutande organet, ansÄg partistyrelsen motionen vara besvarad. Men under landsmötet Àndrades yrkande tvÄ och tre till bifall, och Àven yrkande ett fick ett halvt bifall.
 
- Jag Àr vÀldigt nöjd med utgÄngen. Folkpartiet tar assyriernas överlevnadsfrÄgor i Irak pÄ största allvar. Fredrik Malm gjorde ett fint förarbete i utskottsarbetet och bÄde han och Cecilia Wikström var lysande senare i debatten. Och Olle WÀstberg har varit en viktig resurs frÄn dag ett i det hÀr arbetet, sÀger Ninos Maraha (FP), initiativtagare till motionen.
 
- Nu gÀller det att vi lyfter dessa frÄgor till bÄde riksdag och regering, sÀger Fredrik Malm (FP), utrikespolitisk talesperson.
 
Landsmötet röstade ocksÄ för att vÀga in flyktingorganet UNHCR:s bedömning i utvisningsÀrenden. DÀrmed blev det ett halvt bifall till yrkande ett. HÀr gjorde Àven Mats Siljebrand, gruppledare FP SödertÀlje, och Frida Metso Johansson, invald ledamot i partistyrelsen pÄ landsmötet, viktiga inlÀgg i debatten.
 
- Flyktingar utvisas frÄn Sverige till farliga omrÄden hela tiden, t ex skickas kristna irakier tillbaka till Bagdad och Mosul. Nu gÀller det att alla politiker inser allvaret och tar gemensamt ansvar, sÀger Cecilia Wikström (FP), EU-parlamentariker.
 
- LÀget för kristna pÄ flera hÄll i Mellanöstern blir allt svÄrare - Egypten, Syrien, Irak. Det finns en skrÀmmande historia av förföljelse och folkmord. Det fÄr inte hÀnda igen. DÀrför bör Sverige agera för assyrier och andra kristna minoriteter i Irak, sÀger Olle WÀstberg (FP).
 
PÄ landsmötet debatterades Àven huruvida Turkiet ska erkÀnna Seyfo för att fÄ intrÀde i EU. Birgitta Ohlsson, EU-minister, Jassenko Selimovic, statssekreterare, Gulan Avci med flera bekrÀftade Folkpartiets officiella hÄllning att EU ska utöva pÄtryckning pÄ Turkiet för att erkÀnna folkmordet. DÀrmed förstÀrktes Folkpartiets erkÀnnande av Seyfo frÄn 2005 Ärs landsmöte.

 

Redaktionen

 

lÀsarna kommenterar...

Ninos Maraha 111024 - 23:11

Tack George, bror och alla andra som stöttat och stöttar!

Khaya Ator Tihe Othur 111022 - 23:34

Ett steg nÀrmare Assyrien!

Ashur-il 111022 - 20:43

Tack Ninos!

George Baryawno 111021 - 18:35

Tack Ninos Maraha och andra fp politiker som gör att vÄrt dröm om sjÀlvstyre för assyrier i Irak kan bli verklighet. Alla andra assyriska politiker - i spetsen Yilmaz Kerimo bör ocksÄ trycka pÄ sina partier för samma sak. Jag vet att Yilmaz Kerimo försöker göra sitt bÀsta Àven i denna frÄga men kanske ska han höja sin röst Ànnu mer. Denna frÄga Àr avgörande för assyriernas exitens i denna planet! Antingen tryggas vÄrt existens genom sjÀlvstyre eller försvinna frÄn denna planet för gott!

Ninos Maraha 111021 - 17:39

Tack komplimangerna Isak och Sargon!

Fredrik Malm Àr nÀsta utrikesminister 111021 - 16:31

Folkpartiet kompenserar sig för att de, med undantag av nÄgra riksdagsledamöter, inte röstade för erkÀnnandet av seyfo mars 2010. FortsÀtter de att föra fram assyriernas frÄgor i den politiska arenan kommer de att ligga bra till nÀr assyrierna skall vÀlja parti i de framtida valen. Folkpartiet Àr helt klart ett bra politiskt alternativ och en bra arena för den assyriska rörelsen.

Sargon 111021 - 15:36

Bra jobbat brorsan och Fp. LĂ€nge leve Assyrien.

Sargon 111021 - 12:22

VÀldigt positivt. Tack till alla som drev frÄgan!

Assyria 111021 - 11:54

Jag tycker att vi assyrier har svÄrt att förklara vÄr problem för riksdagsledamöter. Vi mÄste kunna fÄ dom att kÀnna, att vÄrt sak Àr deras sak. Vi mÄste leda deras synvinkel till vÄrt perspektiv. Allt handlar om hur effektiva vi Àr pÄ att tÀmja dom.

123 111021 - 10:57

Mycket bra jobbat! Nu borde Yilmaz Kerimo ocksÄ agera inom S pÄ samma sÀtt. Iraks konstitution sÀger att vi har rÀtt till att bilda nÄgot eget pÄ NineveslÀtten och det borde inte vara kontroversiellt för svenska partier att stödja nÄgot som Àr lagligt.

Isak Betsimon 111021 - 10:16

Mycket positiva nyheter att lÀsa och man ska lÀgga en stor eloge till Ninos Maraha och övriga som har jobbat med frÄgan.