Publicerad: 2012-02-11

  • Tipsa en vĂ€n
  • Skriv ut artikeln

Turkisk minister förnekade folkmord - föremÄl för förundersökning

POLITIK Turkiets EU-minister och chefsförhandlare Egemen Bagis har på grund av sitt fönekande uttalande om folkmordet 1915 blivit föremål för en förundersäkning av Schweiziska myndigheter. 

Enligt den Schweiziska tidningen Neue ZĂŒrcher Zeitung var BagÄ±ĆŸ pĂ„ ett besök i ZĂŒrich under föra veckan dĂ„ han Ă„tervĂ€nde frĂ„n mötet Global Ekonomic Forum i Davos. PĂ„ frĂ„gan frĂ„n en journalist om vad han anser om det franska lagförslaget om förnekelse av folkmord har BagÄ±ĆŸ svarat följande: "VĂ„r premiĂ€rminister har sagt allt som behöver sĂ€gas i den hĂ€r frĂ„gan. För oss existerar inte detta beslut. Vi tror att det i Frankrike finns fler kloka Ă€n de som inte Ă€r kloka. Som bekant Ă€r Schweiz ett land dĂ€r det Ă€r ett brott att förneka folkmord. Idag Ă€r vi i Schweiz och jag sĂ€ger att hĂ€ndelserna 1915 inte Ă€r ett folkmord. LĂ„t de dĂ„ komma och anhĂ„lla mig. Jag tror inte att sĂ„dana anstrĂ€ngningar har nĂ„gon chans att överleva. Dessa gĂ„r inte lĂ€ngre fram Ă€n en bit papper."

ÖverĂ„klagaren i ZĂŒrich har pĂ„ grund av detta uttalande och efter anmĂ€lan frĂ„n den armeniska folkgruppen i Schweiz beslutat att inleda en förundersökning. ÖverĂ„klagaren Christine Braunschweig har i ett uttalande till nyhetsbyrĂ„n Doğan sagt följande: "Vi har förra veckan fĂ„tt en anmĂ€lan om saken. I anmĂ€lan pĂ„pekas att herr BagÄ±ĆŸ har uttalat sig i strid med § 261 i den schweiziska strafflagen om rasism. ÅklagarĂ€mbetet har funnit anmĂ€lan som allvarligt och inlett en förundersökning. Nu ska vi undersöka om Egemen BagÄ±ĆŸ verkligen har uttalat de orden som förnekar det armeniska folkmordet. Vi ska ocksĂ„ undersöka om han har politiskt immunitet. Vi kommer att vĂ€cka Ă„tal om vi i slutĂ€ndan kommer fram till att det har förekommit en olaglig handling och om han saknar politiskt immunitet."

Liknande fall
Doğu Perinçek, som fortfarande sitter anhĂ„llen frĂ„n fallet Ergenekon, har Ă„talats utav Schweizisk domstol och dömts pĂ„ grund av att han förnekade folkmordet dĂ„ han förelĂ€ste i Lousanne Ă„r 2005. Det Ă€r den turkiska staten som kommer att försvara Doğu Perinçek vid Europa domstolen för mĂ€nskliga rĂ€ttigheter dit Doğu Perinçek har överklagat domen.

Fehmi Barkarmo


 

lÀsarna kommenterar...

Atour Hurmiz 120214 - 22:37

Turkisk regering försöker neka och förtrÀnga erkÀnnande av folkmordet pÄ vÄrt folk men vare det sig de vill eller inte sÄ kommer frÄgan om folkmordet tas upp och uppmÀrksammas Ànnu mer. Jag hoppas vÄrt folks namn nÀmns ocksÄ och inte bara Armenisk, tyvÀrr sÄ har det varit sÄ att de för det mesta bara nÀmnt armenier som offer.

Aa 120214 - 12:26

Jag tittade pÄ suroyo tv för nÄn mÄnad sedan och dÀr sa de att schweiz avslog ansökan om erkÀnnande av det assyriska folkmordet. som lÄttexten lyder russians love their sons to

Ed 120213 - 14:06

Folkmordet, rÀttare sagt Genocide som turkarna har begÄtt mot framför allt armenier och assyrier men Àven andra icke muslimer Àr det vÀrsta som kan drabba ett folk.Det armeniska folket har verkligen kÀmpat för ett internationellt erkÀnnande av folkmordet.Men den turkiska lobbyn som Àr statsfinansierat har gjort stora framsteg under sista Ären.Den fundamentalistiske PremiÀrministern Recep Tayyib Erdogan och hans likasinnade Utriskesministern har engagerad sig personligen för detta ÀndamÄl. DessvÀrre Àr assyrierna mindre aktiva i denna viktiga frÄga!

gabi 120212 - 14:18

och som herr joseph har sagt SANNINGEN KOMMER ALLTID FRAM ALTTID och detta Àr bara början .

gabi 120212 - 14:15

jag förstÄr inte turkarna alla vet hela vÀrlden VET att turkarna har slaktat folk under första vÀrldskriget . och alla vet att osmanska riket har dödat MASSOR . sÄ snÀlla sluta och förneka . det Àr som att förneka att washington Àr amerikas huvud stad nÀr alla vet att det Àr den . turkarnas historia Àr full av blod och massaker . alla vet det hela vÀrlden vet det . och alla vet att turkarna har tagit land frÄn armenier en bit av östra turkiet tillhör armenien .

Ask 120212 - 12:26

SÄ ska det se ut, nu har vi kommit en bit pÄ vÀgen. Viktigt att det assyriska namnet ocksÄ stÄr med i dessa strafflagar.

joseph 120212 - 08:58

Egeman bagis sÄ tillvida,han har rÀtt nÀr han sÀger att beslut pÄ ett papper kan inte göra mycket,hittils omvÀrlden har varit tolleranta mot turkarnas behandling av olika Àtniska,folkgrupper som har levt under turkarnas överhöghet,men den dagen kommer att sanningen kommer fram,och vi inte lengre kan tollererar lögnerna,detta Àr bara början.