Publicerad: 2016-01-05

  • Tipsa en vän
  • Skriv ut artikeln
Frågetecknen hopar sig kring attentaten i Qamishli.

Var Qamishli-massakern verkligen ett verk av IS?

ASSYRIEN Kurdiska YPG-företrädare skyllde genast attentaten i Qamishli på IS och medierna svalde det okritiskt, eftersom en så kallad IS-hemsida hade tagit på sig ansvaret. Men vittnesmålen från Gozarto ifrågasätter trovärdigheten i att det kan vara ett verk av IS, skriver journalisten Augin Kurt Haninke.

Direkt efter bombningarna av två assyriska restauranger i det assyriska kvarteret Wusta i Qamishli på kvällen den 30 december 2015, refererade Reuters till den kurdiska milisen YPGs talesman Redur Xelil. Han kallade attentaten för självmordsbombningar och skyllde på IS: "He said it had most likely been carried out by Islamic State, which the YPG is fighting in Syria's northeast." Xelil var inte sen med att utnyttja tillfället genom att beteckna attentaten som ett angrepp på kurder och assyrier. YPG och dess Dawronoye-marionett gjorde samma sak direkt efter mordet på David Jendo och lovade dessutom att hämnas hans död. Några dagar senare visade det sig att attacken på David Jendo och Elias Nasser (som överlevde) var utfört av ledargestalter inom YPG. I skrivande stund finns det inte lika klara bevis när det gäller attentaten i Qamishli, men misstankarna riktas allt mer åt ett annat håll än IS. 

Även den syrisk-ortodoxe patriarken Afrem II Karim och hans syrisk-katolske kollega Josef III Younan har i uttalanden fördömt massakern, men ingen av dem nämner IS. Uppenbarligen är de inte övertygade om att den främsta kandidaten bakom dåden är IS. Patriark Younan befarar att attentaten kommer att skrämma iväg de kvarvarande kristna i Gozarto och säger: "Now, after this massacre, our fear is that the emigration of Christians will go further and in larger numbers." Patriark Karim kallar förövarna mänsklighetens fiender: "The enemy of humanity is spreading its power everywhere in our beloved Middle East..."  

Inga självmordsbombningar

Attackerna var dessutom inga självmordsbombningar, så som YPG och olika medieuppgifter gör gällande. Vissa vittnesmål från platsen säger att en kille som inte skiljde sig ur mängden kom in på Café Miami och beställde en drink. Han hade en laptop-väska med sig. När han hade gått lämnade han väskan under bordet. Innan någon hann reagera exploderade väskan och förödelsen var total. Tio assyrier, en anställd kurd och två andra muslimer dödades. Ett stort antal skadades. Vanligtvis är det mestadels kurdiska ungdomar som jobbar som servitörer i Qamishli. Rykten säger att ett par av de kurdiska anställda på caféet lämnade jobbet strax före explosionerna och att den assyriska vaktstyrkan Sootoro har förhört dem. Men dessa är obekräftade uppgifter. Kort därefter exploderade en liknande datorväska utanför restaurang Gabriel i samma kvarter. Tre personer dödades. Initialt talades det även om en tredje explosion på en annan restaurang men det finns inga säkra rapporter om dödade eller skadade. Detaljerna kring vad som föregick explosionera är än så länge osäkra. Men alla vittnesmål avfärdar ryktet om självmordsbombningar.

Staden Qamishli byggdes som bekant av assyrier som överlevde folkmordet Seyfo, när Syrien var ett franskt protektorat. Med tiden blev den ett viktigt centrum för assyrisk kultur och nationellt uppvaknande bland assyrierna. Ett stort antal assyriska invånare har under det pågående inbördeskriget lämnat staden och sökt skydd i Sverige och övriga EU-länder.

Motiv

Det första som en brottsutredare gör är att söka efter ett eventuellt motiv bakom ett brott genom att fråga sig vem som kan ha störst intresse av brottets utgång. Detsamma måste vi fråga oss när det gäller attentaten i Qamishli. Vittnesmål av skadade assyrier och uttalanden av lokala assyriska företrädare visar tydligt att syftet var att skrämma iväg "de olydiga" assyrierna, som vägrar foga sig i ett påtvingat kurdiskt herravälde. I ett uttalande av Sootoro, som också har lästs upp i en videoinspelning, sägs att "de som bor grannar med oss vill skrämma iväg oss, men vi vägrar att böja oss och kommer att försvara vår stad och vårt hemland". En ledare inom Gozarto Protection Forces (GPF) säger till American Mesopotamien Organization (AMO) att varken det sätt på vilket bombningarna skett eller den sorts sprängmedel som använts liknar IS' stil. Intervjun kan också läsas här på svenska.

Vilken folkgrupp är det som "bor granne med oss"? Vad jag vet finns det inga IS-anhängare i Qamishli som bor grannar med oss. Med tanke på de senaste årens utveckling finns det bara ett givet svar. Återstår att se om det går att leda i bevis.


Augin Kurt Haninke
Journalist

 

läsarna kommenterar...

Sawra 160115 - 13:29

Lite väl pessimistiskt, GI, även om du har rätt i det stora hela. Befolkningen i Al Wosta har låst in sig och YPG/assayih kommer göra allt för att stoppa all in -och utförsel till stadsdelen. Och även om det finns de som vill åka och försvara kommer de att hamna i händerna på YPG. För att bryta belägringen måste styrkor utifrån staden komma till undsättning. Men vilka, de kristna från Qaryatein, ryssarna, amerikanarna, turkarna, ISIS eller regeringsstyrkor, som samtliga har fullt upp med sitt och saknar intressen? Vindarna kan bevisligen vända snabbt, om inte, blir det undsättning i sista sekund genom FNs hjälpkonvojer, sådana som pågår i andra städer och som har förekommit även i vår historia tidigare. Så nog är det ett skarpt läge och utan nationella och internationella avtal blir det tyvärr att bara sitta och vänta på de humanitära hjälpkonvojerna.

GeORGE ISKNDER 160115 - 05:08

Till alla som kallar sig för assyrier eller syrianer, Vi skriver om att försvara, bevara, Bet Zalin, Athro och så vidare, Hur många patrioter är det som är villiga att åka ner o kriga för sin rätt? noll, mina vänner sluta larva er med skitsnacket och försök att hjälpa de kristna utan kalla de för diverse syrian, assyr eller något annat som skapats av två familjer i Södertälje på sjuttio talets Sverige. Hjälp de kristna att komma ut, till Europa eller någonstans där de kan leva i frihet, mellanöstern är slut för oss, vi måste inse fakta, i annat fall bör vi bidra med krigare som ska skickas från Europa, USA, CANADA, SYDAMERIKA OCH AUSRALIEN. Hur många är det som är villiga att åka ner?

Hammurabi BarAsmar 160112 - 12:54

Till Mike, jag tror du inte har förstått att innehållet i Kurdens första inlägg är hot och inte kritik, typiskt kurder. Till Kurd, Hannike är en representativ person bland assyrier och dessutom journalist. Vi lever i ett demokratiskt samhälle som värnar om det fria ordet och mänskliga rättigheter, vilka Haninke och dagens assyrier kräver av förtryckarfolken inklusive kurder. Kurdernas hot och trakasserier kommer inte längre att stoppa assyriernas röst vare sig i Mellanöstern, eller i diasporan. Assyrierna har fått kurdernas kniv i ryggen många gånger genom historien, men nu räcker det att vara naiv och ”vända kinden”, utan Hammurabis lagar ”tand mot tand, öga mot öga” som gäller.

Kurd 160112 - 08:41

Efter nästa bombattack kommer du och din Haninke att vara mer insiktsfulla, Mike. Nu har du också ett erkännande att ta ställning till!

Destubaran 160111 - 19:29

Jag förstår inte hur fler av er inte kan kritisera journalisten som skrev den här artikeln. Han kallar folk som strider för sitt land för "marionetter" medans han sitter tryggt i Sverige, han insuinerar på något som helt och hållet saknar grund och är allmänt väldigt käll-okritisk. Hedern i hans journalism är så pass låg att det är skrämmande. All heder till er som inte köper hans smaklösa propaganda. Må väl.

Mike 160111 - 14:00

Till Kurd, kritik mot regimen är inte hets mot folket. Jag kan kritisera den svenska regeringen utan för den delen klassas som rasist mot svenskar.

Kurd 160111 - 10:28

Undrar hur länge till denne Haninke ska bedriva sin hets mot folkgrupp, hets mot kurder, innan någon stoppar honom?

Nuchroye 160108 - 23:57

Många rasistiska kurder som kommenterar här. TIHE ARS / GPF

Mirza 160108 - 10:34

Free Assyria och Försiktig, snacka om yra höns! Er hövding Afram Yakoub har nyligen sålt sig själv och hela Ninveslätten i samma anda, som jag beskriver, men ni stoppar huvudet i sanden och tänker hellre med er blottade ända! Han och hans moderator kommer naturligtvis att tysta ner detta och som vanligt försöka kväva ihjäl sanningen, som kommer att svara med kraftfullare bomber och fler dödsoffer för att slutligen fräta sönder också de inifrån. Iwardonoyo, har du gått på asstv:s falska propaganda? Om det finns substans i den kommer vedergällningen att vara obeskrivlig. Men har det inte hänt någonting hittills har de förmodligen skitit på sig, i samma byxor som asstves och ARS:s. Jag har följt er snillen en längre tid nu och den ende av er som ibland har något vettigt att komma med, trotts alla hans grodor, är Assuroye.

skola 160108 - 00:18

Hujada kan ju lägga ut en fråga till oss läsare, vem man tror sig kan ligga bakom de bombningarna som har skett . Svar som ja/nej.

Iwardnoyo 160107 - 20:42

Assuroye// GPF har deltagit i flertalet strider både i Hasakeh och i Sadad.

Free Assyria 160107 - 20:29

Mirza, vi vill inte lära oss av er "framgångsrika" politik, vi är inga terrorister och förtrycker inte andra människor och har aldrig begått någon folkrensning, vi bekämpar sådan ideologi, men det är bra att du erkänner att ni lärt er något. Era nomadiska stammar från öster har via smyginvation tagit över landområden i väster och lever som parasiter på ursprungsbefolkningen, igår var det Irak o idag är det Syrien. Vi har ett gediget ursprung och arv som vi är stolta över, något som ingen kan ta ifrån oss!

Försiktig 160107 - 19:59

@Mirza, what, vad babblar du om? Snacka om att vara ute och cykla. @Julius. YPG förlorar ansiktet då en bomb exploderar i Qamishlo. De tappar folkets förtroende och det tror jag inte de vill. Jag tror som sagt att assad ligger bakom detta. Genom en bomb sprider han skräck, han vill visa att terrorister finns överallt. Det är inte bara turkiet som stödjer isis men även assad. Fan vad han har gynnats av isis, utan isis hade han varit rökt för länge sen. Isis är ingen stat utan isis är ett vapen som utnyttjas av folk som vill uppnå ett visst syfte och detta speciellt av assad och turkarna.

Assuroye 160107 - 17:39

Har GPF eller Sootoro någonsin varit i en väpnad konflikt med ngn ? Kan inte hitta några som helst bevis på detta via youtube, Verkar som att GPF/Sotooro bara är en beväpnad "lokal" styrka som patrulerar i Qamishli. 4 - 8 gubbar som patrullerar staden. Verkar som att dem aldrig varit i en beväpnad konflikt med ngn annan grupp. Är GPF/Sotooro ett Spel för galleriet för att ARS ska kunna "mjölka" ännu fler assyrier i Sverige på mer pengar mån tro ? :/

Julius 160107 - 13:13

@försiktig Isis tog sig in i qamishli utan större problem, och dem väljer att attackera assyrier. det låter varken inte troligt eller vettigt. Ypg har i flera år sagt sig vara isis främsta fiende. varför valde inte isis attackera ypg (som är deras främsta fiende) när dem väl tagit sig in på staden. Det råder ingen tvekan om att det är ypg och assad som ligger bakom detta dåd. För helvete, nej, dem assyrier som är med i sotooro/ypg är fåtal och och dem representerar inte assyrier.

Mirza 160107 - 11:55

Håller med Försiktig, och feg och usel också för den delen. Ditt folk Julius, vad ni nu än kallar er, har accepterat YPGs överstyrelse - de har underkastat sig YPG - så varför skulle YPG spränga de/er i luften? Naturligtvis vill man inte vara en simpel servitör när man har yppersta tillfället att bli ägare till restaurangen. De två usla kurdiska servitörerna som smet innan de detonerade bomberna kommer självfallet att renovera restaurangen, för ditt folks pengar Julius, och vara dess ägare. Varför driver ni restauranger och andra rörelser när ni saknar egen personal eller tvingas anställa era egna fiender? Och vad hände med era restauranger i Sverige? Har de kanske inte tagits över av kurder som ni själva lärde upp? Och vad hade kurderna varit om inte ni hade kämpat för deras "rättigheter"? Ditt och dina bröders inlägg vittnar om frånvaron av politisk medvetenhet och struktur. Har ni några medvetna ideologer inom ert ARS, och vad har de skolat er i?

Försiktig 160106 - 23:26

@Julius. Isis har attackerat YPG tiotals gånger runtom Qamislo-området och man har lyckats under enstaka gånger döda hundratals kurder. Där assyrierna dödades har assad och hans allierade assyrier/syrianer hand om säkerheten. YPG finns inte i det kvarter där bombdåden utfördes. Därför är YPG den sista organisationen som skulle kunna ligga bakom bombningarna.

Julius 160106 - 13:11

Hur kommer det sig att isis inte attackerar ypgs baser och högkvarter i staden? Är det inte ypg som är största styrkan som bekämpar isis? Varför skulle isis attackera cafeterier i staden när dem kan attackera sin riktiga fiende ypg? det är uppenbart vem som ligger bakom dessa fega attacker. Det är politiskt motiverad. Ypg och assad vill stoppa assyrierna och deras strävande, dem vill tysta och skrämma assyrierna... Om inget drastiskt händer, förblir assyriernas öde i qamishli lika som Mosuls, där kommer alla assyrier att emigrera.Staden kommer tömmas på dess urbefolkning...

Kamp 160106 - 06:13

Under de kurdiska nyåret så dödades över 44 kurder i qamislo var de också bara en verk av någon annan utom isis? Kanske gozarto som log bakom dessa mord?

Ben 160106 - 02:29

Väldigt tveksam på denna teori. Explosionen skedde dessutom i den delen av Qamishi som kontrolleras av syriska regimen och inte YPG. Om inte IS så är det troligtvis syriska regimen som ligger bakom detta

Free Assyria 160106 - 00:07

Sanningen måste självklart framträda och vi går inte på någon skrämselpropaganda. Vi ska givetvis hjälpa VÅRT folk i hemlandet med alla medel. Till typer som Trött, gå hem o lägg er!

Matay 160105 - 23:57

Precis som man sålde vårt folk i Mosul Irak tillvISIS så kommer de stt göra med vårt folk i Syrien de kommer inte skilja på våd vi än kallar oss och med vem vi samarbetar i kriget Matay

Patrioten 160105 - 20:56

Till idé. Jag sympatiserar med din ide' men vi måste prioritera rätt, först insamla till att beväpna våra bröder och systrar för att effektivt kunna skydda deras liv....sedan bygga upp egendom som slagits i spillror. Barbarerna som omger vårt folk förstår endast vapnens språk. Det är nu vi MÅSTE förena oss mot våra yttre fiender, släpp alla interna barnsliga dispyter....annars går vi alla samma öde till mötes som våra martyrer i Zalin, Ninve, Khabour och andra platser i Assyrien

Patrioten 160105 - 20:26

Hur kan YPG:s talesperson vara så säker på att det var IS som låg bakom? Vet han något som vi andra vet? Officiellt är YPG och IS huvudfiender, rimligen borde IS rikta sig mot kurder eller? Om nu YPG kontrollerar Qamishlo hur kan en samordnad bombattack inträffa på som skedde? Vem hotar och utövar påtryckningar på assyrier och deras rätt att till självförsvarsstyrka Sootoro? Vem har mest att tjäna på att assyrierna flyr Qmishlo som av kurder/YPG öppet utropas som "kurdernas huvudstad i Syrien? YPG och deras medlöpare har många frågor att besvara.

Idé 160105 - 17:20

Kan inte assyrier i diasporan starta en insamling så att restaurangerna Miami och Gabriel renoveras? Det kan låta fel, men det är en symbolisk handling, dessutom behövs restaurangerna för ungdomarna i staden. Något måste de göra på sin fritid.

Trött 160105 - 14:01

Assyria tv menar att de är en oberoende tv kanal. Men jag tycker att de klart och tydligt har tagit ställning i frågan i mellanöstern. De är helt klart på assads sida när det gäller konflikten. Hur kan de påstå att de är en oberoende tv kanal?

Julius 160105 - 13:30

Stor sannolikhet att Assad och dess hundar ypg är involverade...

Mike 160105 - 12:48

Tycker man ska vara försiktig med att insinuera vilka gärningsmännen. Det kan bara leda till ytterligare polarisering mellan folkgrupperna. Jag försvarar inte någon, tycker bara att man inte ska dra allt för snabba slutsatser i ett område där missinformation är en vanlig förekommen fenomen.

Bar Othur 160105 - 12:23

Tack för artikeln. Dags att alla assyrier inser vilka det är som verkligen vill ha bort oss.