Publicerad: 2014-02-07

  • Tipsa en vän
  • Skriv ut artikeln
Från vänster Robert Gabriel, George Atallah (son till Abrohom Yahb Aloho, redaktör för Leshono d Umtho) och fader Elias Georges, 2009. Foto: Tomas Beth-Avdalla

En av assyriska språkets förkämpar har gått bort 

SPRÅK Robert Gabriel, som i många år var en drivkraft för det assyriska språket i Libanon, har nyligen gått bort.
Robert Gabriel var son till den berömde författaren och poeten Fawlos Gabriel (1912-1971), med ursprung i Kharput, känd bl.a. för att ha skrivit grammatikböcker och för att ha varit rektor för den assyriska T.M.S.-skolan i Beirut. Robert följde sin far i spåren och spelade en grundläggande roll i föreningen Friends of the Syriac Language Association (Knushto d Rohmay Leshono Suryoyo) i Beirut i två decennier. Denna förening, som i folkmun kort kallas Knushto, har anordnat många aktiviteter som främjat den assyriska kulturen i Libanon. En dikt som lästes upp i samband med en minnestund för Naum Faiq 1996 skickades till Hujådå för publicering (se nedan pdf).

Robert Gabriel lämnade efter sig inte bara en familj, sorgen och saknaden delas även med det assyriska kollektivet i Libanon som mist en viktig förgrundsgestalt samt med språkvänner runt om i världen.

Redaktionen

 

läsarna kommenterar...

Assyria 140207 - 22:45

Aloho mhasele dukthe huyo i malkutho, risho basimo li iqartho u lu camo othuroyo suryoyo.