Publicerad: 2007-01-24

  • Tipsa en vĂ€n
  • Skriv ut artikeln

Tre röster om mordet pÄ Hrant Dink och Seyfo

SVERIGE Under tisdagen anordnade Turkiska riksförbundet i Sverige en manifestation till minne för den mördade armeniske journalisten Hrant Dink. Runt 150 personer samlades i en vÀrmande ring pÄ Sergels torg och lade blommor runt Dinks portrÀtt. Hujada.com passade pÄ att stÀlla nÄgra frÄgor kring mordet och Seyfo-frÄgan.

Eren - representant för Turkiska riksförbundet i Sverige

Vad tycker du om mordet pÄ Hrant Dink?
- Jag tycker det Àr fruktansvÀrt, det Àr dÀrför vi Àr hÀr.

Vad tycker du om folkmordsfrÄgan i allmÀnhet?
– Det hĂ€r Ă€r inte rĂ€tt dag att ta upp den frĂ„gan. Vi har en större sorg idag som förenar oss allihopa, men jag Ă€r definitivt för att alla ska fĂ„ yttra sig i alla möjliga frĂ„gor utan att bli mördade. Det Ă€r vĂ€ldigt viktigt. Jag vĂ€rnar om yttrandefriheten, det Ă€r viktigt.

Hur Àr reaktionerna i Turkiet?
– Vad jag har hört nu sĂ„ Ă€r det fler Ă€n 200 000 mĂ€nniskor som har protesterat mot mordet i Istanbul och det Ă€r ett stort mediauppbĂ„d. Jag tycker att turkarna nu reagerar pĂ„ rĂ€tt sĂ€tt mot nationalismen, vĂ„ldet och brutaliteten.

Shukri, 27 - kurd

Vad tycker du om mordet pÄ Hrant Dink?
– Det Ă€r ett förskrĂ€ckligt mord som synar den djupa turkiska staten, alla vi kurder, assyrier och armenier frĂ„n Turkiet kĂ€nner till den hĂ€r djupa staten, och genom det hĂ€r mordet visar den sitt rĂ€tta ansikte.

Vad tycker du om folkmordsfrÄgan?
– Det Ă€r en sjĂ€lvklarhet som mĂ„ste erkĂ€nnas, det Ă€r nĂ„gra av de vĂ€rsta folkmorden i mĂ€nsklighetens historia. Turkiet som stat, med tanke pĂ„ att det Ă€r dĂ€r folkmordet skedde, mĂ„ste bli den första staten som erkĂ€nner folkmorden, allt annat Ă€r en skam.

Turkisk tjej, 24 - som inte vill uppge sitt namn

Vad tycker du om mordet pÄ Hrant Dink?
– Det Ă€r tragiskt, som det har skrivits i tidningar och som folk har uttalat sig i Turkiet sĂ„ var han en turkisk medborgare och hans mord Ă€r en handling emot hela turkiska folket.

Vad tycker du om frÄgan som han blev mördad för, folkmordsfrÄgan?
– Jag tycker att alla ska ha yttrandefrihet, ingen annan har rĂ€tt att ta nĂ„gon annans liv, jag Ă€r helt emot det.

Kommer hans död att förÀndra nÄgot i Turkiet?
-
Jag vet inte, jag hoppas det. Man vill att det ska förÀndras, men den hÀr personen som har dödat honom, jag tror inte han Àr ensam, det ligger sÀkert fler bakom mordet. Men jag tror  inte att det Àr mÄnga som stÄr bakom mördaren. Jag vet att den största delen av den turkiska befolkningen inte stÄr bakom det hÀr som hÀnt.

För att höra fler reaktioner pÄ Hrant Dinks död kan man lyssna pÄ radio Qolo's torsdagsprogram hÀr 

 

Redaktionen