Publicerad: 2015-10-13

  • Tipsa en vän
  • Skriv ut artikeln
Slagord tillhörande islamiska staten i Göteborgsstadsdel. Foto: Hujada.com

IS slagord i Göteborgsområde med många assyrier

SVERIGE Hujådå kan idag avslöja att ett bostadsområde i Göteborg med många svensk-assyrier klottrades ner med islamiska statens slagord i förra veckan.

Hus och affärer tillhörande svensk-assyrier har markerats med den arabiska bokstaven "N" (nun), samma tecken som IS terrorister använde för att markera assyriska hus i Mosul för ett år sedan. Även budskapet "konvertera eller dö" har med röd färg sprejats på hus och affärsfasader. 

Händelsen ägde rum natten till söndagen den 4 oktober i Tynnered i Västra Frölunda. Affärsidkare, kunder och boende reagerade starkt på klottret när de upptäckte det under måndagsmorgonen. 

- Det här är väldigt obehagligt för mig och min familj, berättar en drabbad affärsidkare med assyrisk bakgrund till Hujådå. 

Fastighetsägare, tjänstemän i stadsdelen och politiker kontaktades och klottret sanerades bort redan under måndagen. Dagen efter, tisdag 6 oktober kom även polisen till platsen för att undersöka händelsen och samla bevis i form av bilder som tagits innan de hotfulla budskapen tvättades bort.

I området finns uppskattningsvis tretusen personer med assyrisk bakgrund. 


Redaktionen

 

läsarna kommenterar...

Diko dlo gthayto 151020 - 21:02

Wawayle aalach Ya Tihe Umtho - åthorayto! Msihojo, suryoyo o Mshihayto kåmbarberi bas meho layto.

Otroligt 151019 - 21:03

Nu räcker det med islamofobi och prat i nattmössan! Ni vet banne mig inte ens vem det är som har klottrat. Kan vara en konkurrent som vill komma åt marknadsandelar, en spekulant (på kioskerna) som fick nobben/fick inte köpa ställena, och en massa annat. Och om det nu är hatbrott, vad gör ni med era hatiska utbrott annat än underblåser hatet mot er själva.

MSHIHAYTO: L O-K 151018 - 22:34

Till Suryoye - Det stämmer "Historien upprepar sig\" mot oss kristna sen Muhammeds tid och än i dag mot vårt kristna folket (kaldéer, araméer, assyrier, syrianer) som befinner sig runt & i hela Mesopotamien som en gång tillhörde vård folk övre-större delen av den. Och nu vill de dra ut oss helt från våra rötter från de trakterna då vi var urfolket från antikens tid med en värde och en historia. Vad har de för historia? Det är klart de känner sig hotade och vill rensa oss kristna helt från hela Mellanöstern som om vi inte ska assisteras i verkligheten som i historien än i dag. Vårt JESUS symbol är. "KÄRLEK & FRED". Men vad är deras symbol som de speglar nu med deras religion som skapat kaos i världen, dessa odjuren som kallar sig IS = THA-ISH - Deras symtom är tydligt: HÄMND, HAT & MAKT för att även sen ERÖVRA västvärlden.

Spipou 151018 - 20:43

Jag är fransk och lever i Frankrike. Tycker ni att detta kommer att vakna upp - lite - svenska politikerna om faran ? Jag har läst en artikel i DN. Sades någonting om det i andra tidningar ? I TVn ? Vet de allmäna svenskarna om det ? Inom den frankstalande världen finns det bara en sajt, som kritiserar islam, som publicerade nyheten : http://www.blog.sami-aldeeb.com/2015/10/18/suede-des-menace-contre-les-chretiens-au-nom-de-lei-se-convertir-ou-mourir/ Jag tror inte att det finns bara en annan enda tidning som skrev något om det...

Tihe Umtho 151015 - 22:50

Tre timmar med Play Station om de åker fast. Sen kommer Mona Sahlin att be om ursäkt för det hårda straffet.

Tihe Umtho! 151015 - 22:39

Och Sverige släpper in dessa djur! Närmaste djurpark hade varit lämpligaste platsen,

Hur kan ni vara så fulla av hat? 151015 - 19:36

(2)...de förföljs. Javisst, muslimer dör också varje dag, men ser man antalet döda och flyende i relation till hur stor del av befolkningen de utgör, så drabbas assyrier och andra minoriteter av en onaturligt stor del av bördan. Enligt UNHCR så utgjorde kristna 20 procent av alla flyktingar från Irak, samtidigt som de bara utgjorde 3 procent av landets befolkning (INNAN år 2003, ännu lägre procentandel idag). Med risk för att vara övertydlig: detta innebär att en större andel av de kristna utsätts för förföljelse än muslimer i mellanöstern. Annars hade snedvridningen inte varit så pass stor. I början av 1900-talet utgjorde kristna 20 procent av befolkningen i mellanöstern, idag har det krympt till 5 procent. Tror du verkligen att det är en minskning som har skett naturligt och oavsett hur kristna behandlas i mellanöstern?

Hur kan ni vara så fulla av hat? 151015 - 19:35

Ammar, allt det du skriver "borde ha hänt" har hänt och händer ju också. Hela områden har rensats på assyrier tidigare, och görs än idag. Jag förstår inte riktigt vad du är ute efter? Självklart hatar inte alla muslimer sina kristna grannar och självklart har muslimer och kristna levt sida vid sida i längre perioder och i stora områden, men det räcker med att en ytterst liten andel muslimer hatar och att en ännu mindre andel slår slag i saken med våld för att hela områden ska utplånas på en viss befolkning. Det är ignorant att tro att den assyriska befolkningen, tillsammans med andra minoriteter, har minskat så drastiskt i i flera länder i Mellanöstern genom åren av någon annan anledning än att (1)

C 151015 - 12:38

Tycker det här är absolut fruktansvärt. Har själv vuxit upp och levt många år i det här fina området som mer el. mindre alltid haft problem i olika skalor men man har ändå alltid känt sig trygg. Tynnered är ju så himla fint, men på den senaste tiden har det blivit allt mer oroligt, även "på andra sidan" där det tidigare alltid har varit lugnt. Jag är varken syrian eller religiös, men jag har många vänner och växte upp med det och blir oerhört illa till mods över det här som håller på att hända just nu :/

Fred 151015 - 12:10

Man måste ha levt i Mellanöstern för att veta hur det är! För att få en verklig/sann bild kan man fråga de som har flytt därifrån pga förtryck! Tyvärr är det så, att Sverige och många länder inom EU vet inte vad det handlar om. Och vilka mycket allvarliga hot som finns mot icke muslimer!

Suryoye 151014 - 14:58

Ammar - Kristna har mördats sen Muhammeds tid i Mellanöstern har du redan glömt folkmordet för 100 år sedan då 2.5 miljoner slaktades av muslimer? vi har levt sida vid sida ja och vi har slaktats och fått fly till Europa

Ammar 151014 - 13:22

Assyrier har levat bland muslimer flera hundra år förut, och de lever fortfarande, om I slam är någon elak religion for de dom inte muslimer, då måhända alla kristna i Mellanöstern bortta från den tiden. Sluta hatet till Islam! Okunnighet och diktatur och orättvisor är orsaken till den nuvarande våldet i Mellanöstern och inte islam Dussintals dödas där varje dag, muslimer och kristna, inte bara kristna

Jan Beṯ-Şawoce 151014 - 13:13

Aẖnone, Aẖwoṯo, Mu arco lu qarco, mëqqa mfarfësena, kmaẖwe... cayn hawxawe b Sayfo 1915. Hul li ğḏayto qţëlle, ar rabe d këtwolan lë mëtyaqanne! Mën këbcina? Këmqadminale b cëlošo, yacni b mamro xalyo. Mede l siyomo layt, kculšina, kẖëšwina i cade këlla hawxayo. I cade latyo hawxa, bu caksyo. Harke ba šroẖe (kommentare) d këbetu, ǧer lţošo lano w lawo layt! Ma ema gëd yëlfitu? Nuţrina l 40 šne ẖrene? Aw bëdena mëftakrina, mën kluzamlan? U mede d mërlan acle, klozëm, kiban sayminale? Këtlan hawxa maḏco, caqël, yëlfono, iboco, ẖatta mawto! Kit! Haka kit, harke hano maẖetu!

Nati 151014 - 12:57

Dags för nyval, så vi kan stoppa dessa underutvecklade analfabeterna någongång!

Observatör 151014 - 09:39

Påminmer lite om den svenska soldaten som i augusti påstod att han blev kniabattackerad av ISIS. Visade jo sig vara helt påhittat i hopp om att få fler SD anhängare/späda på muslimhatet.

docma 151014 - 08:44

Sannolikt röda AFA-Fascister som kladdat lite för att hjälpa sina ISIS-kollegor!

Stephen Landberg 151014 - 08:15

Tyvärr kommer nog detta att bli vardagsmat om ett par år. Mot alla kristna. Se bara vad Mona Walter dagligen får uppleva.

Zzzz 151014 - 01:42

Låt oss direkt anta att detta gjorts av islamister, som för övrigt INTE är muslimer, för islam ÄR en religion av fred..är antagligen även kristna som låtsas vara muslimer..God forbid att man skulle ANA att detta gjorts av nån kristen som försöker smutsa ner islam ännu mer än vad som hittills gjorts..denna islamofobi "börjar" bli uttröttande -.-

Monica 151014 - 00:59

Det är snart inbördeskrig. Var rädda om er och förbered er.... det kommer.

The Doc 151013 - 23:56

Känner inte ni någon oro?en konvertit som är samordnare o öppnar dörren till Sverige .Regeringen är helt förlamad ,Stefan Rövfen vågar inte ens bjuda in SD till information av rädsla. Då bör man vara orolig,speciellt när kristna hotas,från Irak o Syrien .Det här är nog bara början.åt helvete med rödgröna o alliansen

sant 151013 - 22:36

Exakt säpo behövs!

Rommel 151013 - 21:31

Det kan vara svenska fascister som gör detta också för att skapa oro bland olika grupperingar

an 151013 - 21:29

detta tror jag inte kommer att fixas upp överhuvudtaget. det är som träd där löven faller ner i evighet. man måste ha öppethus där man kan samlas både muslimer och kristna kanske funkar det. polis och annat kommer inte lyckas.

Sanningen 151013 - 19:47

Det är ni själva som klottrar era egna områden i hopp om att få sympatier. Tänk er själva, varför skulle ISIS sympatisörer bry sig om er? ISIS och deras sympatisörer har större fiender än er att bry sig om.

Det daltas fö mycket 151013 - 19:35

Sätt in militär och rensa ut dessa islamister. Inte en enda islamist får bli kvar i landet.

Anonym 151013 - 18:32

Mina föräldrar kom ttill sverige pä 80 talet från iran. Dem kom hit för ett tryggt och säkert liv, bort från ockupation och förtryck och nu är den påväg till det fina trygga sverige, Ut med islam ur sverige, och ur europa, och hela världen. Ut med alla religioner för den delen...

The Doc 151013 - 18:30

Med 500000-1 milj muslimer per år kommer vi att känna oss som i våra hemländer,men dock utan skydd,polis och rättsväsendet klarar inte av att skydda folket.Idag vågar vi knappt bära kors o säga att vi är kristna i Sverige .

En mycket rädd medborgare 151013 - 18:12

Helt ärligt om inte detta snart fixas så är jag själv beredd på att fly från Sverige som flykting. Dessa brutala politiker massmördar allt sänker landet till botten. Är rädd för min egen framtid :(

Erik 151013 - 17:25

Man kan bara hoppas på att syrian army nu tar kål på dom där jihadisterna i en rasande fart när dom får draghjälp från ryssarna. Wahabismen måste försvagas, dom är ett globalt hot mot mänskligheten.

The Doc 151013 - 16:55

Det är bara SD som är framtiden i Sverige,även för invandrare.Miljöpartiet vill ta in så många muslimer som möjligt för att stärka sin ställning i Sverige .Hur naiva kan svenskarna vara?

Ramona Fransson 151013 - 16:38

Om inte svenska politiker inom en snar framtid sätter ner foten ( borde redan gjorts för flera år sedan) kommer det snart bryta ut krig på våra gator, samma krig som de som kommit hit med sin nazistiskas, fascistiska och djupt intoleranta politiska religion Islam säger sig fly ifrån och knappt har de hunnit sätta fötterna på svensk jord förrän kraven om att vilja ha shariadomstolar med mera odemokratiska inrättningar som könssegregerade badtider i kommunala badhus som betalas med våra skattepengar! Gissa vilken sida jag tänker stå på när helvetet bryter löst? Jo på de assyriska och syrianernas! Tveklöst!

Msihojo 151013 - 15:20

Erik, en gren som växer sig som starkast i väst, stödd, finansierad, och sprids över hela världen tack vare väst starkaste allierade i arabvärlden- Saudiarabien. Deras hot och deras världsbild omfattar inte enbart araber, assyrier, turkar, kurder mfl---gäller även svenskar, ni är lika mycket kuffar i som oss i deras ögon, när ska ni VAKNA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!`???????

Busen 151013 - 14:53

Dom som inte vill värna om vår sk demokrati bör omedelbart förpassas till lämplig plats där dom hör hemma med andra stollar som tror på sagor!

Erik 151013 - 12:35

En gren inom islam lär ut dedär, absolut inte hela religionen.

Martin 151013 - 11:42

Tyvärr är nog detta baksidan med att lämna gränserna öppna och kan inte för mitt liv begripa vrf vi inte förbjuder Islam helt och hållet då de bygger på samma ideologi som nazismen och även om de bara är en liten klick som är extrema så är de dom som kommer styra dessa områden för de har vi redan bevis på från andra områden. Sedan hur ska folk kunna integreras i de svenska samhället om dom har helt andra värderingar vilket islam lär dom?

Mike 151013 - 11:11

Det här måste prioriteras av polisen och Säpo!