Publicerad: 2012-12-17

  • Tipsa en vĂ€n
  • Skriv ut artikeln
Journalisten Nuri Kino. Foto: Linda Asmar

Kino: "De rÀckte papperskorgen till mig"

SAMHÄLLE "Det svenska samhället var inte- och är ännu inte i viss mån- redo att låta utlandsfödda ta sig in i finrummet, sa den undersökande journalisten Nuri Kino under integrationsseminariet i Assyriska föreningen i Göteborg. 

Nuri Kino har mött mÄnga fördomar och skeptiska blickar under sin klassresa i det svenska samhÀllet. Han minns hur det var nÀr han bestÀmde sig för att lÀmna krogbranschen för att börja med journalistiken.

- Första gÄngen jag gick in pÄ Ekots studio för att spela in ett nyhetsinslag och de rÀckte fram papperskorgen till mig. De hade inte haft nÄgon mörkhÄrig kollega tidigare, de trodde att jag var stÀdare.

- Och pÄ Sveriges Television tog man mig för att vara översÀttare, sa han pÄ seminariet.

Men sina erfarenheter till trots har Kino fortsatt tro pÄ sig sjÀlv och att ta för sig. NÄgot som han Àven uppmuntrar dagens unga att göra.

- LÄt det inte skrÀmma er. Sverige hÄller sakta pÄ att förÀndras och bli mer tolerant. Dra fördel av din bakgrund och vad den innebÀr och vÄga rÄdfrÄga oss som redan har gÄtt igenom allt "det dÀr", sa han.

Adad Baranto, som Àven han var inbjuden talare vid seminariet, jobbar som ryggkirurg, docent samt som BK HÀckens laglÀkare. Han var redan i ung Älder instÀlld pÄ hÄrt arbete för att kunna komma nÄgonvart i det svenska samhÀllet.

- För mig har det alltid varit sjÀlvklart att jobba 110% jÀmfört med mina svenska klasskamrater i skolan. Medan de var ute och roade sig pÄ sommarloven sÄ anvÀnde jag den tiden till att fÄ ett försprÄng i studierna. Jag lÀste massvis av böcker för att förbÀttra min svenska.

Nuri Kino poÀngterade vikten av att följa sin lust.

- Uppmuntra era barn, lÄt de lyssna till sitt hjÀrta. Vill din dotter syssla med fotboll - uppmuntra henne till det. Huvudsaken Àr att de har drömmar som de tror pÄ och som de vill uppnÄ.

Linda Asmar

  • Feryal Mentes och Nuri Kino Feryal Mentes och Nuri Kino
  • Adad Baranto Adad Baranto
 

lÀsarna kommenterar...

Fadi 121218 - 09:44

Ser fram emot nÄgot liknande hÀr i Stockholm...

danho 121217 - 19:33

ironiskt ska vi assyrier sÀga som gÄr ner till att diskutera vilken DEL av vilken by/stad man kommer ifrÄn ironi och trippelmoral

Du gamla du... 121217 - 16:22

Tycker att debatten i SvÀrje Àr sÄ löjlig i det hÀr Àmnet. MÀnniskor Àr mÀnniskor, lÄt alla syssla med vad de vill och sluta kategorisera efter var man Àr född eller vad man har mellan benen...