Publicerad: 2014-05-14

  • Tipsa en vän
  • Skriv ut artikeln

"Min dotters ord var det enda som fick mig att hålla ut"

POLITIK Ishak Akyüz lämnade fru och barn för att kämpa för sitt folk som gerillasoldat i de assyriska bergen, men insåg efter flera år att han hade blivit grundlurad av rörelsen som han hade vigt sitt liv åt. Nu talar han öppet om dawronoye-sekten och dess metoder.

Intervjun med Ishak Akyüz på Assyria TV har blivit det klipp som snabbast hamnat bland toppen gällande antalet tittare sedan kanalens start. 

I den öppenhjärtliga intervjun talar Ishak ut om sina år som medlem i den hårt kritiserade dawronoye-gruppen. Han börjar med att berätta om hur han blev rekryterad i Tyskland; "Jag frågade om de verkligen tror på riktig uppoffring, kamp och en räddning för folket och de svarade ja på alla mina frågor. Då sa jag att ni kan skriva upp mig, jag hade väntat på sådana svar sedan länge".

Under veckorna och månaderna som gick blev Ishak alltmer indoktrinerad genom att delta i olika läger och möten. Även hans fru fick vara med på ett läger. Snart var hela familjen "hawrone" (kamrater) med varandra, vilket kommer av sektens vänsterinriktade jargong.  

- När dagen kom 1999 då jag skulle lämna allt och bege mig till Qandilbergen kunde jag inte hålla tillbaka tårarna. Min dotter var bara några år gammal men hennes ord blev det som fick mig att hålla ut under alla år. Hon sa; "Pappa gråt inte för att du ska lämna oss, "hawrone" gråter inte".  

Ishak spenderade flera år i bergen runt den kurdiska terroristgruppen PKK:s högkvarter i Qandilbergen.

- Vi var cirka femtio assyrier bland femtusen kurdiska gerilla. Under alla år jag var där utförde vi aldrig någon väpnad aktion. Vi stod under PKK:s beskydd och de försedde oss med vapen och mat.  

Samtidigt i västvärlden använde dawronoye-ledarna videoklipp på dessa femtio personer i bergen i propagandasyfte. Med känslosam musik som bakgrund visades hur "gerillan" utförde olika övningar i videoklipp som spreds bland assyriska communities i länder som Sverige. Rörelsen kunde således samla in pengar på ett systematiskt sätt av individer som trodde sig stödja en riktig väpnad kamp. Liknande bilder på en "gerilla" i Syrien sprids idag via sektens tv-kanal Suroyo-TV.  

I samband med Irak-kriget år 2003 hade dawronoye-ledaren Naim Demirciouglu (även kallad Mikhael) plötsligt bestämt att den så kallade gerillan skulle upplösas. Ishak ställdes inför två val av ledarna: antingen stanna kvar i Irak och arbeta civilt och ideellt för dawronoye enligt direktiv eller lämna rörelsen.

- Det var ett oerhört svek, efter alla år av uppoffring för rörelsen som jag fortfarande trodde på sa man i princip "packa ihop och stick". Den väpnade kampen var som bortglömd.  

Han beslutade sig för att återvända hem till sin familj i Tyskland, men ledarna för dawronoye försökte förhindra det. Idag har han lämnat rörelsen och lyckats få ordning på sitt liv. 

- Min fru har varit mitt allt genom allt elände. Vi har byggt upp vårt liv igen efter alla svårigheter.  

Ishak Akyüz har i efterhand räknat ut att han och hans familj gav dawronoye-sekten cirka hundratusen tyska D-mark genom årens lopp; "Vi förväntades lägga ut vid aktiviter som demonstrationer, insamlingskampanjer och liknande. Barnbidrag och allt som familjen kunde undvara gav vi till rörelsen". 

- Jag offrade min familj, min privatekonomi och min själ. Det dessa personer har gjort är förräderi mot hela folket. De har förstört för många familjer, säger Ishak Akyüz. 

 

Klicka här för att se hela intervjun. 

 

  

Redaktionen

 

läsarna kommenterar...

Bethnahrin 150925 - 11:11

Tråkigt att sådant tas upp och ska diskuteras här. Men allt har ju två sidor, det som ni kallar för sekt, har enat suryoye, othuroye, kaldoye liksom att de startade Suroyo TV. Varför vill alla som kallar sig för samma folk- inte kan enas om EN tv-kanal??? Titta gärna på Debatt SVT Sverige-Danmark avsnittet angående den aktuella flyktingfrågan och hör vad den danske rikspolitiker, Naser Khader sa om assyrierna och hur denne uttalade sig, 'assyriska maffian i Södertälje'. Eller i ett annat SVT-seriöst program där man uttalar sig om att assyrierna som rasister mot muslimer och särskilt somalier. Kanske borde uppmärksamheten riktas mot sådant som enar vårt folk än att slösa energin på att splittra oss åt.

Trött. Väldigt trött. 140519 - 20:01

Nineveh – jag håller med dig. Man får göra skillnad mellan assyrierna i diasporan (som kan och bör använda sig av pennan) och assyrierna i hemländerna (som också kan använda pennan, men även bör försvara sig - men kanske inte kan?). Helt rätt.

Ashur 140516 - 19:19

jojo// Det var verkligen en bra ide´. Men jag tror absolut att detta skulle vara omöjligt. Hur tror du att Dawronoye är, så öppenhjärtiga? De skulle nog blockera alla vägar. Läs Umthonoyos kommentar, så ser du vilken sekt det är. Egentligen spelar det ingen roll vad de tycker och tänker huvudsaken är hur den Assyriska Nationen med dess Organisationer går vidare.

jojo 140516 - 17:31

Får man vara lite ironisk och fråga om Ishak skulle få berätta detta i "folkets tv kanal" Suroyo-TV? Någon från Suroyo TV som kan svara?

Nineveh 140515 - 13:42

Trött. Väldigt Trött// Det är bra inlägg, men som jag ser det, har vårt folk mördats utan att kunna försvara sig. Vad gör pennan, om jag befinner mig i ett område, där geväret riktas mot mig, då skulle jag så gärna vilja försvara mig. Om vi tänker på Sootoro, i Syrien idag, visst har den organisationen varit bra, gett trygghet och hjälpt vårt så hårt utsatta folk. Vi andra befinner oss så långt ifrån verkligheten, vi vet inte vad våra systrar och bröder går igenom. Rädslan, hopplösheten, ingen mat för dagen, inga mediciner, inget vatten, inget el. Svårigheterna är alldeles för många, möjligheterna för få i Mellanöstern, speciellt i Syrien. Ni har rätt när det gäller Diasporan, där pennan är vår Makt. Där vår enighet, samarbete, gemensamma kraft, vår röst kunde göra stor skillnad, kunde rädda livet på vårt folk som bränns levande. Men hur aktiva är vi i Diasporan, pengarna har förblindat oss och tystat ner vår Penna.

Trött. Väldigt trött. 140515 - 11:41

Tack Assur för ditt inlägg. Du är en av få assyrier som uttrycker att pennan är mäktigare än svärdet. Det gäller precis som du säger i allra högsta grad för oss assyrier. Ett uppfriskande inlägg bland alla som pratar om att vi måste föra beväpnad kamp, kriga och skapa en gerilla. Inte ens om alla våra falanger enade sig (assyrier, kaldéer, syrianer med alla kyrkotillhörigheter osv.) skulle vi vara något att räkna med. Inte ens då, nej. Så använd hjärnan, utbilda er, uppfostra era barn med kärlek för nationen - och låt oss sedan föra en intellektuell kamp.

Assur 140514 - 23:15

Assuroye för en omöjlig kamp mot Kurdoye! Det är som att säga att Estland ska föra krig mot Ryssland ! Inse omfattningen , kurder har vana och organisation för att för gerilla krig, 40 år har inbördeskrig har dem fört mot Turkiet! Sen är dem 45 milj befolkningsmängd!. Vilka är assyrierna, när har VI någonsin fört en väpnad konflikt ? Vi är en fis i rymden! Inse fakta att föra gerilla krig o annat trams är bara att glömma, det enda assyrierna kan göra är att rensa i de egna leden och fortsätta kampen på politisk nivå! Pennan och hjärnan är erat starkaste vapen just nu! Lycka till !

Rima 140514 - 21:13

Det gör ont i hjärtat att inse hur hänsynslöst de har utnyttjat godtrogna människor som har verkligen satsat allt för sitt folk. Jag lider med honom och hans familj för vad de har fått utstå.

Nineveh 140514 - 20:51

Håller med Umthohoyo// Väl skriven sammanfattning. Ja, vilken tragisk händelse. Tänk att det finns personer som är födda inom denna Nation, hur kan de vara så känslokalla mot sina egna bröder och systrar. Vad är det som har drivit dessa ledare för att kunna ruinera sitt folk för PKK eller egen ficka. Kan verkligen pengar och makt förblinda människor till denna grad, eller finns det andra orsaker. Hur som helst, det är som ordspråket säger: "Bättre sent än aldrig". Tack till Ishak Akyuz som velat och orkat gå ut med sanningen, Tack Assyria TV, Tack ARS, Hujådå som stöttar ert sargade folk. Ni kämpar med att rädda denna Nation, som oftast blir ett lätt byte, när vi inte har seriösa, ärliga ledare. Vi skulle verkligen behöva den eliten, som ser till sin Nation, sitt folk, som brinner för dessa frågor. Med andra ord har vi mycket kvar att jobba med.

VM 140514 - 12:42

Alla våra föreningar borde ta aktivt avstånd från Dawronoye sekten. Man bör stänga dörrarna för alla framträdanden av alla dess slag för rollfigurer i sekten. Ingen ska få markandsföra någon rollfigur inom sekten eller självaste Dawronoye, i våra föreningar. De borde slängas ut, och affischer om att de inte är välkommna borde sättas upp i våra föreningar!

Umthonoyo 140514 - 07:54

Forts... Ishaks fru Meryem vägrar tro att sektledningen är så hjärtlös och åker själv till högkvarteret i Hallstahammar. Men hon får höra : Din man är psykiskt utbränd och instabil. Han kan nu ta hand om barnen medan du kan jobba för partiet på heltid.

Umthonoyo 140514 - 07:50

Bra sammanfattning av intervjun. Slutet är lika upprörande när Ishak efter stora svårigheter tar sig till sektens högkvarter i Hallstahammar för att få tillbaka 10.000 euro som resan har kostat från Syrien via smugglare. Sektens ledning hade bett honom skaffa pengarna hos släkten som lån. Men han fick kalka handen i Sverige och utsattes för ännu mer kränkande behandling. Den blinde kurden Suphi Aksoy och de andra lakejerna sade till Ishak: Du kan kampanja ihop 100.000 euro, ta dina 10.000 och ge oss resterande 90.000. Forts...