Publicerad: 2015-11-10

  • Tipsa en vän
  • Skriv ut artikeln

Uttalande av Assyriska riksförbund mot kurdiska PYD:s övergrepp

POLITIK I ett uttalande går sex assyriska riksförbund till hård kritik mot det kurdiska partiet PYD i Syrien som gjort sig skyldigt till en rad övergrepp mot minoriteter.

I ett gemensamt uttalande riktar nu sex assyriska riksförbund hård kritik mot det kurdiska partiet PYD för dess påtryckningar och övergrepp mot assyrier och andra grupper i syriska Assyrien. 

Uttalandet är på engelska och är undertecknat av Assyrian American National Federation, Assyrian Australian National Federation, Assyriska riksförbundet i Tyskland, Assyriska riksförbundet i Sverige, Assyriska riksförbundet i Belgien samt Assyriska riksförbundet i Storbritannien. 

I sin gemensamma skrivelse påpekar de assyriska riksförbunden systematiska övergrepp mot grupper och organisationer som inte godkänner PYD:s självutnämnda styre som påtvingats befolkningen med tvång. Kommunikéen tar upp hot om illegal konfiskering av egendom, tvångsrekrytering av civila till kurdiska miliser, hot, påtryckningar och riktade mord. Särskilt hård kritik riktas mot det kurdiska partiets "söndra och härska"-politik: 

"Vi fördömmer PYD:s fortsatta försök att söndra och härska bland assyrierna i Syrien. Genom att finansiera och gynna vissa individer och grupper som Syriac Union Party (SUP) och dess milis MFS (tillhör Dawronoye-gruppen. red. anm), försöker PYD ge intrycket till omvärlden att det har skapat goda relationer till alla assyrier i området det kontrollerar." 

Uttalandet har kommunicerats med EU-institutioner, media, FN-organ och internationella människorättsorganisationer samt regeringar med intressen i Syrien-konflikten. 

Läs meddelandet i sin helhet i PDF-filen nedan.  

 

Redaktionen

 

läsarna kommenterar...

Borat 151120 - 09:40

Assyrierna har all anledning att vara tacksamma mot kurderna, som först avväpnade de i Mosul och i Khabour, och sedan provocerade IS mot dem och deltog i jakten och delade bytet med IS. Sådana exempel förekom på många platser också under -och efter seyfo, men de enligt "kurd" otacksamma assyrierna anklagar hellre turkar och araber och nu IS istället för att tacka för kurdernas beskydd. Detta är dock i det stora hela bara petitesser. Problemet är att assyrierna, som är intellektuella och slätar över det hela med att köra ner huvudet i sanden, inte är medvetna om spelet som pågår bakom kulisserna på den politiska arenan. Hade de varit det hade de skippat dessa entoniga och meningslösa reportagen och arbetat på djupet och konstruktivt, och det utan att behöva göra sig ovänner med någon. Evinnerligt tjat om kurdernas övergrepp men hur många delegationer har assyrierna skickat till Israel, som den enda makt som kan göra något åt saken?

kurd 151113 - 18:20

Jeppe, att gå med Turkiet för att samverka mot kurderna skulle innebära hedersmord mot sitt eget folk. Turkiet har spottat på alla kristna befolkningar i mellanöstern samt mot alla kurder, hur mycket än kurder och assyrer hatar varandra skulle ingen utav oss gå med en turk. (hoppas jag inte iaf)

Kurd 151113 - 18:18

Okej Ypg är inte perfekt, det vet alla.. de har sina brister, men de strider mot IS , Vart än assyrierna har blivit attackerade har de kommit dit och stöttat de, det enda ni assyrer gör är att snacka skit om kurder, när de enda vännerna ni har är kurder, araber turkar m.m har dödat er och förtryckt er 10000 gr mer än vad kurder har gjort. och kom inte o lek fina, ni hyllade saddam och hyllar han än idag. det är som att vi ska gå med isis för de är sunni muslimer, vi valde att gå emot isis och inte gå med, vi kunde gått med de och gjort slut på alla kristna i mellanöstern, så som sagt, tacka ypg först att ni är kvar, sen kan ni snacka skit om deras brister. ALLA har brister. kurder är inte perfekta, inte assyrer helle.

Atur 151111 - 22:14

En enad assyrisk front. Vi har längtat till denna dag!!

Sandlådan 151111 - 20:28

Vad är det för mening med dessa löjliga och återkommande kommentarer som ofta förnedrar den assyriska existensen. Vänligen avskaffa kommentarsfunktionen så man slipper denna sandlåda! TiheHujådå

bashne 151111 - 19:08

kurd du lurar dig själv bara ingen annan. bara så att du vet

Tihe 151111 - 17:45

Ett klockrent uttalande. Tihe Umtho Assurayto. Se mina vänner vad man kan göra med förenade krafter.

kurd. 151111 - 14:43

assuroye har helt rätt. Tacka Ypg att ni ens finns kvar först, sen kan ni snacka skit om de =)

Bra 151111 - 09:40

Äntligen börjar assyriska organisationer samarbeta och dra åt samma håll. Fortsätt så tack!

Jeppe 151110 - 19:41

Den enda stormakt som har intresse i detta är Turkiet. Men ni är väl för finna för att kommunicera med Turkiet, och har bränt alla broar i den riktningen med ert meningslösa och kontraproduktiva tjat om seyfo.

Assuroye 151110 - 18:47

Ni kan stå och fördöma hur mkt ni vill ! Det är absolut ingen som bryr sig om vad vi säger,skriver eller gör ! Ännu en värdelös papperslapp som inte betyder ett öre ! Prästerna i Iraq gör mer nytta än alla Riksförbunden i Europa ! Politiken måste ändras om det ska ske praktisk förändring ! Man kan inte attackera vargar med en papperslapp !