Publicerad: 2013-04-26

  • Tipsa en vĂ€n
  • Skriv ut artikeln

Tredje Seyfomonument avtÀcks i Frankrike

SEYFO År 2006 uppfördes det första monumentet över det assyriska folkmordet i Frankrike. Fem år senare tillkom ett till i förorten Saint-Brice. Nu på lördag den 27 april avtäcks det tredje Seyfomonumentet i Arnouville, 15 kilometer utanför Paris.  

Seyfo-monumentet har uppförts efter samarbete mellan tvÄ assyriska föreningar. Samarbetet mellan föreningarna, Shawtapoutıd Huyada ad Atoraye Kaldaye ad Fransa och Shawtapoutıd Atoraye Kaldaye ad Fransa resulterade med Ànnu ett Seyfo-monument. Förutom föreningarna har Mathieu Doman frÄn kommunen Arnouville bidragit till uppförandet av monumentet. Samtliga tre monument i Frankrike stÄr pÄ offentlig mark och har godkÀnts av myndigheterna. 

Arbetet kring monumenten har skett i tÀtt samarbete mellan ovannÀmnda föreningar och Seyfo Center. Sabri Atman frÄn Seyfo Center skulle vara med vid avtÀckningen av monumentet men pÄ grund av ett högt arbetstempo i sin doktorandtjÀnst om folkmordet 1915 kan han inte nÀrvara. IstÀllet har Sabri Atman skickat ett brev som kommer att lÀsas upp under avtÀckningsceremonin. I brevet tackar Sabri Atman alla som har bidragit i monument och sÀger bland annat följande: 

"Ni har genom att resa tre Seyfo-monument pÄ olika platser i Frankrike pÄminnt Turkiet Ànnu en gÄng att vi aldrig kommer att glömma folkmordet 1915."

Enligt uppgifter frĂ„n Seyfo Center har man kommit lĂ„ngt i arbetet kring uppförandet av ett Seyfo-monument i Kalifornien, USA. I Grekland befinner sig arbetet kring uppförandet av ett Seyfo-monument i sin slutfas. Seyfo-monument arbetet fĂ„r ett massivt stöd frĂ„n Grekland och enligt planerna kommer monumentet avtĂ€ckas i augusti. Även i andra lĂ€nder i Europa pĂ„gĂ„r arbete för att uppföra ett monument för att hedra folkmordsoffren under Seyfo 1915. 

Men för Sveriges del har vi inte mycket att glÀdjas över kring Seyfo-monument. Trots ett beslut frÄn kommunstyrelsen Är 2007 om att uppföra ett Seyfo-monument misslyckades man med att förverkliga det. I stÀllet för att skapa en minnesplats för att hedra sina offer under Seyfo 1915 har man brÄkat om bagateller. Efter en lÄngdragen och infantil debatt kring vilka namn och i vilken ordning dessa skulle stÄ pÄ monumentet rann det hela ut i sanden. 

 

 

Dikran Ego

 

lÀsarna kommenterar...

Seyfo 130428 - 12:56

KÀra vÀnner, snart Àr det Första Maj :: 1/5, dÄ folket i Sverige gÄr ut pÄ stortorg och demonstrerar. I detta sammanhang har jag en frÄga om vi kan delta under denna tillstÀllning och bÀra vÄr flagga, med Seyfo-banderoller och demonstrera samtidigt under 1 Maj firandet? Jag hoppas detta vore möjligt och ett mycket bra tillfÀlle Àven för vÄrt folk.

Ninveh 130428 - 07:42

Det Àr verkligen glÀdjande nyheter som vi fÄr ta del av. Vi Àr glada för att Frankrike stÄr pÄ vÄr sida och kÀmpar för ett erkÀnnande av Seyfo. Djup tacksamhet Àven till alla eldsjÀlar med Sabri Atman i spetsen för att detta arbete och dessa monument har uppkommit för hedrande av vÄra mördade förfÀder. Inom Seyfo-organisationen ser vi att de flesta engagerade eller valda personer sitter kvar och dessa blir kunniga, experter inom omrÄdet. Jag undrar om det var möjligt att Àven inom ARS, och andra viktiga organisationer om man kunde ha dessa poster tillsatta permanent, alltsÄ att personerna som har kunskaper, Àr bra ledare, rÀttvisa, demokratiska och framÄtdrivande om dessa kunde behÄlla sina platser. om de tröttnar eller nÄgot annat maktmissbruk intrÀffar sjÀlvklart ska de lÀmna sin post. För att det Àr viktigt att driva verksamheten framÄt och inte börja om efter varje valperiod eller tillsÀttning av ny styrelse.

Jimmy 130427 - 09:08

Mustafa, det stÀmmer, det var pensionÀrspartiet som gjorde det. Men nÀr man brÄkade öppet och lÀnge var det som att skicka inbjudan till alla som ville förstöra monumentet planerna. Det var en turk som skrev anmÀlan men han utnyttjade pensionÀrspartiet för att sÀtta stopp för projektet. Tacka infantila organisationer för det...

Bethnahrin 130427 - 01:03

Tack Zverye, mycket bra förslag och idee'r. Jag hÄller verkligen med dig. Vi hoppas att alla kyrkor vÀlkomnar dessa förslag. Det Àr otroligt viktigt att vi börjar krÀva av oss sjÀlva först, med kyrkan i spetsen. Om patriarken med biskopar börjar tÀnka pÄ detta folk oavsett benÀmning, folkets framtid som nation dÄ skulle vi haft vÄra rÀttigheter idag.

Afram 130426 - 16:08

Vad stÄr det pÄ monumentet, stÄr det Kaldanaya eller ocksÄ suraya/suroyo eller bÀst av allt om det bara stod assyrier (suroyo/suraya)

Zverye 130426 - 14:08

Det Àr Ànnu mer skam att vi inte har Sayfo-monument i varenda syrisk-ortodox kyrka i hela vÀrlden. Innan vi krÀver av Sverige att godkÀnna ett monument bör vi krÀva av vÄra kyrkor att placera monument i kyrkorna. S:t Jakob i SödertÀlje byggdes nyligen. Kom man inte pÄ att ha ett monument i byggplanerna? För att inte tala om ett bibliotek nÀra kyrkosalen och mötessalongen dÀr man kan studera Sayfo? Slutligen, om ett monument i SödertÀlje innebÀr mer tjafs vill jag inte ha ett. Det kommer dÄ symbolisera idioti mer Àn tanken pÄ vÄra mördade förfÀder.

Mufasa 130426 - 13:38

"Efter en lÄngdragen och infantil debatt kring vilka namn och i vilken ordning dessa skulle stÄ pÄ monumentet rann det hela ut i sanden." Var det inte en anmÀlan frÄn pensionspartiet i SödertÀlje som gjorde att de inte FICK lÀgga ett monument?