Publicerad: 2015-08-19

  • Tipsa en vän
  • Skriv ut artikeln
Bistånds- och utrikesministrarna har debatterat Irak med Assyriska riksförbundet.

Ministrar i debatt med riksförbundet

POLITIK Biståndsministern och utrikesministern har debatterat Sveriges stöd till Irak med Assyriska riksförbundet i tidningen Svenska Dagbladet.

Sveriges ministrar har inte tid att svara på varje debattinlägg som kritiserar deras fögderi. Men förra veckan gick biståndsminister Isabella Lövin (mp) och utrikesminister Margot Wallström (s) i gemensamt svaromål på en debattartikel av Assyriska riksförbundet. 

- Det faktum att två ministrar ser det som angeläget att svara på vår kritik visar att ämnet är viktigt och behöver debatteras, säger förbundsordförande Afram Yakoub.

Debatten började med att ARS kritiserade den svenska regeringen för att i sin Irakpolitik förbise de minoriteter - assyrier och yazidier - som hotas av total utplåning från regionen. I utspelet efterlyste ARS riktat humanitärt stöd till minoriteterna, klara politiska ställningstagande till förmån för dem samt att deras försvarsstyrkor skulle inkluderas i Sveriges militära stöd.

Ministrarna Lövin och Wallström medgav i sitt svar att etniska och religiösa minoriteter har drabbats särskilt hårt av Islamiska Statens (som ministrarna kallar ISIL) framfart. Däremot underströk de att det humanitära biståndet måste ges till alla och kan inte riktas till någon speciellt grupp. Den politiska frågan om Nineveslättens framtid är, enligt ministrarna, en intern irakisk fråga.

I sin slutreplik betonade Assyriska riksförbundet att Sverige ger riktat stöd för att hjälpa exempelvis kvinnor och homosexuella.

Frågan är varför vår regering väljer att rikta särskilt stöd baserat på kön och sexuell läggning men är helt oförstående inför särskilt stöd baserat på etnicitet. Lövin och Wallström skriver själva i sin replik att "etniska och religiösa minoritetsgrupper har drabbats särskilt hårt av ISIL:s framfart och är överrepresenterade bland de människor som tvingats fly från sina hem". Är det då inte rimligt att de som är särskilt hårt drabbade också får ett särskilt stöd?

- Vi är glada över att ministrarna svarade, men inte nöjda med deras svar, förklarar Afram Yakoub. Men vi ser fram emot att ha en fortsatt dialog om hur Sverige bäst kan stödja assyrierna.

 

Redaktionen

 

läsarna kommenterar...

Jeppe 150828 - 09:15

Vid det här laget hade du inkommit med svar om du hade något, Othur. Du har inget svar, vet inte någonting om hur det ligger till och ändå kan du inte låta bli att prata i nattmössan. Jag kan hjälpa dig med svaret på andra frågan: Det är PKK som bekostar konferenserna om Seyfo, för att ni ska fortsätta er hets mot Turkiet - alltså föra PKK:s talan. Jag kan lika gärna ge dig svaret på första frågan också: I likhet med dig är ARS helt novis och har ingen som helst aning om politik och "agerar"? endast som marionett. Om moderatorn vill sig själv -och assyrierna väl ska han bidra med denna upplysning, främst till dig Othur, och publicera!

Jeppe 150826 - 13:42

Du ska få god tid på dig att svara Othur, men glid inte undan som din överordnad och högsta hönset för dig!

Jeppe 150826 - 09:10

Att det är många "assyrier" som utger sig vara kurder för att sabotera och hålla sanningen fjärran är känt sedan länge. Men det vore önskvärt om du kunde utveckla din tes: "att ARS agerar väldigt skickligt politiskt." Det vore faktiskt bra för alla parter med lite öppenhet, även för dem assyrier som kallar sig kurder och spionerar här. Igår uteblev ett viktigt inlägg och det gör att man/alla undrar vems ärenden ARS egentligen går; dra tummen ur och förklara för en gångs skull! Samtid kan ni passa på och tala om vem det är som bekostar alla dessa konferenser om Seyfo; pengar som skulle göra bättre nytta för assyrier i nöd.

Othur 150825 - 14:14

Många kurder här inne som härjar och hävdar att de är assyrier. Intressant, visar att ARS agerar väldigt skickligt politiskt.

Assuroye 150825 - 09:29

Assyrien kan endast skapas genom Irans medgivande ! Allt som sker i MÖ måste ha Irans godkännande !

Assuroye 150825 - 09:25

Men å andra sidan , hade ni bjudit in Irans ambassadör till Södertälje så hade regeringen dragit in det kommunala bidraget som ARS får årligen och ARS hade blivit Terror stämplat av hela världen . Hahahahaha .

Assuroye 150825 - 09:20

Vad är det folk inte fattar ! PKK och Kurdistan Region Government är small fish ! Den största aktören i Mellanöstern är Iran. Iran sponsrar Hizbollah, Iran sponsrar och styr kurderna, Iran styr Baghdad ! Det förefaller normalt att bjuda in Irans ambassadör till Södertälje och inte Israels ambassadör ! Ska Assyrierna få ett land så måste det gå igenom Iran . Inte kurder, inte Bagdad (Maffia och ligistrar) . Iran är den stora aktören . Suria och Bashar Assad hade fallit från makten för länge sen om inte Iran hade backat upp dem. Dem största terroristerna som ligger bakom all förödelse och daesh är USA och Israel ! Så varför bjuds Iraels ambassadör in till Södertälje. När det egentligen skulle varit Irans ambassadör man skulle bjudit in ?

Assuroye 150825 - 09:12

Gör det ont att Jeppe har rätt ! Mkt av det han skriver är ju sant! ARS är så handlingsförlamade att det skrämmer. När ska ni gå från ord till handling ! ARShar inte gjort ett skit rätt . Grattis ni har lyckats öppna en TV kanal och rapporterat allt som händer. Men har hjälpt en enda assyrisk flykting att ta sig till Sverige ? Zipp, nada ! ARS och Afram Yacob saknar noll auktoritet och noll inflytande. T o m patriarken har gjort mer än vad det här odugliga riksförbundet gjort ! Det enda ni gör hela dagarna är att rapportera en massa information. Ufffft ! Som vågar inte lämna sitt trygga Södertälje. Kan medlemmarna i ARS åka ner och bosätta sig i Syrien så kanske folket hakar på så småningom . Ni måste visa att ni är ett gott föredöme ."Skämt" och " Fegisar "

Jeppe 150824 - 17:51

Hör och häpna: "sänker nivån på diskussionerna"! vilket stjärnskott! Du har inte inkommit med något godtagbart till ditt försvar; eller annat som kan betecknas som diskussion, annat än barnsliga spydigheter förstås. Du har haft ett halvår på dig att inkomma med en förklaring, men istället har du fortsatt uppträda mot Turkiet som PKK:s marionett. Men det är klart: du ser dig som en suverän envåldshärskare utan ansvar inför folket. Och inte nog med det, du/ni åkte ända ner till Bryssel för att än en gång trycka ner er bak i PKK:s famn mot det sista unset heder ni hade. Ja just det PKK och inget annat; enbart ni har förmågan att se en duvunge i varenda ruggande gam. Moderatorn verkar vara en ansvarstagande och rakryggad person, till skillnad för dig.

Till jeppe 150824 - 14:14

Förstår inte hur moderatorerna kan tillåta dina naiva inlägg som sänker nivån på diskussionerna.

Jeppe 150824 - 12:10

Högsta hönset och medlöparen på ARS,"Till jeppe" har tydligen gett order om att stoppa diskussionen. Eller har de bytt till en medlöpande moderator? Med det klena förstånd han uppvisar här nödgas man undra: Hur är det ställt med dem övrigas horisont på ARS? Han kunde åtminstone lovat bot och bättring hädanefter. Eller lovat på heder och samvete att det inte förhöll sig på det viset jag anför. Men ingetdera! Bara personangrepp och hysteriska utfall som bevisning för sakernas tillstånd.

Jeppe 150824 - 10:22

Dina personangrepp och hysteriska utbrott gör dig inte mer trovärdig, snarare tvärtom, Till jeppe. Det mest troliga är att det är precis tvärtemot det du påstår. Hade det funnits sex stycken till som jag bland assyrierna hade vi idag haft vår självständighet; och med fem till hade vi åtnjutit respekt och anständighet. Se bara på hur du beter dig, och hur vi hånas och förlöjligas hela tiden. Utifrån det överlåter jag åt dig att räkna ut hur många assyrier det finns.

Till jeppe 150824 - 09:37

Åk ner till Irak din internetkrigare och domedagsprofet. Aldrig läst så mycket nonsens som dina inlägg. Hade vi sluppit dig och liksinnade psykfall hade vi stått starkare som nation.

Jeppe 150824 - 09:26

Var det allt du hade att komma med, Till jeppe? Anklagelser och motangrepp är inga dementier, men ett säkert undermedvetet erkännande. Enbart en blind kan det undgå se hur ARS/ni uteslutande slår på samma trumma som PKK för att smutskasta Turkiet. Ert medlöperi ökar trummans eko med: säg 10%. Den procentsatsen hade gott och väl räckt för att få ja-vågskålen att slå i botten för en skyddszon under internationellt överinseende, men ni avstod därför att det gick emot PKK:s vilja och agenda. Vem är det som har förstört och sålt nationen fru/herr struts?

Till jeppe 150823 - 16:26

Sluta lek internetkrigare och kasta skit på allt och alla och den enda organisation som verkligen kämpar för assyrier här. Sånna som du har förstört vår nation med era psykiskt sjuka drag

Jeppe 150823 - 10:41

Tycker du inte att våra kyrkomän har har varit mer rakryggade än "våra" politiker, Jonathan? Du nämner Seyfo; se vilka resurser det satsas på det medan det brinner svavel och haglar spik över assyrierna. Vad kommer det sig? Varför sveks assyrierna, och framförallt jezidierna som aktualiserade frågan om skyddszoner, men som fimpades bort av ARS hövdingen och tillika PKK-agenten Afram Jakoub för att trygga sin -och sin styrelses ryggrad i PKK:s famn. Men hur ska vi få svar ni de har satt sina medlöpare som moderatorer för att tysta ner kritik och obekväm sanning? Hoppas att dagens moderator har en assyrisk ryggrad och vågar publicera detta så vi kan föra en vettig diskussion. Tycker du inte att: Hade A. Jakoub varit rakryggad hade han bett om ursäkt för sitt "misstag" och av ren skam avgått för länge sedan?

Jonathan 150822 - 23:20

Perspektiv, den som öppnade denna diskussion var den första kommentaren som redaktionen släppte igenom. Den som kallar sig "Bra skrivet" drog in oväsentligheterna och fick svar på dessa. Det är inte som han säger MINISTRARNA som ska skämmas, utan vi. Palestinierna har fört en väpnad kamp samt en PR-strid lång tid tillbaka. De har förtjänat publiciteten för de har arbetat för det med ett kompetent ledarskap. Man kan tycka vad man vill om Arafat, men han gjorde sitt folks kamp känd. Vårt ledarskap har knappt bestått av politiker utan av kyrkomän som inte kan politik eller av politiker som hellre diskuterar namnkonflikten och smutskastar varandra. ANC, PLO, Viet Cong etc etc, har stridit på den politiska och väpnade fronten. De har gjort sig förtjänta av publicitet. Titta t om Seyfo, i världen är den mest känd som det ARMENISKA folkmordet. Det är för de jobbat för sin sak och inte tjafsat om nonsens.

Jeppe 150822 - 15:31

När det äntligen sägs något vettigt på den här sidan ska "Perspektiv" lägga locket på och tysta ner. Och så hans dekadenta "tihe" till sina klubbkamrater på ARS! Blä. Istället för att bidra med något konstruktivt vill han hålla folket splittrat och på samma storhetsvansinnesnivå som hans och hans kamraters. Varför ska ministrarna skämmas, Perspektiv? Ni har en minister i samma regering som ingen vet om han är bu eller bä. Ska ni inte skämmas för att ni inte har förmågan att engagera honom? En enda jezidisk kvinna i det irakiska parlamentet gjorde mer för assyrierna än samtliga assyriska organisationer sedan de funnits. Hon fick stenen i rullning men det är fräcka ARS som tar åt sig äran. Ni är så dekadenta men bakåtsträvande, perspektiv och dina kamrater, att det inte finns ord att beskriva. Förtig inte sanningen en gång till, modertorn!

Jeppe 150822 - 10:58

Moderatorn, du kan inte hålla inne med svaret till "Perspektiv"! det skulle väcka en djup misstänksamhet.

Perspektiv 150822 - 00:43

Hallå, ni som inte kan sluta käbbla. Jag trodde inläggen skulle gälla biståndsministerns och utrikesministerns undanflykter att inte hjälpa kristna och assyrier. Jag vill framföra ARS och dess ledning ett trefaldigt tihe, tihe, tihe för ert oförtröttliga engagemang för det assyriska folket rättmätiga krav. Ministrarna borde skämmas för så dåliga ursäkter när vi vet att hjälpen får och ska särskilt riktas till särskild utsatta och behövande, dvv assyrier och andra m folkgrupper.

Jonathan 150821 - 20:22

Inse sanningen Ashuri, där kommer den djupa rasism som är odlad i oss. Spottar på andra och tror vi är finare. Verkar som vi bör stanna hemma med våra smycken, frisörsalonger och lyxbilar och buga för kyrkans män. De araber du talar om är i alla fall redo att strida. något endast en promille av oss är. Låt oss fortsätta med namnkonflikter och vems guldkors som är tyngst. Den dagen vi får ett riktigt politiskt ledarskap som inte spelar fina i kanten vi kan skicka till politikens finborg är vi nåt att räkna med. De palestinier det talas om här skickar inte biskopar och imamer till Washington och EU, de skickar män och kvinnor som Habash, Arafat, Ashrawi etc som inte fruktar hamna på en sk terrorlista.

Jeppe 150821 - 18:50

Bravo Jonathan! Förutom de/våra ledare du nämner har vi en massa försupna intellektuella som trasslar in sig i omöjliga diskussioner med sitt intellektuella cirkeltuggande i sina navlars vindlingar. De kan aldrig uttala sitt namn utan att komma med en lång harang historia och tillägga att de är samtidigt babylonier, akkadeer, araméer, syrianer, suryoye mm, och kalla sitt språk för arameiska, suryoyo mm. Sådana försupna intellektuella gör oss till ett respektlöst skämt bland folken. Sluta med era självmord, ni försupna! En assyrier är en assyrier/åthoroyo och hans språk är assyriska/åthoroyo. Punkt slut! varken mer eller mindre!

Jonathan 150820 - 16:31

Iof, palestinierna har varit uppbackade men haft ett POLITISKT ledarskap som gjort propaganda för deras sak. Våra företrädare är inte ens politiker, det är präster, biskopar och patriarker. De flesta av oss vet inte ens skillnaden på TRO och NATION.

Inse Sanningen ASHURI 150820 - 12:13

Araber kan ingenting därför bör de få stöd

jonathan 150820 - 12:07

Bra skrivet, medan vi.upptagit vår tid med namnkonflikter har palestinier, både kristna och muslimer, gått till fronten och stridit. Att sitta och spotta på ett folk för att lyfta fram sitt eget är smaklöst. Visar bara hur vi som resten av MÖ, är sekterister. Dags och vakna upp och se oss som en nation och inget samfund. Dags att inse att frihet får man inte genom springa runt och flasha med dyra bröllop och guldlänkar.

lof 150820 - 09:43

Assyrier har offrat blod för sin kamp och överlevnad sedan hundratals år tillbaka. Skillnaden är att Palestina har uppbackning av 200 miljoner araber medan assyrier är klämda mellan barbariska folk i Mellanöstern.

Yousef 150820 - 00:36

Bra skrivet. Palestinierna strider och offrar blod i sin kamp. Ni bara sitter och snackar. Är man inte redo att offra blod och hamna på "terrorlistor" ska man vara tyst. Sedan består 30 procent av palestinierna av kristna. Kristna som inte som er lekt fina i kanten utan varit redo att hamna på förtryckarens "terrorlistor"

Nineveh plains 150820 - 00:12

Vare sig ministrarna vill eller ej så finns det etniska och religiösa skillnader mellan olika folkgrupper i MÖ, annars hade vi inte behövt stå där vi är idag. Och de mest svaga måste stödjas direkt från väst föratt de ska kunna överleva. Jag tycker att ministrarna skapar skillnad mellan olika grupper om de väljer att hjälpa en sida bara.

Bra skrivet 150819 - 16:44

Mycket bra skrivet! Ministrarna ska skämmas för att dom bara tittar på medan assyrierna utrotas. Hade det varit en muslimsk folkgrupp så hade sossarna genast uttalat sitt stöd - som till araberna i Israel.