Publicerad: 2012-05-05

  • Tipsa en vän
  • Skriv ut artikeln
Foto frÄn högtiden i Yerevan. Foto: Seyfocenter

"Idag skrivs historien om i Yerevan"

SEYFO Den 25 april avtäcktes ett minnesmonument för Seyfo i den armeniska huvudstaden. Seyfocenters grundare, Sabri Atman, höll ett tal under ceremonin som Hujådå publicerar här på svenska. 

Shlama, Shlomo och Barev;

 Ärade gĂ€ster; damer och herrar,

 Mitt namn Àr Sabri Atman och jag Àr grundaren och talespersonen för Assyrian Genocide Research Center (eller Seyfo Center) vilket Àr en internationell organisation hÀngiven forskningen och dokumentationen av det Assyriska Folkmordet och föresprÄkar dess erkÀnnande.

 LÄt mig delge min djupaste tacksamhet till det armeniska samfundet och till myndigheterna i Republiken Armenien och Yerevan Stad för att ha förverkligat denna dag. Samtidigt vill jag Àven gratulera det Assyriska samfundet och dess organisationer till framgÄngen med att uppföra denna vackra minnesplats till minnet av offren för det Assyriska Folkmordet.

 De senaste Ären har assyrier arbetat hÀngivet för en bredare allmÀn kÀnnedom om det Assyriska Folkmordet och dess erkÀnnande runt om i vÀrlden. Folkmordet som utstakades av det Ottomanska imperiet mot den assyriska befolkningen tillsammans med andra folkmord, som Semele massakern 1933 i norra Irak, Àr historiska verkligheter som har pÄverkat varenda assyrisk familj. NÀrmare 100 Är efter det Assyriska Folkmordet och 80 Är efter Semele massakern fortsÀtter assyrier att kÀmpa för rÀttvisa och erkÀnnande.

 Vi assyrier hÀr idag Àr barnen och barnbarnen som, pÄ grund av folkmordet, har flytt vÄra hemlÀnder och nu Àr utspridda ut till vÀrldens alla hörn. Folkmordet som utrotade hundratusentals av vÄrt folk förstörde vÄrt land och för alltid förÀndrade demografin i omrÄdet som vi har kallat hem i tusentals Är. Efterverkningarna av denna tragedi Àr fortfarande grunden till en stor smÀrta och lidande för oss. Vi assyrier som stÄr hÀr idag Àr barn till en nation som i stort sett blev fullstÀndigt utraderad bland vÀrldens folk.

 För 98 Är sedan trodde de att de hade lyckats med att utrota oss; men min kÀra vÀnner, lÄt mig dÄ berÀtta att de misstog sig!

 Martyrernas anda frÄn Simele, Urmia, Hakkari, Van, Tur Abdin, Omid och Assyrien Àr med oss idag.  De har inte och kommer aldrig att bli glömda. Idag skrivs historien om i Yerevan.

 Jag Àr stolt över att kunna berÀtta hÀr idag att den 11 mars 2010 blev en historisk dag för de assyriska och grekiska nationerna. För pÄ denna dag antog det svenska parlamentet en motion om att erkÀnna det Armeniska, Assyriska och Grekiska Folkmorden.

 Det ger mig det stora nöjet att notera att över 20 lÀnder runt om i vÀrlden officiellt har erkÀnt det Armeniska Folkmordet. Jag hoppas att andra lÀnder skall följa i deras fotspÄr i att Àven officiellt erkÀnna lidandet och förintelsen av de assyriska och grekiska folken under första vÀrldskriget.

 Som en representant för det assyriska samfundet ber jag om rÀttvisa Àven för mitt folk, inte mer och inte mindre!

 Till vÄra armeniska bröder och systrar som lever hÀr i Armenien och i Diasporan uppmanar vi er att lÀgga till de assyriska och grekiska offren i era krÀv för erkÀnnande. Inga andra tre folk har delat denna gemensamma erfarenhet och tillstÄnd som vi har! Bandet mellan vÄra tre folk har smids i blod och pina och vÄrt gemensamma lidande skall för alltid ena oss.

 Vi fÄr aldrig glömma att bÄde assyrierna och grekerna ocksÄ var offer under det Ottomanska folkmordet 1915. Vi krÀver att Turkiet och alla lÀnder runt om i vÀrlden erkÀnner en historisk verklighet.

Samtidigt skulle jag inte kunna stÄ hÀr utan att delge ett högt framförande till Republiken Armenien att bli det nÀsta landet att erkÀnna de Assyriska och Grekiska Folkmorden. Sannerligen av moraliska sjÀl borde Armenien och Grekland ha varit de första lÀnderna att erkÀnna det Assyriska folkmordet. Om vÄra armeniska bröder och systrar, ett folk som utstod samma förskrÀckliga pina som vi, inte förstÄr vÄra rop för rÀttvisa, vem skulle dÄ, jag frÄgar er alla, kunna förstÄ?

 Betydelsen för vÀnskap mellan armenier, assyrier och greker Àr vital i kampen att fÄ folkmorderkÀnnelse över hela vÀrlden. De armeniska, assyriska och grekiska folken har delat ett gemensamt öde och borde kÀmpa med en röst för rÀttvisa. Jag Àr övertygad om att vi verkligen Àr kapabla till att hitta metoder för intern dialog sÄ att vi kan tala med en röst tills det att rÀttvisan nalkas.

 VÄr organisation, Seyfo Center, och alla assyriska organisationer runt om i vÀrlden har erkÀnt och accepterat att folkmordet 1915 var ett folkmord av tre nationer. I gengÀld ber vi Republiken Armenien att bli det nÀsta land efter Sverige att erkÀnna och acceptera det Assyriska Folkmordet och bana vÀgen för resten av vÀrlden att följa.

 Som stolt assyrier Àr jag fullstÀndigt hÀngiven kampen för rÀttvisa för mitt folk, att minnet av vÄra martyrer och deras förlust inte ha varit förgÀves.

 Tillsammans kommer vi att bli högljudda, tillsammans kommer vi att vara starka och tillsammans kommer vi att fÄ rÀttvisa och erkÀnnande för vÄra folk. Minnet av offren kommer aldrig tillÄtas blekna bort i historien.

 Idag sÀger vi hÀr högt och klart; Vi kommer aldrig glömma 1915! Aldrig igen 1915!

Tewdi sagi, basime raba och shenoragal em. 


 

lÀsarna kommenterar...

Taoro 120506 - 15:02

Arboyo vad e de för skitsnack? Det handlar om fakta som skall erkÀnnas precis som han sÀger i sitt tal, har inget med lobby och mustascher att göra det spelar ingen roll om han eller nÄgon annan sÄ kom dit i clown klÀder sÄ ligger ansvaret pÄ Armenierna att erkÀnna historisk fakta. Att Armenierna skulle vara rÀdda för oss Assyrier förstÄr jag inte vad menar du?

Arboyo 120506 - 09:57

Lobby handlar mycket om attityd, sjÀlvsÀkerhet och upptrÀdan. Det gÀller att inta situationen med storm. Att slÀppa alla hÀmningar , det Àr lite svÄrt att bryta barriÀrer om man gÄr klÀdd i mustasch och en brun kostym. Man kommer lÄngt med charm och variation. Det Àr vÀldigt viktigt att pÄ-peka det som förenar armenier o assyrier.. Armenierna Àr lite rÀdda för Assyrier, de litar inte pÄ oss eller nÄgon, inte ska de det heller. Det som Àr viktigast Àr att ha med personer som Àr med de stora Assyrisk organisationer.

AWR 120506 - 01:41

Amen


Skriv en kommentar


Villkor
  1. Vi läser alla inlägg innan de publiceras. Det kan därför ta ett tag innan din kommentar syns.
  2. Vi förbehćller oss rätten att stryka hela inlägg utan att meddela den som skrivit inlägget.
  3. Vanliga debattregler gäller: Kränk eller förtala inte. Vi publicerar heller inte inlägg som kan tolkas som ryktesspridning, uppvigling eller som bryter mot svensk lagstiftning.
  4. När du skriver fćr du gärna kritisera, argumentera, utveckla och tillföra ny kunskap i ämnet. Sakliga och välformulerade kommentarer är vad vi vill ha. Allt annat raderas utan förvarning.
  5. Hujćdć är mćn om att behćlla en positiv anda. Bara för att ett inlägg följer svensk lagstiftning innebär det inte att det publiceras här. För att vara säker pć att inlägget publiceras bör det vara skrivet med sunt förnuft, en god ton och med respekt för läsare, redaktion och ämnet som diskuteras.
  6. Redaktionens medarbetare kommer inte att svara pć frćgor om varför enskilt inlägg inte kommit med. Om inlägg inte har kommit med sć beror det pć att inlägget inte följer dessa regler.
  7. Kommentatorsfunktionen drivs i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor (SFS 1998:112). Anser du att nćgon kommentar bryter mot vćra regler eller är anstötlig pć annat sätt, kontakta oss pć redaktionen@hujada.com
  8. Ansvaret för publicerade inlägg har ansvarig utgivare.

Klicka pÄ den symbol som förknippas med kÀrlek (spam-skydd).
mediabevakning

Prenumerera pÄ Assyriska Riksförbundets Nyhetsbrev

* indicates required