Publicerad: 2015-09-03

  • Tipsa en vän
  • Skriv ut artikeln
Centerpartisterna Tage Gripenstam (gruppledare i Södertälje), Leif Åhlin (ordförande i Södertälje) och Michael Arthursson (partisekreterare) med matchdomare och Lionel Jacob under Assyriskas match mot GAIS senaste söndag. Foto: Robil Haidari

Centerpartiet lockar assyrier

POLITIK Centerpartiet har traditionellt inte varit assyriernas första val, men nu lockar partiet alltfler i folkgruppen.

Senaste söndag hade Assyriska FF besök av Centerpartiet vid sin hemmamatch mot GAIS. Partisekreterare Michael Arthursson överräckte matchbollen och hade innan match presenterat partiets politik vid en särskild tillställning i arenan.  

En av dem som engagerat sig i Centerpartiet och som stod bakom inbjudan till matchen är Robil Haidari.

Hur kommer det sig att du är engagerad i Centerpartiet, Robil?

- Jag har alltid varit politiskt intresserad, men när jag jobbade för Assyriska FF upplevde jag att jag genom mitt engagemang i föreningen arbetade både för Södertälje och för den assyriska gruppen. När jag sedan bytte tjänst till Svenska Fotbollförbundet kände jag att jag ville fortsätta engagera mig både för min stad och mitt folk. Jag engagerade mig därför i Socialdemokraterna och har suttit i utbildningsnämnden och i kultur- och fritidsnämnden. I somras lämnade jag dock Socialdemokraterna och mina förtroendeuppdrag och gick in i Centerpartiet.

Varför blev det ett partibyte från (s) till (c) för dig?

- När man engagerar sig politiskt sympatiserar man till viss del med partiets ideologi, men håller nödvändigtvis inte med partiet i alla frågor. När jag var yngre delade jag den socialdemokratiska ideologin, men med tiden har jag förändrats och den assyriska folkgruppen likaså. Jag kom till insikt om att jag kände mig mer hemma i Centerpartiet. Dess värderingar och de frågor Centerpartiet driver passar både mig som person men också den assyriska gruppen, dvs den grupp av väljare som jag i förta hand kommer representera. Sen vill jag inte heller sticka under stolen med att jag blev besviken över att Socialdemokraterna lovade ett erkännande av Seyfo när de var i opposition, men inte har levererat nu när de sitter i regeringen.

Vad var det i (c) som lockade dig?

- Den assyriska folkgruppen har gjort en fantastisk resa under sin tid i Sverige. Våra föräldrar kom hit med två tomma händer och initialt hade vi kanske andra behov som folkgrupp. Därför var det naturligt för många att engagera sig i bl a Socialdemokraterna när vi var nyanlända. Men efter 40 år i Sverige har vi nu på allvar etablerat oss i samhället och då förändras även våra behov och förutsättningar. Eftersom vi var jordbrukare och hantverkare i våra hemländer blev det naturligt att vi fortsatte på den banan även i Sverige. Idag är många assyrier småföretagare och entreprenörer. Hela min släkt består av entreprenörer och jag hjälpte själv till redan som tioåring i familjens gatukök. Där lärde jag mig hur jobbigt och byråkratiskt det kan vara att vara egenföretagare i Sverige. Centerpartiet är det parti som mest aktivt och konsekvent driver små- och medelstora företags intressen. Det var Centerpartiet som låg bakom att restaurangmomsen halverades och att arbetsgivaravgiften för ungdomar sänktes, två åtgärder som är viktiga för många assyriska småföretagare. Centerpartiet jobbar också för ett hållbart samhälle, för att ge alla möjligheter till delaktighet och självbestämmande.

Många assyrier är politiskt aktiva, men inte just i (c). Vad tror du det beror på?

- Självklart finns det assyrier i Centerpartiet sen tidigare, jag är inte först. Men vi är inte många, det är förvisso sant. Jag tror att många assyrier ännu inte satt sig in i vad de mindre partierna står för utan mest riktat in sig på Socialdemokraterna eller Moderaterna. Men på senare tid har fler assyrier engagerat sig i alla partier, så det håller på att förändras. Det tycker jag är positivt. Det är viktigt med ett brett politiskt engagemang.

Hur mycket är du själv villig att satsa på politiken?

- Jag kommer att satsa rejält. Jag är en person som inte har som vana att lägga över ansvaret på andra utan där det finns utmaningar så vill jag vara med och ta mig an dem. Jag brinner för att Södertälje ska bli en ännu bättre stad för våra barn att växa upp i. Jag vill vara med och påverka för att utveckla staden. Jag kommer garanterat att vara med i nästa kommunalval och jag utesluter inte heller att ställa upp i riksdagsvalet.

Tror du att (c) kommer att locka till sig fler assyrier i framtiden?

- Det är jag övertygad om. Men vi behöver bli bättre på att lyfta upp och kommunicera de frågor i vår politik som berör den assyriska folkgruppen och andra målgrupper, då kommer fler engagera sig i Centerpartiet.

 

Redaktionen

 

läsarna kommenterar...

Assuroye 150911 - 08:33

Mourat, Absolut är din tankeställning korrekt. Och jag hoppas för din och våran skull och alla assyrier i Sverige att SD kommer stoppa Islamiseringen. Men, om du ser till den större bilden så saknar vårt folk en auktoritär ställning. D v s assyrierna har ingen stat som står bakom dem förutom Sverige som land . En turk har en auktoritär ställning , d v s turken har en stat som står bakom medborgaren. Vad tror du händer om SD börjar kasta ut en turk, två turkar från Sverige. Diplomatisk kris mellan de båda länderna och Ankara avslutar all handel mellan de båda länderna.

Mourat 150910 - 11:02

Assuroye, Jag vet att även jag är en invandrare och är inte speciellt välkommen till ett SD-styrd Sverige. Jag vet att Européerna (med kyrkan i spetsen) inte gör någon skillnad mellan mig, som är kristen och förföljd av muslimer och mina bödlar, som är muslimer. Tvärtom, européerna en stor skuld vad gäller Seyfo och en i dag positiv särbehandlar muslimer. Men likväl, vet jag att SD är helt klart emot islamisering av Väst. Jag vet dessutom att bland SD:are finns det en liten grupp politiker, som hellre vill ha kristna invandrare än muslimer. Av det skället, kommer jag att rösta på SD även i fortsättningen.

Kalle 150909 - 14:33

Borat, ditt svar visar att du inte kan argumentera för din sak och börjar då förolämpa folk. Tro du på sions vises protokolls fantasier, visar bara hur hjärntvättad du är. Att lilla israel skulle styra världsmakterna USA och EU är lika troligt som AFF skulle vinna CL

Borat 150909 - 14:15

Det är uppenbart att du inte kan historia Balle, och det är knappast någon ide att gå i diskussion med dig.

Kalle 150909 - 12:07

Borat hur kan Israel vara den största makten i världen under 2500 år, när de som modern stat inte ens existerat i sjuttio år?

Assuroye 150909 - 08:47

Mourat ! Tror du på allvar att SD ser skillnad mellan en assyrier (kristen) och en arab (muslim) eller en assyrier och en turk. Vi är dem första som kastas ut ur landet tillsammans med alla andra folkgrupper.(somalier,bosnier,kurder,etc...) Att rösta på SD är som att gräva sin egen grav. Jag garanterar dig att det blir definitivt assyriernas död i Sverige om SD kommer till makten. Rösta inte på SD !!!

Mourat 150907 - 17:30

Trött. Väldigt trött. I ett demokratiskt samhälle är det upp till var och en hur de vill rösta. Genom dina inlägg förolämpar du folk på ett mycket grovt sätt. Det visar hur ovärdig person du är!

Borat 150907 - 09:40

Sedan har vi ARS och övriga assyriska org. i diasporan, som samtliga har fastnat i seyfoträsket när det finns tusentals frågor som är tusen gånger viktigare i detta nu. Deras patetiska slöseri är samma jagande efter vind som patriarkens så länge de inte själva först gör upp med sitt eget förflutna. Vem ska erkänna deras amsagor när de själva fegt och uselt smiter från sitt eget ansvar! Dessa är fegare än samtliga sina föregångare då det idag saknas de "regimer som hindrade" ett sådant initiativ. De som tvivlar på kraften i detta ska veta att Israel är den enda och utan konkurrens största makten i världen och har varit det i minst 2500 år; och att NATO, USA, EU mfl är endast små sprattelgubbar i Israels händer. Så det är bara att börja jobba i rätt ände och det snarast för klockan är snart tolv slagen och adjö.

Borat 150907 - 09:40

Ans, du förtjänar respekt för din beredvillighet att diskutera, till skillnad från alla andra yxskaft som talar/jollrar som lillgamla treåringar. Den enda lösningen är att börja innerst inne hos oss själva: Den nye patriarken är en av våra allra högsta ledare som öppet förnekar sitt assyriska ursprung - och därför också förnekar Armeniens erkännande av seyfo- enbart för att slippa göra upp med sitt förflutna - på samma sätt som alla tidigare kyrkoledare- istället för att stå upp som en karl och göra upp en gång för alla. Han åker kors och tvärs över hela världen men tyvärr i ett simpelt jagande efter vind, eftersom lösningen finns precis utanför dörren; i Israel, där han kan svälja sin löjliga stolthet och göra avbön för den Babyloniska fångenskapen och övriga krigsexpeditioner, göra upp med sitt förflutna helt enkelt. Endast då kan han återupprättas till en anständig människa.

Assyrisk-NS 150906 - 19:50

Borat och vad är din lösning har du några alternativ har du någon att komma med? ska vi vara statslösa tills vi försvinner från denna värld eller vad vill du att man ska göra för att bevara vår särart?

Borat 150906 - 16:43

A.-NS, Martin har ju rätt, så varför din långrandiga förklaring? Att gång på gång upprepa att ni begått misstaget -och blivit lurade att lägga ert öde i andras händer er själva till fördärv, samtidigt som ni upprepar samma misstag - Just nu lägger ni ert öde i kurdernas händer fast ni med öppna ögon ser att de gör er till kristna flyktingar i ert eget hem - visar att ni inte har lärt ett dyft. Ert främsta mål verkar vara att säga emot allt och alla helt oreflekterat; din tröttsamme kompis här nere tar alla priser i den genren.

Assyrisk-NS 150905 - 23:57

Martin vad fan har Assad regimen eller Saddam regimen gjort för gott för oss assyrier? vi har blivit lurade itutade att de skulle stå för vårt beskydd, vi har alltså gjort misstaget att lägga vårt öde vår säkerhet vår trygghet i andras händer och se vad det har lett till idag. en regim efter en faller som brickor och se hur vi faller tillsammans med de och vårt folk trodde att såna som Saddam o Assad skulle leva för evigt men ack vad vi bedrog oss. mitt folk måste börja inse en enda enkel sak och det är att gå vår egen väg och sträva och jobba för ett eget hemland och ett eget styre där vi är herrar i vårt eget land och vårt eget öde i våra händer. det största misstaget vi har gjort är att förlita oss på att andra ska ge oss beskydd istället för att skydda oss själva och vara självständiga. vi har blivit lurade o förda bakom ljuset av såna som Saddam o Assad

Trött. Väldigt trött. 150905 - 23:19

Om man vill ha enkla, egenkonstruerade "sanningar" anpassade för idioter utan hjärta, så lägger man sin röst på SD.

Martin 150905 - 12:40

Visst köper att ni varit förföljda av turkarna pga ni är assyrier. Men att ni skulle varit det av Assadregeringen eller Saddam är bs.

Borat 150904 - 09:29

Meryam, bortsett från snacket om SD, är det ISIS som orsakat din flykt till Sverige? De allra flesta assyrier 99,9%, och även andra minoriteter, har flytt till västvärlden och är flyktingar i sina hemländer på grund av kurdernas förföljelser och terrorisering. Varför stödjer de, både i diasporan och på plats både prästerskapet och de civila, nu kurdernas sak? också din/deras hetskampanj mot ISIS är ett sådant stöd. Att västvärlden ömmar för kurderna och t.o.m utnyttjar dessa tragiska flyktingströmmarna för att göra reklam för dem har sina politiska förklaringar, fördelar och konsekvenser. Men vad har du/assyrierna att vinna på att på ert ställningstagande?

C=bluff 150904 - 09:29

http://www.expressen.se/ledare/centerpartiets-grona-rost-skorrar-falskt/

Meryam 150903 - 22:22

Annie Lööf? Javisst, om man vill ha hela ISIS till Sverige.

Suryoye 150903 - 22:12

Jag röstar också på SD de andra partierna har tappat det för längesen just därför växer också SD inga konstigheter då de står för sanningen inte den andra vidriga lögnen som de andra partierna står för!

Mourat 150903 - 18:01

Det skulle aldrig falla mig i att rösta på Centerpartiet. Partiets ideolog (som jag inte minns namnet), propagerade varm för polygami och fri invandring. Jag hörde Annie Lööf säga att Sverige kan ta emot trettio miljoner invandrare. När journalisten sa att "men då blir svenskarna minoritet i sitt eget land", svarade Annie Lööf och sa "vad spelar det för roll, jag har en massa vänner som är somalier och bosnier". Mitt parti är SD - av en enda anledning!