Publicerad: 2012-04-11

  • Tipsa en vĂ€n
  • Skriv ut artikeln

Zekiye Àr Ärets rookie

SVERIGE Människorättsorganisationen Amnesty utnämner varje år den nya medlem som utmärkt sig i sitt arbete. I år har assyriskan Zekiye Cansu fått titeln Årets rookie och hon svarar här på Hujådås frågor. 
Grattis till utnĂ€mningen "Årets rookie"!
-Tawdi sagi

Hur kÀnns det att fÄ denna utmÀrkelse?
-Det kÀnns fint och jag ser det som ett bekrÀftelse pÄ det jag har utfört. 

Vad var det som gjorde att du fick utmÀrkelsen?
- Jag fick reda pÄ att jag blev nominerad till Ärets rookie den 8 mars (internationella kvinnodagen) pÄ historiska museet av nÄgra Amnesty International aktivister och dÄ kom det en spontan frÄga frÄn mig, varför fick jag det? Först blev det tyst och sedan kom ett svar som sa för att jag deltar i mÄnga andra Amnsty International (AI) manifestationer, aktiviteter bÄde i den grupp jag arbetar med och i andra gruppers aktiviteter, möten, kurser mm. Jag gör det för att det Àr kul att arbeta för att de mÀnskliga rÀttigheterna ska gÀlla alla. 

Vad fick dig att börja engagera dig för Amnesty?
- Jag jobbar för en assyrisk grupp, bestÄende av mig och fem andra tjejer i Sverige som hjÀlper mÀnniskorÀttskÀmpen Attiya Gamri. Attiya skulle Äka till Ninve och ville ha med sig nÄgon frÄn Amnesty International - Sverige för att tillsammans undersöka situationen om assyrier i Ninve. Isak Betsimon skulle pÄ ett AI- möte för att starta en Mellanösterngrupp och föreslog att jag följer med till mötet för att stÀlla min frÄga om nÄgon var intresserad att Äka till Ninve. DÀr vÀcktes mitt intresse och jag insÄg hur mycket jag kan göra för mitt folk.

Kan du berÀtta lite kort för lÀsarna om dig och ditt engagemang i Amnesty?
-Jag Àr född i Assyrien (Midyat) och kom till Sverige 1980. Nu bor jag i Stockholm och arbetar som legitimerad biomedicinsk analytiker sedan 22 Är tillbaka pÄ Karolinska Institutet. Jag Àr aktivist i Amnesty mellanösterngruppen samt delar ordförandeskapet med en annan. Gruppen bestÄr av 13 medlemmar som kommer frÄn olika bakgrunder. Vi brukar trÀffas en gÄng i mÄnaden pÄ sekretariatet dÀr vi planerar manifestationer, samlar namnunderskrifter, seminarier, förelÀsningar, skriver brev till fÄngar, har utstÀllningar, kurser mm. VÄrt fokus sedan ett Är tillbaka har varit enbart om Syriens oroligheter, dÀr vi bland annat skickar underskrifter till Assad, utbildningsministeriet och till Syriska ambassaden i Stockholm. Vi skickar Àven brev till samvetsfÄngarna och deras familjer för att de inte ska tappa hoppet, att de ska veta att nÄgon lÄngt bort kÀnner till deras situation och kÀmpar för deras rÀttvisa.

Arbetar ni Àven för assyriernas situation i Assyrien?
- Det Àr mitt mÄl men jag mÄste sÀga att det gÄr lÄngsammare Àn jag hade tÀnkt mig, det lilla som hÀnder nu Àr att vi försöker informera vÄra medarbetare om vilka omstÀndigheter assyrierna befinner sig i och hur situationen ser ut.

Finns det mÄnga assyrier som Àr engagerade i Amnesty som du kÀnner till?
- Jag antar att det finns mÄnga som Àr medlemmar men den enda aktivist som jag kÀnner till Àr tyvÀrr bara Isak Betsimon och det Àr inte tillrÀckligt. Med denna intervju hoppas jag verkligen att sÄ mÄnga som möjligt hör av sig till Amnesty eller mig. Att engagera sig i Amnesty behöver inte ta sÄ mycket av er tid men det betyder mycket för nÄgon annan i slutÀndan.

Vad tycker du att man ska göra för att engagera assyrier i Sverige för dessa frÄgor?
- Genom att försöka uppmuntra dem som Àr inte aktiva i föreningar, tex dem aktiva fÄr se till att integrera sig med dem osynliga. Försök delegera en liten uppgift till en som inte engagerar sig i nÄgot. Vi har sÄ mÄnga ungdomar som gÄr pÄ gymnasier, universitetet, och mÄnga i medelÄldern som kan uttrycka sig i tal och skrift. Det Àr vÄr skyldighet att var och en av oss engagerar sig i assyriernas frÄgor annars kommer vi inte nÄ mÄlet med ett Assyrien.

Vart kommer vi att kunna se dig i aktion den nÀstkommande tiden?
- Ni kommer att se mig pÄ Medborgarplatsen den 14 april mellan kl. 12-14 dÀr vi kommer att ha en aktion för Syriens barn. Kom och visa din solidaritet för det syriska folket för fred och demokrati.

Tack och lycka till med ditt fortsatta engagemang.
-Tawdi och jag hoppas att jag kan ta med mig min grupp nÄgon gÄng till Ninvearenan i SödertÀlje för att samla namnunderskrifter för assyriska samvetsfÄngar. 

Sam Girgis


 

lÀsarna kommenterar...

Suheyla 120519 - 22:32

Stort grattis Zekiye. Ditt engagemang betyder mycket för de mÀnskliga rÀttigheterna. MÄnga kramar frÄn en av tjejerna i lobbygruppen.

Aygul Aho 120426 - 17:12

Stort grattis zekiye! Vi behöver ha flera engagerade personer som dig. Kram Aygul Aho, frÄn assyriska lobbygruppen

Attiya Gamri 120425 - 12:24

Tihe u tahinyotho Zekiye ! Sebhoro raboyo le kulan !! Tawdi li haymonutho u lu fulhono lashan le Assyria.

en i lobbygruppen 120419 - 21:06

Mycket bra Zekiye stort grattis. Du Àr vÀrd mer Àn sÄ. Kmaleqlach u dushno. Lycka till bÄde i Amnesti och i Lobbygruppen. FrÄn en kamrat i lobbygruppen.

Lovisa Bethmorad 120414 - 19:15

Tihe Hitte! Du Àr/har alltid varit en förebild för oss alla! Vi lyckönskar dig i alla dina gÀrningar! Kramar i massor

barsomo cansu 120414 - 19:02

Tihe ame för Ärets rookie och lycka till i ditt fortsatta arbete .

Ziyo 120414 - 17:09

Grattis hitte Zekiye!!! Vi Àr vÀldigt stolta över dig!! Din syster och hennes barn

Yokhana Sargezi 120413 - 07:53

HÀrtligt gratulerar vi dig Zekiya , bra jobbat . Du Àr verkligen en förbild för bÀgge vÄr kvinnor och vÄr ungdomar . Vi blev verkligen glad samtidig stölta över dig. Vi önskar dig all lycka i ditt kamp för mÀnskliga rÀttigheter och vÄr folk rÀttigheter. Juliet och Yokhana

Ninve 120412 - 14:17

Jag blev verkligen glad, rörd och stolt pÄ samma gÄng. VÀldigt bra jobbat, och jag Àr verkligen glad och stolt över ditt engagemang i dessa frÄgor som berör oss alla. Jag önskar dig verkligen fortsatt lycka till med bÄde arbete och ditt stora engagemang för mÀnskliga rÀttigheter och rÀttvisa i dina omrÄden och övriga VÀrlden. Lycka till.......

DS 120412 - 11:17

Grattis, mÀnniskor som Zakiye Àr exakt dem förebilder som vi behöver,

Shamiram, Göteborg 120412 - 10:29

Koshoro Zekiye! mycket kul att lÀsa om din utmÀrkelse. Assyriska kvinnor/tjejer Àr mkt företagsamma och det Àr du ett bra exempel pÄ. stort grattis Àn en gÄng!

Sanharib 120411 - 20:21

Grym hon Àr!! Lycka till!!

yildiz 120411 - 19:42

Tihe hitte vi Àr stolta över dig// din syster och hennes barn

Suryoyo 120411 - 18:46

Stort grattis! Fint att det finns mÀnniskor som dig!

Peter Butros 120411 - 17:14

Stort grattis till dig Zakiye. Med ditt engagemang Àr du en viktig förebild för den assyriska ungdomen.

iPhone 120411 - 15:49

Bra jobbat Zekiye! Du Àr en inspiration till andra med ditt engagemang!

Affe 120411 - 14:44

Verkligen stort grattis och extra kul att det för en gÄng skull Àr en kvinna som uppmÀrksammas pÄ den hÀr sidan.

Michael 120411 - 13:52

Tahenyotho u kushoro! Du Àr en förebild för oss assyrier!

Norsborgi bilab 120411 - 12:41

Tusen grattulationer. Det vÀrmer mig att se assyrier engagerade i olika MR projekt, bÄde för vÄrt folk och andra. Grattis Zekiye och lycka till i ditt fortsatta arbete!

Assuroyo->suroyo->suryoyo 120411 - 12:26

HÀrligt att det finns sÄna mÀnniskor. Grattis till dig Zekiye Cansu och lycka till! Tihe!