Publicerad: 2015-08-07

  • Tipsa en vän
  • Skriv ut artikeln

Ny gisslan i Syrien

ASSYRIEN Terrororganisationen Islamiska Staten har igen tagit assyrier som gisslan i Syrien. Den här gången i byn Al Qaryatayn nära Homs.

Det var på tisdag denna vecka som Islamiska Staten attackerade byn och tog kontroll över den. Omkring 200 familjer släpptes iväg, men hundra familjer är fortfarande gisslan. Det meddelar Selwanos Boutros Alnemeh, assyrisk-ortodox metropolit av Homs och Hama.

Samtidigt attackerades också en annan by, Hawareen, nära staden Saddad. Omkring tvåtusen personer lämnade allt och flydde till Saddad. Vissa av invånarna i Saddad kände sig inte säkra och lämnade därför staden. Kvar blev framför allt män beredda att försvara sin hemstad.  

Denna flyktingsituation ställer stora krav på framför allt kyrkan som försöker ta hand om och förse flyktingarna med det nödvändigaste.

I februari i år attackerade Islamiska Staten de assyriska byarna vid Khaburfloden. Över 200 personer från dessa byar är ännu gisslan hos terrororganisationen.

  

Redaktionen

 

läsarna kommenterar...

Häftapparaten 150810 - 11:23

Suryoyo: Låtsas du vara assyrier för att sedan sakta börja propagera om arameér nu igen? Snart kommer det "andra assyrier" som håller med dig med bibelcitat och andra lösryckta citat från pseudovetenskapliga klåpare.

Suroyo 150809 - 14:30

På vilka grunder är dessa syrisk-ortodoxa assyrier? Är alla syrisk-ortodoxa assyrier? De syrisk-ortodoxa från Homs, Sadad, Qaryatayn, Fayruza m.fl. är suryoye, syrier, men de härstammar från hjärtat av Aram. Vi är ett och samma folk under det syriska namnet. Men om vi assyrier vill mer än så, en assyrisk nation, bör vi tyvärr lämna våra syriska trosfränder utanför vår föreställning om den assyriska nationen. Den assyriska identiteten är territoriellt begränsad till landet öster om Eufrat. Den syriska identiteten omfattar däremot alla kristna i Mellanöstern (förutom armenier). Men även fast vi är assyrier bör vi förstås fortsätta bejaka våra syriska trosfränders intressen, då vi blir starkare tillsammans. Vi delar en historia och ett rikt kulturarv gemensamt. Men vi bör respektera deras identitet.

Simpel Armenier 150808 - 14:34

Tyvärr lyckades inte NDF stå emot den 2 månader långa belägringen som IS från och till höll fast mot Quryateen. De var desparata att över staden, inte för att staden just beboddes av Assyrier och andra kristna (även om detta kanske gav dom mer blodatand), utan för att staden är en strategisk knutpunkt för regeringsstyrkorna att transportera soldater via Damascus - Homs - Palmyra - Deir ez Zawr. Tyvärr fick assyrier i staden möta samma öde som Armenierna i Deir ez Zawr