Publicerad: 2015-02-23

  • Tipsa en vän
  • Skriv ut artikeln

Svar till Dikran Ego

DEBATT Said Nison, ordförande för Assyriska Idrottsföreningen i Norrköping, debatterar Assyria TV och fotbollens roll bland assyrierna.

Att se på Assyria TV är ett uppskattat inslag i vårt liv och förhoppningen är att redaktionen i framtiden kan vara mer lyhörd mot oss ute i regionerna.
Lokala reportage är inte enbart riktat mot den lokala regionen. Reportagen kan även ge tips och idéer om olika aktiviteter. 

Assyria TV når ut nationellt och har då ett stort upptagningsområde med många tittare. Emellertid har det nu en tid saknats bevakning av flera lokala inslag trots att redaktionen har meddelats om dessa.

Dikran Ego, redaktör på Assyria TV, säger att AIF aldrig någonsin har kontaktat redaktionen gällande någon aktivitet. Men måste det vara just AIF? Det finns ju Kulturföreningen, AUF's pressmeddelande med flera.

Några konkreta exempel på försök av kontakt:

- 2014-02-02, samlades ca 70 personer för att hedra Naum Faiks minnesdag. Samtidigt hedrade vi också minnet av vår bortgångne medlem, vän och kamrat, Aboud Baravdish.

- Peter Butros, Assyriska Ungdomsförbundets ordförande, gick ut med ett pressmeddelande om Sharukin Cup 2013, en stor inomhusturnering i fotboll för ungdomar. Cupen arrangeras årligen av AUF och den här gången var det tillsammans med Assyriska IF i Norrköping. Det är en vanlig five-a-side fotbollsturnering och lagen består av både tjejer och killar. De spelar ihop med samma regler och förutsättningar och det sprider sig i hela verksamheten som en del i arbetet för ökad jämställdhet. 16 lag från 8 städer deltog i turneringen och vinnarna var laget från Norrköping. Priser delades ut till det vinnande laget, bästa tjejen och bästa killen samt till bäst utklädda lag. Avslutning på turneringen firades av ca 350 ungdomar med en lyckad fest.

- Norrköpings Seyfo-kommitté försökte under 2013 kontakta personal, via telefon, Assyria TV men utan resultat. Bland andra kan nämnas Sonya Aho och Edvard Moussa, som då arbetade på Assyria TV.

Redaktören på Assyria TV, Dikran Ego, ifrågasätter följande:

- Varför undviker assyriska rörelsens intellektuella att debattera hur många miljoner fotbollen sväljer och vad den ger tillbaka? Borde man inte investera en del av miljonerna på exempelvis assyriska skolor, forskningsinstitution om assyrisk historia, språk, litteratur och att uppmärksamma Seyfo?

- Varför mäter man framgångarna med att ta upp ett fotbollslag en division som AIF eller rädda kontraktet i Superettan som i AFF-fallet? Är dessa prestationer en framgång för vår folkgrupp? 

Vad Dikran Ego inte tycks tänka på är att fotboll och annan lagsport lär ut att känna respekt, ta hänsyn samt arbeta tillsammans. Det handlar också om integration i samhället samt ge barn och ungdomar, även från sämre sociala förhållanden, en chans. Det är barnen och ungdomarna som är framtiden!

I Norrköping kompletterar Assyriska Kulturföreningen och Assyriska Idrottsföreningen harmoniskt med varandra. Genom planering och samråd hålls balansen jämn och framhäver både kulturen och fotbollen utan att det sker på något områdes bekostnad!
Båda föreningarna har sina engagerade styrelser och medlemmar att tacka för det!

Jag tackar för ordet och ser fram mot en kommande debatt!

 

 

Said Nison

 

läsarna kommenterar...

Shabo 150224 - 09:54

Det mest idiotiska med brevet som AIF och Sait Nison skickade är brevet i sig. Ring Dikran Ego och ta det med honom personligt. "Ahuno Dikran, jag tycker att...". Nej. I stället ska Sait skicka ett massbrev för att attackera vårt medium som med minimala resurser levererar kvalitativa program på löpande band – mycket tack vare Dikrans ideella arbete, tid, energi och plånbok.

Mike 150224 - 07:46

Till Flygare, lokal studio är alternativ till att de från huvudstudion ska vara på ständig resande fot. Det går även att ha ett gemensamt i områden som tar lång tid att ta sig till. Det räcker också med en kameraset för att sedan skicka filmfilen till huvudstudion. Jag hoppas bara att diskussionen är konstruktiv

iPhone 150224 - 01:26

"Vad Dikran Ego inte tycks tänka på är att fotboll och annan lagsport lär ut att känna respekt, ta hänsyn samt arbeta tillsammans. Det handlar också om integration i samhället samt ge barn och ungdomar, även från sämre sociala förhållanden, en chans. Det är barnen och ungdomarna som är framtiden!" Said, har du kopierat stycket ovan från en gammal broschyr från migrationsverket?

#Rimon 150224 - 01:12

Sargon, i vanliga fall så tipsas händelser och nyheter till medier. Hur skulle medier överhuvudtaget känna till vad som händer här och där? Ni orkar inte ens lyfta luren och ringa Assyria TV istället gnäller ni som små barn som söker uppmärksamhet. Pinsamt!!

Flygare 150224 - 00:03

Tittare, om varje förening ska bygga upp sin egen studio vad är då syftet med att betala medlemsavgift, sponsring, gåvor mm till Assyria Tv?! Då kan väl varje förening få lägga de pengarna på sin egen studio! Det låter väl som en okej deal?

Tittare 150223 - 22:32

De här e ju snack som inte leder någon vart. Om Said och Assyriska föreningen i Norrköping vill något, bygg upp en liten ministudio i Norrköping, filma och redigera program som ni enkelt kan ladda upp till Assyria TV. Det vore ju bra. På så sätt kompletterar alla varandra.

levent 150223 - 21:48

Sargon, där håller jag med dig. Det skulle AssyriaTV göra. Du ser, med bra förslag så kan man komma långt. Nu hoppas jag att de som arbetar tar till sig det och även de assyrier från andra städer att ta kontakt med Assyriatv och rapportera det :)

Suryoye 150223 - 20:16

Varför fixar man bara inte någon studio i varje stad där det finns en hel del assyrier, nu finns det väll studio bara i Tälje som väll även täcker Norsborg, Eskilstuna, Stockholm etc borde finnas studio i Norrköping, Jönköping, Göteborg där finns det många assyrier men även i städer som Skövde och Linköping där väll majoriteten är östassyrier samma sak i Eskilstuna. Hörde ett tag sen att Göteborg skulle bygga en studio för Assyria TV men vet inte riktigt hur långt man har kommit. Sedan kan ju dessa assyrier göra sina program och skicka de till Tälje för redigering etc

Till Said 150223 - 19:24

Tack för din aktivism. Men detta är helt fel ute. AssyriaTV gör ett JÄTTE BRA jobb men har inte mycket medarbetare och inte heller mycket ekonomi.

Shabo 150223 - 19:20

Utdrag från en av kommentarerna nedan: "Men när det kommer fram att ingen kontakt har förekommit, då försöker man hänvisa till AUF eller gamla medarbetare som körde Assyria TV i botten innan Dikran Ego tog över". Precis så är det.

Sargon (del2) 150223 - 19:12

Personligen så är jag för en bredare bevakning av samtliga Assyriska aktiviteter. Och vi kan inte alltid kasta tillbaka att det kostar si o så. Det är ingen som tvingar någon att resa någonstans. Ring bara runt och stämma av, visa att ni vill rapportera något som händer i andra städer! Lägg därefter över det på de städerna, låt dom filma/fotografera. Bara ni rapporterar! Jag läste i Dikrans inlägg att man inte ska jämföra Assyria Tv med exempelvis Aftonbladet och dess resurser. Och det kan jag inte tänkte mig att någon av vår folkgrupp gör. Men jag kan samtidigt inte tänka mig att Aftonbladet finns på plats personligen för allt de rapporterar. Det handlar kort och gott om en kontakt och en relationen till den andra parten. OCH den kontakten som jag ser det, måste komma från Assyria TV. Här behöver inte svaret tillbaka vara att föreningarna måste själva kontakta Assyria TV. Detta tycker jag man iaf kan begära av vår tv kanal!

Sargon 150223 - 19:11

Nu vrids debatten åt helt fel håll. Det som har efterfrågats från Assyriska IF är en bredare media bevakning från Assyria TV. Visst kan man tycka att de kanske borde uppgett några förslag på hur det hade kunnat ske. Men för sakens skull så kan man väl vara ärlig och säga att allt som rapporteras i media (rent allmänt) inte alltid behöver bevakas på plats. I detta fall så hade Assyria TV kunnat ha en bredare bevakning endast genom att ringa till en, två personer i respektive förening och upprätta en kontakt. Därefter så kan man stämma av regelbundet om diverse olika aktiviter. Det behöver inte alltid finnas ett kamerateam på plats. Det kan gå minst lika bra att visa bilder och berätta om händelsen/aktiviteten.

Norrköpingbo 150223 - 15:56

Hej, Naum faiq i Norrköping förra året har ju sänts. Jag kommer ihåg eftersom jag själv var där och blev filmad.

Levent 150223 - 13:02

Said, med all respekt för ditt arbete och engagemang så tror jag att du missade Dikrans svar på Hujådå. Han är inte emot fotbollen utan tog det som ett exempel på debattämne som borde diskuteras istället för brevet som skickades till AssyriaTV. Vad gäller bevakningsområden måste vi också ställa oss frågan vad vi kan kräva av en redaktion med bristfälliga resurser. Om de hade pengar som skulle täcka rese- och helgkostnader så är kritiken legitm. Om det inte finns täckning behöver (inte bara Norrköping) vi fråga oss vad vi kan göra för att kraftsamla så att redaktionen klarar av dessa resor. Alternativt, finns ju möjligheten att Norrköping med exempelvis Linköping gör en lokalredaktion som bevakar sina aktiviteter och skickar sedan materialet till huvudredaktionen. Jag tycker att fokus borde ligga på att hitta lösningarna i fallet AssyriaTV då de flesta av oss är medvetna om vilka dåliga förutsättningar de har, trotts det goda arbetet de utför.

Turoyo 150223 - 12:57

Bäste Said Nison, om jag vore i ditt ställe skulle jag inte komma med ett så innehållslöst svar. Jag får intrycket att svaret är skrivet för sakens egen skull. Om man inte kan motbevisa Dikran Egos påstående att ingen från Assyriska IF har kontaktat Assyria TV under de 2 år som han varit dess redaktör, då faller hela resonemanget. Vad AUF har skickat för pressmeddelande hör inte hit. Assyriska IF skickade ett brev till alla assyriska föreningar och organisationer för att klaga på Assyria TV. Men när det kommer fram att ingen kontakt har förekommit, då försöker man hänvisa till AUF eller gamla medarbetare som körde Assyria TV i botten innan Dikran Ego tog över.