Publicerad: 2015-01-12

  • Tipsa en vän
  • Skriv ut artikeln

100-årsminne inleds med fackeltåg

SEYFO Den 25 januari hålls den första aktiviteten för att uppmärksamma att hundra år har passerat sedan folkmordet Seyfo. I flera städer i Sverige anordnas då fackeltåg.

Med tända facklor i vintermörkret kommer Sveriges assyrier att marschera i flera olika städer söndagen den 25 januari. Det blir den första aktiviteten inom ramen för det årslånga uppmärksammandet av 100-årsminnet för Seyfo.

Fackeltågen kommer att gå till på samma sätt och hållas under samma tid i flera städer samtidigt. Syftet är att uppmärksamma det svenska samhället på den utplåning assyrierna utsattes för för hundra år sedan i dåvarande ottomanska riket, men också att dra paralleller till det som sker idag i Irak och Syrien mot assyrierna. 

Assyriska riksförbundet samordnar flera olika aktiviteter under året för 100-årsminnet tillsammans med sina medlemsorganisationer runtom i landet. 

Detaljerad information om fackeltågen i de olika städerna läggs upp inom kommande dagar.

 

 

Redaktionen

 

läsarna kommenterar...

Mourat 150119 - 12:09

Om endast 1% av ättlingarna till folkmordsoffren, deltog i fackeltågen, exempelvis i Stockholm, så skulle det motsavara ca 10.000 människor. När senast har det hänt att 10.000 människor har samlats? Det är klart att det skulle uppmärksammas av politiker, massmedia och även av tankesmedjor!

Kurd 150119 - 01:30

När dokun om folkmordet premiär?

Bar Othur 150114 - 00:32

Suryoyo, påståendet om att det skulle bli större genomkraft om arrangemanget skulle genomföras med andra organisationer är ingenting annat än en myt. Det har genomförts sådana där uppemot 10 000 människor från alla falanger inom vårt folk deltagit utan att media bemödat sig med att skriva en liten notis om det. Det är inte antalet människor som avgör huruvida media rapporterar eller inte, utan allt handlar om hur pass kloka och kunniga arrangörerna bakom aktiviteten är. Har demonstrationen/manifestationen ETT syfte, ETT tydligt budskap och besitter arrangörerna kunskap om hur man går tillväga när det gäller att locka media, t.ex. hur man skriver ett bra pressmeddelande, då är det större chans att media närvarar och rapporterar. Är det flera organisationer inblandade, där alla har olika syften, budskap, agendor osv, så blir hela arrangemanget en soppa som förvirrar medier vilket leder till att de inte rapporterar alls. För övrigt, bra jobbat ARS!

Suryoyo 150113 - 17:40

Det är bra initiativ,kommer det att genomföras med andra organisationer?syrianska osv?jag hoppas att alla organisationer går ihop,annars blir det nog bara ytterligare en liten demonstration utan större genomkraft.

Shabo 150113 - 14:10

Jättebra initiativ!

Mourat 150113 - 14:06

Jag ser inte ett enda inlägg om denna, den viktigaste händelse i vår historia. Ett av mänskligheten största brott, folkmordet som har drabbat miljontals kristna livet, verkar inte vara en viktig fråga för dagens nästintill helt assimilerade generation. Jag anser att det är varje assyriers, armeniers, grek och andra kristna som har varit offer för turkarnas (och kurdernas) brutala brott, skyldighet hålla martyrernas minne vid liv.