Publicerad: 2014-12-07

  • Tipsa en vän
  • Skriv ut artikeln
Karl Fredrik Eneberg, Finlands första assyriolog.

Finlands första assyriolog

HISTORIA Finland har länge haft en framträdande position inom assyriologin, inte minst genom den numera pensionerade men ännu verksamme Simo Parpola. Men den finländska assyriologin har inte bara spets och bredd utan också gamla anor.

Den vetenskapliga disciplinen assyriologi betyder studiet av de kulturer som använde kilskrift. Det rör sig främst om den sumeriska, assyriska och babyloniska kulturen. Denna vetenskapsgren föddes i och med att man på 1850-talet lärde sig att tyda de antika kilskrifterna från Mesopotamien.

I början av 1870-talet tyckte några lärda män vid Helsingfors universitet att också Finland borde ge sig in i jakten på och studiet av mesopotamiska kilskriftsfynd. Man hade också en lämplig kandidat för detta. Docenten Karl Fredrik Eneberg var en ung man och landets främsta kännare av orientaliska språk. Han hade specialiserat sig på arabiska, men hade också studerat hebreiska, syriska, persiska och turkiska. Han var med på noterna att bli Finlands första assyriolog, som man uttryckte det.

Sagt och gjort, Eneberg reste till Paris och började studera för en av områdets främsta, Julius Oppert, tysk-fransk orientalist och en av kilskriftsforskningens grundare, som var professor i assyriologi vid Collège de France. Eneberg var en begåvad och flitig student och fick mycket beröm av sin lärare. Han översatte bland annat en inskription av den assyriske kungen Tiglat-Pileser II. Översättningen publicerades i den vetenskapliga tidskriften Journal Asiatique. 

När hans understödjare i Helsingfors fick nys om en brittisk expedition till Mesopotamien uppmuntrade de Eneberg att försöka komma med på den. Han var eld och lågor, detta var vad han hade drömt om länge. Ledare för den tilltänkta expeditionen var George Smith, som hade upptäckt och översatt Gilgamesheposet. Han tog gärna med den ivrige finländaren på sin expedition. Eneberg reste till Marseille och därifrån med båt till Konstantinopel. Därifrån fortsatte man med båt till Alexandrette och sedan landvägen till Aleppo och därifrån vidare till Mosul, dit expeditionen anlände den 19 april 1876. Resan tog drygt två månader. 

Under resan upptäckte Eneberg att Smith hade en märklig inställning till expeditionens arbete. Han var mån om att alla kilskriftsfynd som gjordes inte skulle analyseras på plats utan skickas till London. Finländaren återigen var ute efter att se till att åtminstone vissa fynd skulle föras till Finland. Smiths inställning irriterade Eneberg som i ett brev skrev: ”Engelsmännen är stolta; de tycker att inga andra än de duger till någonting.”   

Trots dessa förvecklingar verkade den begåvade och entusiastiske Eneberg ha en stor framtid som assyriolog. Men så blev det tyvärr inte. Den 24 maj 1876, en dryg månad efter att han anlänt till Mosul, hittades Eneberg död i sin säng. Han blev 35 år gammal och begravdes av en protestantisk präst i Mosul. 

Den här expeditionen blev inte lyckad för de andra heller. Smith avled på hemresan i Aleppo av dysenteri 36 år gammal. De kilskriftsfynd man hade tagit med sig packades i lådor men sjönk i Tigris under en storm. 

Under den korta tid han vistades i Mosul skrev Eneberg dagbok. Han lyckades köpa några stenar med kilskrifter, men någon egentlig utgrävningsverksamhet kom inte till stånd eftersom man väntade på Smith som befann sig i Bagdad. Eneberg hade därför tid att följa med vad som hände i staden. En dag kommenterade han en schism mellan katoliker och jakobiter om en kyrka. Den blev så våldsam att ett par personer dödades och de osmanska myndigheterna var tvungna att skicka in trupper för att återställa ordningen. 

Karl Fredrik Eneberg var en fascinerande person. Han hade stor lärdom och verkar ha varit ett språkgeni. Hemma i Finland hade han utgett några diktsamlingar och landets då lilla intellektuella elit hade stora förhoppningar på honom. En intressant detalj är att han var förlovad med fröken Minette Munck, som senare gifte sig med språkforskaren Otto Donner och är farmor till den också i Sverige kände finländske författaren och filmregissören Jörn Donner. Eneberg brann för den nya vetenskapen assyriologin. Tragiskt är att då hans dröm om att få se Mesopotamien äntligen uppfylldes orkade hans av en tids sjukdom försvagade kropp inte mer. Till all tur har den finländska assyriologin trots denna föga lyckosamma start senare rönt betydande framgångar.


Källa: Håkan Gullmets: Karl Fredrik Ekeberg 1841-1876 (2009).

 

 

 

Svante Lundgren
Författare

 

läsarna kommenterar...

Ashur 141221 - 22:54

Tack Svante för en intressant artikel

Px 141209 - 10:20

Det, var väl George Smith som först tydde Gilgamesh-lertavla den elfte; där den Assyriska syndaflodsberättelsen diktades ner och den var en kopia av den äldre sumeriska föregångare till Bibelns. Skillnaden var väl att det fanns flera gudar och inga vilda djur som hade huvudrollen. Sedan till de här gossarnas spekulationer det kan ha varit bakterier eller rent av strålning!

Svante Lundgren 141209 - 10:10

Till diskussionen om orsaken till Enebergs död: genast efter hans död framfördes misstankar om att han blev förgiftad. Det troliga är dock att det var en naturlig död. Flera av hans syskon hade dött i lungsot och han hade själv varit krasslig i flera månader innan han dog. Precis som Mike lyfter fram var det här på en tid då sådan medicin vi är van med idag inte fanns och också unga mänskor dog lätt om de hade oturen att smittas av någon sjukdom När det gäller Smith kan jag ingenting säga, men det var ytterst vanligt på den här tiden att västerlänningar som begav sig till avlägsna länder avled efter en kort tid då de inte hade motståndskraft mot sjukdomar och då hygienförhållandena inte var som hemma.

Kunskap är Makt 141209 - 06:27

Mike// Undrar om det var fler människor som dog då, på den tiden?, för då kan jag hålla med dig om att detta skedde i i avsaknad av penicillinet osv. Nej, jag har mina misstankar, tyvärr, för det har historien tvingat oss, att inte längre llta på någon. Vi skulle väl ändå inte få det svaret även om det bevisade mina misstankar, allt skulle göras för att dölja svaret.

Mike 141208 - 17:15

Kunskap är Makt/ detta var tiden innan pencilin och antibiotika började användas så folk dog som flugor om jag får uttrycka mig milt. Men vi kan köra på din Indiana Jones hypotes, diskussionen blir mer intressanta då :)

Kunskap är Makt 141208 - 11:57

Afram// Du har rätt, personligen har jag också tänkt på det, först den brittiske forskaren George Smith som skulle ta med sig all material till England, absolut förbjudet för Eneberg att ta med sig något till Finland. Där blir man misstänksam, vad var tanken? Dessutom deras så plötsliga död, jag undrar om inte dessa blev mördade? Att historien upprepas idag, vet du för mycket, kan du skada en Nations historia, kan den människans liv släckas. Helt otroligt, vad människor och Nationer kan göra för makt och pengar.

Afram 141208 - 09:45

Vilken maxad otur där på deras expedition. Båtar som sjunker och arkeologer som dör, väldigt riskfyllt att vara arkeolog på den tiden. Riktigt använtyrarjobb!

Nineveh 141208 - 01:43

Tack Svante Lundgren, intressant artikel. Vilken duktig människa han var Karl Fredrik Eneberg, vilka begåvningar han hade. Så tragiskt död, vid så ung ålder. Detta blev en stor förlust för många Nationer.

Gabi 141207 - 19:59

Tack Svante. Dina artiklar är alltid intressanta, informativa och välskrivna. Tack!

Josef Aho 141207 - 18:21

Tack Svante för ännu en fantastisk artikel!