Publicerad: 2012-01-08

  • Tipsa en vĂ€n
  • Skriv ut artikeln
Biskop Shabo talar under ett assyriskt event. Foto: HujÄdÄ

Assyrisk biskop pÄ bÀttringsvÀg efter sjukdom

SVERIGE Den assyrisk ortodoxa biskopen Abdulahad Gallo Shabo drabbades av en stroke tidigare under veckan men rapporteras vara på bättringsvägen. 

Biskopen drabbades av en stroke i sitt hem i SödertÀlje och togs till SödertÀlje sjukhus dÀr han behandlas. Enligt uppgifter till HujÄdÄ har lÀkarna goda hopp om att han ÄterhÀmtar sig och hans lÀge bedöms som stabilt. 

Ablahad Gallo Shabo hÀrstammar frÄn byn Aynwardo i Assyrien och hans förfÀder spelade en viktig roll i försvarandet av byn under folkmordet Seyfo. Fram till 1996 var han biskop för alla assyrisk ortodoxa i Sverige. DÀrefter bröt sig en del klaner ur hans biskopsdöme och inrÀttade ett eget biskopssÀte. I samband med utbrytningen rÄkade biskop Shabo ut för ett fall av misshandel och ett fall av mordbrand dÄ okÀnda gÀrningsmÀn satte eld pÄ hans hus medan han befann sig hemma.

Biskopen Àr en stark försvarare av assyriernas rÀttigheter i Mellanöstern och har gjort flera uttalanden dÀr han krÀver att assyrierna fÄr sina rÀttigheter pÄ NineveslÀtten.


Redaktionen

 

lÀsarna kommenterar...

Mattias 150419 - 01:15

JÀtte fint skrivet, men han Àr syian. Iwardo har inget med assyrier att göra. Ville bara rÀtta er efter det misstaget i artikeln.

Shlome 120129 - 11:24

Assyrisk ortodox! Stolt över dessa sanna ord!

george hanna eskilstuna 120108 - 20:30

Hulmono tobo abun malyo ,mor julius abdulahad galo shabo.

Sargon 120108 - 19:57

Han Ă€r inte ensam om att fĂ„ kritik av sina egna. Den assyriska rörelsen har inte kommit över sitt trauma - kyrkans angrepp - vilket ocksĂ„ har straffat sig dĂ„ man inte kunnat skilja mellan goda och onda biskopar/prĂ€ster/lekmĂ€n. Att angripa enstaka individer Ă€r inte samma sak som att attackera en hel institution. HĂ€danefter mĂ„ste vi enbart fokusera pĂ„ antiassyriska biskopar och patriarker som individer, för kyrkan tillhör inte dessa, kyrkan tillhör folket. Alternativt skapa en egen kyrka med Österns kyrka.

Michael 120108 - 16:20

Hulmono tobo abun m'alyo! Hoppas han tillfrisknar snarast möjligt och ÄtergÄr till sitt altare starkare Àn nÄgonsin. Mor Julius Abdulahad Gallo Shabo Àr, enligt min mening, en av fÄ (as)syrisk-ortodoxa biskopar med vett i skallen som föresprÄkar sann nationalism. Han deltar stÀndigt i assyriska arrangemang dÀr han hÄller riktigt bra tal. Han har fÄtt, trots detta, oförtjÀnt mycket kritik ibland av sina "egna", dÀr man endast lyft fram det negativa och glömt bort det positiva med honom. Biskopen har fÄtt gÄ igenom mycket hemskheter under sin tid som biskop i Sverige, och dÀrför Àr det en enorm lÀttnad och glÀdje att hans liv inte fick ett tragiskt slut i dessa dagar.

JP Sartre 120108 - 12:32

han har ocksÄ sagt att Syrien Àr en demokrati, dÄligt Hujada

Nineve 120108 - 11:14

Önskar att biskopen Abdulahad Gallo Shabo tillfrisknar och fĂ„r Ă„terigen sin hĂ€lsa och kraft tillbaka. Och dĂ€refter hoppas jag att han kan fortsĂ€tta med de uppdrag han har framför sig. Det gör verkligen ont i min sjĂ€l, dĂ„ jag tar del av att en del av vĂ„rt folk har utsatts för olika misshandels- dödshandlingar - hur kan man utföra sĂ„dana handlingar- obegripligt för mig. Önskar och hoppas pĂ„ mer tolerans, förstĂ„else och samarbete mellan varje person, samfund och organisation. Om inte vi tror pĂ„ varandra vem ska dĂ„ tro pĂ„ oss?

Asuroye-Suryoye=Assyrier 120108 - 06:14

En sann biskop i Sverige, mÄ Gud ge honom styrka att komma tillbaks, lÀnge leve vÄr assyriske biskop Mor Abdulahad Gallo Shabo