Publicerad: 2012-05-05

  • Tipsa en v√§n
  • Skriv ut artikeln

Historisk gudstjänst för folkmordsoffer

SEYFO

Söndagen den 29 april hölls för första gången en minnesgudstjänst för folkmordsoffren som föll under Seyfo. St: Jakobs katedralen i Södertälje blir därmed historisk.  

 

Den universella assyrisk ortodoxa kyrkan har officiellt ingen policy gällande folkmordet Seyfo. Trots en del påtryckningar under de senaste åren har kyrkans högsta beslutande organ, Synoden, inte tagit något beslut gällande Seyfo. Skillnaden är stor mot armeniska kyrkan som varje år håller officiella minnesgudstjänster för det armeniska folkmordets offer.  

Med sitt beslut att hålla en speciell gudstjänst för Seyfo-offren har ledningen i St: Jakobkatedralen i Södertälje åstadkommit en historisk händelse. Det återstår att se om andra församlingar tar efter under kommande år. 

Redaktionen 


 

läsarna kommenterar...

ASSYRIA 120602 - 11:12

Jag önskar att vi borde ha fler seminarier, föreläsningar, språkkurser för vuxna( spec. unga tjejer och kvinnor) som skulle hållas till inom våra kyrklokaler. För att dessa skulle kunna vara utvecklande, givande för hela befolkningen. (Självklart är det inte givande om man förnekar varandras benämningar). Därav många svar skulle lösas om folket blev mer aktivt. Om vi är bättre förberedda och välutrustade kommer vi längre och snabbare fram för att nå de gemensamma målen.

Denho 120505 - 15:04

Jag vet inte i vilken dvala ni har befunnit er i men otaliga kyrkor har h√•llit gudstj√§nster och minnes h√∂gtider i syriskt ortodoxa kyrkor runt om i Sverige, bland annat i Norrk√∂ping och √Ėrebro

Ninve 120505 - 12:35

Kära vänner hade våra ledare inom kyrkan och organisationer accepterat och respekterat varandra hade vi säkerligen vunnit denna kamp om SEYFO, för längesedan. Men vi hoppas verkligen på förändringar inom alla områden, speciellt kyrkoledarnas syn på samtliga aktiva och pådrivande organ i vår kamp om SEYFO, nationella och kulturella frågor och hur viktiga alla, samtliga, enheter och organisationer är för varandra. Så länge man kan acceptera, respektera och arbeta sida vid sida skapar man en enhällig och stärkt organisation vilket främjar kärleken och den gemensamma framtiden för vårt folk, oavsett om vi kallar oss Assyrier, Syrianer, Kaldeer osv, så länge vi inte förnekar någon grupp.