Publicerad: 2015-05-18

  • Tipsa en vän
  • Skriv ut artikeln
En del av innehållet i dokumentärfilmen Seyfo har skapat debatt.

"Fel om Hanne Sefer i dokumentärfilm"

DEBATT Vissa uppgifter om Hanne Sefer som framfördes i dokumentärfilmen om Seyfo är felaktiga, hävdar Emanuel Poli.

Som många av er säkert känner till så har Assyriska Riksförbundet i Sverige beställt en dokumentärfilm om folkmordet på assyrierna - även benämnt som SEYFO i folkmun bland våra landsmän. Dokumentärfilmen som har premiär i dagarna har regisserats av Aziz Said som tidigare gjort andra dokumentärfilmer om vårt folk. I egenskap av assyrier med ett förflutet inom den assyriska rörelsen i Sverige är detta något som jag varmt välkomnar.

I ovan nämna dokumentär berörs bland annat folkmordet i Midyat där Can Bethsawoce intervjuas som sakkunnig och skildrar händelserna i staden. I intervjun berättar Can bland annat om hur en av ledarna i Midyat - Hanne Sefer - under striderna i Midyat ska ha försökt fly för att rädda sig själv, men att han ska ha blivit tillfångatagen och dödats tillsammans med alla sina barn, det vill säga att hela familjen ska ha blivit utplånad. Det är inte första gången som Can Bethsawoce försöker porträttera Hanne Sefer som en ynkrygg trots att han inte har belägg för detta. Anledningen till att jag reagerar med denna skrivelse, trots att gemene man kan uppfatta Can Bethsawoces utsaga som en bagatell, är att jag tillhör familjen Sefer och känner mig kränkt. Can Bethsawoces skildring är enligt min mening ett led i en smutskastningskampanj som pågått i flera år och bottnar i påstådd schism mellan familjerna Sefer och Hirmiz - den senare till vilken han själv är besläktad med.

När jag för ett par veckor sedan blev informerad om nu aktuella dokumentärfilm samt att Can Bethsawoce återigen smutskastar Hanne Sefer kontaktades Assyriska riksförbundet och då påtalades att Can Bethsawoces uppgifter var direkt felaktiga och uppgav att det finns flera källor som bekräftade detta. Jag uppgav då som konkret exempel att Hanne Sefer aldrig flydde utan stred fram till att han mördades i strid tillsammans med sin hustru samt sina två döttrar. Hans fem söner överlevde emellertid folkmordet i Midyat. En av sönerna blev senare byfogde i Midyat och en annan blev borgmästare i Kamishly. Till saken hör att Hanne Sefer har ett livslevande barnbarn som är bosatt i Sverige och är således ett bevis på Can Bethsawoces felaktiga uppgifter. Can Bethsawoce är också sedan tidigare fullt medveten om detta, men insisterar trots detta att vidhålla sina felaktiga uppgifter. Assyriska riskförbundet har till sitt försvar sagt att man inte haft tid att granska uppgifterna i dokumentären och lägger ansvaret på regissören Aziz Said som sagt att han inte granskat sina källor erforderligt och uppger att de intervjuade personer själva får bära ansvar för sina utsagor samt att han nu dessvärre inte har möjlighet att korrigera Can Bethsawoces felaktigt återgivna händelser. Regissörens förhållningssätt underminerar dokumentärfilmens trovärdighet då den felaktiga skildringen av Hanne Sefer visar på en bristande källkritik samt ovilja från de ansvariga utgivarna att korrigera felaktigheter, vilket är beklagligt då filmen är tänkt att bland annat användas i utbildningssyfte. Jag tycker att det är oerhört viktigt att kunna informera och upplysa både assyrier samt omvärlden om det hemska som drabbat vårt folk under första världskriget. Av denna anledning är det av yttersta vikt att den information som sprids är korrekt för att på sätt få legitimitet.

Mitt syfte med denna kritik är inte på något sätt att vare sig motarbeta dokumentären eller Assyriska riksförbundets fina initiativ. Jag vill dock att den information som sprids är korrekt samt att man inte tillåter enskilda individer att ha egna förtäckta agendor och få bedriva smutskastningskampanjer i den assyriska rörelsens regi.

 


Emanuel Poli

 

läsarna kommenterar...

Patrioten 150525 - 13:35

Av allt detta kan vi lära en sak nämligen att Midyat-klanerna har alltid värnat sina egna klaner och sina familjer på bekostnad av vårt folks sak i alla tider. Så ingen assyrier är längre förvånad. Vi assyrier känner inga hjältar eller hedervärda personer från Midyat utan tvärtom är kännetecknet för dem feghet, lögner, svek och pengahunger. De säljer den assyriska saken när det passar. Hela denna diskussion är bara en storm i ett vattenglas. Varken Can eller Poli`s är särskild trovärdiga, för den som känner deras bakgrund, som personer som vänder kappan efter vinden.

Så trött 150525 - 04:07

Lägg av omedelbart. Den yngre generationen har fått nog. Detta är Så förbaskat skadligt på alla sätt och skapar en misstro mot dokumentären i helhet. Oavsett vems uttalanden som stämmer. Den som inget gott kan tillföra bör inget annat tillföra. Den som kallar sig assyrier - ser också efter assyriers bästa och utnyttjar inget ljus till sitt eget eller släktens. Jan och Emanuel, träffas privat och gör upp en gång för alla och kom enade ur rummet. 2015 bör innebär slutet för onödiga släktbråk som det assyriska folket (uppdelat på tre) INTE har råd med. Så lägg ned. Snälla.

Assyr 150521 - 00:21

Till "brevet" ... Är du seriös med ditt inlägg eller? Du tycker alltså att man bara ska blunda och inte skapa diskussion när någon förfalskar vår historia. Du tycker alltså att Emanuel borde vart tyst och låtit det vara och därmed låta Can fortsätta sprida förfalskad fakta...helt otrolig är du. Om någon borde du skämmas och inte Emanuel. Till Emanuel: fortsätt sprid ljus i mörkret och lyft viktiga frågor som denna.

Madenkhaya 150520 - 01:31

Om detta nu stämmer, så hade jag gjort på samma sätt som Emanuel Poli. Jan/Can, det skulle uppskattas om du svarade på svenska då alla inte förstår suryoyo.

Brevet 150519 - 22:23

Är ni klara med pajkastningen eller känner ni er större av att tjafsa om en totalt meningslös sak? Ni har skämt ut er tillräckligt, båda parter. Er heder som ni så gärna värnade om har förvärrats i och med detta. Ingen brydde sig eller tänkte på det som sades i filmen förrän du skrev artikeln Emmanuel. Nu har du tyvärr grävt ner saken ännu djupare. Självdestruktion på hög nivå. Sådana här släktfasoner undanbedes på Hujådå om ni vill behålla er legitimitet. Vi har sett nog av klan-intriger. Året är 2015, lev därefter, direkt riktat till båda parter.

Suryoyo 150519 - 19:40

Bojkotta Suroyo TV samt alla andra kanaler förutom ASSYRIA TV. Ha en debatt i Assyria TV. Punkt slut.

Challma + Sefer = sant 150519 - 18:59

Jan, varför blandar du in familjen Challma i detta? Dessa två familjer har haft sina duster genom årens lopp men har i över 100 år levt i frid med varandra. Inget hat eller smutskastning förekommer mellan oss. Visste du tex att medlemmar från dessa två familjer drev en rörelse tillsammans i Midyat strax efter Sayfo för att hjälpa stackars assyrier som förlorat allt under folkmordet. Man såg till att överlevande familjer fick en liten kompensation från turkiska staten. Nej, dessa två familjer jobbar numera sida vid sida för vårt folks bästa, till skillnad från vissa delar av Hermez familjen som mest verkar vilja skapa hat och oreda inom folkgruppen.

Emanuel Poli 150519 - 15:36

Jag behöver inte någon forskar utbildning av Can eller någon annan. Jag tar inte frågan som diskussion mellan två familjer heller. Kritiken är pga hans felaktig och sneddriven information i dokumentären. Jag upprepar än engång: Jag är beredd att motbevisa hans påståenden och har fått inbjudan att diskutera frågan i Assyria tv vilken jag tackade ja för. Min fråga som Can inte har kunnat svara än står kvar: Har alla Hanne Sefers barn blivit mördade under Seyfo? I så fall hur kommer det att hans barnbarn är i liv och bor i Stockholm som Can också vet väldigt väl om. Jag ställer frågan åter igen till Can. Accepterar du felet och är beredd att rätta till det ? I annat fall har du lämnat vilseledande information trots att du visste det motsatta. Detta är inte något tillfälligt fel som du har gjort utan det genomsyrar hela din syn i seyfo frågan inte minst i dina diskussioner i olika forum . Jag pratar om bevis och inte upphittade historier.

Skådar 150519 - 14:58

Ja du, Mike Love, det var inga större rosenbuketter som ströddes, bortsett från enstaka ängsblomma från väluppfostrade svenskar. Från berört håll, närmast ögonvittne, Hazzo (ett för övrigt vackert namn) kom det tvärtom en hel törnbuske, som intervjuaren energiskt försökte skyffla undan och få Hazzo att säga något berömmande istället. Det lät lika komiskt och patetiskt som då Sven Melander intervjuar den lilla flickan i syfte att få henne att säga att Freden var den bästa julklappen. Jag tror inte att intervjuaren - som på senare tid nött ut sin näsa mot TV-rutan i jakten på Genocide - eller övriga bakom filmen förstår ett dugg Hazzos besvikelse. De förstår nog inte ens vem det är som driver på frågan om Seyfo.

Nya generationen 150519 - 14:19

Seriöst? Vad är det för trams. Till Emanuel Poli - presentera dina bevis. Till Can - om detta stämmer, har du tappat all respekt och legitimitet för dina tidigare arbeten också. Då använder du samma metoder som turkiska staten gör vad gäller folkmordet. Sen är det beklagligt att se, som den nyare generationen, hur dessa äldre generationer arbetar och har arbetat. Jag förstår nu varför vår rörelse sprack med dessa ständiga släktfejder. Tack o lov har denna fejd sopats bort att de flesta ungdomar

Södertälje-bo 150519 - 14:12

Jag håller med Doc. Man borde skriva på ett språk så alla förstår vad som sägs. Som oberoende betraktare av alla dessa inlägg både i denna artikel och andra artiklar på Hujådå så känns de på andra språk än svenska som oseriösa. Ungefär som om man har något att dölja och inte vill bli bemött.

Suroyo 150519 - 14:07

Jan Bet-Sawoce och Özcan Kaldoyo har båda gjort stora insatser. De står för sanningen, även när sanningen är obekväm. När det kommer till den här artikeln av Emanuel Poli så blir jag besviken på Hujådå att de publicerar den. Emanuel Poli står inte för sanningen.

Madenkhaya 150519 - 14:05

Kan någon översätta svaren i kommentarsfältet från suryoyo till suret..?

Mike Love 150519 - 12:03

En del som deltar i denna debatt har inte ens sett filmen. Här finns ett inslag från Assyria TV där folk som var med på premiären säger vad de tyckte om filmen: http://www.assyriatv.org/2015/05/premiarvisning-for-dokumentarfilmen-om-seyfo/

Till Özcan och alla andra nissar 150519 - 11:01

Håller ni på så här är er tid snart ute. Kom antingen med konstruktiva inlägg och bemöt varandra med fakta och objektivitet och inte utifrån era släktfasoner eller se er själva bli överkörda totalt av ungdomen.

Daniel 150519 - 08:54

Özcan Kaldoyo, alla vet att du och Can är bröder. Dina artiklar har därför noll relevans och är fulla av lögner. Det är snarare du och Can som går den turkiska statens vägar när ni samarbetar med turkiska historiker för att hitta gamla dokument som smutskastar de syrisk-ortodoxa prästerskapet under osmanska riket.

The Doc 150519 - 00:07

Jan B.S,skriv gärna på svenska så folk förstår,alla kan inte kurdiska,eller kurdiska alfabetet

Özcan Kaldoyo 150518 - 23:44

ASSYRIER-SYRIANER SOM GÅR TURKISKA STATENS ÄRENDEN http://old.acsatv.com/index.php?sid=3&usid=23&aID=251 HISTORISK UPPRÄTTELSE FÖR DEN KÄNDA FAMILJEN HIRMIZ http://old.acsatv.com/index.php?sid=3&usid=23&aID=179

Missnöjd 150518 - 23:11

Alla länder som erkänt seyfo som folkmord skulle aldrig gjort det om de hade sett filmen innan. En stor katastrof för hela folket.

Jan Beṯ-Şawoce 150518 - 22:04

Bu cwodo du Sayfo, ẖa d macle cayle w d manẖët cayle ẖreto, lë kowe cwodo d yëlfono. Bëṯër i naqla ẖa dë mnaqëš, lë ţore u šëwolo d noẖët l darǧo d huwyo i masale bayn lë tre taqëmat d ţëbbe... Aw “ëno mërli gëd bëcajnën, gëd fëţaşnën!...” hawxa cayboyo. Bi masale du Sayfo sniqena l kul maḏco. Gëd umarno: Babi kayisowe, kayis mene nošo latwo! An noše gëd mšayli: Madam hawxa kayisowe, bac qay maţitu li ẖalaṯe?

Jan Beṯ-Şawoce 150518 - 21:30

B Ţurcabdin, këtwo tre konfederasyonat d cašëryoṯo. Ḫḏo mac cašëryoṯani ëšma Hevërki, mqabël di dawle, i cašërto ẖreto ëšma Dakšuri cam i dawle. Ḫanne Safar fayëš rišo lad Dakšuriye 4 šne. U yawmo dë hjëmme cal Mëḏyaḏ, ad Dakšuriyani bam mowat hajimi cal u bayto dëb Safar. Lawǧël bu bayto man dë msëkke bi dukṯo qţëlle. Niše w nacime.

Jan Beṯ-Şawoce 150518 - 21:08

I masale d Ḫanne Safar, Camaniyel Poli, dayëm masale d cayli mëdole w kmadla li iḏo. Hawxa ǧalţoyo. Haka Camaniyel kmaẖës ëno ste cayli kmadno i masale, këmarno këtle ǧalţo. Bëṯër komër “këmzawarno u šrolo”. Haka hawxa mede kit b iḏox b iḏe ǧer menox, b kul fëşẖo harke d maẖwatle l kul nošo gëd mëfşaẖno.

Brevet 150518 - 20:41

Nu är bollen satt i rullning... De enda personerna denna artikel intresserar är samma åldersgrupp som haft föreningar i detta land i 40 år men hellre spelat kortspel och diskuterat vems släkt som är störst. Den yngre generation bryr sig tack gode gud inte ett dyft om det. Därför har vi också i dagsläget en stark assyrisk organisation som levererat mer än vad våra gubbar gjort. Sluta presentera såna här löjliga släktartiklar och fokusera på annat.

Emanuel Poli 150518 - 18:50

Det är en long historia som började 2003 och som fortsatte med utgivningen av David Gaunts bok där Can hade lämnat ensidig och falsk information. Acsa tv ringde mig och föreslog diskussion mellan mig och Can som jag vägrade med anledning av att det var David som stod för boken. Efter en diskussion med David och framförande av bevis har den turkiska versionen av boken korrigerats . Jag har andra bevis på att Can förvränger fakta . Boken som jag har är inte undangömd . Originalet är på arabiska, har översatts till Engelska och är på korrekturläsning. Boken som handlar om tiden 1830- 1920 i Turabdin är omfattande och kommer att publiceras . Jag drar mig inte undan att diskutera denna och andra frågor i vilket forum som helst. Jag kommer att berätta om Seyfo i Midyat i kväll 20.30 på Suroryo tv. Vår skyldighet är att återge objektiv och allsidig information. Man skall inte försöka infiltrera dokumentärer med grundlösa påståenden.

Läsare och tittare 150518 - 18:01

Mariam Asmar, tror du på fullaste allvar att man kan avhandla detta ämne, hur Midyat föll under Seyfo, på ett kommentarsfält? Och varför skulle Emanuel inte komma till ACSA TV?

Skådar 150518 - 16:22

Kors i all sin dar, är de här två familjerna som ligger bakom mordet på stackars Stayfo! Det säger lite om filmens objektivitet och sevärdhet. Undrar om min familj är nämnd och i så fall om jag måste lämna in en protest?

Saido 150518 - 16:16

I haven’t seen the documentary myself but if Can said that the assyrian leader, Hanne Sefer, fled Midyat during Sayfo he should present the evidence to us all. As an expert you can’t just go around and spread rumors. It needs to be backed up with historical documents.

Mariam Asmar 150518 - 15:53

Tack Can för att du återkopplar. Jag blir dock besviken på ditt undvikande svar. Denna artikel handlar om din smutskastning av Hanne Sefer och ditt svar verkar handla om någon schism mellan dig och Emanuel Poli. Låt oss hålla oss till ämnet. Vad grundar du din smutskastning av familjen Sefer på? Kan du presentera faktaunderlag? Btw – ACSA TV är ju din egen kanal där du sprider ditt budskap. Varför skulle Emanuel Poli eller någon annan delta där eller ens föra dialog med dig när du sprider felaktig infomation kring Sayfo?

Jan Beṯ-Şawoce 150518 - 14:54

Më meqëm, ǧalabe naqlat mërli, ucdo ste kducarno d umarno, bu cwodo d këtli “ayat d Qurcan” latli. Kul mede, pozitiv aw negativ, klozëm d misamle kritik. I naqla d saymina kritik ste, huwena raẖuqe, mu mërli w mërlox! Xaşaţan masale d cayle, nafšo,... pruţ, katolik, ahël, ahlitiye ǧalabe caybo kẖuzene. Bë-Hërmëz aṯën më Mawşal l Mëḏyaḏ, Bë-Safar aṯën mi Kacbiye l Mëḏyaḏ, aẖna Bë-Şawoce aṯina më Omid l Karjos w bëṯër l Mëḏyaḏ. B Mëḏyaḏ ǧalabe noše gawiri më ẖḏoḏe. Bë-Safar w Bë-Hërmëz mëdde niše më ẖḏoḏe, aẖna ste hawxa w ǧer ste hawxa.

Jan Beṯ-Şawoce 150518 - 14:46

Tawdi l Camaniyel Poli, harke ftëẖle nëqošo ǧalabe muhim. Kmëtmaneno, u nëqošo dlë foyëš bayn l Camaniyel w l Jan lẖuḏe. U sabab, hani tam 100 šne, masale d Bë-Safar, masale d Bë-Safar w d Bë-Hërmëz, masale d Bë-Čalma w d Bë-Safar,... hawxa bu šëklano nošo lë mnaqšole. Mawxa kumarno muhimyo i masale d minaqšo më kul xaşra. Kul ẖa mën koḏëc, harke dlo nafas d barbariye d ubele gëd mëfşaẖno. La’an kobëc fhomo lu mede d hawi.

Läsare och tittare 150518 - 14:37

Emanuel Poli, du har blivit inbjuden ett par gånger till diskussion i ACSA TV för att berätta din syn om Hanne Safar, men du har undvikit. Du har flera gånger i media genom åren berättat om att du ska släppa en bok om Seyfo som är skriven av en medlem i Safar-familjen, men du har fortfarande inte släppt den. Du sitter alltså på en värdefull bok om Sayfo som du gömt för folket hittils i flera år, kanske för att inte riskera att din version faller? Du analyserar om världspolitik i vår media, men var är alla böcker och forskning om Seyfo och folkmordet i Midyat du gjort?

Othur 150518 - 14:22

Jan Bet-sawoce bör kommentera detta.

Mariam Asmar 150518 - 13:31

Bra skrivet. Du har rätt. Min känsla är också att Can alltid försöker smutskasta olika familjerna i Midyat samtidigt som han alltid framhäver den fd protestantiska Hirmiz familjen. Jag vill även minnas hur han i lt.se för ett par år sedan smutskastade vår ärkebiskop och i diverse böcker smutskastar de syrisk-ortodoxa prästerna. Han borde fokusera sitt hat mot de som faktiskt mördade hans familj dvs turkar och kurder istället för att försöka splittra vår egen folkgrupp.

Shrolo 150518 - 12:41

Om det stämmer är det klart så att Can bethsawoce måste rätta sig här och i filmens kommande versioner. Han bör komma in med en egen insändare där han ber om förlåtelse eller förnekar det du säger.