Publicerad: 2015-09-18

  • Tipsa en vän
  • Skriv ut artikeln
Mar Gewargis Sliwa är ny östassyrisk patriark.

Ny patriark

RELIGION Mar Gewargis Sliwa har idag valts till ny patriark i Österns assyriska kyrka. Ett bra val, säger representant för kyrkan i Sverige.

Gewargis Sliwa är utbildad lärare och har jobbat som lärare i engelska. Senare har han arbetat som präst i USA och har sedan år 1991 varit metropolit av Irak och Ryssland. Han har lett kyrkan i Irak under mycket turbulenta tider och vunnit respekt bland andra kyrkoledare och bland muslimska ledare. 

- Gewargis Sliwa är känd för sin ödmjukhet och sitt tålamod, säger Fader Nilous Paulus, präst i den östassyriska Mar Tomaskyrkan i Fittja. När jag sedan träffade honom visade det sig att han var mycket mer än vad man hört. Han visar så stor ödmjukhet för präster och för församlingarna. Han är lugn, tänker alltid efter innan han agerar.

Den nye patriarken har besökt Sverige några gånger. Redan för många år sedan var han här för en prästvigning. Efter att Saddam Hussein störtats år 2003 besökte en delegation irakiska kyrkoledare Sverige och Gewargis Sliwa var en av dem.

- Gewargis Sliwa var ett väntat val, säger Fader Nilous. Han var en av de äldsta biskoparna och erfarenhet respekteras. Han är känd i kyrkorna i Mellanöstern. Jag är glad att det var han som blev vald. Han har under alla oroligheter levt i Irak utan vakter. När amerikanerna förundrade sig över detta sade han att himlen vaktar över honom.

Den förre patriarken Mar Dinkha IV avled i mars i år. Biskopssynoden som väljer ny patriark sammanträdde i början av juni men beslöt då att skjuta upp valet av patriark. På onsdagen denna vecka samlades synoden igen och idag kunde man meddela att Österns assyriska kyrka, i Europa ofta kallad den nestorianska kyrkan, fått ett nytt överhuvud.

Valet ägde rum i Erbil i norra Irak. Den nye patriarken kommer att vigas till sitt ämbete i samma stad den 27 september. Patriarksätet flyttar till Erbil efter att sedan år 1940 ha varit i Chicago.

 

Redaktionen

 

läsarna kommenterar...

Patrioten 150927 - 16:03

Realisten, en ateisk kan visst ha åsikter om både religiösa och profana frågor. Du har dessutom fel om patriaken. Patriarken har inte förnekat assyrier, tvärtom har han i alla sina tal varit inkluderande och samlande kraft. Och, Ja jag är stolt assyrier. Om du vill bli tagen på allvar realisten bör du inte fatta dig svepande. Den dag då patriarken tar avstånd från assyriena kommer jag vara den förste att kritisera. Jag tycker att man ska vara rättvis och ge honom en chans så får vi se. Vi måste vara självkritiska och fråga oss själva vad vi gjort för att vara en inkluderande och samlande kraft istället för att gå i hetsiga diskusioner om självklarheter.

Pyttsan! 150927 - 11:37

Det är just efter hans ord, tankar och gärningar han döms. Att du, patrioten, hellre lägger armarna över öronen och ögonen för att slippa se verkligheten försvinner den ändå inte. En ateist har avsagt sig skyldigheter och rättigheter -och därmed också yttrandefriheten i religionsfrågor.

Patrioten 150927 - 00:54

Till Relaisten och Pyttsan. Ni är fulla av fördomar det är uppenbart. Men ni borde öppna era ögon och öron innan ni dömer ut någon. Patriark Afrem Karim har bevisligen visat att han är en patriot och tjänar vårt folk i all dess olika politiska/kyrkliga nyanser och aldrig förnekat sitt ursprung och natinella tillhörighet. Sluta att hetsa upp er på att han är en "kyrkofigur", döm honom istället efter hans ord och gärningar. Ni har fel helt enkelt. Även en ateist kan uttala sig om en patriark väl....?.

Realist 150926 - 17:07

Patrioten, du vill någonstans hävda att du är assyrier men "stödjer helhjärtad" en patriark som förnekar dig - du är alltså en självbedragare som önskar sin egen undergång. Du hävdar att du är ateist men drar dig inte för att uttala dig i religion på högsta nivå - du förråder alltså dig själv och ditt ateistiska ställningstagande. Men visst, få din patriark att erkänna sin assyriska tillhörighet och han är välkommen att kandidera till högsta posten över alla kyrkor. en slags assyriernas påve: varför inte.

Pyttsan! 150926 - 16:19

Ingen assyrier erkänner ens din syrianske patriark, patrioten. Och om du nu är en ateist -och inte en syriansk präst- varför uttalar du dig i så höga religiösa frågor? Det visar bara att du saknar självrespekt.

Patrioten 150925 - 20:45

För övrigt anser jag att Afrem Karim upphöjs till patriarkernas patriark för de olika assyriska kyrkorna. Han verker vara den som har en genuin vilja till att ena sitt splittrade folk. Jag ,som är ateist, stödjer honom helhjärtad. Jag ser framemot att våra andra patriaker agerar på samma sätt som han att ena folket och inte splittra.

Yy 150919 - 03:55

Johan är du helt borta? Afram Karim? Enighet? Har du inte hört honom påstå att han är aramé... baathistisk marionett!

Micke 150918 - 17:44

Alltid undrat varför Patriark och biskopar i östassyriska kyrkan har på sig såna hattar ? Finns det någon symbolik ? För det är väl bara den som bär på såna ?

Johan 150918 - 15:12

Hoppas han agerar som H.H Afram Karim II och söker enighet bland vårt folk. Hoppas han lyckas stå emot frestelsen att bli mationett år KRG och istället arbeta för sitt folk. Hoppas.

Ashur 150918 - 14:39

Vi får hoppas att denna patriark besöker våra flyktingar som bor i tält. Hoppas att kurderna inte köper honom nu när han är i Arbel.