Publicerad: 2012-05-08

  • Tipsa en vĂ€n
  • Skriv ut artikeln

"Armenien kommer att erkÀnna Seyfo"

SEYFO Det har varit tvära kast i Armenien den senaste tiden. Först en ovilja att erkänna Seyfo och nyligen invigningen av ett Seyfomonument i centrala Yerevan. Hur kan detta förklaras? Sabri Atman från Seyfocenter förklarar händelserna lite närmare i en intervju med Fehmi Barkarmo. 

Femhi Barkarmo: Kan du berÀtta om dina intryck av uppförandet av ett seyfomonumentet i Jerevan?

Sabri Atman: Det Àr tredje gÄngen jag Äker till Armenien. Första gÄngen var 2007. Tillsammans med Arsen Mikhaylov, ordföranden för den assyriska organisationen 'Atour' i Armenien, har vi en bild frÄn den tiden som Àr tagen pÄ samma plats dÀr monumentet ligger nu. Det Àr glÀdjande att monumentet har placerats pÄ den plats som vi hade utsett frÄn början men att fÄ det hÀr monumentet uppfört har inte varit lÀtt. Vi har till och med stött pÄ motstÄnd frÄn vissa individer och organisationer bland vÄrt folk. Formellt sett har monumentet uppförts i organisationen Atours namn. Men som Seyfo Center, liksom en del andra organisationer, har vi under hela processen stÀllt oss bakom och visat vÄrt stöd för monumentet, bÄde ekonomiskt och moraliskt.

Vid invigningen höll jag ett tal frĂ„n Seyfo Center i vilket jag tackade det armeniska samhĂ€llet, vĂ„rt folk i Armenien samt alla som har hjĂ€lpt till med uppförandet av monumentet. Under mitt tal pĂ„pekade jag Ă€ven att Republiken Armenien bör erkĂ€nna Seyfo. Även ordföranden för AUA i Australien och ordföranden för Assyriska Riksförbundet i Australien höll var sitt tal. Dessutom höll en representant för Armeniens president samt representanter frĂ„n olika armeniska institutioner tal och visade sitt stöd för monumentet. Föreningen mot folkmord i Tyskland deltog med en blomkrans och talet som framfördes utav dess representant Nuray MaraƟlı berikade hela ceremonin. Synen av bĂ„de assyriska och armeniska flaggorna i ungdomarnas hĂ€nder förgyllde ceremonin Ă€nnu mer.

 

FB: Har ni haft andra aktiviteter eller möten i Armenien?

SA: Ja, vi besökte förutom Jerevan tre assyriska byar som heter Arzni, Dvin och Dimitrovo. DĂ€r besökte vi skolorna och en kyrka. Under rundvandringen har vi bĂ„de hĂ„llit tal och gjort vissa iakttagelser. Det första som vi la mĂ€rke till var folkets gĂ€stvĂ€nlighet. VĂ„rt folk i Armenien har stora ekonomiska svĂ„righeter. Det Ă€r viktigt att vĂ„rt folk som lever i Europa och andra vĂ€rldsdelar inte glömmer dem. Jag vill passa pĂ„ och framföra en vĂ€djan till organisationen Assyrier utan grĂ€nser, som jag respekterar mycket, samt Caritas, föreningar och olika förbund, att de prioriterar stödet till dessa behövande mĂ€nniskor t ex genom projektarbete som riktar sig till omrĂ„det. SĂ€rskilt barnen dĂ€r Ă€r i stort behov av stöd. De behöver skrivhĂ€ften, pennor, klĂ€der och pengar att leva pĂ„. Även de har rĂ€tt till livet, sĂ„ snĂ€lla, lĂ„t oss hjĂ€lpa dem.

 

FB: Är deras ekonomiska lĂ€ge sĂ„ dĂ„ligt?

SA: Det finns de som har det bÀttre. Men jag mötte Àven mÀnniskor som inte hade rÄd att begrava sin döda mor och de som mÄste klara en hel mÄnad med ca 600 svenska kronor.

 

FB: Har ni haft överlÀggningar med regeringsrepresentanter i Armenien för erkÀnnandet av Seyfo?

SA: Delegationen som bestod av nio personer har haft möten med prÀmierministern herr Tigran Sargsyn samt en rad andra politiker. Jag överlÀmnade ett brev som Àr undertecknat av mÄnga organisationer, dÀribland Assyriska Ungdomsförbundet i Sverige, till prÀmierministern och frÄgade varför det armeniska parlamentet inte erkÀnner Seyfo.  Vidare framförde jag vÄra förvÀntningar och pÄpekade nödvÀndigheten av ett sÄdant erkÀnnande. Vi fick följande svar:

"Tidigare presenterades en motion till parlamentet vars innÄll var svagt formulerad. DÀrför avslogs motionen. Vi kommer att följa upp alla tankar och förslagen som ni presenterar hÀr. Vi kommer att förbereda ett nytt lagförslag för erkÀnnan det av Seyfo och i det arbetet kommer vi utan tvekan att ha stor hjÀlp av brevet som ni har överlÀmnat till oss."

 

FB: Tror du att Republiken Armenien kommer att erkÀnna Seyfo?

SA: SÄ hÀr har jag sagt i Äratal; den hÀr saken kommer att bli verklighet genom ett stegvist arbete. Jag talar alltid om tre steg som jag aldrig har förlorat tron pÄ: Det första steget Àr förverkligat. Vi har lyckats fÄ ett stort Seyfomonument i Jerevan. Det andra steget kommer att förverkligas inom en mÄnad framöver, ett steg som kanske kommer att ha större betydelse Àn ett erkÀnnande i det armeniska parlamentet. Det kommer att skrivas avtal mellan Seyfo Center och det armeniska folkmordsmuseet dÀr en del av detta museum som har över en miljon besökare om Äret, kommer att göras till en avdelning för det assyriska folkmordet. Dessutom kommer vi Àven att ha en del utstÀllningar i en del andra lÀnder.

Det tredje steget Àr att den armeniska republiken kommer att erkÀnna seyfo utan att det dröjer Äratal. Det enda som krÀvs Àr att vi Àr försiktiga och arbetar mÄlmedvetet. LÄt alla fÄ veta följande; Armenien kommer att erkÀnna seyfo, inte med 99 utan 100 procents sÀkerhet. Och dessa framgÄngar blir verklighet tack vare hela det assyriska folkets anstrÀngningar. Jag vill ta tillfÀllet i akt och vÀdja till alla hujÄdÄs lÀsare; titta runt omkring er om ni har nÄgot som har koppling till Seyfo. Vi ber er att lÀmna allt som ni har och som kan tÀnkas stÀllas ut i museet för Seyfo. Det kan röra sig om en bok, eller nÄgonting annat av vÀrde för oss. Ni kan kontakta oss via seyfocenter.com. 


FB: Är det nĂ„got mer du vill tillĂ€gga?

SA: Inom de tvĂ„ kommande mĂ„naderna kommer vi att fĂ„ Ă€nnu ett monument uppfört i Östra Australien. Det hĂ€r monumentet kommer att vara gemensamt till minne för de assyrier, armenier och greker som föll offer under folkmordet. SjĂ€lklart kommer vi att ha en fortsĂ€ttning pĂ„ dessa arbeten. Och detta Ă€ven i Sverige. Jag har mycket mer att sĂ€ga om mitt besök till Armenien men jag nöjer mig med följande sammanfattning: SnĂ€lla, lĂ„t oss vĂ€rna om vĂ„rt folk i Armenien. De behöver hjĂ€lp av alla vĂ„ra humanitĂ€ra organisationer. Vi hjĂ€lper gĂ€rna till och förmedlar kontakt med dem, sĂ„ hör av er till oss nĂ€r ni vill hjĂ€lpa till. Och till sist; alla vi mĂ„ste förbereda oss för 100-Ă„rs minnet av Seyfo.


 

lÀsarna kommenterar...

Noturo 120711 - 08:37

Mina kÀra bröder och systrar! En sak Àr sÀker, alla dessa Seyfo martyrer som var helt okyldiga blev offer pga av att de var kristna! Muslimerma gjorde ingen skillnad mellan armenier, syrianer, assyrier eller kaldeer. DÀrför mÄste vi veta vad vi gör och vi mÄste vara enade för att vi ska uppnÄ vÄra mÄl. TAUDI SAGI

bitter 120510 - 14:37

X, snart kommer en syrian och hela den assyriska rörelsen kommer att kollapsa som hÀr i Sverige

X 120510 - 13:58

In Armenia existerar inte nogÄt namn konflikt och det Àr bara Assyrier som gÀller

Dalila Arzumanyan 120509 - 20:45

Tack sÄ mycket Sabri for the visiting Armenia and bringing news from our Assyrian nation....

John 120509 - 15:16

skit bra, Ett stort tack för alla som har jobbat med erkÀnnandet och att be den Armeniska regeringen att erkÀnna seyfo.

xxx 120509 - 13:13

Jag undrar frÄn vilka individer och organisationer bland vÄrt folk har ni fÄtt motstÄnd. Och under vilket namn har ni ansökt om seyfo erkÀnnande. Ska det vara under assyrian eller rent av nÄgra andra namn. Jag Àr glad om det Àr sÄ 1/4 av vÄrt folk som engagerar sig i seyfo.

AWR 120508 - 21:14

Khayeet, raba spai, denna lÀsning gav hopp

Taoro 120508 - 20:53

BÄde roliga och trÄkiga nyheter. Den trÄkiga Àr vÄrt folks situation i Armenien, detta borde vara ett arbete för vÄra kyrkor att ta tag i de har ju redan rutinerna för dessa typer av arbeten. Jag vet inte om de har glömt bort vÄrt folk dÀr eller om de tycker att det Àr viktigare att vara aktiva i Indien, men det ena behöver ju inte utesluta det andra. Kanske rent av ett samarbete mellan kyrkan och vÄra Assyriska organisationer i denna frÄgan.

Ninve 120508 - 20:38

Det Àr verkligen glÀdjande att Sabri Atman tillsammans med andra medlemmar i SEYFO.- centret fortsÀtter denna kamp. Det ger ett fortsatt hopp om att vÄra martyrer inte Àr glömda.LÀnge leve alla som kÀmpar i dessa frÄgor och andra frÄgor som driver den assyriska nationskampen vidare. TACK