Publicerad: 2015-03-31

  • Tipsa en vän
  • Skriv ut artikeln
Biskop Shabo talar vid ett assyriskt event.

Biskop Ablahad Shabo och Israel

POLITIK Söndagen den 29 mars 2015 ställde sig biskop Ablahad Gallo Shabo i predikstolen och uppmanade sin församling att bojkotta Akitufirandet. Anledningen var att arrangörerna hade bjudit in Israels ambassadör att hålla ett tal i Assyriska föreningen i Södertälje, som ligger vägg i vägg med kyrkan. Många trotsade biskopens bojkott och firade sitt nyår. Men biskopens ställningstagande i den israelisk-arabiska konflikten är ändå anmärkningsvärt, skriver journalisten Augin Kurt Haninke.

Den israeliske ambassadören i Sverige, Isaac Bachman, var huvudtalare vid årets Akitufirande i Södertälje. Det är första gången Israel skickar en officiell representant till en assyrisk aktivitet i Sverige under de fyra decennier som jag har varit med i vår föreningsverksamhet. För en utomstående är det kanske inget att höja på ögonbrynen åt. En ambassadör från vilket land som helst som vill visa sitt stöd för det assyriska folket i dessa svåra tider är välkommen, tycker de flesta. Men Israel är inte vilket land som helst för de assyrier som kommer från arabländerna Syrien och Irak. Sedan 1948 då staten Israel bildades råder det officiellt krig länderna emellan, men med ett bestående vapenstillestånd. Så långt är det allmänt känt. Men det som är mindre känt är att fascistiska Baath-regimer i arabländerna i mer än ett halvt sekel tvingat etniska minoriteter så som assyrierna till underkastelse. De har också indoktrinerat uppväxande generationer med propaganda som demoniserar både judarna och deras stat. Många assyrier i Sverige som har sitt ursprung i Syrien är fortfarande rädda för regimens förlängda arm, som består av ett stort antal assyriska angivare i Södertälje och på andra håll. 

Det är i ljuset av detta som biskop Shabos häftiga utfall mot närvaron av en israelisk representant i ett assyriskt arrangemang ska ses. Hans bojkott visar med all tydlighet att han som representant för sin kyrka i Skandinavien tar ställning i den israelisk-arabiska konflikten på Baath-regimens sida. Ur hans synvinkel är regimen i Syrien den bästa garanten för olika minoriteter i landet. Detta synsätt delas av många assyrier idag efter Islamiska statens skoningslösa våld mot assyrier och andra grupper. Men den senaste månadens händelser i norra Syrien, då 35 assyriska byar längs floden Khabur har tömts på sin befolkning, visar att den syriska armén inte har lyft ett finger för att hjälpa assyrierna. Deras baser finns bara tio kilometer från Khabur. Inte heller regimens allierade kurdiska styrkor har förmått att skydda assyrierna, som nu är flyktingar i sitt eget land och håller på att lämna landet. Politiska bedömare tror att assyrierna i Khabur används som en bricka i ett pågående propagandakrig mellan det kurdiska partiet PYD och IS som försöker skapa fakta på marken.

När det gäller assyriska kyrkoledares samarbete med arabiska regimer är det ett välkänt faktum att många av dem går till överdrift och omvandlar sitt samarbete till underkastelse. I min kommande bok redogör jag detaljerat för detta fenomen, som har bidragit till att vi som en etnisk minoritet har drabbats särskilt hårt av våra kyrkoledares agerande. Biskop Ablahad Shabos bojkott mot Akitu är den senaste i raden av dessa olämpliga ställningstaganden.

 

 

Augin Kurt Haninke, journalist

 

läsarna kommenterar...

Hammurabi BarAsmar 150405 - 14:20

Till jonathan (4), Att dina släktingar behärskar sitt modersmål syriska/assyriska är långt ifrån tillräckligt, utan upp till 80 % av ditt folk i de muslimska samhällena har blivit av med sitt modersmål helt och talar numera ett främmande språk i hemmet på grund av islams förtryck och att leva anonymt i dessa samhällen sedan islams ankomst. Även i Turkiet liksom i Syrien har det då och då funnits undervisning i vårt älskade språk suryoyo inom kyrkomurarna, men detta då och då har lett till att vårt språk finns numera bland de utrotningshotade språken, vilka UNESCO har en lista över. För din kännedom vill jag säga att vårt språk syriska var lingua franca (kontaktspråk) i hela Mellanöstern tills arabernas/islams invasion i våra hemtrakter. Avslutningsvis vill jag också önska dig Glad Påsk, men om du vill fortsätta diskussionen i detta ämne är det helt OK för mig.

Hammurabi BarAsmar 150405 - 14:08

Till jonathan (3), De kristna i Israel och i Palestina har aldrig vågat säga att de inte är araber tills förra året en grupp av kristna i Israel har tack vare lobby från diasporan vågat säga det och sökte ett erkännande från den israeliska regeringen som diskuterades i israeliska parlamentet, vilket ledde till ett positivt beslut. Alltså, de kristna har fått sin vilja och nu är de erkända som ett folk efter deras vilja, men araberna i Palestina och utanför har protesterat mot detta erkännande. Jag har tillgång till arabiska satellit TV-kanaler och har sett dessa protester...

Hammurabi BarAsmar 150405 - 13:58

Till jonathan (2), I en av dina inlägg påstod du att Israel kör bort de kristna från deras hemorter. Även om Israel och om Palestina verkar du sakna kännedom och kunskap. I Betlehem var de kristnas antal upp till 90 % så länge detta område var under israeliskt styre, men efter Västbanken fick självstyre började man direkt bygga en stor moské intill födelsekyrkan i centrala Betlehem. Efter det arabiska styret över Västbanken har de kristnas antal minskat år efter år på grund av att de kristna flyr och muslimerna flyttar in, vilket har lett till att demografin har förändrats i området till det motsatta, alltså nu är muslimernas antal upp till 90 %...

Hammurabi BarAsmar 150405 - 13:53

Till jonathan (1), Du varken verkar inte ha kännedom eller kunskap om vare sig Hisib-Allah i Libanon eller om kristna libanesers situation. Däremot har jag både kunskap och erfarenhet, eftersom jag kommer från Libanon och har upplevt inbördeskriget där, till och med har stridit mot bl.a. din älskade islamistorganisation där. Kristna libanesers situation liknar inte alls sina kristna bröders situation i Irak och i Syrien, eftersom kristna libaneser är bosatta i bergtrakter (Jabal al-Lubnan) och dessutom är de välorganiserade både politiskt och militärt, men ändå är deras framtid osäker så länge där finns beväpnade miliser, i synnerhet Hisib-Allah som får tunga vapen ifrån regimerna i både Iran och Syrien. Därför även i Libanon minskar kristnas antal som var förr i majoritet. Alltså även från Libanon utvandrar de kristna på grund av islams tillbakagång till sina rötter (radikalisering) och hot mot icke muslimer i hela regionen…

Sadik duzgun 150405 - 10:07

I inget annat arabisk eller muslimskt har assyrierna haft det bättre än Syrien. De har har utbildat sig, haft företag, haft religionsfrihet och utövat sitt språk, ingen förföljelse. Ni som vi ha bort regimen har inte bott i Syrien och vet inget hur det var att leva där. Ni vill ha demokrati= kaos =extrema muslimer, resultaten är att alla assyrier lämnar sitt land och blir flyktingar. Sen kan som bor i Sverige och bara snackar flytta till era arabiska demokratier: Syrien, Irak, Libyen, egypte, Dubai , saudarabien. Ni har verkligen uppnåt era mål.

jonathan 150404 - 19:39

Hammurabi BarAsmar. Alla kristna i Syrien är inte assyrier, därmed är det inte konstigt att man talar på ett språk ALLA förstår. Alla mina kusiner som bor där talar och skriver assyriska flytande, det har de lärt sig i sina skolor. Syrien har inte motverkat detta till skillnad från Turkiet. Om vi ska prata om Hizbollah. Hade de, med sin makt velat omvandla Libanon till ett mini-iran hade de kunnat det, men de har inte det målet. Åk till Libanon och se själv hur kristna lever sina liv fritt. Hade Hizbollah velat krossa systemet i Libanon har de alla resurser till detta. Dessa är de som skyddar min mosters by idag, inte israel eller usa. Nej nu allihop. Dags att förbereda påskbestyren. Glad påsk.

Nkhop 150404 - 18:44

Varför försöker du skapa en falsk bild om att YPG är allierade med Bashar? Sist jag kollade var de i krig mot varandra. YPG och våra styrkor från Khabour är allierade och krigar mot IS, till och med kurdiska kvinnor från YPJ strider i Khabour vid sidan av assyriska män.

Hammurabi BarAsmar 150404 - 15:53

Till jonathan (4), Under denna visit i Syrien besökte vi flera kyrkor och kloster, men tyvärr hörde vi inte ett enda ord på vårt älskade språk syriska (suryoyo). Jag blev ännu mer besviken när vi besökte en institution (ett hem och en skola) för föräldralösa barn tillhörande S:t Maria kyrkan i Humus, men varken lärarna eller barnen kunde tala sitt folks språk syriska eller brydde sig om detta språk trots att denna institution tillhör den Syrisk-Ortodoxa kyrkan och bedrivs med hjälp av bidrag och gåvor från assyrier/syrianer i diasporan.

Hammurabi BarAsmar 150404 - 15:49

Till jonathan (3), Inte bara patriarkens tal var på arabiska, utan alla närvarande biskopar höll sina tal på arabiska utom vår biskop Abdullahad Galeshabo som höll sitt tal på sitt folks språk syriska (suryoyo), kanske på grund av att han hade märkt besvikelse hos en del av hans delegation. Abdullahad Galeshabo ville säga mer i sitt tal, men man tog ifrån honom mikrofonen och enligt min mening hade detta skett på grund av att arrangörerna var rädda för regimens säkerhetsmän (Mokhabarat) som säkert fanns överallt där. Dessvärre hörde jag inte ett enda ord i verken patriarkens tal, eller i biskoparnas tal om assyrier/syrianer som ett folk, utan alla nämnde detta folk som en sekt (Tayfa al suryania)…

Hammurabi BarAsmar 150404 - 15:44

Till jonathan (2), Jag blev besviken redan under jubileumsdagen på grund av att över allt i patriarksätets område, till och med inne i kyrkan fanns stora bilder på Syriens bortgångne diktator Hafez al Assad och hans son nuvarande diktator Bashar al Assad. Dessvärre hela patriarkens tal var på arabiska och det mesta handlade om att prisa diktatorerna och påstå att ”Dr. Bashar” bör vara förebild för våra ungdomar…

Hammurabi BarAsmar 150404 - 15:40

Till jonathan (1), Du kallar alla syriska medborgare, vilka inte hajar på Barshar al-Assad för förrädare, men du själv är förrädare som hajar på denna diktator och på Husb-Allah i Libanon. Apropå att Baathpartiet med dess ca 50 års diktatoriskt styre som har hjärntvättat och satt skräck i varenda syriskt samhälle vill jag här nämna några exempel av egen erfarenhet. Den 14 augusti 2005 var 25-årsjubileum för avlidne Syrisk-Ortodoxa kyrkans patriark Mor Ignatios I Zekka Ayvaz. Firandet ägde rum i S:t Afram klostret utanför Damaskus. Jag själv var med i delegationen som följde med ärkebiskopen för den Syrisk-Ortodoxa kyrkan i Sverige och Skandinavien Abdullahad Galeshabo för att vara med i firandet och gratulera Syrisk-Ortodoxa kyrkans överhuvud, men jag måste säga att jag blev besviken och ångerfull att vara ned på grund av följande...

Patrioten 150404 - 13:54

Till Jonathan. Återigen uppmanas du att läsa (www.constituteproject.org/constitution/Syria_2012.pdf) syriska arabrepublikens konstitution, särskild art 3, innan du slänger ur dig dumheter och förolämpar assyrier och representanter för den assyriska rörelsen.1.Vi är inte araber vi är assyrier. 2.Syrien är inte sekulär. Enligt landets konstitution; Presidenten måste vara muslim och islamisk sharia är utgångspunkt för landets lagar och tolkningskälla. Regimen är tolerant mot religionsutövare, så länge utövarna och prästerskapet kryper för regimen och gör som de blir tillsagda. Kallar du det sekularism och religionsfrihet?? När dina arabiska vänner erkänner vårt folks rättigheter som folk då kan vi möjligtvis lyssna på dig i annat fall undanber vi oss dina tokiga analyser och desinformation.

jonathan 150403 - 21:22

Nahman, biskopen säger sanningen, hans ord är omtanke om sitt folk i strdens hetta, inte som augin, afram etc som bränner broarna till våra riktiga allierade, som tillsammans med vårt folk på plats offrar blod på plats mot daesh. Vart finns israel i konflikten. Jo som daesh läkarkår. Afram yacoub beter sig oansvarigt och hoppas patriarken tar han i örat när han kommer. Augin är en pratkvarn till.propagandamaskin som ljuger om att den syriska armén ej hjälper oss. Eller han kanske vet mer äb släkten som finns på plats.

Turabdin 150403 - 21:09

Jonatan, har du nånsin frågat dej varför tidningen Hujådå aldrig har fått tillstånd att komma in i Assads Syrien? Du kanske inte känner till det men så det är fakta. Redaktionen har ändå varit Syrien-vänlig i decennier.

jonathan 150403 - 18:37

Hammurabi och patrioten. Vad har Assad gjort för oss säger ni. Konstitutionen må förespråka arabism, men staten har aldrig motverkat pluralism. Vi pratar vårt språk, utövar vår religion samt staten är sekulär, så det här med att dra upp gamla kalifer håller INTE. Vi är inget dhimmifolk i Assads syrien, Assads syrien har aldrig nekat utgivande av seyfolitteratur och Assads Syrien har inget jizyasystem. Sedan påståendet att min farfar slogs för muslimer kan ni glömma. Han slogs för Syrien och alla dess invånare. Till skillnad från er slogs han. Och den armé han slogs för gör det den kan för att skydda oss, men ni vill gå i säng med de som står på daesh sida. Afram vill göra karriär sängvägen, aff hycklar med sina läger och mourad alias mouradona är en föräddare

Nahman 150403 - 15:47

Biskopen Mår inte bra efter lång tid sjukdom. Det bättre att du inte blanda dig i politiken TACK.

Patrioten 150403 - 15:10

Till "jonathan". Om din farfar krigade #frivilligt# för Syrien och du älskar så mycket arabrepubliken Syrien och uppenbarligen är du beredd att offra ditt liv för detta arabland såsom din farfar (gud välsigne hans själ), Varför erkänns du inte som assyrier. Please...Läs den syriska konstitutionen. Vad har din Bashar gjort för att skydda assyrierna i Khabour slätten?? Trist att konstatera att din farfar slogs för islam och araberna och du verkar inte har förstått det ens idag med facit i hand.

Hammurabi BarAsmar 150403 - 14:51

Till jonathan (3), Jag håller med dig att Syrien är vårt land, en förkortning av Assyrien, eller rättare sagt är kontinuiteten av Assyrien och det är fel att kalla landet Syrien för arabiskt, men vi har blivit gäster och ”Jammaa” i fädernas land och dessvärre numera accepters vi inte ens som gäster i våra egna hem. Baathpartiet med dess ca 50 års diktatoriskt styre har gett namnet, ”al-Gemhuriya al-Arabiya al-Suriye” och i varenda medborgares identitetshandlingar stor det, al-Muwaten al-Arabi al-Suri” trots att Syrien är en mosaik av olika etniska folkgrupper med dess olika språk och kulturer. Alltså, Baathpartiet med dess arabnationalism har försökt att tvång arabifiera alla folkslag i Syrien, men har som vanligt misslyckats och nu ser vi konsekvensen.

Hammurabi BarAsmar 150403 - 14:47

Till jonathan (2), Ditt älskade folk arabernas/Islams indirekta assimilerings- och tvångskonverteringsregler (Umar ibn al-Khattabs lag och ordning gällande icke muslimer) gäller än idag i så kallade arabiska länder. Dessa speciella islamiska lagar var stiftade för dem, vilka kallades för bokens folk ”Ahli al-kitab” (judar och kristna). Alltså, judar och kristna fick anonymt utöva sina religioner i det islamiska styret, ”Dar al islam”, men de var tvungna att betala för det och underkasta sig muslimerna, ”Ahl al-Dhimma”. Innehållet i dessa islamiska lagar var bl.a. att icke muslimer underkastade sig muslimerna, att icke muslimer betalade mycket högre skatter (Jizya och Kharaji), att icke muslimer inte fick klä sig i fina kläder, t.ex. siden, att icke muslimer inte fick rida på hästar, utan bara på åsnor, att icke muslimer inte fick bygga högre hus än muslimerna i samma samhälle och att icke muslimer inte fick offentligt ha sina gudstjänster mm...

Hammurabi BarAsmar 150403 - 14:37

Till jonathan (1), Här får du en läxa på köpet i din älskade folks - arabernas/islams historia. Professorerna Mehmet Tasgin, vid teologiska universitetet i Diyarbakir (Omid) och Mehmet Yova vid universitetet i Damaskus har skrivit om assyrier/syrianernas insatser i bl.a. att köra bort romarna från Mellanöstern för att bli av med Bysans hegemoni och i tro att araberna skulle vara humanare. Assyrier/syrianer bidrog även i arabernas/islams högkultur genom att översätta den grekiska filosofin till syriska/assyrisk och sedan till arabiska. Både Mehmet Tasgin och Mehmet Yova har vid olika tillfällen föreläst om det ovannämnda ämnet här i Sverige och har även varit med i intervjuprogram i en av assyrier/syrianernas satellit TV-stationer "Suroyo TV" år 2008. Assyrier/syrianer använde sig av metoden "Min fiendes fiende är min vän" som gäller än idag, men man har grävt sitt folks grav med egna fingrar...

Trött. Väldigt trött. 150402 - 16:34

Vi behöver relationer, och om vi inte har något att hämta från relationen med Israel, så går vi vidare sen, precis som du säger. Ingen skam i det. Du får gärna säga: Vad var det jag sa? Mitt svar blir då: Jag försökte iaf, vad har du gjort? Tjurat i ett hörn? Vad har det någonsin gett oss? Som sagt, har vi något att förlora? Beträffande dina ad hominem-påståenden; jag är trött, men klarsynt - tröttheten beror på arabiserade, trångsynta/blinda assyrier som avvisar och klagar på allt, innan de vet om det kommer gå vägen eller ej. Så, chilla lite nu. Försök gärna besvara mina frågor; har vi något att förlora på en relation med Israel (förutom lite mer hat från våra arabgrannsr som ändå redan vill bli av med oss)? Om vi kan få ut något av relationen, hur litet det än är (t.ex. ett uttalande från israeliska makthavare och intresseorganisationer), är det inte värt det då? Osv

Trött. Väldigt trött. 150402 - 16:29

Realisten, där du fallerar har inget samband med min påstådda oförmåga till analys eller liknande. Jag vet precis vad reciprocitet är, då jag kan sägas arbeta med detta i ekonomiskt hänseende på jobbet. Med det sagt, så ser jag inte vad vi har att förlora genom att skapa relation till Israel. Du avvisar en sådan relation med att srgumentera för att vi inte har något att tjäna på det. Jag vill bestämt hävda att vi faktiskt inte vet det, och att vi egentligen inte har något att förlora. Turkiet, Syrien m.fl. struntar helt öppet i oss. Ryssland är upptagna med Krim m.m. INGEN - inte heller Israel - kommer bedriva vår agenda, och det är dags att vi inser det. Men vi behöver inte bränna alla broar och gå iväg och gråta i ett hörn för att ingen bryr sig om oss (den känslan får jag av ditt inlägg).

jonathan 150402 - 15:56

Sedan kan väl en av assyriernas största representant i Sverige sluta ha sina läger i Turkiet. 51 Veckor om året spottas det på Turkiet, sedan spenderar klubben pengar på läger i turistorter som går till turkiets stat. Samma stat som konfiskerar assyrisk mark. Eller varför inte tala om våran George Mourad. När han inte platsade i svenska landslaget valde han ta på sig syriska landslagsdressen, sjunga syriska nationalhymnen och spela för Syrien. Nu är han med i ARS sionistkampanj. Dvs han kampanjar för en stat som officiellt är i krig med landet är presenterade. Båda fallen HYCKLERI på högsta nivå

jonathan 150402 - 14:37

Assyrien ska prata etnicitet är en stor del av de som fördrevs av de kristna suryoyo. Ska vi tala vidare etnicitet är större delen av den palestinska muslimska populationen inte araber utan arabidktalande. Staden Nablus muslimer är till större delen ättlingar till samaritiska judar. Dvs de har band till marken dessa invällande europeiska sionister INTE har. Sedan var inte min farfars far tvungen. Han var frivillig i kampen mot först fransmännen sedan sionisterna i golan. Vid golan gick han med som frivillig pensionär. Min familj flydde från turken och fick skydd i Syrien. Vi är en del av Syrien vad än kaukasiska daeshkrigare säger. Jag har släkt kvar i hela landet. En av mina släktingars hemby befriades av libanesisk gerilla och skyddas än idag av den tillsammans med assad och pflp. Israel ger sjukvård till daesh, det har de själva uppgett och turken släpper in dem. Israel och turken är mina fiender. INTE Syrien och dess allierade

Assyrien 150402 - 11:58

jonathan, kristna palestinier fördrevs, inte assyrier, och om de gjorde det var de inte många. Ättlingarna till assyrierna från Miden och Azekh som bott i landet sen 1920-talet är idag alla nöjda med Israel. Din farfar (med respekt för din familj) stred för Syrien för att han var tvungen precis som alla andra. Idén om att Syrien är vårt land är en ny idé från 1900-talet. Se idag vad denna tanke hjälpte. Vi assyrier borde fokuserat på självständighet, ett eget Assyrien. Då skulle vi aldrig varit här och diskuterat i första taget.

Px 150402 - 09:51

Det finns väl ingen som tror att Irak och Syrien kommer att vara det de en gång varit! Det är historia! Sedan finns väl inga civilicerade, stater som håller 'ledare' som gisslan. Assyrier har gett många, chanser till andra folkgrupper men utan resultat varför? Kanske för att de inte är civilicerade. Två folk som söker fred kommer förr eller senare att mötas fredligt.. Jag bryr mig inte om vem förbundet fikar med. Varför skulle exempelvis en "kristen" beröras av det eller känner de skräck för att det här kan utvecklas till något gott..

jonathan 150402 - 08:25

Just det Ashur vi förblir assyrier inte sionister. Vi assyrier fördrevs 48 från våra hem i Palestina och fördrivs än idag på Västbanken. Och av vem, jo landet den här pajasen Bachmann presenterar. Jag är assyr, men även syrier. Min farfar och även dennes far stred mot Israel. Jag spottar ej på deras grav genom att fjäska för förbundets nya "vänner"

Assuroye 150402 - 04:22

Så varför tror ni att Israels Ambassadör kom till Atiku ? Vill dem fjäska för den Svenska regeringen och visa att man bryr sig om minoriteterna i MÖ och snarare stärka sina relationer till Sverige som land ? Om sanningen ska fram så är Assyrier rätt betydelselösa i den internationella politiken och har knappast någonting att erbjuda Israel ! Jag hoppas att jag har fel ! Vi har absolut ingenting att erbjuda dem. Så det finner sig väldigt osannolikt att dem är intresserade av ett samarbete med Assyrierna ! Jag tror nog att det blir lättare att tolka situationen om man ser situationen från deras perspektiv och inte endast från våran synvinkel . Det hade dock varit starkt av dem om Israel var det 3:e land som erkänner folkmordet på Assyrierna !

ashur 150401 - 21:19

Jonathan Om du är självaste syrien, visa mig då makten ? Oavsett vem som styr våra områden så förblir vi Assyrier.

Realisten 150401 - 21:14

\"Trött så Trött\" Naturligtvis driver de flesta sin egna agenda. Men o andra sidan finns det gott om exempel där andra driver ens egna agenda t.ex. USA driver Israels agenda, Kuba drev Sovjetunionens agenda, Mussolini drev Hitlers agenda, Arabländerna driver Palestinas agenda (och tvärtom). Vidare så kan man ha en dold agenda också. Hade du inte varit så trött kanske t.o.m. du hade klarat av att extrapolera detta från alla de exempel vi sett under historians gång. Frågan återstår alltså: Kommer denna \\\"relation\\\" leda till att vi bidrar till att driva Israels agenda, eller kommer utopin om att Israel ska driva Assyriernas agenda att uppfyllas. Ganska snart kommer du nog att inse att det är dags att gå vidare, bort från din nyvunna relation till Israel.

Realisten 150401 - 21:13

\\\"Trött. Väldigt trött.\\\" Med en utökad förmåga till analys och tolkning så hade du säkerligen förstått att den agenda jag menar att Israel driver, inte innefattar Assyrier överhuvudtaget. Ordet reciprocitet kanske är nytt för dig? Tala gärna om för mig vart du ser att denna reciprociteten i dina nya relationer med Israel består utav? Vad exakt tror du och dina likasinnade att Assyrierna ska få ut av en relation med Israel? Fortsättning....

jonathan 150401 - 18:54

Vilket skämt Nahman. Israel raserade, massakrerade och fördrev flera kristna byar 48. De svek sina kristna allierade i Libanon 2000 och lämnade dem i sticket och de stjäl kyrkans mark i Jerusalem. Vi har allierade i mö och det är Assad och libanesisk gerilla. Israel kommer inte lyfta ett finger. Biskopen har helt rätt. De assyrier från Syroen som stöder förbundet är föräddare. Vi är inte syrier, VI ÄR SJÄLVASTE SYRIEN. Allah Souriya Bashar Nasrallah

Nahman 150401 - 15:37

Tack Augin för att du är klock. För det första vi assyr/syrian har aldrig haft problem med israel Tvärtom utan israels hjälp kunde varit vare för kristna i libanon.

The Doc 150401 - 15:20

Biskopen har rätt när det gäller kristna och syrianer.men troligen så har assyrierna en helt annan åsikt och är därför på samma sida som oppositionen,dvs FSA,och IS,samt andra kurdiska grenar.jag håller med vår syrisk ortodoxa kyrka,men assyriska kyrkan är säkert av annan åsikt.

Trött. Väldigt trött. 150401 - 13:03

\"Det driver, och kommer alltid, driva deras agenda.\" - - ja, det var ju lagom insiktsfullt. Vilket folk driver inte sin egen agenda?! Vilket folk lever på att driva andras folk agenda? Ber vi Israel att driva vår agenda och att vi ska luta oss tillbaka och vänta på att de ger oss vårt Assyrien. Realisten, du är i sanning långt ifrån realistisk, trots ditt namn. Självklart ska Israel driva sin agenda precis som vi assyrier ska driva vår agenda. Att vi bjuder in representanter för Israel till Akitu innebär att vi skapar RELATIONER. Sen får varje folk driva sin egen agenda, men relationer behöver vi med alla folk. Vi har försökt med araberna, men allt de vill göra är att hjärntvätta och assimilera oss till kristna araber. Nu försöker vi med nya människor. Så brukar jag göra privat. Märker jag att jag inte får ut något av en relation, så går jag vidare till en annan. Men jag ser fortfarande till mitt eget intresse. Förstår du liknelsen?

Turoyo 150401 - 11:22

En del kommentarer tar upp ISIS och undrar om de inte blir ännu mer aggressiva mot assyrierna om vi visar judarna vår sympati. ISIS har tydligt deklarerat att de inte ser Israel eller judarna som fiender. Varför skulle ambassadörens besök i Assyriska föreningen vara ett problem för ISIS?

Assyria & Israel 150401 - 10:25

Dagens assyrier ser judarna och Israel som vänner, vi har mycket gemensamt och våra språk är nära besläktade. Det assyriska språket delar många ord med det hebreiska språket. Tyvärr har många assyrier, för sin fortsatta överlevnad i området samt av rädsla för den stora arabiska majoriteten och diverse diktaturer, fått rätta sig i ledet efter arabvärldens hat för Israel och judarna. Vi har levt med kniven mot strupen. De assyrier som har släktingar i arabländerna vill skydda sina släktingar som befinner sig i en ytterst utsatt position. Därför är de rädda för att associeras med judarna eller Israel. För tusentals år sedan må Israel ha varit våra fiender, men med tiden så förändras allt och fiender blir vänner. Idag är vi assyrier ett fredligt folk som inte vill något annat än att leva i fred, frihet och rättvisa i vårt hemland Assyria. Augin, tack för denna utmärkta artikel som väcker debatt. Keep up the good work!

Px 150401 - 10:03

Man, måste vara lojal mot sin regering; då de har beslutat detta. Om man nu var en annan assyrisk nationell församling kunde man ha sin egen åsikt. ( men man är inte det ) Det är därför vi faller hela tiden. Låt de leda och följ efter.

Hani 150401 - 08:54

Biskopen har rätt, varför ska man skapa flera fiender. räcker det inte med isis eller vill man ha syriska regimen efter sig också. Tänk först innan ni skriver

Patrioten 150401 - 08:44

Jag som assyrier har svårt för alla de som upphöjer regimen i syrien till skyarna, när vi inte ens är erkända som natinellt minoritet och ursprungsbefolkning i varken Syrien eller annat arabland. Ni som tvivlar läs först den syriska konstitutionen och tala sen. När Syrien erkänner detta i sin konstitution då kanske jag kan omvärdera min åsikt. Vårt folk har mycket gemensamt med den judiska befolkningen än araber, turkar, kurder eller perser och delar samma öde som judarna att försöka överleva i mellanöstern. För att få vänner får man ibland räkna med att få fiender. Vänner skall man välja med omsorg.

jonathan 150401 - 08:29

Denna konflikt har visat vilka som är våra vänner och INTE är det daeshs läkarkår Israel. Det är Bashar och libanesiska moqawama. Helt rätt gjort biskopen. Alla ni från Syrien som gick dit är förrädare. ALLAH SOURIYA BASHAR SAYYID HASSAN

Nils 150331 - 23:45

"Assyrien 17:44" läs basunen under artikeln "Bryter den negativa trenden" och under "Desinformation om armenien..." om du verkligen inte har förstått vad jag menar här. Men min erfarenhet är, tyvärr, att ni inte spelar idioter när ni misstolkar allting, utan att ni verkligen är det. läs också "Axel" för att förhoppningsvis förstå vad jag menar med detta.

Hani 150331 - 23:02

isis förföljer assyrier och så bjuder man ambassaden till årsfirandet, så vad tycker ni regimen i Syrien kommer ha ställning till assyrier, räcker det inte med isis eller ?

Yokhana 150331 - 22:47

Chebo till ER alla omtonoyi Atoroye. Fram tiden är Ljust, om vi fokuserar oss på vår nations framtid och med hård arbete kommer att vi fria vår land assyria.

Yokhan 150331 - 22:47

En stort tack till ARS och dess styrelse. Dom visade att är inte beroende av kyrkoförsamlingar utan bara gå folkets ärende.Att Israel ambassadör blev bjuden av ARS och han deltog i Akitu firandet med vår folk är ett stort historisk händelse för oss som folk.Ärlig talat vi assyrier som har bott mellan araber, turkar,perser och kurder har i 7000 år försökt att lära dom att civilisera dom att kunna leva i samexistens med andra folk tyvärr utan rultat. I 2000 år Öst assyrisk kyrkan har predikterat och som alla vet vår kyrka har spridd kristendom ända till China och Mongoliet.Antalet medlemmar av öst kyrkan var upp till 80 000 000. Vad har hänt med alla dessa kristna. Ju nästan alla har blivit slaktat eller tvingat bli muslimer. Mina kära assyrier vi måste en gång för alla bestämma oss att blanda inte andliga ledarna i vår nations politik.Vi ska ha respekt till alla 16 olika kyrkoförsamlingar.( tänk dig en liten nation med 16 olika Itoyo) men inte mer.

Assuroye 150331 - 21:05

Till Realisten ! Bra kommentar där ! Men jag måste tillägga att vi som folk har inget kvar att förlora ! Vad har vi kvar i Irak ! Säg mig , vad har vi kvar !?? Dem har raderat vårt kultur arv, dem har fördrivit hela vårt folk från Mosul ! Åt helvete med dem och hela Islam ! Vi har inget kvar att förlora "Realisten" Så vem bryr sig om att "Ordet kommer sprida sig att Assyrier i väst har "samröre" med Israel"

Qadisho 150331 - 20:56

Jag själv och andra med mig kom till Akitu just för att biskopen ville förbjuda folk att gå ; )

Realisten 150331 - 20:46

"Alla människor är guld, men vi judar är diamanter" så sa en judisk kille till oss en gång. Judar har en "gudomlig" rättighet till överlägsenhet då de berättigar sin existens på att de är Guds utvalda folk. Det driver, och kommer alltid, driva deras agenda. Att deras ambassadör kommer och talar på Akitu samt "sträcker" ut en hand till oss Assyrier betyder inget alls. Dessutom glömmer ni alla vad ett närmare samarbete med Israel betyder för vårt utsatta folk i våra länder. Inte nog med att vi sedan 1:a världskriget förknippas med väst och korsfararna, nu kan vi också beskyllas för att ha samröre med Israel. På vilket sätt ska detta underlätta vår situation? Försök sätta er in i biskopens skor. Vårt folk finns i muslimska länder, inte i Israel. Sanna mina ord, samarbetet kommer straffa sig. Ordet kommer sprida sig att Assyrier i väst har "samröre" med Israel.

Patrioten 150331 - 20:27

Biskopens uttalande i affekt är inte att bry sig om så mycket. Jag tycker bara synd om alla dem föramlingsmedelmmar som får utstå sådana pinsamheter från predikostolen. Vi förlåter dig biskoap Gallo Shabo ty du vet inte vad du pratar om när du är i affekt. Mitt råd käre biskop: Dags att pensineras och leva dina sista dagar med värdighet. Om israel sträcker oss ett vänligt hand ska vi inte spotta i det. Israel är för övrigt enda staten i regionen som är en demokrati och mig veterligt har judar inte hotat,fördrivit, dödat eller folkmördat assyrier men det har turkar, araber, kurder och perser. Vi, Judar och assyrier,har mycket gemensamt att vi borde fördjupa våra vänskapliga relationer mer. Tihe ARS

Assuroye 150331 - 19:59

Det pro-arabiska samarbetet mellan vårt folk och araberna är över ! Vårt folk Assyrierna har levt under muslimskt tyranni i flera sekel . Vi har aldrig valt att samarbeta med araberna men vi hade inget val. Våra präster har sålt ut vårt folk och låtit folket dö för sin egen vinning. Det här kriget har fört med sig dåliga saker men jag tror även att det kommer att föra med sig något bra också ! Det goda ska slutligen besegra det onda och vårt folk assyrierna ska förbli fria ! Herren Jesus Kristus skapade oss fria och vi ska förbli fria ! Vi ska vara glada och stolta över att den Israeliska Ambassadören har kommit på besök hos oss i Södertälje och fördömt det som händer assyrierna. Sedan kriget i Irak startade har ni hört någon muslim i Sverige som har fördömt utrotningen av det assyriska folket! Ingen !! D v s dem är för våran utrotning.

Michael 150331 - 19:02

Brunnslocket, varför skulle ARS vara med som arrangör på en manifestation där representanter från Dawronoye-sekten hindrade deltagarna att skrika "free Assyria"? ARS ska och bör inte delta i eller vara medarrangörer för evenemang som går emot riksförbundets principer och riktlinjer. ARS arbetar för assyrier och Assyrien. Sedan har detta ingenting med det faktum att biskop Ablahad Shabo uppmanade sin församling att bojkotta Akitufirandet P.G.A. den israeliska ambassadören att göra. Jag är helt övertygad om att det hade varit en helt annan tongång från biskopens sida om det hade kommit representanter för andra folkgrupper/stater. Spioner från Baath-Syrien har våra religiösa ledare minsann inga problem med. För övrigt är det inte första gången biskopen gör bort sig offentligt, många har reagerat starkt på hans ordval under flera gudstjänster och tillställningar de senaste åren. Det är dags för honom att kliva åt sidan och ge plats åt någon annan.

Umthonoyo 150331 - 18:30

Den som döljer sig bakom signaturen "brunnslocket" är sannolikt en dawronoyo som vill hämnas på artikelförfattaren och på ARS ledning. Därför spyr han ut sin galla och gör egna tolkningar baserade på förutfattade meningar.

Turabdin 150331 - 18:25

"Brunnslocket", om du läser artikeln ordentligt och inte förblindas av din hatiska inställning, då ser du att författaren aldrig har använt ordet "bannlysning". Jag tolkar artikeln som att han specifikt på söndagens Akitufirande i Södertälje och inte på att biskopen skulle vara motståndare till assyrisk kultur eller till att vi firar vårt nyår.

Assyrien 150331 - 17:44

Nils och Brunnslocket: Anser ni att Shabo gjorde rätt i bannlysandet av Akitu i Södertälje föreningen arrangerat av Assyriska riksförbundet och Assyriska föreningen i södertälje? (obs konsekvens och tydlighet här när jag beskriver eventet så ni två inte missförstår vad det är jag talar om. Och tycker att Nils egna ord passar bättre på er två: Ni ser grandet men inte bjälken. eller är det frågan om två blinda som famlar i samma tvåtusenåriga becksvarta mörker? Det senare är nog den ofrånkomliga sanningen. Förövrigt, bra artikel! Dags för en uppdatering av kyrkan, vi lever 2015 och inte år 15!

Assyrier 150331 - 16:45

Vem är du Brunnslocket? Är du nöjd med denna biskop? Vad har han gjort för dig för att du är så nöjd?

Nils 150331 - 16:26

Om han som religiös ledare gör fel när han lägger sig i politiken. varför lägger du dig i religionen som politisk ledare? Du ser grandet men inte bjälken. eller är det frågan om två blinda som famlar i samma tvåtusenåriga becksvarta mörker? Det senare är nog den ofrånkomliga sanningen.

Brunnslocket 150331 - 16:14

Augin Kurt. Din journalistik är bristfällig och det märks att du inte är objektiv. Du skriver att biskopen gick upp i talarstolen och bannlyste Akitufirandet. Där framstår det som att Shabo skulle ha bannlyst Akitufirande rent generellt. Var det det han sa eller var det just den i assyriska föreningen i Södertäljes Akitufirande som bannlyste eller var det medvetet så att du ville vinkla det som att Shabo är motståndare till assyrisk kultur? Vidare skriver du inte varför han uppmanade till bannlysning förutom den inbjudna israelen. Shabo lär aldrig ha sagt "Jag vill inte att ni ska till akitufirandet i Södertäljes kulturförening pga att de har bjudit in en israel." utan att specifiera varför... Sedan bör du vara konsekvent. Varför kallar du inte ARS bojkott av en nationell demonstration på mynttorget för några månader sedan för olämplig? Du är godtycklig, partisk och har en dold agenda.

Bar Othur 150331 - 13:52

Jag vill tacka alla assyrier som trotsade biskopens bojkott och kom och firade det assyriska nyåret i söndags. Skäms på dig, biskop Ablahad. Som en andlig ledare ska han förespråka kärlek, ödmjukhet och DIALOG. Han gjorde precis tvärtom. Hade det skett en incident under Akitufirandet skulle biskopen få skulden för det. Alla människor har rätt till sina personliga åsikter, men att uppmana allmänheten till bojkott är patetiskt och absurt.

Suryoye 150331 - 13:45

Sluta snacka skit om Biskop Ablahad Gallo Shabo det är en Biskop som har stått emot alla förtryck från syrianer genom åren och stått sida vid sida med assyrierna! ni ska visa respekt mot honom!

Haw dnurone 150331 - 13:26

Denna biskop förtjänar inte att fotas med assyriska flaggan. Han borde pensionera sig åka tillbaka till Syrien och fotografera sig med Syriens flagga.

! 150331 - 13:06

Kyrkan ska INTE lägga sig i,,, det har inte gått bra hittills och de har representerat oss i över 2 000 år nu... dags att förbjuda dom kyrkliga att i kyrkans namn uttala sig politiskt!

Assyrier 150331 - 13:05

Den här biskopen är en odåga. Han har inte gjort nåt för vårt folk under alla sina år. Han eller hans stift har inte släppt en enda bok, inte skrivit en enda text till ungdomar, inte uppmanat ungdomar att lära sig, inte öppnat en skola för ungdomar, inte skapat förutsättningar för ungdomar, han har bara stått i vägen för precis allting under alla år. Mer destruktiv människa kan man inte finna. Man hade hoppats mer av en människa som studerat i Storbritannien, men han är tyvärr gammaldags och lever kvar i en förgången tid. Det är dags för kyrkans medlemmar att avsätta honom och anställa en ny biskop som tjänar sitt folk.

Isa M 150331 - 13:00

Ni få slänga den där biskopen till Syrien. Vi vill inte ha en biskop som är arab, och är en baht parti. Vi älskar vara släktingar judar och Israel. Isa M

Yawno 150331 - 12:39

Tawdi Augin. visserligen har biskop Abdulahad vid andra tillfällen markerat sitt ställningstagande för syriska regiman och för arabism men att han ska gå så långt som att nästan bannlysa de som skulle gå till AKITU firandet i söndags i Assyriska Föreningens lokaler som ligger intill kyrkan, var verkligen förvånansvärt. Det tyder på att han skyr inga medel för att återigen skämma bort sig. Som vi brukar säga "han slår yxan i sitt eget knä".

Ashur 150331 - 12:19

Biskopen gör helt fel. Varför ska vi alliera oss med araber och taye? När de slaktar oss dagligen. Vi är på väg att dö ut inte kommer araberna sträcka ut en hand åt oss? Väldigt ignorant uttalande utav Biskopen.

Px 150331 - 11:56

Ars gör väl, som de vill det spelar väl ingen roll om man gillar det eller; inte. Du gör också som du vill. Varför, skall man intutas med sånt man inte vill. Varenda lekprogram har blivit, en politisk manifestation.

ML 150331 - 10:51

Håller med, biskopen ska inte blanda sig i politiken!

Afram 150331 - 10:48

Antar att biskopsämbetet och prästerskapet är formade av historien så det är väl inte så konstigt med sådana uttalanden. Jag menar att man är nog inte så kaxig om ens politiska ställningstagande som präst är direkt kopplat till den egna flockens död. Det jag menar att man är i en situation då man har kniven mot strupen. Detta har prästerskapen fått utså under tusentals år. Men man borde kunna revidera sitt synsätt åtminstone någon gång vart och vartannat decenie kanske?

jonathan 150331 - 10:09

Biskopen har rätt. Allah Souriya Bashar

Lorenzo 150331 - 10:03

Tack Augin för att du belyst detta. Väldigt tydligt visar det hur kyrkomän lägger sig i politik istället vad deras främsta syfte är.