Publicerad: 2012-02-09

  • Tipsa en vĂ€n
  • Skriv ut artikeln
Guden Enlil sitter pÄ sin tron i denna Sumeriska relief och tar emot kungen Ur-Nammu.

GĂ„tan kring Guds namn

RELIGION Lennart Warring knyter i denna artikel an till tidigare publicerade artiklar kring benämningen av Gud i gamla testamentet och dess koppling till assyrierna. 

Har Gud ett namn? I Bibeln kallas Gud Elohim och JHWH. Elohim Àr plural av ett ord som betyder "gud", ett ord med gemensam rot i mÄnga av de forntida semitiska sprÄken. JHWH kan uttalas bland annat som Jahve eller Jehova beroende pÄ vilka vokaler som lÀggs till konsonanterna. Ordets betydelse Àr omtvistat men en betydelse kan enligt en del betyda "göra nÄgot i nÄgons namn", enligt andra "han Àr". PÄ ett stÀlle uppger Gud att han heter "Ehyeh Asher Ehyeh" (2 Mos 3:14) Namnets innebörd Àr mycket omtvistat. Det Àr det enskilt mest diskuterade uttrycket bland teologer genom historien. Den vanligaste tolkningen Àr att det heter "Jag Àr den som Àr". Egentligen stÄr det inte "jag" eftersom subjektet inte anges i hebreiskan om det ska vara "han", "hon", "den" eller "det". Sammanhanget fÄr avgöra lÀsningen. Eftersom Gud betraktas som manlig kan uttrycket ocksÄ betyda "han Àr, han Àr". Gud hade visat sig i den brinnande busken för Moses och sagt till honom att han ska tala med sitt folk. Moses frÄgade vad han skulle svara nÀr de frÄgar om vem som hade sÀnt honom. Vad Àr hans namn? Gud sade dÄ: "Jag Àr den som jag Àr." Och han sade vidare: "SÄ ska skall du sÀga till Israels barn': 'Jag Àr' har sÀnt mig till er'".

Namnet "Jag Àr den jag Àr" har tolkats som att Guds natur Àr synonymt med sjÀlva "varat" eller "varandet".

Guds namn har diskuterats tidigare i HujÄdÄ. Bland annat har namnet tolkats som "Jag Àr Ashur". Det hebreiska ordet Asher skrivs bara Ashr och kan utlÀsas pÄ flera sÀtt. En möjlighet skulle alltsÄ vara att Gud sÀger han Àr Ashur, assyriernas gud. Det ska jag inte diskutera hÀr: Jag ska behandla uttrycket frÄn en annan synvinkel. Det kan nÀmligen finnas en annan koppling till den assyriska religiösa traditionen. Guden Enlil har ocksÄ knutits till sjÀlva "varat".

I en assyrisk text förbinds guden Enlil med uttrycket "han Àr". Detta sker genom en teologisk tolkning av en annan text. "Om Enlil" stÄr det sÄ hÀr:
 
""...han Àr en herde, 'han Àr' betyder universum, (dÀrför Àr han) universums kung." Av grammatiska skÀl stÄr det ordagrant "han Àr" "han Àr" upprepat eftersom verbet stÀlls sist i enlighet med assyrisk grammatik.

Förbindelsen till "varat" Àr inte nÄgon tilfÀllighet dÄ "varat", pÄ sumeriska "me", stod för "varat" och den kosmiska ordningen. Att en av de högsta gudarna, Enlil, som styrde universum, förbands med den högsta himmelska ordningen och tillvaron Àr dÀrför naturligt ur ett teologiskt och filosofiskt perspektiv.

I den kristna och den judiska traditionen har uttycket Ehyey asher ehyeh tolkats som att Gud Àr "varat" och stÄr dÀrför över universum. Uttrycket spelar en mycket stor roll inom den judiska mystiken. Den assyriska texten ingÄr i det mycket betydelsefulla verket "Om den kosmiska planritningen". Det Àr den Àldsta av de assyrisk/babyloniska mystiska texterna och skrevs nÄgon gÄng under senare delen av det andra eller början av det första Ärtusendet f Kr. Verket var esoteriskt och fick bara lÀsas av invigda i de hemliga traditionerna men det verkar som om nÄgon rabbin kan ha lÀst det.
 
Texten Àr skriven pÄ assyriska men har ett namn pÄ sumeriska: i.NAM.gishur.an.ki.a. Det första ordet i.NAM Àr svÄrförstÄtt. Men experterna tror att det kan betyda "om". Gishur betyder "planritning". Uttrycket an.ki.a betyder "universum" och bestÄr av orden för himmel och jord tillsammans. Den hÀr texten Àr publicerad i en bok av Andrew Livingstone, Mystical and Mythological Explanatory Works of Assyrian and Babylonian Scholars som kom ut 1986.

Lennart Warring


 

lÀsarna kommenterar...

HI 131021 - 16:40

TĂ€nk vad tryggt det Ă€r att kĂ€nna sig Ă€lskad av Skaparen och Ă€nnu hĂ€ftigare Ă€r det ju att prata med Honom (bön) och i sitt hjĂ€rta kĂ€nna att Han bryr sig! Och allra hĂ€ftigaste Ă€r det förstĂ„s att kĂ€nna JESU frid inombords (han sa att den var annorlundacĂ€n "vĂ€rldens") den Helige ANDES stora GLÄDJE ! Och Jesu namn sĂ„ klart! SĂ„ jag förstĂ„r inte varför vissa hör har ont av denna tro sim leder till FRID GLÄDJE TRYGGHET!

Nineve 120221 - 19:45

Jag tackar Lennart Warring för det arbete han gör och hans intressanta forskning som berör i första hand oss Assyrier och hela vÀrldshistorien. Lennart och andra professorer som Àr intresserade av historien, speciellt den Assyriska har verkligen öppnat stÀngda kÀllor och möjliggjort för vÄrt folk att ta till sig all denna kunskap och med stolthet och hopp kallar vi oss Assyrier, och med mer mod och glÀdje kÀmpar vi för rÀttvisan. LÀnge leve vÄra kÀra vÀnner och alla de som brinner för rÀttvisan. TACK

ii 120215 - 20:28

Jag Vill inte anmÀrka - utan rÀttare sagt komma med en rÀttelse. MÄnga Européer och Amerikaner har inte uppfattning om det hebreiska sprÄket. DÀrmed vill jag sÀga om man nu ska förestÀlla sig hur yhwh ska förestÀllas. SÄ blir översÀttningen yahweh för (jahve) , och yehowah för jehova. för eftersom 6 :e bokstaven Àr en w. och Àr en vokal , det finns inget v i hebreiska. p g a att det slutar med h. Den kan omöjligtvis uttal som jehova - jahve p g a det finns bara 1 w. Och ordet mÄste sluta pÄ h.

Upplysta 120212 - 22:33

VĂ„ra kĂ€ra upplysta akademiker Ă€r pĂ„ gĂ„ng hĂ€r! :) Det Ă€r precis som de sĂ€ger att inga upplysta mĂ€nniskor tror pĂ„ nĂ„got som heter kristendom eller nĂ„gon religion. De nĂ€rmare tvĂ„ miljarder kristna bestĂ„r endast av inkompetenta mĂ€nniskor som sĂ€ger att Gud finns. Även under historien har det funnits mĂ„nga sĂ„dana knĂ€ppa mĂ€nniskor, som Isaac Newton, kopernikus, J.R.R Tolkien, C.S. Lewis, Martin Luther King. Även Stephen Hawking svamlar om existensen av nĂ„gon "Gud". Struntprat mĂ„ste det vara!

Joshua 120212 - 16:01

\"Ehyeh Asher Ehyeh\" (2 Mos 3:14) har snarare Àn en assyrisk gud sÄ Àr det mer troligt att det Àr Asherah gudinnan som omnÀmns. Det finns bevis ocksÄ man har hittat en skÀrva med namnet YHWH och Asherah tillsammans. De var ett par och styrde tillsammans. NÄngÄng under Israels uppkomst sÄ enades mÄnga olika stammar som var Kanaaniter och man hade olika gudar. Man sammanförde dem och utgÄngen blev en monoteistisk gud vid namn YHWH. Anledningen att detta namn fick fÀste Àr för att Judah stod emot lÀngst av alla israeliska stater mot Assyrierna. DÀrav deras dominans och namnet pÄ Judar finns Àven idag. Asherah gudinnan lÄter mer troligt att det Äsyftas om ni frÄgar mig.

ii 120212 - 00:59

Vi brukar inte anvÀnda Gts guda namn utan vi har Àrvt de hÀr namnen frÄn vÄra förfÀder. Ashur Asher Ashır. Elohim Alloho Elıh. Ea Ya. Enlil Ellil Eli. Bel Beloho SÄ hÀr utvecklades Gudanamnen vilken Àr rÀtt vi anvÀnder alla Asher, Ashır, Alloho, Elih, Ya, Elı, Beloho. 1 Alloho 2 Elıh 3 Elı 4 Beloho.

he he 120211 - 18:59

Suroyo , du jÀmför en historisk berÀttelse med en saga. Du mÀter vÀrldens första imperium med tusen och en natt. Historia Àr dokumenterat religion Àr pÄhitt. Du vet vÀl att Gt Àndrades Är 90 e.Kr hur man Àn vrider och vÀnder pÄ en lögn sÄ blir det en lögn

Ashuri 120210 - 22:49

Gud/skaparen Àr varken hon eller han och Àr ej i fysisk form utan Gud Àr ett andevÀsen. Judendomen-Kristendomen-islam skrevs av mÀn och dÀrför tillskriver man Gud i termer av han eftersom man avbildar denna skapare till sin avbild av manligt kön.

joseph 120210 - 10:25

Gudsexistens,och namn frÄgan har blivit, ett Äterkommande tema,generation efter generation,bland assyrierna som söker efter svar,anledningen enligt min uppfatning Àr saknaden efter etniska grundplatformer, typ filosofiska samhÀllvetenskapliga historiska fakulteter dÀr utveckling och dokumentatin över uppnÄdda resultat av forskning. och undervisas kontinuerlig till kommande generatin och pÄ sÄ sett bygger man ett etnisk kunskapbank steg för steg,annars vi kommer att brÄttas med problemet till o endligt.

David 120210 - 10:07

Du beskriver det bra Shlomo. Att förstÄ att Bibeln Àr skriven av mÀnniskor behöver inte betyda att man förkastar kristendomen eller Gud. Jag tror att alla religioner Àr ett sÀtt för mÀnniskan att komma nÀra det som inte tillhör den fysiska vÀrlden. Jag brukar sÀga att religionen Àr skapad av mÀnniskan och har inget med sjÀlva tron att göra. Tron Àr nÄgot andligt inne i hjÀrtat, sen har mÀnniskor byggt olika historier kring denna andlighet och dÀrför har vi religioner som kristendomen.

Shlomo 120209 - 19:57

Gud som han definieras/beskrivs i religionerna Àr helt klart bara mÀnskliga pÄhitt. Det ser vÀl var och en som Àr nÄgorlunda bildad. DÀremot kan ingen sÀga att vi vet om det finns en skapare eller inte eller vad denna eventuella skapare har för egenskaper. Det Àr bra att skilja pÄ detta nÀr man diskuterar denna frÄga. Den som inte kan förstÄ denna skillnad Àr i min mening inte en upplyst person. Man kan inte pÄstÄ att man Àr upplyst och samtidigt tro pÄ historiska berÀttelser som mÀnniskor hittat pÄ och kopierat av varandra. Det betyder inte heller att man Àr emot religionen genom att erkÀnna dessa fakta. Det handlar mer om att förstÄ hur religiösa texter har uppstÄtt och vilken funktion de fyller.

// 120209 - 16:08

// teori.. Universum blev till nĂ€r 'Nammu' , en formlös avgrund, kollapsade och gav upphov till 'An' himlen, och 'Ki' jorden. Man skulle sammanfatta det: johannes 1:1 I begynnelsen fanns ordet, och ordet fanns hos Gud, och Ordet var Gud. (I begynnelsen fanns himlen, och himlen fanns hos Gud, och himlen var Gud.) ƞmayo betyder himmel. İƟmo betyder namn mĂ„ste ha förvĂ€xlats. Bibeln börjar med nĂ„nting som finns. Han kom till sina egna men de tog inte emot honom! JAG TROR PÅ GUD!

Suroyo 120209 - 15:52

Halelashur, Var det inte du som först skrev att vÄrt folk Àr "blÄsta"? Jag har fördjupat mig. Du verkar inte ha gjort det nÀr du anvÀnder identiskt överallt. Du kanske borde ta och lÀsa om saker frÄn lite olika perspektiv om du inte gjort det. Stor skillnad pÄ ditt första och andra inlÀgg. Skrev aldrig att jag baserade min tro pÄ att allt i GT Àr sant. Tror du inte ateister och troende har diskuterat om sÄna hÀr saker i Är nu? Om det hade vart sÄ glasklart som du verkar tro i ditt första inlÀgg sÄ hade folk tagit upp det varje gÄng religion diskuterades. VÄr Faders offrande av Jesus Àr rip off av Abrahams offrande av Isak ocksÄ va? Dem har ett par likheter som en far och en son sÄ dem Àr ju identiska. Eller Jonas tre dagar i fiskens buk och Jesus tre dagar i jordens hjÀrta.

joseph 120209 - 15:36

dÄ tidens religioner och dagens idiologier har likheter mÀnniskan har alltid, gjort, och kommer alltid att försöka hitta pÄ forklÄringar till saker och ting,som ligger i hans intresse,sen upp till var och en att tror pÄ,eller inte. sanning med modifikation.

Halelashur 120209 - 15:23

Till Suroyo// Lite barnsligt av dig att ta till ord som "blÄst" och "lat". HÄll dig gÀrna till sakfrÄgan om du vill att dina argument ska tas pÄ allvar. GÀllande frÄgan att GT bygger pÄ Àldre berÀttelser behöver du inte tro pÄ mig. Ta och fördjupa dig i den vetenskapliga litteraturen om detta Àmne sÄ fÄr du sjÀlv avgöra om detta stÀmmer eller inte. Du behöver inte basera din tro pÄ att berÀttelserna i GT Àr sanna. GT Àr ett historiskt dokument som Àr föremÄl för vetenskapliga undersökningar. Tro Àr nÄgot du har i ditt hjÀrta och mellan dig och Gud.

Afram till Patriarken 120209 - 14:41

Bror bara för att du har rÀtt i att GT bygger pÄ Àldre trossystem och att det exister ett mÀnskligt behov i att skapa mening kan du dÀrmed inte omkullkasta alla religioners sanningshalt och Guds existens. Det rimmar lika dÄligt som att jag skulle sÀga till dig att, "det Àr pga ditt behov att skapa mening som du lÀgger fram teorin om religioners osanning, dÀrför har du fel i ditt inlÀgg". Behovet som du lyfter som svaghet berör inte sakfrÄgan, nÀmligen finns Gud eller inte. Om det du fösöker verderlÀgga, Gud, sÄ har du inte sagt nÄgot om Gud i sig, visa mig det ologiska i Guds existens dÄ kommer jag att hÄlla med dig. Mycket intressanta samband förresten! Bra artikel Lennart, det som fascinerar mig Àr hur moget det filosofiska tÀnkande var pÄ den tiden.

Suroyo 120209 - 13:05

Halelashur, Moses och Sargon berÀttelserna Àr inte alls identiska. T.ex. sÄ skickade Sargons mor skickade ivÀg hnm för att hon inte ville ha hnm (hon var en prÀstinna sÄ hon fick inte bli gravid). Moses mor satte hnm i korgen för att gömma hnm, hon skickade ej ivÀg hnm (sa Ät Moses syster att hÄlla ett öga pÄ korgen). Sargon blev hittad, övergiven, av en vattenhÀmtare (en man). Moses hittades av en prinsessa. Sedan sÄ Àr beviset för Sargon historien frÄn 700-600 talet f.kr., Sargon levde lÀngre Àn 1000 Är tidigare sÄ det kunde lika gÀrna ha vart personen som skrev ner Sargon skriften som "kopierade" Moses berÀttelsen (som skrevs ca 800 Är tidigare). "Sargon is known almost entirely from the legends and tales that followed his reputation ... and not from documents that were written during his lifetime." Bara blÄsta och lata personer skriver att en berÀttelse Àr falsk pga att den har nÄgra likheter med en annan. Samma med dina andra deklarationer.

// 120209 - 13:03

En spekulation. İ.NAM.gishur.an.ki.a __an. nammu eller anum ans fru. an= himmel. ki=jorden. a=vatten. geshru bro eller geshur skapande. an.namu.planritade.himmel.jord.vatten alltsÄ universum.

Halelashur 120209 - 12:08

Hela GT Àr en ripp off och vi assyrier Àr den mest blÄsta folkgruppen. BerÀttelsen om Moses uppvÀxt Àr identisk med kung Sargon, berÀttelsen om Noa Àr identisk med den man hittat i Mesopotamien. VÄra helgon Àr kopior av tidigare smÄgudar som ansÄgs ha olika förmÄgor. Heliga Maria har ersatt gudinnan Ishtar och Jesus som Guds son pÄ jorden har ersatt de tidigare kungarna som ansÄgs som Guds företrÀdare pÄ jorden. Konceptet med livets trÀd i GT Àr identiskt med livets trÀd i det Àldre Mesopotamien. Ja, listan kan göras lÄng. Vi har matats med samma religion i 5000 Är fast med en liten twist de senaste 2000 Ären.

Patriarken 120209 - 11:28

Det Àr uppenbart att GT bygger pÄ Àldre trossystem. Alla religioner uppkommer ur ett mÀnskligt behov att försöka ge mening och förklara saker som mÀnniskan inte har svar pÄ. Man kan dÀrför sÀga att vi har skapat Gud eftersom vi behöver detta koncept för att fÄ en mening med livet och döden. Tidiga koncept har kopierats och byggts pÄ och GT Àr ett tydligt exempel pÄ detta eftersom dess centrala delar Àr identiska med Àldre religioner i dess nÀromrÄde i Mesopotamien.

ii 120209 - 09:45

ENLIGT den sumeriska versionen av skapelseberÀttelsen, kommer mÀnniskan frÄn Guden enki och Gudinnan ninti. Enki /ea fader Àr an / anu!

iPhone 120209 - 07:50

VĂ€ldigt intressant!!