Publicerad: 2012-12-16

  • Tipsa en vĂ€n
  • Skriv ut artikeln
Ibrahim Baylan. Foto: Linda Asmar

FrÄn kock till skolminister

SAMHÄLLE "Många kanske tror att jag har nått min position över en natt men jag har kämpat och slitit i många år innan jag hamnade här. Den viktigaste nyckeln till framgång är utbildning", sa Ibrahim Baylan vid integrationsseminariet i Assyriska föreningen i Göteborg. 

Baylan berÀttade om sin lÄnga kamp för att kunna klÀttra och nÄ en position i det svenska samhÀllet. Han nÀmnde hur hans första levnadsÄr med hjÀrtproblem i den assyriska byn Saleh, i sydöstra Turkiet, prÀglat hans fortsatta liv.

- Jag sÀrbehandlades positivt och fick i ung Älder - innan mina jÀmnÄriga vÀnner - lÀra mig lÀsa och skriva assyriska i byns klosterskola. DÀr och dÄ sattes grunden för mitt stora intresse för studier, sa han och berÀttade om hans studieÄr pÄ UmeÄ universitet innan han började med politik och sÄ smÄningom blev skolminister.

- Utbildning Àr det viktigaste vi har. Innan jag valde att studera sÄ jobbade jag pÄ restaurang och stekte hamburgare men sÄ kom jag till ett vÀgval. Jag tÀnkte, Àr det verkligen det hÀr jag vill göra?

Även Feryal Mentes som idag jobbar som domare vid Södertörns tingsrĂ€tt, betonar vikten av utbildning.

- Det Àr studierna som har lett mig till mina olika val. Vi har fantastiska utbildningsmöjligheter i Sverige. Och man behöver inte ha hela vÀgen utstakad frÄn början. Ibland, nÀr man Àr mitt i allt, vet man inte vart man Àr pÄvÀg, men vÄga chansa och var lyhörd, sa hon.

Mentes betonade Àven vikten av att ha bra mÀnniskor runt sig.

- Omge dig med bra personer som inger hopp och mod - och som tror pÄ dig.

Ibrahim Baylan, som lÀmnade seminariet i förvÀg för en stundande middag med Ärets nobelpristagare senare pÄ kvÀllen, avslutade med följande hÀlsning:

- SÄ lÀnge man tror pÄ det man gör sÄ kan man klara det mesta.

 

Del tre:

"De trodde jag var stÀdare och gav mig papperskorgen"

LÀs artikel tre frÄn integrationsseminariet dÀr den undersökande journalisten Nuri Kino berÀttar om hur han behandlades vid hans första kontakter med svensk media. Och om ryggkirurgen Addad Baranatos strategi för att bli bÀttre Àn sina klasskamrater.

Linda Asmar

  • Feryal Mentes och Nuri Kino Feryal Mentes och Nuri Kino
  • Adad Baranto Adad Baranto
 

lÀsarna kommenterar...

rgojbdmju 130630 - 09:08

F0sjJG pjutqvvrnvlh, [url=http://riskyqwcwfoe.com/]riskyqwcwfoe[/url], [link=http://sxxcffmubehk.com/]sxxcffmubehk[/link], http://cavqeukqjleu.com/

haha 121218 - 21:30

Hejsan du mÄste ha vÀldigt bra erfarenhet av turkar eftersom du kÀnner de sÄ bra, eller sÄ bygger din uppfattning om turkar pÄ fördomar. TÄl att sÀgas att assyrierna i turkiet inte levde bland turkar utan bland assyrier och kurder. DÀr hade vi, vÄra egna samhÀllen assyrier respektive kurder. Men det Àr andra förhÄllanden för assyrier som kommer frÄn storstÀder i mellanöstern. DÀr kÀnner man varenda kotte, eftersom man drivs av sin rÀdsla att ta skydd under ideologiska paraplyer. Det Àr en försÀkring att kÀnna trygghet. Hursomhelst sÄ försörjer sig de flesta assyrier och turkar sig sjÀlva i sverige och de flesta jobbar medan en del andra folkgrupper Àr en belastning för staten dÄ de bara gÄr pÄ lat kurser eller slingrar sig ur arbetsmarknad pÄ ett eller annat sÀtt.

Hejsan 121216 - 14:04

haha // Om du med "lyckas" menar att ha mycket pengar sÄ ja. Men dÄ Àr det din turkmentalitet som pratar. Pengar Àr inte alltid livskvalitet och lycka. Att jobba frÄn 8-16 och att ha en mÄnads semester per Är Àr livskvalitet jÀmfört med att jobba frÄn 10-22.00 utan semester men med mer pengar.

haha 121216 - 00:43

För att lyckas i sverige ska man vara snĂ„l, Ă€cklig och arbeta som ett djur; och vad det gĂ€ller att lyckas i studier ska man memorera för allt handlar om hur mycket man kommer ihĂ„g av det man har lĂ€st. Om man ska integreras helt och hĂ„llet sĂ„ Ă€r det ingen mening med att ta in invandrare eller ”mellan-östern invandrare” för det Ă€r vĂ€lkommet med hallowen, thanksgivingday och hiphop , men sĂ„dana konstiga saker som akitu, sociala vĂ€rderingar och rasĂ€ktenskap Ă€r primitiva.