Publicerad: 2015-03-16

  • Tipsa en vän
  • Skriv ut artikeln
Svensk riksmedia publicerar inte korrigeringar av lögner som de själva spritt, hävdar Dikran Ego.

Kurdo Baksis lögner sprids i etablerade tidningar

DEBATT Denna insändare har skickats till Expressen, Aftonbladet, SvD, DN och övriga tidningar i Sverige men de har vägrat att publicera den. Genom detta tar svensk media ställning för att sprida lögner om assyrier, menar Dikran Ego, redaktör för Assyria TV.

Den 6 mars 2015 sände Kurdo Baksi ett pressmeddelande till svensk media med följande sammanfattning: 

Varje kidnappad assyrier har betala 2 miljoner syriska pund som motsvarar 400 000 kronor. Is har prioriterat pengar istället för att rädda sina stridande som tillfångatagits av YPG. Vill du att jag uppdaterar er?

Denna "nyhet" som Baksi fabricerat återgavs av etablerade tidningar med rubriker i stil med Assyrier frigivna mot lösen.

I sin iver att göra sig till assyriernas talesman fabricerade Baksi en historia där alla assyrier som kidnappats av ISIS hade släppts mot en summa på 400 000 kr per kidnappad. Men Baksi verkar ha kommit på sig själv och upptäckt det orimliga i att påstå att varje assyrier löstes ut för 400 000 kr och skickade en rättelse till alla journalister om att han hade skrivit fel. Det var 80 000 kr och inte 400 000 kr. Baksi försökte rätta en lögn med ännu en lögn.

Sedan kriget startade i Syrien och Irak har Assyria TV etablerat ett kontaktnät med olika källor i länderna. Sedan ISIS terroristerna attackerade assyriska byar i Syrien har vi följt händelserna på nära håll. Vi får dagligen löpande information från många olika källor. Informationen bearbetas och kontrolleras med flera källor innan publicering. Det är mot bakgrund av detta som undertecknad vet att uppgifterna som Baksi kom ut med är inget annat än påhitt. Det som gör denna lögn allvarlig och livsfarlig är att den kan uppmuntra till kidnappning av assyrier eftersom Baksi påstår att assyrier kan lösas ut för stora summor pengar.

När det gäller de 23 assyrier som ISIS frigav är skälet inte lösensummor. De aktuella assyrierna är enkla bybor/bönder som inte har något värdefullt att erbjuda ISIS. Hade dessa assyrier de pengar som Baksi påstår skulle de ha flytt Syrien för länge sedan. 234 assyrier, kvinnor och barn är gisslan hos ISIS och ingen har släppts hittills.

Det fyra år gamla kriget i Syrien är brutalt och smutsigt. Många aktörer försöker på ett skamlöst sätt utnyttja kaoset för sina syften. Med sitt agerande visar Baksi att han inte drar sig för att ljuga och sätta människors liv i fara i syfte att framställa sig som sakkunnig i en konflikt han verkar sakna insyn i.

Dessvärre har uppmärksamheten som Baksis lögner fått i svensk media inspirerat honom till att söka underminera de erkända och etablerade assyriska organisationerna. Den 28 februari 2015 publicerade Uppsala Nya Tidning nyheten om en presskonferens med bilder på Baksi, Zuhat Kobani (PYD) och en "assyrisk ledare" från Syrien.

Många svensk-assyrier reagerade på texterna som dök upp i media efter presskonferensen. Om personen i fråga är en assyrisk ledare från Syrien, hur kommer det sig att det är Baksi som är värd för presskonferensen. Varför hålls presskonferensen i Uppsala där det knappt finns någon med assyrisk bakgrund eller organisationer tillhörande den svensk-assyriska gruppen?

Den "assyriske ledaren" från Syrien är Bassam Ishak som Baksi försökte lansera som assyriernas ledare från Syrien. Han tillhör gruppen Syriac National Organisation (SNO)/Dawronoye (Revolutionärerna). Baksi försöker hjälpa fram en figur ur en marginaliserad och suspekt grupp som "assyriernas ledare".

Denna grupp har under de senaste 20 åren skapat flertalet pappersorganisationer och sökt företräda assyrierna genom att sälja en påhittad legitimitet till högstbjudande. Denna grupp är ökänd bland assyrierna och bildades med hjälp av PKK i mitten av 1990-talet vilket inte har stoppat denna grupp från att gå i allians med turkiska säkerhetspolisen som dagligen förtycker kurder, assyrier och andra minoriteter i Turkiet.

Det är i samarbete med denna grupp som Kurdo Baksi går ut med ett pressmeddelande den 6 mars 2015. Han skriver att han står i kontakt med assyriska ledare som berättat för honom att de kidnappade assyrierna i Syrien har släppts fria. Expressen (6/3) citerar honom: Assyrier och syrianer runtom i världen har gjort insamlingar och ärkebiskopen har själv levererat lösensummorna.

Det finns två mönster som framträder när man granskar Baksis agerande. För det första försöker han från dag ett att framställa kurderna som assyriernas beskyddare och räddare. Baksi talar om en fångutväxling som ingen annan hört talas om. För det andra lyfter Baksi i sina uttalanden genomgående fram SNO och Bassam Ishak som assyriernas ledare i Syrien.

Mönstret avslöjar en person som har en dold agenda. Baksi använder en klassisk söndra-och-härska-metod för att undergräva assyriernas kamp för rättvisa. Han lyfter också fram marionetter som assyriernas ledare mot bättre vetande. Baksis arbete mot assyriernas rättigheter är sedan många år uttalat och allmänt känt. Det kan inte bli tydligare i och med Baksis senaste förehavande.

Det är uppenbart att Baksi har en egen agenda gentemot assyrierna. Att svenska riksmedier låter sig utnyttjas och blir ett verktyg för spridningen av Baksis lögner i den mycket känsliga frågan om de kidnappade assyrierna är mycket allvarligt. Än värre är det när de tidningar som sprider Baksis påhitt, vägrar publicera detta bemötande något som är journalistisk ytterst oetiskt.

 

 

Dikran Ego

 

läsarna kommenterar...

..... 150826 - 14:46

Den fega uslingen till moderator vill inte ge dig svar på tal, Anurbapal.

...... 150826 - 14:25

Anurbanal, och din banala propaganda! Gå till Turkiet med den, och sluta komma här och sprid dina lögner och prata bara skit hela tiden! Vore du inte helt ryggradslös skulle du krävt folkmördaren Barzanis avrättning. En dag kommer han ändå att gå samma öde tillmötes som Saddam, som han förrått åt amerikanerna.

Anurbapal 150802 - 23:47

Assyrier kämpar hårt för sin överlevnad. Inte primärt mot IS (för det gör kurderna). De kämpar istället för att svartmåla den ende bundsförvanten de har i regionen. Deras enda skydd mot IS halshuggningar och brutala övergrepp. Är inte det märkligt?

..... 150327 - 14:11

..... och för övrigt anser jag att Barazani ska åtalas för folkmord.

LMAO 150320 - 12:31

Hur kommer det sig att alla Södertälje syrianer/assyrier är hatade av assyrier utanför Södertälje? Är det på något sorts speciell sätt man ska bete sig eller?

STOLT KRISTEN 150317 - 11:11

Alla snackar skit om alla, helt jävla sanslöst. Assyrier/Syrianer/Kaldeer m.f minoriteter mördas, kidnappas, våldtas och säljs som boskap. Ända NI föreningar och grupper kan göra är att snacka skit om varandra och värna om ert bästa. Vore det inte enklare, bättre och smartare att agera som EN. Sammarbeta, diskutera och värna om människors rättigheter. Ingen säger att ni ska ÄLSKA varandra eller ge upp era föreningar och grupper. Men åtminstone komma överens och sammarbeta med varandra under denna hemska tid då minoriteter sakta men säkert utrotas. Alla vill sitt eget bästa men ingen vill den andras bra!

Assuroye 150317 - 09:56

"När det gäller de 23 assyrier som ISIS frigav är skälet inte lösensummor. De aktuella assyrierna är enkla bybor/bönder som inte har något värdefullt att erbjuda ISIS" ARS - ni berättar inte heller hela sanningen om hur dessa 23 bybor fick bara lämna IS ? Släpptes dem bara så där genom diplomatiska förbindelser med Daish? Ni kanske borde ta och granska er själva också för ni berättar inte hela sanningen heller ? Varför släpptes dem ?

Afram 150317 - 07:14

Bra info, det är ingen snack hur föreningarna ska förhålla sig till Dawronoye

Suryoye 150316 - 23:45

Vill bara säga en sak, för första gången på många år lever Assyriska riksförbundet, Hujådå och Assyria TV.. assyrianismen dominerar idag bland vårt folk när det kommer till nyheter, uppdatering, information, media uppvaktning etc så här borde den ha varit för 10 år sen men bättre sent än aldrig Tihe för ert grymma jobb fortsätt så!

Gabriel 150316 - 23:22

Kushoro

KämpaKurd 150316 - 22:41

Att vi tar kriget och är det folket som står upp humanitärt och militärt är hjälp nog era hycklare. Vem är ni i den regionen utan kurdernas kämpaglöd och vilja säg mig?! Så otroligt skrattretande är ni med era uttalanden ibland

suryoyo 150316 - 20:50

Håller med journalisten.

Bar Othur 150316 - 20:47

Kurdyoye, häng med i svängarna. Problemet är ju just att alla INTE har frisläppts. Rykten och lögner har spridits, och svensk media valde att lita på dessa och sprida dem.

Suryoye 150316 - 20:20

Kurdoye - Ingen är fri Baksi ljög kurder har inte hjälpt oss med något skitsnack! vi har direkt kontakt med vårt folk! tror ni vi är blåsta eller

Free Assyria! 150316 - 18:00

Jag förstår inte hur denna svenska media kan svälja hans lögner så enkelt! kollar man inte upp detta innan man publicerar Baksus uttalanden? vem är Baksi som ska stå för vårt folks uttalande? förstår mig inte på det här landet, de publicerar inte våra insändare som innehåller sanning då vi har kontakt med vårt folk men de publicerar utav en pinsam kurd som attackera vårt folk dagligen

Kurdyoye 150316 - 14:30

Samtliga är fria. Vad säger ARF:s "källor"? Vill ni att de fortfarande ska vara tillfångatagna så att ni kan skriva fler anti-kurdiska artiklar ? http://tt.omni.se/8048c953924d29956b9433e0d3c4f149a5936d68: http://www.expressen.se/nyheter/kidnappade-assyrier-ska-ha-slappts-av-is/. Alla är släppta. Denna artikel är en attack på Kurdo Baksi inget annat. Hur de har släppts spelar ingen roll, Vi pratar om människoliv och inget annat. Jag är verkligen inget fan av Kurdo Baksi men ni går för långt. ALLA är fria, det är det enda väsentliga här, spelar ingen roll HUR det skedde.

Bra jobbat Assyria TV, fram med sanningen bara! 150316 - 13:13

Det roliga var en bild som nyligen publicerades på LT, där en frontfigur från dawronoye sekten försöker gömma sitt ansikte på en bild tagen på Bassam Ishak. Deras lögner har kommit ifatt dem, för att kunna sälja in nya lögner numera måste dem gömma sig. Bra jobbat ARS och Assyria TV!

Till alla föreningar 150316 - 13:04

Alla föreningar måste ta ett tydligt avstånd från dessa förrädare och dess representanter. Stäng dörrarna, annars motarbetar ni ert eget folk och Assyrien!

Börja inse 150316 - 12:50

Alla ni som läser här och på ett eller annat sätt går Dawronoye sektens ärenden, hur kan ni vara så blinda? hur kan ni var emot ert eget folk till denna grad? Lämna denna sekt! Alla gör fel, men ta er mod att börja göra rätt.

Px 150316 - 12:40

Tro, mig jag brukar aldrig läsa dem här tidningarna fastän de är gratis på nätet. Man blir äcklad när man hör samma, skitsnack överallt..

Taoro 150316 - 11:36

Baksi har klarat sig undan flertalet gånger utan konsekvenser då han öppet har ljugit och spelat Allan i sina artiklar. Tycker att han borde få stå till svars för sina handlingar.