Publicerad: 2012-04-30

  • Tipsa en vän
  • Skriv ut artikeln

Biskop Atas - "Det finns inga assyrier"

SVERIGE

Under ett tal i en kyrka i Göteborg nyligen uttalade biskop Benjamin Atas att han anser att assyrier inte existerar. 

- Han sår splittring och hat, säger Havo Demir som bevittnade och agerade mot biskopen på plats.  


Under ett besök i Svenska kyrkans församling i Tynneryd, Göteborg den 24 april kom Atas in på ämnet assyrier när en närvarande uppmärksammade honom på att många i området har assyrisk identitet. 
- Det finns inga assyrier, de dog ut före Jesus, svarade biskopen på svenska till de närvarande.
Havo Demir, en äldre kvinna var en av flera närvarande assyrier som tog illa vid sig. 
- Jag tog mikrofonen och talade till honom på assyriska. Jag frågade honom varför han säger något sånt. Jag sa också att det du gör biskop liknar den extremism och hjärntvätt som muslimska fundamentalister är ökända för, att inte respektera sina medmänniskor.
 
Församlingen i Tynneryd har som sed att bjuda in olika religiösa företrädare för samtal och det var också därför Atas var ditbjuden. Församlingen ligger strax intill Assyriska kulturhuset i Västra Frölunda och en assyrisk ortodox kyrka. 
 
- Det här är en person som splittrar människor istället för att ena dem. Det är inte enligt Bibelns budskap, säger Havo Demir. 
 
 
Redaktionen 


 

läsarna kommenterar...

faulus 130313 - 22:35

Vill bara säga att vi kristna från turkiet är ena patetiska , avundsjuka mäniskor. Istället för att ha ett gemensamt mål så sår vi okunskap och splittring till gagn för vem. Någon som kan svara, för vem kämpar vi för att så splittring.

Ahunone u Ahwotho! 120604 - 10:17

Shlomo! Hul ema ged mahti a rishonenaydan i flighuthathe bayn du 'amaydhan u ged marfen lan behdhodhe? 'Al men lo ko mahisina u lo ko maqlina u gunhano dqito bayn du 'ama no? Qulan kudh'ena lo qowe na mede bu dumyano! A 'ame kulle ko maydi a zedkathe u ahna ktilan hdodhe bi flighutho da eshmone dqo mahtina 'al u 'amaydhan! Ahna ko ba'lan rishone u hasye nahire dem karwi lan de mhaydi lan! Lo chud hasyo Benyamen Atas , u hasyo dko mohe boya qimto Ldackne, hano katastrof yo lu 'amaydhan u li 'itaydhan! Latwa me zauno dkore wa ruhe othuroyo u abre d othuroyo, u'hdo hawi oromoyo, Aloho kodhad ramhel men ged kore ruhe! A noshe chud hano ged kes'hi u 'amaydhan!

Suryoyo 120601 - 18:39

Problemet är om vi kallar oss syrianer (syrian pa engelsk) tror alla att vi är araber fran syria, so hur kann jag so en suryoyo fran tur abdin kallar mig syrian i ett land som amerika, aller kommer tror att ja är fran syria fast jag kommer inte fran syria, vi är syrianer ok, fast syrian betyder idag, medborgare av syria, so vi skulle kalla oss assyrier, syrianer utvecklade sig fran assyria, vi ska bara använder äldre namn.

KUNSKAP ÄR MAKT 120526 - 08:24

Vi har slösat bort enorma resurser, tid och energi på att älta vår härstamning. Genom dessa kommentarer kan vi skapa oss en bild av hur mycket vårt folk kan om sin historia. Den syrianska sidan har tagit till Bibeln och tolkar varje ord bokstavligt och den assyriska sidan tar fram fakta i Historieböcker. ( Rätta mig om jag har fel ). Hela gruppen måste börja bli medveten om Vilka är dem som har skrivit dessa böcker, även Bibeln, och vad sägs det om vårt folk. En del folkgrupper kan verkligen förnedra vårt folk för egen vinning, vi är tyvärr för okunniga för att se alla fula spel och orättvisa regler som skapas för vårt folks utrotning.

Weird 120522 - 13:12

Det finns 120.000 assyrier i det här landet; så finns det 35.000 medlemmar, arameiska syrianska föreningar och hälften av de är falska namn. Lägg gärna upp dina källor där det visar sig att 90 % är arameisksyrianer. 80 % av de som bor i gbg är assyrier! De som är syrianer är i huvudsak, kurdisktalande och arabisktalande. De brukar nämna sig varför ödslar jag tid på dig jag är stolt assyr

öst 120522 - 12:18

en ska till e när du besökt skövde, så e du mer än välkommen till assyriska namrod föreningen på en ticka (jag bjuder).. du kommer också se många syrianer där..

öst 120522 - 10:25

TURBADIN HDOUTHO en gång för alla, du verkar inte veta så mycket o du är hatisk mot östassyrier vet ja... du missade väl inte syrianerna på tv3 där en syriansk tjej gifte sig med en östassyrier i gbg, o sedan kan du gärna besöka skövde o se, så sluta o hata tack

TURABDIN-Hdoutho nu eller alldrig 120521 - 20:47

Warda : Ursäkta mig, men du ljuger ju ! Om vi ska kolla på var och enskild folkgrupp Syrianer, Assyrier, Kaldéer ! Så är Syrianer som är från Tur-abdin 90 % Syrianer och 10 % kallar sig Assyrier, Sen ska Assyrierna kolla på sina egna först istället för att komma & lära oss från Tur-abdin, Kolla på era egna kaldéer först och snacka med dom, Dom tror ju att dom är Babylonier, Alltså börjar det bli löjligt, Att ena folket under en enskild nationalitet går alldrig och vi ser hur det har gått nu när splittringen är som värst, syrianer,Assyrier,kaldéer är Syrierna och har hetat så sen 2300 år tillbaka och med tiden har dom nya namnen kommit, Låt oss härstamma från dom forntida mesopotamierna, men vi måste tänka på oss själva och vad som är bäst för alla!

Weird 120521 - 10:20

Vårt folk är ca 3 , 4 miljoner 90 % anser oss vara assyrier (assyrians) varför kan inte syrianer acceptera demokratin och rätta sig efter ledet Tror ni att det bara existerar suroye/suraya i södertälje, västerås, norsborg och örebro??

TURBADIN HDOUTHO en gång för alla 120520 - 13:41

Saken är så här, Oavsett vad ni anser er vara Assyrier,babylonier,Sumeerer lr vad ni vill fantisera om Så är faktan att vi har hetat Syrians i snart 2300 år och det är vår nya nationalism, Varför förstöra den? Vi kan vara hybrider av Assyrier,Babylons,Arameer osv, Men att försöka ta till bokstavligt och ta bort alla andra alternativ är fel och förstörande, Vi e Suryoye,Syrians,Syriacs,Syrianer sen 2300 år, Det är faktan, Sen vart härstammar ifrån spelar ingen roll, Världen vet vilka vi är, Detta skitnsack är bara mellan oss i folket som tror att ngn utifrån bryr sig. Jag hoppas som Syrian att alla Turabdins söner bli enade stannar Suryoye O Bass. En östassyrier skulle alldrig ge sin dotter till en från Tur-abdin ändå om han skulle heta Ashur.

Ito Suryeyto 120519 - 20:21

George// Vi har vår kyrka vi västassyrier och det är den Syriska kyrkan som vi har haft i 2000 år, förstår inte vad du vill ha sagt ens?

assyrian babylonian 120519 - 11:07

jag gör inte förnekelse av det arameiska bosättningara; men man måste ha konkreta bevis. det finns obesvarade luckor i eran historia. Ni pratar om 400- talet f.Kr. Då Babylonierna (assyrierna) hade förlorat sitt rike till perserna 140 år tidigare! Alltså betyder det ASSYRIERNA visste en hel del om sin historia. Om man tänker efter så jämnades de arameiska städerna med marken i damaskus på 700-talet f.Kr. Hur har de kunnat resa sig upp! Hur har, de kunnat ha haft en samlingsbild av ett folk ``araméerna`` som hade gått under liksom israel. Var inte dåliga förlorare detta är inte judarna; detta förnekar inte judarna. Och tack vare assyrierna som juda lyckades leva än till idag. Glöm inte att assyrierna inte anföll jerusalem!

george 120519 - 07:34

varför inte bilda egen kyrka, en sjätte och kalla den athoroyo kyrkan, då assyrierna vill inte ha med er att göra och inte syrianer

Shamiram 120517 - 11:58

Problemet är att det tyvärr finns fanatiker som vill förvränga vad som sades o inte. Havo är min mamma o hon vet mkt väl vad hon säger o när hon ska säga det. Till turabdin- kommentaren: Havo sa "det är inte sant det du säger att det inte finns assyrier". Om det betyder du ljuger i dina öron är din tolkning. Många hade def ställt sig upp o sagt så om biskop attackerar deras identitet. Havo valde att vara mjuk, hon tom sa allt på assyriska för o bespara biskopen skammen inför åhörarna!! Intressant är att det filmats o lagt ut på propagandakanalen för syrianer, men inte just den del där frågan ställs ocj bemöts! Vad skäms man för eg för när man idkar självcensur på det viset?!

Turabdin hdoutho 120517 - 11:44

Nomader,Beduiner,Araber? Hör du inte vad Gud säger? Inte vad ngn luffar historiker säger ? Han säger Aram är Shems son som bosatte sig i Norra mesopotamien. Om man bygger upp städer som Damascus,beirut,Tyre,Sidon,Latkia,tartus,Hama,Homs,Aleppo,Edessa,Harran,Midyat,Diyabakir,Nsinbin,Hassake,Gozan så är man ABSOLUT inte en nomad beduin. Du läser fel historia, Läs den riktiga historian om Araméerna så kmr du inse vilka dom är. Och Tur-abdin har alldrig vart Assyrisk, Visst Assyrierna krigade mot Tur-abdin en bra tag och occuperade den i ca 150 år, Men den är absolut inte Assyrisk, Assyrierna levde långt söderut på den östra banken av Tigris som innehas av Arbil idag och delar av Mosul-delstaten.

Asuroye-Suryoye 120517 - 00:51

Tur.abdin hdoutho// Jag gav dig två kända citat från två kända historiker från 2000 år sedan där de benämner Assyrierna klart och tydligt för Syrians(Syrier), nämnde även den kända stenen som man fann för några år sedan som satte stopp för hela "Suryoye" frågan och du ignonera allt detta? hur kan någon här inne ens ta dig på allvar? läs vart du vill alla neutrala historiker beskriver forna Arameerna som nomader och gör ingen skillnad på de och Araberna, även de Assyriska kungarna gjorde noll skillnad på Arameerna och Araberna då Arameerna härstammar från Arabien och var liksom Araberna beduiner, de hade aldrig något rike och bidrog med ingenting i Mesopotamien. Vi Suryoye har ingen koppling med de, vår kultur, våra namn, vårt språk, vårt ursprung är Assyriskt, inget påhittat som "Syrian" eller som den nyfunna benämningen "Aramee" det är endast ren propaganda som startades i Tyskland i början av 80 talet

Tur.abdin hdoutho 120516 - 14:52

This people, whom the Hellenes call Syrians, are called Assyrians by the barbarians" Herodotus Grekisk historiker från 400 fkr Av barbarerna? Är du seriös ? Vårt folk har haft en medvetenhet i tusentals år om vilka vi är. Lived 64 B.C - 24 A.D - Strabo says: "Poseindonus conjectures that the names of these nation also are akin, For he says, The people whom we call Syrians are by the Syrians themselves called Arameans. Du säger att barbarer kallade Syrierna Assyrier, Medans vi kallade oss Araméer medans grekerna kallade oss Syrier. Och så som du vill framställa Araméer som nomader är helt ignorant, I Bibeln står det allt om deras kungar,krig,händelser. Ur Moseboken " Jubelies: And for Aram there came forth the fourth portion, all the land of Mesopotamia [Naharaim] between the Tigris and the Euphrates to the north of the Chaldees to the border of the mountains of Asshur and the land of 'Arara(Armenia).

Bannlys Atas! 120516 - 14:49

Frågan nu i denna artikel är inte att bevisa vad vi är för något utan den handlar om Atas agerande och allmänt hur den syrianska sidan hela tiden motarbetar assyrierna. Atas bör bannlysas för sitt tal och bekämpas av alla Suryoye! som biskop har han ett ansvar men det ansvaret bryr han sig inte om!

Turabdin assyrisk 120516 - 09:10

Faktum är att 99 % av Västassyrierna kommer från turabdin. De flyttade till syrien för 60 - 70 år sedan. Dina argument håller inte.

Asuroye-Suryoye 120515 - 22:23

"This people, whom the Hellenes call Syrians, are called Assyrians by the barbarians" Herodotus Grekisk historiker från 400 fkr. "The Assyrians, who were afterwards called Syrians, held their empire thirteen hundred years" Justinus Romersk historiker 300 ekr. där har du två citat från 2000 år sedan som visar att Assyrierna namngavs för Syrians(Syrier), sedan har vi Çineköy stenen som dateras till 800 fkr. där Syrian och Assyrian står på samma sten och hänvisas till ett och samma folk nämligen Assyrierna! namnkonflikten är nedlagt efter detta fynd av de internationella forskarna. Suryoye betyder Assyrier vi kallar oss för Suryoye i Turabdin och inte för Oromoye därför är vi inget annat än Assyrier! Aramee snacket startades inte för längesedan i Tyskland och Sverige ingen känner ens till den benämningen i hemlandet

Asuroye-Suryoye 120515 - 22:11

Vad pratar du om? Assyrierna fick namnet Syrier från Grekerna och Romarna redan på 400 fkr av Herodetes(Assyria - Syria synonymer där vokalen A faller bort) att de forna nomaderna Arameerna också namngavs för Syrier må vara sant pga att de levde inom Assyriens gränser som beduiner, detta har forskare påpekat redan, men vi är inga Arameer vi är Assyrier och det finns ingen tvivel på det, alla bevis pekar på det. Vi pratar Assyriska och vi är Assyrier

Hdoutho Lo Amo Tur-abdinoyo 120515 - 20:42

Asuroye Howri, Må det Syriska & Syrianska namnet komma från det Assyriska, Det gör inte folket Assyrier. Det står klart och tydligt hos vårt eget folk och dom olika historikerna genom tiderna, Det är att Araméerna fick namnet Syrier av Grekerna av en korruption av det Assyriska namnet, Där dom namngav den bördiga halvmånen samt Syrrien till Syria som var den Västra delen av det Assyriska emperiet som var känt för grekerna. Vi är Araméer, Vi talar Araméiska, men vi fick det Syriska namnet. Det är det enda, Hade vi vart Assyrier så hade vi hetat Assyrier och inte Syrier som Grekerna namngav Araméerna.

Asuroye-Suryoye 120515 - 13:38

George Iskander// För det första så finns det inga "syrianer" som kallar sig för assyrier däremot finns det assyrier som har övergått till den "syrianska" sidan som startades som en sekt år 77 här i Sverige. För det andra finns det inget som heter "Syrianska" kyrkan däremot finns det en kyrka som heter Syriska kyrkan som är en förkortning av Assyriska kyrkan, Suryoye härstammar nämligen från Asuroye och det är bevisat av alla internationella forskare, historiker även era så kallade "syrianska" forskare har erkänt detta. Vi kommer aldrig lämna vår Syriska kyrka som är en Assyrisk kyrka den tillhör oss, men vi kommer alltid förneka de som kallar sig för "syrianer" eller "surjanskoye" då de är förrädare av vår Assyriska nation!

Suryoyo d rohem l came Suryoyo. 120514 - 19:22

Sabran cal Aloho, lamna inte kyrkan for manniskor, vi alla gor fel, vi maste tro pa Gud. Han kommer att vagleda oss. Vi alla tillhor en samma folkgrupp, tank inte ans tanken att splittras, vi kan tycka och tanka olika saker, aven om vi ar en stor familj.

GEORGE ISKANDER 120514 - 18:46

jag tillhör syrianska kyrkan sen jag föddes, men vad tillhör ni som hävdar att ni är assyrier i en syriansk kyrka

Ask 120514 - 13:37

George. Lämna kyrkan? Till vad? Lätt att säga om man inte tillhör den kyrkan själv.

george iskander 120513 - 21:22

jag tycker faktiskt att man bör först skaffa en nation, för att prata om den sedan tycker jag att de syrianer som kallar sig för assyrier bör lämna den syrisk ortodoxa kyrkan, då de tycker att de är smartare, jag tycker vidare att man bör skriva ner hela sitt namn o inte vara anonym o fegis

ISHTAR 120513 - 15:28

Kära alla Hujådås läsare, det är en stor tragedi för oss Assyrier att en del biskopar som har en så högt uppsatta positioner inom kyrkan inte accepterar och respekterar att det finns en Assyrisk Nation. Då betyder det att Patriarken som finns i Damaskus, inte heller han accepterar och respekterar den existerande Assyriska Nationen. Detta ställer ännu högre krav på våra Assyriska politiker och organisationer att finna lösningar och ta ställning i en så svår, känslig och komplicerad fråga. Detta berör hela folkgruppen och den framtid vi skall möta. Medan andra folkgrupper och nationer går framåt, har vårt folk fortfarande stora bekymmer med inre konflikter. Dessa börjar inom kyrkan, för där börjar man visa tydligt värdigheten mellan flicka och pojke, mellan kvinna och man. Där börjar kvinnans mindervärde och detta genomsyrar även familjelivet och hela nationen. För den Assyriska Nationens bästa måste vi börja förändra en hel del.

Turabdin 120513 - 13:05

Det som meningen att biskop shabo skulle närvara men eftersom han inte kunde närvara så kom benyamin istället. Hela dispyten, började med att en kvinna frågade benyamin om vad som är skillnaden mellan Assyrier och syrianer. Han svarade ' det finns inga assyrier '. Då tog havo mikrofonen och sade. Jag kan svara det på svenska men jag svarar dig på Assyriska istället. Hon sa : komdaglat alltså du ljuger. Sedan fortsatte ordväxlingen. Kyrkan präst sa också att atas inte pratade rätt. Det jag fick höra från Svenskar som var närvarande var att ataş blodtryck hade höjts och han blev till eld och lågor! Det var det de upplevde av föreläsningen.

Asuroye-Suryoye 120513 - 03:35

Ni alla har fel.. Artikeln är väldigt partisk// Varför står du och ljuger? trots att majoriteten av assyrier inte gick på hans skämt föreläsning så fanns det ändå några assyrier på plats, Atas förnekade assyrierna rakt igenom, och det du säger det du påstår att han sa är ju också en förnekelse, menar du att det inte finns assyrier i de syriska kyrkorna? hela Frölunda kryllar ju av västassyrier(suryoye) och vår kyrka i Frölunda, St. Gabriel Syriska Kyrka är ju en västassyrisk kyrka. Atas är en anti-assyrier och hela den syrianska sidan är en anti-assyrisk rörelse så sluta måla upp en annan bild av händelsen!

Rabbela Bet Hatami 120512 - 18:25

Varje kök har ett durkslag, en sil för att man ska undvika få i sig sådant man inte bör få i sig. Vi behöver en nationell organ som ska fungera efter samma princip och sollra/sila bort skräpet. Vi borde för länge sedan skaffat oss vårt eget durkslag och skapat något liknande armeniernas "Dashnak". Vi bör sansa oss och skrida till verket nu förrän liknande uttalanden gällande förnekande av vår assyriska existens blir självuppfyllande profetior. Bättre sent än aldrig! Khaya Atour omta! Atoureta hall mouta Rabbela Bet Hatami

Viktoria 120511 - 20:39

Till // Ni har alla fel..... Artikeln är väldigt partisk// Jag skulle gärna vilja se biskop Atas ställa upp med intervjuer för våra TV kanaler, eller att han på något sätt visar att han erkänner den Assyriska folkgruppen som en nation, oavsett om han tycker att vi är ett folk eller inte. Med tanke på att just denna biskop har en fullkomlig auktoritet och makt är det ingen som vågar och kan ställa honom till svars för sina uttalanden och handlingar. En del av kyrkans ledare har och kan fortfarande förblinda en hel nation. Dessutom gynnar kyrkan hela den syrianska gruppen, så varför skulle de vara intresserade av att förändra saker och ting som missgynnar dem i framtiden. Den assyriska sidan måste bli mycket bättre på förändringar, först hos varje individ/person, därefter hela gruppen och komma med lösningar fortast möjligt. Vi skall inte längre dansa efter dessa herrars villkor, det är dags för våra egna, den Assyriska nationens egna villkor.

ww 120508 - 23:40

Shamiram du kan inte begära att assyrier ska besöka en biskop, som förnekar det assyriska folk! Om biskopens, föreläsning verkligen var av värde så skulle det skickas brev till Assyriska kulturhuset och st: gabriel kyrkan. Kan tilläggas att många visste om hans ankomst men att dom inte var intresserad av att besöka honom! Nästa gång han kommer hit, kan han åka till hjällbo och begsjön. Här blir han inte bemöten med pompa och ståt.

Shamiram 120508 - 19:59

Det svider att höra sanningen uppenbarligen! Så att svenskarna som bjöd in biskop Atas också reagerade och satte stopp för hans tal genom att poängtera att "vi alla är bröder oavsett kyrka och annan bakgrund" kanske också missförstod och blandade ihop vad som sas?! synd att inte hujådå tagit med dom också i artikeln. För då kanske ni som vill vända på allt som görs i syriansimens namn för att slippa ta ert ansvar och konfrontera era sk ledare kunde fokusera på det verkliga problemet istället. Havo Demir är en kvinna som vid upprepade tillfällen stått upp och rakryggat sagt ifrån då människor i Göteborg särbehandlats pga av hashirto och andra förlegade kvarlevor. Det är bara att applådera henne och fråga sig var de sk föreningsledarna i Frölunda höll hus när biskop Atas förnekade deras existens 100 meter ifrån deras öron?! kanske satt de ock spelade kort i lugn och ro inom assyriska föreningens fyra väggar ...

qaqile 120508 - 16:54

Ni har alla fel.. Artikeln är väldigt partisk! är partisk och desstruktiv som använder kyrkan som måttstock för nationell tillhörighet! Varför skulle artikeln vara partisk; med tanke på att syrianska sekten inte gör någon hemlighet med att förneka sin ASSYRISKA härkomst. Borde inte syrianerna den dagen istället närvara på minnesstund för seyfo!

Ni alla har fel.. Artikeln är väldigt partisk. 120506 - 23:10

D.B, ja jag var på plats och om inte minnet sviker mig så har jag inte ljugit för er. Ber om ursäkt för att jag skrev ''låt stå om ni vågar'', detta var till administratörerna på denna sida eftersom jag trodde att min kommentar inte skulle bli accepterad och publicerad, just för att jag kritiserar artikeln. Jag respekterar att min kommentar kom med, för att jag tycker om när man kan argumentera för och emot. Min ståndpunkt är som i tidigare inlägg, det är väldigt enkelt att höra det man vill höra, läsa det man vill läsa och se det man vill se.. Därför är det viktigt att inte dra för snabba slutsatser kring vissa lösa uttalanden som kan tolkas på olika sätt. Vi alla är suryoye, kristna bröder och systrar och vi måste tänka bortom namnkonflikten för att förstå hur viktigt det är att vi respekterar varandra.

Nog nu 120506 - 20:28

När ska ni väst-assyrier, även ni ni som kallar er Syrianer/arameer, förstå att ordet "Ashuri" är ett arabiskt ord, på samma sätt som "Suryaniler" är ett turkiskt ord? Det går alltså inte att använda denna beteckning för att försöka göra en åtskillnad mellan öst- och väst assyrier. När ni säger "Suryoye" så är det samma sak som "Suraya" - alltså assyrier. Benjamin Atas är en uttalad anti-assyrier, väst som öst. Ingen idé att försöka dölja detta.

kk 120506 - 17:59

Den heter ito othurayto madinho ito othurayto och suryayto betyder assyriska kyrkor. Du har inget här att göra om du inte är assyr. Vi ska inte på några som helst villkor ifråga-sätta våran assyriska identitet!

D.B 120506 - 11:40

"Ni alla har fel" var du själv på plats? Är det du själv säger inte vinklat då? Vad menar du med låt stå om ni vågar, vad får dig att skriva så?

Ask 120506 - 10:36

Varför har inte Atas kommenterat? Eller någon annan närvarande? Dålig journalistik rakt igenom. Byggs bara på Havos ord.?

Ni alla har fel.. Artikeln är väldigt partisk. 120505 - 21:44

Var ni på plats? Har ni sett och hört vad som verkligen sades? Benjamin Atas förnekar inte assyrier och dess identitet! Han säger att assyriska kyrkan har sin egen biskop och ledare (ashuriye). Det Benjamin Atas säger är att han inte representerar den assyriska kyrkan utan han representerar suryoye och vårat folk (syrianer). Om man lyssnar på vad Havo Demir säger i sitt argument, så säger hon också emot sig själv vilket menar på att hon vid tillfället inte hade någon aning om vad hon själv sade. Faktiskt så var Benjamin Atas uttalande inte så brutalt som ni framför på denna sida. Det som är mest brutalt och synd är denna artikel som faktiskt döljer hela sanningen och vinklar det på så sätt att folk reagerar fel och får fel information. Det är detta som växer hat inom folks hjärtan... tyvärr. Låt stå om ni vågar.

Rättvisan 120505 - 16:34

Som det har nämnts ovan, tycker jag att vi bör anmäla sådana uttalanden till vårt svenska rättssystem, att detta uttalande är ett hot och diskrimeniring av hela den assyriska folkgruppen. Sådana här personer har inte rätt att uttala sig i dessa frågor, speciellt då de inte heller är professorer inom historia. Ja, vad kan man mer säga, sorg och hopplöshet gror.

Babylonia 120503 - 19:59

Det är kanske på tiden att det sker en omorganisering av den Assyriska rörelsen. Att ORGANET själv skapar egna lagar och regler, ett omfattande organsystem där både dop, giftermål, begravning och andra viktiga händelser med förenkling och behålla dess fina värdighet. Det jag känner och avskyr idag, är att ledarna inom kyrkan lever som kungar på bekostnad av folket. Dessutom strör de hat och skapar konflikter inom gruppen. Har Assyrier och Syrianer en gemensam framtidsvision? Kan olika styrande organ samarbeta eller är de hårt knutna av kyrkoledarna, jag tänker främst på Assyriska rörelsen och den Syrianska styrande organet, bortse från kyrkan. Samtidigt har vi försvagats i generationer genom dessa delningar vilket missgynnar hela folkgruppen. Hoppas verkligen på en gemensam lösning från alla håll. Vi måste tänka på de kommande generationernas framtid. Inte bara här och nu. Mer på morgondagen och framtiden.

Kristen Ortodox Assyrier 120502 - 20:20

Det som ofta inte nämns i sådana sammanhang är att ämbetet inte är personen. Men någon som tar på sig ett sådant ämbete ska hänge sig det helt och hållet. Biskopen sviker sitt ämbete när han gör sådana uttalanden. Jag har den största respekten för ämbetet som faktiskt är heligt för oss kristna och detta är ett större svek mot biskopens egna ämbete än vad det är mot mig som assyrier.

Assyria!! 120502 - 17:26

Jag tror att det är dags för oss Assyrier för en revolution! Vi är nationen och de religiösa skall göra vad vi eftersträvar! Om dessa präster,biskopar och alla de religiösa som tror sig sprida kärlek men däremot hat! Nu räcker det! Vi ska visa de nationens makt! Stödja alldrig kyrkan och sådana s.k religiösa ledare! Låt de vara för sig själva, och få predika för sig själva! Fokusera mest, på eran föreningar, hjälp organisationer och inte minst riksförbundet !! Viva Assyria! Tack!!

Gavrie Brahim 120502 - 14:57

En syrian Jag vill inte kalla mig syrian längre. En sådan fundamentalist som biskop Ates, skapar splitring bland sina församlings medlemmar. Detta är en stor skam för hela syrianska församlingar i Sverige. Min fråga är till Ates! Finns det en rent familj som inte kallar både assyrier eller syrian?

Taoro 120502 - 13:28

Inget att bli förvånad och chockad över med tanke på historien och hur denna biskop blev tillsatt. han är endast ytterligare ett instrument i "syrianska ortodoxa kyrkans"(läs gneta södertälje namnet sanktionerat av patriarken) verktygslåda för att smutskasta Assyriska rörelsen.

Tiglath 120502 - 10:21

Mina vänner Ni ska veta att biskopen Benyamen är vigd för driva syrianernas tal om att förneka Västassyrier existens annars han vet att han ska gå samma väg som Abode av syrianskaklaner.

Murat 120502 - 09:43

J, jag är ledsen över missförståndet (vilket beror helt och hållet på mig)! Jag menar - naturligtvis inte folket från byn Bakisyan, utan menade just den familjen. Jag kan bara be om ursäkt och hoppas på din förstålese!

iPhone 120502 - 05:44

iPad, jo jag har tyvärr fått höra det av de själva.....

red is devils colour 120501 - 22:03

En syriansk fundamentalist har filmat hela händelsen, tanken var att det skulle sändas på suryoyo sat!

AWR 120501 - 22:03

Jag har tidigare skrivit kommentarer om sådana incidenter, frågan är varför vi ska enas? Vi assyrier arbetar för våra etniska/nationalistiska rättigheter, det är vad som ligger högst upp på agendan. Vad arbetar syrianer för? Därav, svaret på frågan hur vi ska lösa problemet med att enas är att definiera vad syftet med enigheten är. Vi har inte samma agenda, hur ska vi då enas? Samarbete är bra men det ska inte gå ut över den Assyriska national känslan.

Maria 120501 - 20:48

herregud jag skakar så upprörd jag blev! är detta verkligen en biskop? hur kan han göra ett sådant uttalande när det finns levande bevis på att Assyrier existerar!? allt detta, alla dessa lögner för att sånna som honom som är högt uppsatta ska tjäna på att vårt folk är splittrat. Att han ens kan tåla sig själv efter att han förvirrar folket i mässan på det sättet genom hans uttalande, skäms!

news 120501 - 19:18

de roliga är i just demostratiner säger han att vi tänker jobba ihop och att vi e ETT folk.

Nineve 120501 - 15:25

Det är just sådana uttalanden från en hel del av kyrkans ledare som vi Assyrier har agerat mot och skrivit i Hujådå. Fast självklart skulle vi nog behöva visa vårt agerande och visa att detta är helt fel och göra något åt dessa hot och uttalanden. Det är just dessa ledare som en gång i tiden var hela nationens ledare, men som idag förstör för den Assyriska nationen. Vi strävar mot att stärka: Vår Nationalitet, våra rättigheter, våra rötter osv osv. Vi har ett stort problem som måste lösas på något sätt. Att alla som har en gnutta av nationskänsla i sin själ bör avstå från att gå och besöka sådana så kallade " ledare " som inte har lärt sig att respektera sina bröder och systrar som kallar sig Assyrier. Det är dessa ledare som utgör största hotet mellan folkgruppen.

iPad 120501 - 14:45

till iPhone Det finns till och med assyrier som går till hans kyrka...

J 120501 - 11:54

Hej Murat Vänligen var försiktig med att generalisera över en viss bytillhörighet. Vi är många från den byn som identifierar oss själva som assyrier och inte heller är vi obildade eller högfärdiga. För övrigt instämmer jag i frustrationen och besvikelsen över sådana "ledare".

Suroyo 120501 - 11:13

Har träffat flera munkar från olika ortodoxa kyrkor som är extremt ödmjuka i allt. När man vet hur dem är och man sedan läser sånt här blir man deprimerad över skillnaden. Jag förstår att det är skillnad på munkar och biskopar då biskopar är mer publika figurer/ledare och måste tänka på kyrkans framtid men bara att yttra sig så fåfängt som om det vore fakta om något som inte ens arkeologer/historiker/etc enas om är redan illa.

iPhone 120501 - 07:30

Ändå finns det assyrier som går till en kyrka som ingår i hans boskopssäte, vad ska dessa assyrier göra nu kan man fråga sig? Troligen inget, för att det saknas nationalkänsla, en riktig sådan som inte tillåter folk att neka ens identitet.

Murat 120430 - 22:30

Denne så kallade Biskop, påminner mig om " de blinda vägvisarna" som nämns i Bibeln. Jag har känt honom och hela hans familj från byn Bakisyan, sedan Istanbul och därefter i Rinkeby.Det Assyriska folket förtjänar bättre religiösa ledare än dessa fullkomligt obildade men likväl högfärdiga människor! Jag har varken respek eller förtroende för dessa!