Publicerad: 2011-11-01

  • Tipsa en vän
  • Skriv ut artikeln

Nytt Seyfomonument upprest i Frankrike

SEYFO För några år sedan invigdes det första Seyfomonumentet i franska Sarcelles, nu har man också rest ett nytt monument i Saint-Brice, Paris för att hedra martyrerna under folkmordet 1915.

Söndagen den 30 oktober restes det andra monumentet i Frankrike under en ceremoni med ungefär 700 personer närvarande.

Initiativtagare bakom monumentet var bland annat organisationen Assyrian-Chaldean Association of France (AACF). Närvarande vid ceremonin var också Seyfocenter:s ordförande Sabri Atman.

- Sådana resultat visar att vår kamp lönar sig och vi kommer fortsätta vår kamp, säger Sabri Atman.

Sabri hoppas och tror att det kommer resas fler monument runt om i Frankrike.

Tillsammans med andra assyriska organisationer i Frankrike kommer Seyfocenter ta initiativet och anordna en konferens i det franska parlamentet om folkmordet.

Redaktionen

 

läsarna kommenterar...

.. 111106 - 13:25

//Bethnahrin Monumenten ska påminna oss och andra om vårt tragiska öde som vi Assyrier har gått igenom. Man kan resa upp dom där det finns assyrier. Det ska vara utsänt till alla människor! Man kan skriva de på svenska och assyriska om de är i sverige! Och franska och Assyriska om man befinner sig i frankrike osv. Man kan skriva nåt sånt. Vi kommer aldrig att glömma de assyriska martyrerna under seyfo 1915 - 1919 av onda turkar och kurder. Lıg ţo'ina A sühde Suroye dNafili bu Seyfo 1915 - 1919 ma zolume turkoye u kurdoye.

Assyria 111105 - 12:03

Jag tror inte många ungdomar är religiösa! Kyrkor tillhör det förgångna (men är en bra samlingsplats för assyrier). Assyrier kommer att ta mer och mer plats i den politiska arenan i framtiden! En sak som är väldigt viktigt , är att man inte gör så stor väsen av sig. Som den kurdiskan sa: vi kurder hit och vi kurder dit! Visst blir man ett irritationsmoment bland sina Partivänner. Titta på judarna hur de får sina ärenden uppförda ( De gör inte stor väsen av sig) de jobbar i det tysta... Slutligen så bör jag säga att vi har kommit långt, med tanke på att andra folkgrupper jobbat i nittio år, så har vi kommit väldigt långt på 20 år.. Vi har ambitioner att ta världsherraväldet, Vi kommer också att göra det!

sargon 111104 - 20:02

Om man nu anklagar kyrkan för dittan och dattan, varför inte helt enkelt grunda en ny egen kyrka, en assyrisk nationalistisk kyrka. Är det så svårt, va har man att förlora, kan våra band till vår sk kyrka bli ännu värre? Gadda ihop med österns assyriska kyrka, en patriark och khalas. Låt sk kaldeer och syrianer äta varandras huvuden.

BethNahrin 111104 - 08:09

Jag önskar att hela vårt folk(assyrier, syrianer/aramier, kaldièer)blir medvetna om vad som händer runtomkring oss. Vad händer i Världen idag, politik,religion osv? Hur påverkar det vårt folk, hur länge till vill vi att andra bestämmer över oss. Vi måste följa lagar och regler, men vi måste börja respektera och arbeta med varje individ/person som vill folkets väl. Vi måste ställa oss frågorna: är kyrkan lösningen, eller politiken, i konflikt med varandra eller i samarbete, hur kan vi göra för att stoppa utrotningen av oss själva. För den pågår varje dag, fast många inte är medvetna om det eller blundar för det. Agerar vi inte idag, kan det vara försent imorgon.

BethNahrin 111104 - 07:53

I morgon är det Allhelgonahelgen. Jag tycker att det skulle vara bra om vi införde ett fackeltåg i storstäder och påminde oss själva och våra medmänniskor att våra förfäder mördats för snart hundra år sedan. Skulle kunna använda kläder som säljs i butik nu för halloween och sorgmusik, sorgplakat, facklor osv. Vill och önskar att alla blir mer aktiva och träffas för att planera och genomföra aktioner. Vi behöver mer gemensamma krafter. Ensam är svag, Tillsammans är vi starka.

f ö o 111103 - 17:29

Skillnaden mellan Assyrier och armenier, greker och judar är att de bara koncentrerar sig på folkmordet. Assyrier har namnkonflikt med kaldéer o syrianer. Assyrier har inget land, som vi styr över. Assyrier är bara barnet; då vi har nosat på nationalismens känsla. Assyrier för en inre kamp mot kyrkan; där vi motarbetas ständigt. Assyrier är väldigt godhjärtade; Tror att hela världen är godhjärtat. Assyrier är väldigt splittrade. Från nya zeeland till Canada. Assyrier är delade i olika kyrkoläror, med repektive patriark. Assyrier koncentrerar sig på meningslösa grejer; all energi förs på namnkonfliken mot syrianer. Syrianers mål verkar bara vara att motarbeta Assyrier. Därav kan läggas den kaldeiske patriarkatet! Det kommer alltid nya problem. Det gäller att vara vaken! Det handlar om att ta uti med problemen innan d övergår till ett kris!

BethNahrin 111102 - 15:01

Vi kan ställa oss frågan: Varför uppförs dessa monument, plats och läge. Vilka tar del av dessa och vilket språk är de skrivna i ? Om kyrkosamfundet/herdarna och folket hade lärt sig av ex Armenier, Judar Greker eller andra nationer: Hur jobbar dessa tillsammans för att bygga upp en framtid för deras efterlevande och efterkommande generationer, då hade SEYFO- Frågan enat och stärkt oss och vunnit en gemensam kamp. Den här frågan hade säkert varit löst för länge sedan. Alla måste lägga ner mer tid och energi för att kunna hitta bra och givande lösningar.

f ö o 111102 - 11:18

Det är bara att resa upp ett seyfomonument i varje assyrisk kyrka. hur svårt är det. Ett symbol. Litet altare den behöver inte vara mer än 20 - 30 centimeter

Mustafa 111101 - 17:14

Neshro, Jag vet att den syrisk ortodoxa kyrkan har fortfarande inte officiellt erkänt Seyfo även om de deltar i olika aktiviteter som berör det.

Sabri 111101 - 14:40

Frågan som bör ställas kanske är, varför har vi inte lyckats än att ha ett enda monument i hela Sverige? Men, jag är till hundra procent övertygat om att det kommer...

Svante 111101 - 14:20

AACF heter Association des Assyro-Chaldéens de France och ingenting annat. Det skulle vara mycket märkligt om en fransk organisation hade ett engelskt namn.

Neshro 111101 - 13:39

Det sägs att armenierna har monument i varje armenisk kyrka. Varför har inte assyrier det?

Mustafa 111101 - 13:12

Håller med Danho delvis i sin kritik men tycker ändå att det är viktigt att dessa gräsrotsrörelser som har kunnat leverera får en blodad tand att gå högre upp i detta så viktiga arbete.

Yusuf 111101 - 12:44

Sarcelles och Saint-Brice ligger inte exakt i Paris

assyria 111101 - 12:41

Danho Om någon vill hedra sina martyrer på samma ort som man bor i, varför inte? Eller tycker du att man skall behöva resa 4-5 timmar för att hedra sina martyrer 1 ggr/ år. Bara positivt att det reses monument i varje stad som det finns Assyrier i. //assyria

Danho 111101 - 11:48

Med all respekt till de som ordnat detta monument, men är det inte feltänkt? Om det redan finns ett monument i Paris, så vad ska ett till tillföra? Det vore bra av Hujådå att ställa denna självklara fråga till organisationerna bakom initiativet.