Publicerad: 2013-06-17

  • Tipsa en vĂ€n
  • Skriv ut artikeln
FrÄn vÀnster: Ninos Maraha (FP), Afram Yakoub (ARS), Kara Hermez (FP) och Fredrik Malm (FP). Foto: Hammurabi Barasmar

Folkpartiet pÄ offensiven om assyrier

SVERIGE

Folkpartiet presenterade förra torsdagen en rapport titulerad "Assyriernas framtid". Tyngdpunkten i rapporten ligger på nödvändigheten att Nineveslätten blir ett område styrt av assyrier.

"Om assyrierna ska överleva i Irak så är det nödvändigt att detta förverkligas, sade Fredrik Malm, utrikespolitisk talesperson för FP.  

FP:s rapport om assyriernas framtid i Mellanöstern Àr unik. Det Àr första gÄngen ett svenskt politiskt parti tar fram skriftligt material om assyrierna. Rapportens huvudförslag, att NineveslÀtten i Norra Irak, ett omrÄde nÄgot större Àn Gotland, bör fÄ federal status som administrativt omrÄde eller autonomi, Àr i linje med Iraks konstitution och assyriernas önskemÄl. 

"En lÄngsiktig lösning för assyriernas existens i Irak mÄste inbegripa att de fÄr ett omrÄde dÀr de kan kÀnna sig sÀkra", argumenterade Fredrik Malm, utrikespolitisk talesperson för Folkpartiet och besvarade en frÄga om bildandet av ett assyriskt omrÄde kan medföra nya attacker mot assyrier: "Det vi har sett hittills Àr att assyrier har blivit mÄltavlor oavsett. Vi sÄg hur cirka 12000 assyrier flydde Mosul pÄ en enda dag till följd av terrorn mot de kristna", förklarade Malm.

Folkpartisterna Ninos Maraha och Kara Hermez var med om att utarbeta rapporten och att berÀtta om den under seminariet dÄ den presenterades pÄ FP:s partikansli i Stockholm.  

 

 

Redaktionen

 

lÀsarna kommenterar...

Malke 130708 - 11:15

Det vore intressant om Folkpartiet slÀpper ut rappporten, hur kan jag ta del av den?

Ninwaya 130617 - 18:22

JĂ€ttebra med en specifik rapport. Även om den inte Ă€ndrar nĂ„got till det bĂ€ttre i Irak sĂ„ hjĂ€lper den till att uppmĂ€rksamma frĂ„gan. Det Ă€r som Seyfo erkĂ€nnandet. Det gĂ€ller att aldrig ge upp.

Rapport 130617 - 16:23

Var kan man lÀsa rapporten? PDF?

Ninveh 130617 - 16:15

Det Àr glÀdjande nyheter frÄn Fredrik Malm, utrikespolitisk talesperson i FP. Det jag undrar över Àr vilka tar del av denna rapport och vilka krafter finns bakom denna rapport och hur verklighetsbaserat kan den bli? Det som jag tÀnker pÄ Àr om Fredrik Malm Àr ute efter att vinna röster i valet nÀsta Är. För vÄrt folk har verkligen tröttnat pÄ att flytta runt och fly för att överleva och detta kÀnner alla politiker till.

AWR 130617 - 15:02

Argumentet att en Assyrisk region skulle innebĂ€ra nya attacker hĂ„ller inte, som om det inte sker Ă€ndĂ„ precis som Fredrik Malm sĂ€ger. Åtminstone kan det Assyriska folket se efter sina egna intressen i en region dem sjĂ€lva administrerar över, de mĂ„ste vĂ€l ocksĂ„ ha nĂ„gonstans att kalla sitt hem..Bra initiativ av Folkpartiet, hoppas att fler följer samma spĂ„r..