Publicerad: 2012-01-25

  • Tipsa en vĂ€n
  • Skriv ut artikeln
Historien om Adam och Eva i en mÄlning av konstnÀren Peter Wenzel

"InstÀllningen till gamla testamentet Àr avvaktande"

RELIGION Artikelserien "Anti-assyriska myter och missförstånd" har visat att många av läsarna har ett komplext förhållande till gamla testamentet. Här ger författaren Svante Lundgren sin syn på gamla testamentet. Svante har både kunskap om assyrisk historia och är docent i judiska studier samt har studerat teologi. 

Hur ser de olika kyrkorna pÄ gamla testamentet?

Intressant frÄga. Officiellt sÀger ju kyrkorna att GT Àr en del av Bibeln  och HELA Bibeln Àr Guds heliga ord. I praktiken Àr det dock sÄ att NT har mycket större betydelse och man har en rÀtt avvaktande instÀllning till GT. Dvs. man lÀser den ganska fritt, tar fasta pÄ vissa bitar och struntar i andra.

Vi lever idag i en tid av vetenskapliga bevis som motsÀger en del saker i
gamla testamentet, hur förhÄller sig olika kristna till detta faktum?

Fundamentalisterna förkastar de vetenskapliga rönen och menar att Bibeln har rÀtt. Basta. De övriga menar i stort sett att man inte ska ta bokstavligt det som stÄr i GT om historia, biologi och annat, utan ta fasta pÄ vissa religiösa sanningar, som fÄr sin fullÀndning och förklaring i NT.

Vad anser du om bokstavstro, det vill sÀga att man tror att exakt varje ord
i Bibeln Àr sant?

Det Àr lÀtt att förstÄ den psykologiska mekanismen bakom bokstavstro. "Om inte allt i Bibeln Àr sant, hur ska jag dÄ ha nÄgot fast och hÄllbart att hÄlla mig till?" Men samtidigt blir det Ànnu knepigare med bokstavstro för om vissa saker som sÀgs i GT Àr sanna, dÄ Àr det riktigt illa (tÀnker pÄ gudomliga order om folkmord).

Är vetenskap, inklusive historievetenskap, en fiende till kristen tro eller
finns det sÀtt att förena dessa?

Inte vetenskapen, men dÀremot nog övertro pÄ vetenskapen (ibland kallas scientism). Inte heller den Àr ofelbar.

Du har studerat teologi och judaistik, hur ser du pÄ gamla testamentet?

Som en intressant och fascinerande bok. För min egen kristna tro hÄller jag mig dock till Nya testamentet. 

   

Redaktionen 


 

lÀsarna kommenterar...

Jag undrar... 120128 - 00:21

Hur ska man tolka att t.o.m pÄven och katolska kyrkan sent om sider har accepterat vetenskapen, men att HujÄdÄs lÀsare fortfarande debatterar förhÄllning till GT?

Aa 120125 - 21:58

Jag har upptÀckt en sak, dom som, sÀger sig att tro pÄ bara nya tror inte pÄ den heller. Jag Menar de tror pÄ den andra ocksÄ. Vi ska inte skapa en ny religion. Man kan höja sin andlighet genom Bibeln ocksÄ om man Àr inspirituell ingenting kan binda vÄra tankar! Gts relation till, Bibeln Àr profetiorna och lagen inte historiebok och slÀktforskning!

Nineve 120125 - 18:31

Det har varit vÀldigt intressant och givande att lÀsa alla artiklar och kommentarer, det Àr dessa som förmedlar och förstÀrker vÄra kunskaper. Jag tycker att det Àr av stor betydelse att vi i första hand stÀrker vÄr Assyriska identitet, dÀr alla kulturella delar ingÄr. En del som lÀst Bibeln tycker den Àr bra, men jag kÀnner till viss del att det Àr mycket psykologisk text, att denna finns inom varje mÀnniskas sjÀl bara man kan lyssna till sitt sunda förnuft och "magkÀnsla". Det man gör skall kÀnnas rÀtt och lagligt. MÀnniskan agerar pÄ samma sÀtt i alla tider, det Àr vÀl det som Bibeln vill förmedla, hur vi skall leva och förhÄlla oss till varandra och vÄra medmÀnniskor. Jag tror att varje mÀnniska har de rÀtta " elementen" inom sig bara man lyssnar till sitt inre och inte lÄter sig pÄverkas sÄ mycket av yttre faktorer, varje person mÄste ha ett kritiskt förhÄllningssÀtt och agera för det som kÀnns rÀtt och förnuftigt. .

Gilgamesh 120125 - 16:41

Ålaf Beth: FörstĂ„r dig, vi lever i en konstig vĂ€rld, vi tillhör inte den hĂ€r vĂ€rlden, men vi lever i den hĂ€r vĂ€rlden. Vi lever i prövning. Det onda har större makt pĂ„ den hĂ€r vĂ€rlden, mĂ„nga följer det onda, för den vĂ€gen Ă€r bred och stor, lĂ€tt o följa, den erbjuder dig allt. Den smala vĂ€gen Ă€r vĂ€ldigt fĂ„,dĂ€rför mĂ„nga inte ser den eller vill ta den, för den Ă€r svĂ„r att följa. Vetenskapen i min vĂ€rld kommer frĂ„n det onda, inte allt men vĂ€ldigt mycket.

Gilgamesh 120125 - 16:36

Mustafa: Jag hĂ„ller med dig,helt rĂ€tt, sjĂ€lvklart ska man sprida guds ord,men hur ska du veta att den spridning Ă€r rĂ€tt eller fel?,hur vet du att allt du hör och ser Ă€r guds ord?,för att veta det sĂ„ mĂ„ste du kĂ€nna Gud,jesus sĂ€ger sjĂ€lv att det kommer komma falska messias innan han kommer,han kommer göra en massa mirakel,och VÄLDIGT mĂ„nga kommer följa dem,varför kommer de följa de falska messias?,för de kĂ€nner inte sin gus eftersom att de inte lever med Gud. Alla de som följer de falska messias kommer falla med honom pĂ„ domedagen.

Ålaf Beth 120125 - 15:39

Jag orkar inte förklara för er. Den som Àr beredd att se med nya ögon pÄ saker och ting kommer upptÀcka att alla religioner innehÄller i princip samma sak och att alla religioner Àr historiska skapelser av mÀnniskorna sjÀlva för att mÀnniskan försöker fylla tomrummet (det vi inte vet) med nÄgot vettigt (religion). Det Àr bara psykologi hela grejen. Men egentligen behöver man inte en tro för att vare sig vara god, glad eller mentalt stark. Dessa saker föds vi med och vi har blivit lurade att det Àr endast genom religionen vi fÄr dom. Tack för mig

Gilgamesh 120125 - 13:26

VÄran kyrka har mÄnga gamla och nya traditioner, vissa Àr bra och vissa Àr dÄliga, vi ser oss som Guds folk mm, vi ser andra som vilseledda, men jag lovar, det Àr vi som Àr det, frÄga 20 persoer om varför de fastar, kolla hur folk fastar idag, tror 1 av 100 vet innebörden, nÀr vi fastar sÄ sparar vi skÀgg, vi tycker synd om oss, vi berÀttar för alla, sÄ alla ska veta att du fastar mm, listan kan göras lÄng, nÀr du fasrar sÄ ska du raka dig, tvÀtta ditt ansikte, lÀsa Bibeln varje dag, be till Gud varje dag, komma nÀra Gud, ingen ska behöva veta eller ska behöva se att du fastar, varför Àr det sÄ hÀr kan man frÄga?, vi Àr inte bÀttre, sÄ bra kÀnner vi vÄran Gud, sÄ kristna Àr vi med vÄra stora tatueringar och 24 karats kors mm

Mustafa 120125 - 13:24

Gilgamesh, Jesus sa att vi ocksÄ ska sprida Guds ord, dÀrav rÀcker det inte enbart med att sitta still och "göra sitt" utan vi ska Àven visa mer Àn korset runt vÄr hals, oavsett hur "obekvÀmt" det i vissa fall anses

Gilgamesh 120125 - 12:51

Vi sÀger att vi Àr kristna och tror pÄ Gud, men det Àr fÄ som lever med Gud dagligen, vi behöver vÄr andliga dagligen,lÀsa NT dagligen, be till Gud osv. Men tyvÀrr sÄ förstÄr jag mÄnga, har man blina ledare sÄ kan man ocksÄ bli vilseled, men jag tycker att alla har ett eget ansvar att finna Gud (NT)

Mustafa 120125 - 12:46

Ålaf Beth, pĂ„ vilket sĂ€tt Ă€r det som sĂ€gs om Jesus som fejk? Det finns mer underlag, VETENSKAPLIG, som stödjer Jesus existens Ă€n alla de sk stora grekerna som levde och Ă€ndĂ„ tror folk pĂ„ dem!!

Gilgamesh 120125 - 12:46

Ålaf beth: vad Ă€r det du sĂ€ger,vadĂ„ fejk,förstĂ„r inte hur du kan förneka Gud, förstĂ„r att du tycker att GT Ă€r konstig, mĂ€nniskan var sĂ„ vilse och ond att Gud sĂ€nde sin enda son Jesus för att visa oss den nya vĂ€gen

Företaget 120125 - 11:59

Mustafa har helt rĂ€tt. Om sjĂ€lvaste Jesus som vi pĂ„stĂ„r oss följa inte avskaffade Toran utan tvĂ€rtom sade att hela Lagen i punkt och pricka ska följas sĂ„ ska inte vi heller göra det. Hela Bibeln Ă€r helig, inte bara vissa delar. Ännu en gĂ„ng, att förneka GT Ă€r som att förneka NT. Se Mat 5:17-5:20.

Ålaf Beth 120125 - 11:48

Gamla testamentet, nya testamentet, jesus, gud allt sÄnt Àr bara fejk och pÄhittat av mÀnniskor. Alla religioner Àr pÄhittade. Det Àr sÄ uppenbart. Kan man inte genomskÄda det sÄ Àr man ganska lÀttlurad tycker jag. Vi assyrier har varit bland de mest lÀttlurade gÀllande religionen. En del har vaknat och det Àr bra. NÀsta generation kanske inte lyssnar pÄ de skÀggiga gubbarna och först dÄ har vi en chans.

Mustafa 120125 - 11:38

Det finns mycket sanning i det som skrivs ocksÄ, Àven om den Àr vinklad i mÄnga anseende. Jag tycker att ni ska lÀsa vad Jesus sÀger nÀr han blir tilfrÄgad om man ska följa Moses lagar (dvs GT)..

joseph 120125 - 10:44

Gamla Testamente? Àr en berÀttelse med mÄnga ansikten,ur historisk perspektiv,den Àr bra,och efterkommane profeter jesus,och muhammed,bygger pÄ vad det har skrivits,i gamla testamentet,sannigshalten,den Àr lika mycket sant,som jesus steg frÄn bland dem döda efter tre dagar i graven,eller flög upp till himmelen efter fyrtiodagar pÄ jorden efter uppstigning frÄn graven,eller som muhammad steg upp till himmelen efter ett besök,i abrahams grav i hebron.lycklig vÄre dem som tror pÄ sÄnt ,men inte jag

Suroyo 120125 - 09:38

Bibeln ska inte ses som en historiebok, astrologibok, etc. man gör sig sjÀlv en orÀttvisa om man tÀnker sÄ. man mÄste försöka tolka vad som stÄr, hitta en djupare mening. nÀr jag lÀser om t.ex. Adam och Eva sÄ bryr jag mig inte om dem fanns eller inte, eller om en orm talade eller inte. jag vet inte sÄ jag yttrar mig inte. nÀr jag lÀser berÀttelsen om dem sÄ tolkar jag det som dÄ separationen mellan Gud och mÀnniskan först började och resten av GT bygger pÄ just den separationen/första synden.

Öppna ögonen! 120125 - 09:11

Att det fortfarande finns vuxna mÀnniskor som tror pÄ dessa sagor Àr ett bevis pÄ hur fÄ det Àr som anvÀnder sitt förnuft. Ni som tror pÄ GT, har ni verkligen lÀst allt det sjuka i den? Sex, krig, hot, folkmord, förbannelser och alla sorters perversa handlingar ryms i GT. Ps: Adam och Eva kÀkade inget Àpple. Det Àr ett lite finare sÀtt att sÀga att Adam upptÀckte att han kunde *** Eva.