Publicerad: 2015-06-05

  • Tipsa en vän
  • Skriv ut artikeln
De östassyriska biskoparna samlades till patriarkval i Nohadra.

Uppskjutet val av patriark

RELIGION Den östassyriska kyrkan har skjutit upp valet av ny patriark till september.

Den östassyriska kyrkans mångårige och uppskattade patriark Mar Dinkha IV avled i mars. Det var meningen att en ny patriark skulle utses denna vecka, men så blev det inte. I stället sköts valet fram till september.

Biskopssynoden samlades på onsdag i Nohadra (Dohuk) i irakiska Assyrien. Det väntades allmänt att en ny patriark skulle vara vald senast idag. Men i stället kom mötet med ett uttalande i vilket man förklarar att valet kommer att ske den 16 september och den nya patriarken att vigas till sitt ämbete den 27 september. Vigningen kommer att äga rum i Erbil.

Den förklaring som ges för det uppskjutna valet av patriark är att kyrkan behöver mer tid för de samtal om enhet som förs med Österns gamla kyrka. Österns gamla kyrka bröt sig ur den östassyriska kyrkan år 1964 i protest mot att denna hade övergått från den julianska till den gregorianska kalendern. Det har redan länge förts samtal om en återförening och de verkar nu vara i ett avgörande skede. Biskoparna uppmanar till bön både för patriarkvalet och för enhetssamtalen.

I uttalandet från biskopsmötet uttrycks i övrigt stor oro över situationen för kyrkans medlemmar och andra kristna i Mellanöstern. Man kräver speciellt att de över 200 assyrier från Khabur som sedan februari hålls fängslade av terrororganisationen Islamiska Staten ska friges.

 

Redaktionen

 

läsarna kommenterar...

Patrioten 150612 - 18:10

Hasse/kurden ? Fakta: Nohadra ligger i Assyrien. Resten av ditt inlägg är historierevisionism.

Hasse 150608 - 15:02

"nohadra" eller Duhok som det officiellt heter ligger i södra Kurdistan, och ingår/styrs av KRG (Kurdistan regional Government). Detta borde framgås i Artikeln!

PS 150605 - 18:45

Inte fan har IS intresse av att hålla 200 personer i förvar/gisslan. De hade i så fall skjutit de för länge sedan då de skulle bara vara till besvär för en sådan rörlig operativ styrka som IS. Och varför skulle de kostas på -och försörjas av IS, som ni hävdar är: "den värsta sortens barbarer"? Nej, bakochframvända politiska analytiker, öppna ögonen och lukta på era "vänner" i era koalitioner istället!