Publicerad: 2013-08-03

  • Tipsa en vĂ€n
  • Skriv ut artikeln

Hemliga koder för minoriteter i Turkiet

POLITIK Den turkiska staten har sedan republikens bildande haft hemliga koder för att identifiera personer tillhörande minoritetsgrupper. Assyrier kodades med siffran 4. Avslöjandet av den armeniska tidningen Agos bekräftades av inrikesministeriet under veckan. 

Den armeniska tidningen Agos har avslöjat att den turkiska staten har haft ett hemligt system för att identifiera olika minoritetsgrupper i landet. Inrikesministeriet har erkÀnt att ett sÄdant system existerar i ett uttalande till tidningen. 

Enligt inrikesministeriet har informationen om etnisk tillhörighet tagits ur register frÄn det ottomanska riket i syfte att veta vilka barn som har rÀtt att gÄ i skolor drivna av de erkÀnda minoriteterna i landet, eftersom det Àr endast dessa minoriteter som fÄr driva egna skolor. Ministeriet hÀvdar vidare att det inte finns nÄgon information om etnisk tillhörighet i landets moderna folkbokföring. 

Avslöjandet visar att greker kodas med siffran 1, armenier med siffran 2 och judar med 3 i systemet. Enligt tidningen Radikal som grÀvt vidare i frÄgan har Àven assyrier kartlagts med kodsiffran 4. Alla övriga minoriteter fÄr siffran 5. En tjÀnsteman pÄ inrikesministeriet uppgav dock för media att endast greker, armenier och judar som kartlagts.  

Det har lÀnge funnits misstankar i Turkiet om ett hemligt kodsystem för icke-muslimska minoriteter, nÄgot staten alltid förnekade tidigare.

- Jag blir inte förvÄnad, det var pÄ kÀnn att det finns hemliga system, berÀttar Simon Barmano, tidigare ordförande för Assyriska Riksförbundet som Àr född och uppvuxen i Turkiet: "det visar att staten gör skillnad pÄ medborgare och medborgare och rimmar illa med allt tal om mÀnskliga rÀttigheter", sÀger Barmano.  

 

Redaktionen

 

lÀsarna kommenterar...

Mikael 130804 - 13:20

De har sÀkert en speciell kod för Kurderna :)

Ashur 130803 - 13:22

MÀrkligt att de inte har med kurder i sina hemliga system. Jag menar kurderna Àr ju Turkiets största problem just nu...

Aa 130803 - 10:28

Jag tog ett körkortfoto och till min stora förvÄning har de manipulerat med fotot ; ja nu ser jag ut som italyensk kines. Detta Àrr tecken för att man ska spÄra mig som assyrier.

Ninveh 130803 - 09:16

Mycket bra jobbat av den Armeniska tidningen Agos ledning att ha kunnat bevisa den Turkiska statens smutsiga och orÀttvisa politik mot minoriteterna i landet. Detta visar pÄ att Turkiet har tvÄ sidor. Ena sidan att landet jobbar för mÀnskliga rÀttigheter, jÀmlikhet, demokrati, allas lika vÀrde mm, den andra sidan kör makteliten en mycket ful politik, allt i motsatt till det första. Minoriteter förtrycks, fÄr mindre rÀttigheter och deras rÀttigheter och egendomar kan lÀtt beslagtas mm.